Auton moottorin lämmöt ei nouse

Moottorin lämmöt eivät nouse? – Se voi kieliä näistä ongelmista autossa

Jos autossasi ei moottorin lämpötila nouse normaalille tasolle, tarkista ensimmäisenä nämä asiat ennen korjaamolle soittamista.

Kun ilmat kylmenevät, ne paljastavat autosta usein uusia vikoja. Esimerkiksi talvikeleillä moottorin lämpötila ei välttämättä nouse kovin nopeasti halutulle tasolle. Tämä on ihan normaalia, mutta pidemmillä matkoilla ajaessa moottorin lämpötilan tulisi nousta normaaliksi. Jos näin ei ole, saattaa autossasi olla jonkinlainen vika.

Ennen kuin lähdet soittamaan autolle korjaamoa, kannattaa sinun kuitenkin varmistaa pari asiaa, jotka saattavat aiheuttaa moottorille vaikeuksia nostaa lämpötilaa. Näistä pari on hyvinkin yksinkertaisia, eli näiden varmistaminen saattaa pelastaa sinut korjaamokäynniltä.

Auton moottorin lämmöt ei nouse

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Tarkista jäähdytysnesteen määrä

Jos soittaisit autokorjaamolle ja sanoisit auton lämpötilojen nousevan huonosti, hyvin varmasti korjaajan ensimmäinen kysymys liittyisi jäähdytysnesteen määrään. Tästä syystä tämä kortti kannattaa katsoa aina ensimmäisenä.

Sen lisäksi, että jäähdytysnesteen tarkistaminen on hyvinkin helppo toiminto, joka onnistuu aivan varmasti jokaiselta autoilijalta, tämä on myös mahdollisesti halvimmasta päästä korjattava vika. Mikäli autosi on syönyt jäädytinnestettä syystä tai toisesta, sen lisääminen on käytännössä yhtä helppoa kuin nesteiden katsominen.

Jäähdytysnesteen lisääminen autoon tapahtuu hyvin pitkälle samalla tavalla, kuin nesteen määrän tarkistaminen. Kaadat vain samaan paikkaan lisää nestettä tarvittavan määrän ja that’s it. Autoon sopivaa jäähdytysnestettä myydään käytännössä kaikissa autotarvikeliikkeissä. Oikeanlaisen jäähdytinnesteen valinnassa oleellista on katsoa minkä väristä nestettä järjestelmässä on tällä hetkellä, sillä eri värisiä nesteitä ei sovi sekoittaa keskenään.

Toki takaraivossa on hyvä pitää ajatus siitä, että jäähdytinnestettä ei kuuluisi normaalisti kadota mihinkään. Yleensä jäähdytinnesteen katoaminen on merkki jonkinlaisesta viasta ja valitettavasti nämä viat tuppaavat olemaan kalliimmasta päästä.

Tarkista ainakin auton öljyt, mikäli havaitset jäähdytinnesteen katoamista. Jos öljyn seasta löytyy vaahtoa tai “pirtelöä”, se on yleensä merkki nesteiden sekoittumisesta, joka taas viittaa kansiongelmiin.

Lue myös: Onko autossasi suuri öljynkulutus? – Se voi kieliä näistä ongelmista

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kokeile esilämmittää auto tai askartele maskisuoja

Jos kyseessä on oikein kovat pakkaset (alle -20 C), saattavat ongelmat johtua myös ihan vain kylmästä säästä. Tämä ominaisuus korostuu entisestään, jos autosi on varustettu nykyaikaisella ja pienikokoisella diesel- tai bensiinimoottorilla. Koska nykyautot ovat suunniteltu hyvinkin polttoainetaloudellisiksi, niiden lämpeneminen voi joskus olla tavallista haastavampaa.

Mikäli mahdollista, autoa olisi hyvä esilämmittää huolella ja tutkia sen vaikutuksia moottorin lämpöjen nousemiseen. Mahdollisesti esilämmittäminen helpotta lämpötilan nousua normaalille tasolle. Jos taas esilämmitystä ei ole syystä tai toisesta mahdollista tehdä, esimerkiksi tolppapaikan tai lämmittimen puutteen vuoksi, kannattaa kokeilla viedä autoa hetkellisesti lämpimään paikkaan, kuten parkkihalli.

Esilämmityksen lisäksi autoon voi olla hyvä asentaa jonkinlainen maskisuoja, joita suositellaan käytettäväksi pienimoottorisissa autoissa ihan jo normaalistikin. Maskisuojan toimintalogiikka on hyvinkin yksinkertainen: suoja estää kylmän viiman menemisen moottoriin ja sitä kautta sen lämpeneminen helpottuu. Maskisuojan voi joko hankkia valmiina mallikohtaisena tuotteena tai vaihtoehtoisesti askarrella itse pahvinpalasta.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Jos mikään ei auta, vika voi olla termostaatissa

Mikäli edellä annetut neuvot eivät auttaneet, vika on mitä todennäköisemmin auton termostaatissa, eli “termarissa”. Termostaatin tehtävänä autossa on säilyttää moottorin käyntilämpötila sopivana. Termostaatti säätelee jäähdytysnesteen virtausta moottorin ja jäähdyttimen välillä sopivassa suhteessa, jotta lämpötila pysyy optimaalisena.

Jos termostaatti on jumiutunut tai muuten rikki, se aiheuttaa autossa väärän lämpötilan moottorille. Mitenkään tavatonta ei ole esimerkiksi se, että termostaatti jumiutuu auki-asentoon, jonka myötä sen läpi kiertävä neste ei ehdi lämmetä ja moottorin lämpötila nousta. Joskus termostaatti saattaa myös jäätyä kovilla pakkasilla auki-asentoon, mistä syystä auton lämmittäminen esimerkiksi parkkihallissa kannattaa varmistaa ennen korjaamolla käyntiä.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mikä on termostaatin ja työn hinta?

Termostaatti on hinnoittelultaan vielä ihan siedettävässä hintaluokassa, sillä osan hinta maksaa muutamista kympeistä ehkä reiluun sataan euroon kappaleelta. Termostaatin vaihtotyö on myös sellainen, että se onnistuu suht kivuttomasti hieman korjauskokemusta omaavalta autoilijalta.

Toisaalta työ on myös sellainen, että se hoituu melko halvalla ja nopeasti myös ammattilaiselta. Esimerkiksi Koeajolle.comin käytössä olleeseen Opel Astra H-malliin jouduttiin kertaalleen vaihtamaan termostaatti, ja sen teettäminen alusta loppuun osineen päivineen maksoi hieman vajaat 300 euroa, jolla vika saatiin kuitenkin kuntoon.

Lue myös: Moottori ylikuumenee – mitä tehdä ja miten korjata ongelma?

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat