Miten tehdä hyvä auton myynti-ilmoitus?

Miten tehdä hyvä auton myynti-ilmoitus? – Näin herätät ostajan huomion

Oletko myymässä autoasi netissä? Auton myynti-ilmoitus kannattaa tehdä huolella, sillä huonosti tehtynä se karkoittaa ostajat.

Auton voi nykyään myydä todella helposti itse netin kautta, sillä internet tarjoaa lukuisia maksuttomia kauppapaikkoja oman auton myymiselle. Käytettyjen autojen kauppa käy voimakkaasti mm. Nettiautossa, Torissa ja Facebook-ryhmissä.

Auton myynti-ilmoituksen luonti on eräänlainen taiteenlaji, jota kaikki eivät osaa. Todella monessa tapauksessa ostajan kiinnostus katoaa surkeasti tehtyyn myynti-ilmoitukseen, joka ei herätä houkutusta lähteä katsomaan myytävää autoa ostohousut jalassa.

Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia niksejä, joiden avulla kuka tahansa voi myydä oman autonsa helpommin. Myynti-ilmoitukseen kannattaa panostaa ihan jo siitäkin syystä, että hyvä ilmoitus voi taata usein paremman saadun hinnan myydystä ajoneuvosta.

Miten tehdä hyvä auton myynti-ilmoitus?

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Myynti-ilmoituksen kolme tärkeintä: kuva, kuva ja kuva

Kuvien merkitystä ei voi ylikorostaa autokaupassa. Kuva kertoo tunnetusti enemmän kuin tuhat sanaa ja hyvillä kuvilla voidaan joko innostaa autokaupoille, tai vaihtoehtoisesti kannustaa siirtymään seuraavaan myynti-ilmoitukseen.

Yksityisen autonmyyjän kannattaa muistaa se, että monet autoliikkeet eivät ehdi panostaa auton kuvaamiseen kovin paljoa. Tästä syystä huolellisesti auton kuvaava yksityinen myyjä voi saada kuvista jopa pienen etulyöntiaseman isoja autoliikkeitä vastaan.

Muista pestä auto ennen kuvia ja vie roskat sekä ylimääräinen irtaimisto pois kuvaamisen ajaksi. Likainen tai roskainen auto ei ole houkutteleva, ja taas esimerkiksi ylimääräisellä öljypullolla varustettu auto voi jättää ilmaan kysymysmerkkejä moottorin kunnosta.

Auton kuvaaminen kannattaa suorittaa huolellisesti. Valitse sopiva kuvauspaikka sekä sopiva kuvaussää. Sopivaa kuvauspaikkaa ei tarvitse aina keksiä itse, vaan katso paikkakuntasi autotarjontaa ja minkälaisissa paikoissa muut myyjät autojaan kuvaavat. Parkkipaikat ovat hyviä paikkoja, mutta autotallit tai pysäköintihallit hämärän sijaintinsa vuoksi huonoja.

Kuvia kannattaa ottaa mieluummin liikaa, kuin liian vähän. Panosta pääkuvaan ja valitse se huolella, sillä se kuva näkyy autosta ensimmäisenä. Älä missään nimessä kaita pääkuvaksi mitään sisustakuvaa, yksityiskohtakuvaa tai huoltokirjakuvaa, sillä ne eivät edusta.

Käytä hyvälaatuisia ja alkuperäisiä kuvia sen sijasta, että otat kuvakaappauksia someen jakamistasi kuvista. Kuvakaappauskuvat antavat aina vähän epäilyttävän kuvan siitä, onkohan myyjä napannut esimerkiksi ex-omistajan laittamia kuvia talteen. Älä myöskään käytä kuvissa mitään filttereitä, sillä ostaja voi luulla sinun piilottavan sitä kautta auton virheitä.

Käytä myös tuoreita kuvia. Mikäli teet ilmoituksen kesällä, jossa autoa on kuvattu lumikinoksien keskellä, syntyy helposti kuva pitkään myynnissä olleesta autosta. Jos auto on taas ollut pitkään myynnissä, aktivoituu helposti hävyttömiä tarjouksia epätoivoisille myyjille jättävät ostajat.

Kuvaa auto kokonaisvaltaisesti. Kuvia kannattaa ottaa joka sivulta, sisältä, moottorista, takakontista, renkaista ja miksei myös auton dokumenteista. Luotettavin lopputulos tulee siitä, että kuvat ovat kaikki samalta kuvauskerralta otettuja.

Ota rohkeasti kuvia myös ajoneuvon virheistä ja vioista, mikäli ne on helposti kuvattavissa. Esimerkiksi termi “pieni naarmu” tarkoittaa monille autoilijoille eri asiaa, mutta kuva kertoo vahingosta paljon tarkemmin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Satsaa läpinäkyvyyteen – ongelmien piilottelu ajaa ahtaalle

Kun kuvat on saatu otettua ja valittua, on aika siirtyä muuhun ilmoitukseen. Kenties se suurin myyjää kiinnostava asia lienee hintapyyntö. Katso kilpailevien ilmoitusten hintatasoa ja peilaa oma hintapyyntösi siihen. Jos asetat hintasi skaalan yläpäähän, mieti jo valmiiksi se, millä olet valmis perustelemaan hinnan ostajalle. Autolle kannattaa laittaa aina hinta, sillä moni ostaja skippaa suosiolla kaikki ei hinnoiteltu -tyyppiset ilmoitukset.

Ihan ehdoton lähtökohta myynti-ilmoitukselle on se, että kerro siinä rehellisesti ja avoimesti kaikki tarpeellinen tieto autosta. Suomessa on todella pienet piirit, ja jos valehtelet tai jätät kertomatta auton historiasta oleellisia asioita, saatat löytää itsesi nopeasti joltain autoaiheiselta foorumilta. Monilla autofoorumeilla onkin viestiketjuja, jotka on omistettu “vilpillisille ja vapaatietoisille” myynti-ilmoituksille.

Autojen historiassa voi olla epämiellyttäviä asioita, kuten vaikkapa kolarihistoriaa, mutta se ei ole kaikille ostajille ongelma, jos asia on tiedossa hyvissä ajoin. Jos kerrot kolarihistoriasta ensimmäistä kertaa vasta ostajakandidaatin tullessa katsomaan autoa, hän tuskin ottaa asiaa vastaan olankohautuksella. Todennäköisesti hän joko tinkii, tai sitten poistuu kauppatilanteesta tyhjin käsin.

Ole myös itse läpinäkyvä. Myy rohkeasti auto omalla nimelläsi sekä omilla yhteystiedoillasi. Jos myyjänä näkyy pelkkä “Make”, yhteydenottoja pyydetään epämääräisen näköisen sähköpostin kautta ja kaupat sovitaan ABC:n pimeälle takapihalle, joku herkempi kaveri saattaa epäillä hämärähommia.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kerro kaikki oleellinen ja vastaa yleisiin kysymyksiin

Oli auton merkki ja malli sitten mikä tahansa, lähes kaikilla autoilla nousee äkkiä ilmoille samat toistuvat kysymykset. Esimerkiksi seuraavat kysymykset toistuvat käytännössä jokaisen myytävän auton kohdalla.

 • Tuulilasin kunto: Onko halkeamia, kiveniskuja tai muuta kulumaa?
 • Renkaiden kunto: Mitä renkaita kuuluu kauppaan? Nastat vai kitkat? Renkaiden merkki, ikä ja kulutuspinta?
 • Jakopää: Onko jakopää hihnalla vai ketjulla? Milloin tarvitsee vaihtaa seuraavan kerran?
 • Remontit ja tyyppiviat: Onko vaihdettu kuluvia osia? Entä onko automallin tyyppiviat jo korjattu?
 • Auton huollot: Onko huoltokirjaa ja onko sitä täytetty kuten kuuluu? Koska edellinen huolto?

Vastaamalla noihin viiteen kysymykseen kaikkine tarkentavine kysymyksineen luot jo selkeän pohjan myynti-ilmoitukselle.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Panosta selkeään ilmoitukseen

Myynti-ilmoituksessa kannattaa kirjoittaa selkeitä lauseita ja panostaa kielioppiin. Jos tämä ei onnistu, pyydä kaveria auttamaan kirjoittamisessa. Valitettavasti huonon kieliopin myynti-ilmoitukset antavat herkästi kuvaa “hälläväliä-asenteella” ylläpidetystä autosta, vaikka asioilla ei ole oikeasti mitään tekemistä toistensa kanssa.

Käytä lyhyitä kappaleita, koska niitä on helppo lukea. Myös listat ovat tehokas tapa tehdä helposti luettavaa sisältöä. Älä missään nimessä käytä CAPS LOCKIA kirjoittaessasi, sillä sitä on raskas lukea. Älä myöskään kirjoita tarinaa aiheen vierestä, vaikka joskus inttimuisteluilla sekä polttaritarinoilla varustetut huumoripitoiset ilmoitukset lähtevätkin elämään somessa kulovalkean tavoin.

Nykyautoissa on paljon varusteita ja ostajat rajaavat hakua usein haluamiensa varusteiden mukaiseksi. Oman auton varustelistaus kannattaa selvittää ja merkitä oikein myyntisivustoille. Varmista myös niin varuste- kuin muidenkin tietojen paikkansapitävyys. Pienetkin virheet ilmoituksessa heikentävät aina myynti-ilmoituksen uskottavuutta.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Epävarmuus ja tietämättömyys vähentää ostajia

Autoa myyvän autoilijan ei kannata koskaan päästää ostajakandidaattia epävarmaan tilaan. Älä jätä siis autoon mitään sellaista, mikä saattaa jättää ilmaan kysymysmerkkejä.

Otetaan aito esimerkkitapaus, johon törmäsin taannoin Nettiautossa. Myyjä myi vanhaa latoon jemmattua autoa, joka oli myyjän mukaan täysin valmis peli vaikka museorekisteriin. Vähän hassusti ilmoituksen viimeiset sanat olivat kuitenkin seuraavat: “kunhan tämän saisi käymään”. Myynti-ilmoituksessa oli lupaava alku, mutta viimeiset sanat vetivät kaiken alas viemäristä.

Kyseisessä myynti-ilmoituksessa ei kerrottu ollenkaan tarkemmin siitä, mistä starttiongelmat johtuvat. Monet ostajat olisivat varmasti kiinnostuneita kuulemaan lisää tietoa vikaan liittyen. Koska vika on alkanut ja onko sitä koitettu jo jollain tavalla korjata?

Vähän samaa sarjaa ovat ne lukuisat ilmoitukset, joissa myyjä kertoo tulevasta katsastuksesta sanoilla “ei pitäisi olla mitään katsastusta haittaavaa”. Jos voit jo viedä autosi katsastukseen, niin hoida se alta pois. Saat aivan varmasti tuoreella leimalla autosta paremman hinnan.

Ostajan kannalta ärsyttäviä tilanteita ovat myös ne, missä myynti-ilmoituksen lopussa kerrotaan vanteiden tai autohifien jäävän kaupan ulkopuolelle. Kaupan kannalta parempi tapa olisi ilmoittaa hinta koko kuvissa näkyvälle autolle ja mahdollisesti hinnan olevan tingittävissä renkaita tai stereoita keventämällä.

Jos päädyt myös malliin, jossa auto myydään ilman kriittisiä osia, kerro myös miten tilanne järjestetään käytännössä. Vähän kärjistäen, mikäli auto myydään ilman renkaita, niin pitääkö ostajan tuoda omat renkaat mukanaan?

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Tiivistelmä: oman auton myyminen on helppoa

Kuten tämäkin artikkeli kertoi, oman auton myynti-ilmoituksessa on lukuisia yksityiskohtia, joihin voi kiinnittää huomiota ja joilla voi vauhdittaa myyntiä.

Kuviin kannattaa panostaa eniten, koska niiden avulla saadaan ostaja liikkeelle pitkästäkin ajomatkasta. Kuvaa auto huolellisesti ja kattavasti, ja lisää ilmoitukseen hyvälaatuiset sekä tuoreet kuvat.

Ole läpinäkyvä myynti-ilmoituksessa rehellinen ja läpinäkyvä. Älä piilottele auton vikoja, sillä ne tulevat kuitenkin jossain vaiheessa ilmi ja tässä vaiheessa olet jo ajanut itsesi ahtaalle.

Tee ilmoituksesta hyvä, josta löytyy kaikki tarvittava tieto selkeästi. Älä jätä ilmoitukseen epämääräisiä asioita, jotka haittaavat kaupankäyntiä.

Panostaminen todellakin kannattaa, koska se helpottaa autosi myyntiä ja saat sen myötä siitä luultavasti myös paremman hinnan.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat