Auton jäähdytysnesteen pakkaskestävyys kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, sillä sen laiminlyönti voi aiheuttaa jäähdytinnesteen jäätymisen.
Jäähdytysneste on elintärkeä osa auton moottorin toimintaa. Lähes jokainen nykyauto on varustettu jonkinlaisella jäähdytysnesteellä. Toimiessaan jäähdytinneste kiertää moottorin jäähdytysjärjestelmässä ja siirtää lämpöä jäähdyttimen kautta ulkoilmaan. Lisäksi jäähdytinneste suojaa moottoria mm. korroosion aiheuttamilta ongelmilta.
Vaikka moni mieltää jäähdytinnesteen käytön erityisesti kuumiin kesäpäiviin, on jäähdytinnesteen toiminnalla erittäin tärkeä rooli myös kylminä pakkaspäivinä. Etenkin jäähdytinnesteen pakkaskestävyys on erityisen tärkeä näkökohta talvella. Lämpötilojen laskiessa pakkasen puolelle, jäähdytysnesteen tulee kestää kylmä sää, jotta se voi estää moottorin jäätymisen ja vahingoittumisen.
Tässä artikkelissa tarkastelemme jäähdytysnesteen pakkaskestävyyttä, sen merkitystä ja miten voit varmistaa autosi jäähdytysjärjestelmän tehokkuuden kylminä talvikuukausina. Lisäksi käymme läpi mitä jäähdytinnesteen riittämätön pakkaskestävyys ja jäähdytysnesteen jäätyminen voi pahimmillaan autolle aiheuttaa.
Alustus: mikä on jäähdytysnesteen tehtävä
Jäähdytysnesteellä on hyvin keskeinen rooli autossa, vaikka se jääkin usein moottoriöljyjen varjoon. Nimensä mukaisesti jäähdytinnesteen tehtävä on varmistaa moottorin jäähdyttäminen ja estää sen ylikuumeneminen. Käynnissäoleva moottori tuottaa paljon lämpöä, ja tämä lämpö on poistettava moottorista, jotta vältetään moottorin ylikuumeneminen ja vaurioituminen.
Jäähdytysneste, josta käytetään myös termejä jäähdytinneste, jäähdytysaine tai jäähdytysjärjestelmän neste, kiertää moottorin jäähdytysjärjestelmässä ja kerää talteen lämpöä moottorin komponenteista, kuten sylintereistä ja sylinterikannesta. Sen jälkeen se virtaa auton jäähdytysjärjestelmän läpi, joka voi sisältää jäähdytyskennoja, letkuja ja jäähdytystuulettimen.
Kun jäähdytysneste kulkee jäähdytyskennojen läpi, se luovuttaa lämmön ilmavirran avulla. Tämän jälkeen sama jäähdytysneste siirtyy uudelleen takaisin moottoriin jatkamaan jäähdytystoimintoaan. Nesteen kierto mahdollistaa moottorin lämpötilan säätelyn ja estää sen ylikuumenemisen, mikä voisi aiheuttaa vakavia vaurioita moottorille, kuten kansipahvin palamisen, tiivistevuodot tai jopa moottorin vaurioitumisen.
Jäähdytysnesteessä on myös muita tärkeitä tehtäviä, kuten korroosionesto ja kiehumispisteen nosto. Se suojaa jäähdytysjärjestelmän komponentteja korroosiolta ja estää jäähdytysnesteen kiehumisen liian alhaisissa lämpötiloissa tai moottorin kuumuudessa.
Miten huolehtia omasta jäädytysnesteestä?
Ensimmäinen vaihe on valita oikea jäähdytysneste autoon. Jäähdytysnesteitä on monenlaisia ja niiden välillä ei ole aina ihan selviä eroavaisuuksia. Kaiken sekavuuden maksimoimiseksi erilaisia jäähdytysnesteitä ei saa sotkea keskenään, sillä nesteen ominaisuudet heikkenevät.
Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jäähdytysnesteen väri kannattaa selvittää ensimmäisenä. Tämän jälkeen järjestelmään voi lisätä samanväristä jäähdytysnestettä. Toisaalta joidenkin lähteiden mukaan samanvärisissäkin jäähdytysnesteissä voi olla merkittäviä eroja keskenään, joten vieläkin varmempi tapa on varmistaa jäähdytysnesteen soveltuvuus autoosi huollon ammattilaisilta.
Oikean aineen lisäksi autoilijan on tärkeää varmistaa jäähdytysnesteen oikea määrä järjestelmässä. Jokaisesta autosta löytyy selvä mittari/skaala, jonka avulla voit varmistaa nesteen oikean määrän. Nestettä ei saa olla liikaa, eikä etenkään liian vähän. Ylimääräistä nestettä kertyy hyvin harvoin järjestelmään, mutta katoaminen sen sijaan on suht yleistä. Lue täältä tarkemmin mitä tehdä kun auto syö jäähdytinnestettä.
Lue myös: Auto valuttaa nestettä – vuotavan nesteen väri paljastaa lähteen
Lisäksi jäähdytinnestejärjestelmää tulee myös huoltaa. Vanha jäähdytysneste saattaa kerätä itseensä erilaisia epäpuhtauksia, jolloin se ei enää suojaa moottoria ja voi esimerkiksi aiheuttaa jäähdyttäjän kennon tukkeutumisen. Jäähdytysneste kannattaakin vaihtaa noin 3-4 vuoden välein.
Talvi tulee – tarkista jäähdytysnesteen pakkaskestävyys
Kuten kaikki nesteet, myös jäähdytinneste reagoi pakkasella kylmään ilmaan. Jäähdytysnesteillä on tietty pakkaskestävyys, joka tarkoittaa siis sitä, kuinka kylmässä säässä neste säilyttää toimintaominaisuutensa. Esimerkiksi pakkaskestävyys -30 °C tarkoittaa, että neste kestää jäätymättä jopa -30 °C lämpötilassa.
Jäähdytysnesteiden pakkaskestävyys voidaan tutkia hydrometrin avulla, joka kertoo järjestelmässä olevan jäähdytysnesteen ominaisuudet talvea ajatellen. Jokaiselta autohuoltamolta löytyy kyseinen työkalu, ja usein jäähdytysnesteen pakkaskestävyys mitataankin varmuuden vuoksi huollon yhteydessä. Joskus huolloissa lisätään moottoritilaan myös pakkaskestävyydestä kertova tarra, joten pakkaskestävyyden voi tuurilla saada tietoon myös ilman mittaria.
Jäähdytysnesteen pakkaskestävyys on siis äärimmäisen tärkeä tekijä auton moottorin suojelemisessa kylminä talvipäivinä. Oikean jäähdytysnesteen valinta ja säännöllinen huolto takaavat, että autosi jäähdytysjärjestelmä toimii moitteettomasti ja suojaa moottoria ääriolosuhteissa.
Oikea pakkaskesto tulee usein autovalmistajan omista säädöksistä. Sopiva jäähdytysnesteen pakkaskesto saadaan tehtyä sekoitussuhteen avulla, jossa jäähdytysnestettä ja vettä sekoitetaan sopivassa suhteessa toisiinsa.
Jäähdytysnesteen jäätyminen
Oikealla pakkaskestävyydellä voidaan varmistaa se, että jäähdytysnesteen ominaisuudet toimivat myös talven kylmimpinä pakkaspäivinä. Mikäli lämpötila laskee alemmas kuin mitä nesteen pakkaskestävyys on, tällöin voi olla vaarana, että jäähdytysneste alkaa kohmettumaan tai pahimmillaan jäätyy kokonaan.
Jäähdytysnesteen jäätymistä ja kohmettumista kannattaa ehdottomasti välttää, sillä ominaisuuksiltaan toimimaton neste saattaa lamauttaa koko auton jäähdytysjärjestelmän. Pahimmillaan se voi aiheuttaa autoon moottorin ylikuumenemisen ja siitä seuraavia vaurioita – myös kovimmilla pakkasillakin.
Mikäli epäilet, että autosi jäähdytysneste on päässyt jäätymään tai kohmettumaan, älä missään nimessä käynnistä moottoria. Näissä tapauksissa vaihtoehtoja on kaksi. Auton voi joko hinauttaa huoltoon, tai jos hätä ei ole ihan niin suuri, riittää leudompien kelien odottelukin. Silloinkin moottori kannattaa tosin käynnistää varoen ja rauhallisesti.
Lähteet: Iltalehti ja Autobild
Nyt luetuimmat