Käytetyn auton ostaminen tulee tehdä huolella. Tässä oppaassa tarjoamme vinkit siihen, miten ostat huoletta käytetyn auton.
Käytetyn auton ostaminen voi olla jännittävä, mutta samalla hieman pelottavakin prosessi. Huolellinen valmistautuminen ja tietoisuus joistain avainasioista voivat kuitenkin auttaa sinua tekemään viisaan päätöksen ja löytämään juuri sinulle sopivan käytetyn auton.
Tässä oppaassa esittelemme sinulle tärkeimmät vinkit käytetyn auton ostoon, jotta voit olla varma tekemästäsi päätöksestä.
1. Määrittele budjetti ja tarpeet
Ennen kuin ryhdyt etsimään käytettyä autoa, määrittele selkeästi omat tarpeesi ja budjettisi. Pohdi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Minkä tyyppinen auto sopii tarpeisiisi parhaiten? Esimerkiksi perheauto, urheiluauto, katumaasturi tai kompakti kaupunkiauto.
- Kuinka paljon voit ja olet valmis maksamaan autosta? Muista ottaa huomioon myös mahdolliset autoilun kustannukset, kuten vakuutukset, verot ja erilaiset huolto sekä korjaukset.
Ensimmäinen vaihe käytetyn auton ostamisessa on usein se, että sinun tulee määritellä itsellesi realistinen budjetti. Harkitse tarkoin, kuinka paljon olet valmis käyttämään autoon sekä kuinka paljon voit varata tuleviin ylläpitokustannuksiin, kuten vakuutuksiin, huoltoihin ja polttoaineeseen.
Kun budjetti on selvillä, harkitse myös auton tarpeitasi ja käyttötarkoitustasi. Tarvitsetko esimerkiksi tilavaa perheautoa, urheilullista menopeliä vai taloudellista kaupunkiautoa? Suosittelemme tutustumaan autojen eri korimalleihin, jotta tunnistat niiden hyvät ja huonot puolet.
2. Tutki eri automalleja ja tee taustatyö
Kun tiedät edes suunnilleen millaisen auton haluat, tutki eri automalleja, jotka sopivat tarpeisiisi ja budjettiisi. Vertaile autojen ominaisuuksia, polttoainetehokkuutta, huolto- ja varaosakustannuksia sekä luotettavuutta.
Tässä yhteudessä kannattaa käyttää internetiä apuna, sillä sen avulla löydät monia autojen vertailusivustoja ja kuluttajien arvosteluja avuksi sopivan auton valitsemiseen. Lisäksi kannattaa selvittää, millaisia hintoja käytetyistä autoista pyydetään alueellasi, jotta saat paremman käsityksen markkinahinnoista.
Käytettyä autoa etsiessä kannattaa myös varmistaa se, mitkä automallit ja -merkit ovat tunnettuja luotettavuudestaan ja pitkäikäisyydestään. Etsi myös tietoa tyyppivioista tai ongelmista kyseisissä malleissa ja vuosimalleissa.
3. Tarkasta auton historia
Ennen kuin käyt katsomaan yksittäistä autoa, tarkasta auton historia. Nykyään monista ajoneuvoista saa hyvin tietoa ihan jo kotisohvallekin hakemalla ilmaiseksi auton tiedot rekisterinumerolla tai vaihtoehtoisesti VIN-koodilla.
Monesti rekisteri- tai VIN-numerolla saatavat tiedot kertovat esimerkiksi ajoneuvon mahdollisista kolarivaurioista, katsastushistoriasta ja kilometrilukemasta. Etenkin käytettyä autoa yksityiseltä myyjältä ostavan on syytä varmistaa myös, että myyjällä on voimassa oleva omistusoikeus autoon.
Nykyään on olemassa myös maksullisia palveluita auton historiatietojen tarkastamiseen, kuten CarVertical. Mitä kalliimpaa autoa olet ostamassa käytettynä, sitä kannattavampaa on sijoittaa muutama euron auton historian selvittämiseen. Raportin hinta on pieni verrattuna siihen, että ostat vahingossa huonon yksilön.
4. Koeajo tehdään aina
Kun olet löytänyt mielenkiintoisen auton, suorita autolle aina huolellinen koeajo. Koeajo on erittäin tärkeä vaihe, sillä se antaa sinulle tuntumaa auton ajettavuudesta ja mahdollisista ongelmista.
Koeajolla kannattaa ajaa sekä hiljaa, että myös suuremmilla nopeuksilla. Auton kaikki vaihteet olisi syytä ajaa “läpi” ja varmistaa niiden toimivuus. Automaattivaihteisissa vikojen tunnistaminen on hieman hankalampaa, mutta niidenkin kohdalla kannattaa testata kaikki vaihteet ja kuunnella sitä, miten nätisti automaatti vaihtaa vaihteita. Testi kannattaa tehdä myös kaikilla automaattilaatikon ajomoodeilla.
Manuaalivaihteisissa autoissa kannattaa testata myös kytkimen kunto ja että luistaako se. Kun kytkin painetaan pohjaan vaihde silmässä, auto ei saisi liikkua yhtään. Mikäli pientä liikettä tapahtuu kytkimen painamisesta huolimatta, on tämä merkki ongelmista.
Kuuloaisti on yksi tärkeimmistä aisteista koeajolla. Auton pitämiä ääniä kannattaa kuunnella tarkasti ja miettiä niiden asianmukaisuutta. Esimerkiksi pyöränlaakerien kunnon huomaa usein pienellä mutkittelulla, sillä laakeri alkaa pitämään ääntä suoraan ajettaessa. Samalla tavalla erilaiset alustan väljyydet huomaa usein kuuntelemalla auton ääniä esimerkiksi hidastetöyssyyn ajettaessa.
5. Ulkoinen tarkastelu kannattaa
Lisäksi autolle kannattaa tehdä ulkoinen tarkastus. Näköaistin avulla autosta kannattaa ensimmäiseksi katsoa mittaristo ja palaako siellä ylimääräisiä merkkivaloja, jotka saattaisivat kieliä ongelmista. Lämpömittaria kannattaa seurata, että auton lämmöt nousevat normaalille tasolle.
Mikäli auto on vanha ja siinä on mittarissa huomattavan vähän kilometrejä, kannattaa kuljettajan penkkiä sekä rattia tutkailla erityisen tarkkaan, sillä niiden kunnon avulla voi päätellä jotain auton käytöstä – ja että täsmääkö auton kunto mittarilukemaan.
Luonnollisesti koeajolla kannattaa pysähtyä myös tutkailemaan auton huoltokirjaa sekä muita dokumentteja. Tarkista huoltoleimat sekä niiden välit niin kilometreissä kuin päivämäärissä. Mikäli huoltokirjasta puuttuu leimoja tai huoltoväli on ollut pitkä, se voi kieliä joistain ongelmista.
Autosta kannattaa myös tarkistaa seuraava tärppilista:
- Moottori: Tarkista öljyn laatu ja taso. Katso myös onko moottorissa näkyviä vuotoja tai muita vaurioita.
- Runko ja maalipinta: Etsi ruostevaurioita, lommoja tai epätasaisuuksia maalipinnassa.
- Renkaat: Tarkista renkaiden kunto ja kulutuspinnan syvyys. Tarvittaessa ne voivat olla lisäkustannus, jota kannattaa huomioida.
- Sisätilat: Tarkasta istuinten, mattojen ja muiden sisätilojen kunto. Hajuongelmat voivat viitata kosteusvaurioihin.
- Ajohistoria: Selvitä auton aiempi ajohistoria ja tarkasta, onko sillä ollut onnettomuuksia tai muita suurempia vaurioita.
6. Saata kauppa huolella maaliin
Ennen kaupantekoa on myös hyvä ymmärtää se, että käytetyn auton ostossa on pieniä eroja sen suhteen, ostatko auton virallisesta autoliikkeestä vai yksityiseltä myyjältä. Liikkeestä ostettaessa saat tavallisesti takuun ja turvaa, mutta yksityiseltä ostettaessa hinta voi olla edullisempi. Tästä syystä yksityisen kanssa kauppaa hierossa saa olla tavallisesti vähän enemmän tarkkana.
Jos olet tyytyväinen auton kuntoon ja hinta tuntuu kohtuulliselta, on aika neuvotella hinnasta myyjän kanssa. Käytä tietoa, jonka olet kerännyt vastaavista autoista ja niiden hinnoista hyväksesi. Tinkiä voi aina, oli kyseessä sitten liike tai yksityinen myyjä, ja parhaimman lopputuloksen yleensä saa, kun tinkimiselle on esittää jonkinlaiset perusteet.
Kun olette sopineet hinnasta, varmista, että kaikki kauppaan liittyvät asiat dokumentoidaan kirjallisesti. Tämä voi sisältää esimerkiksi kauppakirjan ja kuittauksen rahansiirrosta.
Yhteenveto – perehdy, perehdy ja perehdy
Käytetyn auton osto on iso päätös, joten älä kiirehdi. Jos jokin asia askarruttaa tai epäilyttää, kysy rohkeasti lisätietoja tai harkitse muita vaihtoehtoja.
Käytetyn auton ostaminen vaatii tarkkaa harkintaa ja valmistautumista, mutta kun teet taustatyön huolellisesti ja teet tietoon perustuvan päätöksen, voit löytää laadukkaan auton hyvään hintaan. Muista aina tarkastaa auton historia, tehdä koeajo ja pyytää tarvittaessa ammattilaisen kuntotarkastus.
Noudattamalla näitä vinkkejä voit parantaa mahdollisuuksiasi löytää luotettava ja sopiva käytetty auto. Muista aina tehdä perusteellinen taustatutkimus ja tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita, jotta teet harkitun päätöksen auton ostossa. Onnea auton hankintaan!
Lähteet: Autoliitto ja Nettiauto
Nyt luetuimmat