Tässä artikkelissa käymme läpi Opel Astra H:n ominaisuuksia, jotka eivät ehkä ole automaattisesti tuttuja kaikille auton omistajille.
Allekirjoittaneen ja H-mallin Opel Astran yhteinen taival on kestänyt kohta jo kuusi vuotta ja 100 000 kilometriä. Olen ollut autooni kaikin puolin tyytyväinen, sillä se on ollut hyvinkin vikavapaa auto parin VAG-konserniin tapahtuneen hairahduksen jälkeen.
Vaikka minulla ja Astralla on takana paljon yhteisiä kilometrejä, oma autoni kykenee yhä yllättämään minut erilaisilla ominaisuuksilla, joita olen tämän yhteisen matkan aikana oppinut. Kai näistä nikseistä ainakin suurin osa kerrottaisiin auton käyttöohjekirjassa, mutta koska kaikki ovat tunnetusti laiskoja lukemaan käyttöohjeita, tässä artikkelissa on tarkoitus näyttää, minkälaisia salaisia ominaisuuksia H-Astra kätkee sisäänsä.
Salainen menu kertoo mm. moottorin lämpötilan
H-mallin Astran mittaristo on aika pelkistetty, eikä siitä voi seurata esimerkiksi auton moottorin lämpötiloja laisinkaan, koska mittaria tähän puuhaan ei ole nähtävillä. Moottorin lämpötilaa voi kuitenkin seurata autosta ilman mitään ylimääräisiä lisälaitteita, mutta tämä ominaisuus on piilotettu aika lahjakkaasti “salaisen koputuksen” taakse.
Oikein esiin kaivettuna Opel Astra nimittäin alkaa kertomaan tarkemmin tuntemuksiaan kojelaudan keskellä olevan pienen näytön kautta. Tähän näyttöön ilmestyy todella paljon dataa, joista suurimmalla osalla tavallinen autoilija ei tee yhtään mitään, mutta osa tiedoista voi olla ihan hyödyllisiä.
Salaisen menun avaaminen:
- Laita autoon virrat päälle ja paina radion settings-nappulaa pohjassa muutaman sekunnin ajan
- Kuulet vaimean tuuttauksen kaiuttimista
- Poistu settings-tilasta ja ala painelemaan ajotietokoneen BC-nappia
- Jokainen painallus näyttää sinulle seuraavan “sivun”, kunnes palataan lähtöpisteeseen
- Salainen menu poistuu kun sammutat auton moottorin
Alapuolella sama ohjeistus videomuodossa.
Saattoajovalojen kytkeminen
Oma Astrani on malliston loppupäästä vuodelta 2009 ja sen varustetaso on Ultimate. Kuvittelin pitkään, että tämä saattovalo-ominaisuus on pelkästään Ultimate-varustetason juttuja, mutta ilmeisesti sama ominaisuus löytyykin kaikista Astroista varustelutasosta riippumatta.
Jos joku ei tiedä mitä saattovalot tarkoittavat ja miten niitä kuuluu käyttää, niin saattovalojen kytkeminen laittaa autosta etuvalot sekä pakkivalot päälle 30 sekunnin ajaksi. Ideana tällä ominaisuudella on se, että autoilija saa automaattisesti sammuvaa lisävalaistusta esimerkiksi pimeälle kotipihalleen, samalla kun kuljet avaimet taskussa ja kauppakassit kädessä kohti asuntoasi.
Saattovalojen kytkeminen:
- Sammuta auto ja ota avaimet pois virtalukosta
- Väläytä kertaalleen pitkiä valoja
- Etu- ja takavalot syttyvät 30 sekunnin ajaksi
- Saattovalot sammuvat automaattisesti, eikä niitä tarvitse erikseen sammuttaa
Alapuolella sama ohjeistus videomuodossa.
Lue auton vikakoodit ilman erillistä laitetta
Seuraavaksi vinkki, jonka avulla voit lukea omin päin autossa mahdollisesti olevat vikakoodit. Tämän vinkin toteuttaminen voi vaatia sinulta muutaman harjoittelukerran ennen onnistumista, sillä ainakin itse sain tämän tempun toimimaan vasta useamman yrittämisen jälkeen.
Onnistuneen tempun myötä vikakoodi tai vikakoodit vilahtavat nopeasti auton mittariston kilometrinäytössä. Etenkin jos vikakoodeja on useampi, niin niiden lukeminen voi nopeudesta johtuen olla haastavaa. Oikein näppärä kaveri kuitenkin säätää vaikka puhelimen kameran kuvaamaan vikakoodit talteen, josta niitä on helppo lähteä googlaamaan.
Vikakoodien lukeminen ilman laitteita:
- Pistä avain virtalukkoon
- Paina jaloillasi kaasu- sekä jarrupoljin pohjaan asti ja pidä polkimet pohjassa koko toimituksen ajan
- Käännä virta-avaimesta, mutta älä starttaa
- Vikakoodit (jos niitä on) tulevat näkyviin
- Käännä avain takaisin 0-asentoon ja vapauta polkimet, niin voit käynnistää auton normaalisti
Alapuolella sama ohjeistus videomuodossa.
Pyyhkijöiden asennon määrittely
Lähestymme nyt ei niin usein tarvittavia niksejä. Astrassa on mahdollista asettaa pyyhkijät pysähtymään haluamalleen kohdalle. Tätä niksiä voi tarvita esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, että haluaa talvella jättää pyyhkijät pystyasentoon lumen, tai syksyllä lehtien tieltä. Niksi on näppärä myös niissä tilanteissa, kun sinun tarvitsee vaihtaa pyyhkijänsulat uusiin.
Pyyhkijöiden asettelu sopivalle kohdalle tapahtuu manuaalisesti, eli pyyhkijät stoppaavat aina haluamaasi kohtaan. Joissakin automalleissa vastaava niksi nostaa pyyhkijät ainoastaan ääriasennosta toiseen, mutta Astran kohdalla voit valita vapaasti sopivan asennon.
Pyyhkijöiden asettelu sopivaan kohtaan:
- Pistä avain virtalukkoon ja käännä virrat päälle
- Paina pyyhkijän viikseä alaspäin kaikista alimmaiseen pykälään
- Pyyhkijät alkavat pyyhkiä niin pitkään, kuin pidät viikseä pohjassa
- Vapauta viiksi ja pyyhkijät pysähtyvät kyseiseen kohtaan
Alapuolella sama ohjeistus videomuodossa.
Autoon piilotetun monitoimityökalun rooli
Viimeinen vinkki ei ole ihan niin tekninen, kuin aiemmat tässä artikkelissa esitellyt. Moni Opelilla ajava autoilija on huomannut autossaan mystisen työkalun tankkaamisen yhteydessä, mutta harvempi meistä tietää sen todellista tarkoitusta.
Yksinkertaisesta ulkoasustaan huolimatta tänä kymmenen sentin mittainen muovi-ihme on Opelistien oma Sveitsin armeijan linkkuveitsi, jolla on yllättävän monta erilaista käyttötarkoitusta. Olen aika varma, että käyttökohteita löytyy vielä enemmänkin, mutta tällä “mysteerityökalulla” voidaan tehdä ainakin seuraavia asioita.
- Avata ja sulkea venttiilinhattuja sotkematta käsiä
- Asettaa takaovien lapsilukot päälle tai pois
- Avata takaluukun sisäpuolelta
- Mitata renkaiden urasyvyyden
Loppusanat: Opelit ovat täynnä yllätyksiä
Nämä viisi vinkkiä oli tarkoitettu H-mallin Opel Astraan, mutta pikainen googlaus paljasti niistä monen toimivan myös muissakin Opel-merkkisissä autoissa. Aivan kaikki Opel-niksit eivät kuitenkaan toimi keskenään, löysin esimerkiksi saman ikäisen Opel Corsan piilotettuja ominaisuuksia, mutta ne eivät toimineet minun Astrassani.
On tietenkin mahdollista, että H-Astra kätkee sisäänsä vielä useita erikoisuuksia, joita allekirjoittanut ei ole vielä löytänyt. Jos sinulle tulee mieleen joku ominaisuus, joka jäi tästä artikkelista ulos, niin heitä se kommenttina jutun lopussa olevaan kommenttikenttään. Saatan jopa editoida sen tähän tekstiin.
Nyt luetuimmat