Uuden auton hankinta vinkit

Mitä tulee muistaa ottaa huomioon, kun on vaihtamassa autoa uuteen?

Auton hankinta on taloudellisesti suurimpia tekemiämme investointeja, joten sen valinnassa kannattaa ottaa monia asioita huomioon.

Auto on tavallisesti asumisen ohella suurimpia menoeriämme. Monessa perheessä autotallin sisällössä saattaa olla kiinni jopa kymmeniä tuhansia euroja, mikäli autoja on perheessä useita.

Toiset autoilijat vaihtavat autojansa tiheämpään tahtiin kuin toiset. Oli autojen vaihtotahti sitten mikä tahansa, joka kerta auton vaihtoon kannattaa suhtautua huolella ja tarkasti ennakoiden. Huono päätös autokaupassa voi tuoda nopeasti tuhansien eurojen kokoiset lisäkulut.

Tässä artikkelissa neuvomme siihen, mitä eri tekijöitä olisi hyvä ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun auton vaihtaminen on taas ajankohtaista.

Uuden auton hankinta vinkit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Määrittele auton käyttö tarkasti

Tulevan auton käytöstä on hyvä lähteä liikkeelle. Minkälaiseen käyttöön auto menee? Onko se perheen ensisijainen auto, vai onko sen roolina lähinnä toimia kakkosautona? Ketkä autoa käyttävät ja minkälaista matkaa sillä ajetaan? Sillä voi olla merkittävä ero hankittavaan autoon, ajaako sillä koko perhe lyhyttä kaupunkiajoa, vai yksi henkilö pitkää maantieajoa.

Jos autolla ajaa pääasiassa yksi tai kaksi henkilöä ja takapenkkiä kulutetaan vain satunnaisesti, saattaa pienempi auto olla näppärämpi valinta. Pienen auton käyttökustannukset ovat tavallisesti pienemmät ja toisaalta pieni auto on yleensä mukavampi valinta kaupungeissa, joissa se mahtuu ahtaisiin parkkihalleihin tai kapeisiin parkkiruutuihin.

Sen sijaan pienempi auto voi olla epämukava valinta pidemmille matkoille maantieajoon, koska esimerkiksi äänieritys tuppaa olemaan kevyempi ja sen lisäksi iso auto on tavallisesti vakaampi ajettava. Myös monia pitkän automatkan lisävarusteita, kuten vakionopeudensäädin saattaa löytyä harvemmista pienemmän kokoluokan autoista.

Matkustajien määrä ei ole ainoa kriteeri autolle, vaan myös omia harrastuksia tai ajanviettotapoja kannattaa miettiä ennakkoon. Mieti esimerkiksi sitä, minkälaisen tavaratilan auto vaatii. Tarvitsetko isoa lastausaukkoa? Pienessä porrasperäisessä autossa esimerkiksi lastenvaunut eivät välttämättä mahdu kyytiin.

Jos kuljetat mukanasi pidempiä esineitä, kuten raivaussahaa tai suksia, varmista takapenkkien kääntämisen mahdollisuus. Varmista myös auton pituus, sillä esimerkiksi raivaussaha on yleensä niin pitkä, ettei se mahdu välttämättä pienien autojen kyytiin edes takapenkit kääntämällä ja tarkasti mahduttamallakaan.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Auton vaihteisto – manuaalia vai automaattia?

Myös auton vaihteiston valinta tulee melko nopeasti tapetille. Haluatko manuaali- vai automaattivaihteiston? Tämä kysymys tuntuu jakavan autoilijoita vahvasti molempiin leireihin, ja moni ei voi kuvitella ajavansa “sillä toisella vaihteistolla”.

Joskus aiemmin automaattivaihteistoja pidettiin monella tapaa kalliimpina ratkaisuina, kuin manuaalivaihteistoja. Automaattivaihteiston valinta maksoi extraa, auto kulutti automaatilla enemmän ja myös korjaus- tai huoltokustannuksia tuli manuaalia enemmän. Enää näin ei kuitenkaan ole, vaan automaattilaatikoiden kestävyys-, kulutus- yms. tekijät ovat parantuneet merkittävästi ja vaihteiston valintaa ei voi enää perustella taloudellisilla syillä.

Tässä on vähän sama juttu, kuin auton varusteissa. Vaihteiston valinnassa kannattaa miettiä myös auton jälkimarkkinoita. Nyt 2020-luvulla uusista autoista on enää 25 prosenttia manuaalivaihteisia, joten löytyykö tulevaisuudessa manuaalivaihteisille autoille kuinka hyviä vaihtoautomarkkinoita?

Kun automaattivaihteistoon pääsee tottumaan, se on todella mukava ajettava. Etenkin jos ajat paljon suurien kaupunkien ruuhkissa, automaattivaihteisto näyttää parhaat puolensa. Siinä missä toistuvat pysähtelyt ja kiihdytykset saavat manuaalivaihteisen auton tuntumaan jopa urheilusuoritukselta, automaatin kanssa ajaminen on helppoa ja mukavaa.

Tällä hetkellä manuaalivaihteisto saattaa olla autolle jopa taakka, kun mietitään auton jälleenmyyntiarvoa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Auton varusteet – mitä tarvitaan?

Auton varusteet ovat monella tapaa tärkeitä käydä läpi ennen auton ostamista, koska monia niistä ei tahdo saada autoon edes rahallakaan enää jälkiasenteisena. Tai mikäli ne saa, käy autojen jälkivarustelu usein lompakon päälle.

Yleisen mukavuuden lisäksi auton varusteet vaikuttavat myös auton jälleenmyyntiarvoon, eli siinä mielessä autoilijan ei kannata hirveästi pelätä lisävarusteista maksamista. Itse asiassa tilanne voi olla juuri päinvastainen, eli oikein nuukasti varusteltu auto ei tahdo kiinnostaa enää seuraavia ostajia. Esimerkiksi ilmastointilaitteen puuttuminen on todella monelle autoilijalle nykypäivänä ehdoton turn off.

Hyvänä nyrkkisääntönä auton varustelulle kannattaa pitää sitä, että seuraavastakin autosta löytyy kaikki ne varusteet, jotka löytyvät jo nykyisestäkin autosta. Etenkin ilmastointi, vakionopeudensäädin tai normaalia paremmat ajovalot ovat sellaisia, että kun niihin ehtii kertaalleen jo tottua, ei niistä ole enää paluuta vanhaan.

Muita perinteikkäitä ja hyviä lisävarusteita ovat mm. polttoainekäyttöiset lämmittimet sekä vetokoukku. Vähänkin pidempää matkaa ajavien autoilijoiden on hyvä käydä lävitse mm. auton ajovalot sekä sisustan materiaalit. Autojen istuimissa voi olla hurjia vaihteluita jopa saman automallin sisällä. Kaikista heikoiten varustelluissa yksilöissä on pelkät “peruspenkit”, mutta paremmin varustelluissa yksilöissä on usein jakkaroissakin enemmän säätövaraa ja mm. hierovien istuimien ominaisuutta.

Autoilijan on hyvä muistaa, että osa varusteista tuo autoon myös turvallisuutta. Esimerkiksi ADAS-varusteet ovat lisääntyneet viime vuosina huomasti, ja ne ovat tehneet autoilusta turvallisempaa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Käyttövoima – bensaa, dieseliä, sähköä vai kaasua?

Otetaan askel teknisempään suuntaan ja lähdetään miettimään sitä, minkälainen käyttövoima autossa tulisi olla. Jos vielä taannoin autot olivat pääsääntöisesti joko bensoja ja dieseleitä, niin nyt kuvioissa on mukana myös kaasulla tai sähköllä toimivat autot, hybridien välisistä eroista puhumattakaan. Valinnan varaa siis piisaa.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos autoilla ajetaan vain vähän ja ne menevät esimerkiksi perheen kakkosautoiksi, voi monissa tapauksissa bensiini tai sähkö olla hyvä valinta. Tämä johtuu siitä, ettei tällä kaksikolla ole kalliita käyttövoimaveroja, kuten dieselillä ja kaasulla on.

“Ylimääräinen käyttövoimavero” kun tarkoittaa sitä, että autoon tulisi tulla jonkin verran kilometrejä vuodessa, jotta suuri ajomäärä kompensoi verot. Yleensä diesel- tai kaasuautolla ajaminen on ollut yleisesti halvempaa, minkä vuoksi “kriittinen piste” kannattavista kilometreistä saattaa tulla vastaan yllättävänkin nopeasti.

Jos mietit omia kilometrejäsi ja kannattaako sinun valita autoksesi bensiini vai diesel, suosittelen kokeilemaan lukuisia internetistä löytyviä diesel-laskureita, kuten vaikkapa tämä diesel-laskuri.net.

Kulut eivät ole kuitenkaan ainoa asia, joita tulisi miettiä käyttövoiman valinnassa. Normaaleja bensiiniä ja dieseliä saa käytännössä jokaiselta asemalta koska vaan, mutta esimerkiksi etanolipohjaista RE85-polttoainetta ei löydy jokaiselta huoltoasemalta. Kaasuautojen tankkaus tapahtuu taas kokonaan erillisillä tankkauspaikoilla, joita löytyy kyllä rutkasti pääkaupunkiseudulta, mutta muualla Suomessa tilanne on väljempi.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Miten valita hyvä auto?

Otsikon kysymys lienee yksi vaikeimmista vaihtoautomarkkinalla. Kaikilla autoilla on omanlaisensa asiakaskuntansa ja monilla autoilijoilla on hyvinkin toisistaan poikkeavat mieltymykset. Siinä missä joku toinen pitää Toyotaa ainoana ja oikeana autovalmistajana, toinen ei voi kuvitella itseään japanilaisvalmistajan rattiin.

Autoihin suhtaudutaan myös melko fanaattisesti, mikä vaikeuttaa “puolueetonta vertailua”. Jotkut merkkiuskolliset autoilijat puolustavat omiaan loppuun asti, samalla kun kilpailijoiden merkit saavat kritiikkiä helpommin.

Toisaalta internet on myös siinä mielessä raadollinen, että ei ole olemassa sellaista automallia, jota joku ei haukkuisi huonoksi nimettömillä keskustelupalstoilla. Auton hankinnassa tärkein taito on osata filtteröidä huonot arvostelut, kokemukset ja palautteet pois sekä keskittyä niihin hyviin sellaisiin.

Monet autoilijat saattavat valita autojaan esimerkiksi katsastus- tai hinaustilastojen pohjalta, mutta tämäkään ei valitettavasti kerro koko totuutta. Nuo tilastot kertovat enemmänkin siitä, miten autoa on huollettu tai onko sitä vakuutettu hinauksen arvoisesti.

Kenties paras tapa valita hyvä auto on suorittaa autolle perusteellinen koeajo. Huolellinen koeajo paljastaa autosta enemmän kuin sata nimetöntä foorumiviestiä. Tarkka silmä ja korva paljastaa usein koeajon aikana monia seikkoja auton kunnosta ja edellisten omistajien ylläpidosta.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Miten rahoittaa auto?

Sen jälkeen kun on löytynyt sopiva auto sopivalla käyttövoimalla sekä se istuu myös varusteiden ja muiden osalta käyttöösi, aletaan olla hiljalleen auton vaihtamisen loppusuoralla. Jäljellä on enää se autokaupan ikävin puoli – eli auton maksaminen.

Jos automarkkina on mullistunut viime vuosina vaihteistojen ja käyttövoimien suhteen, myös omistaminen on muuttunut merkittävästi. Siinä missä vielä takavuosina kaikki halusivat omistaa itse omat autonsa, nykypäivänä asia ei ole aivan yksiselitteinen. Monissa tapauksissa erilaiset auton rahoitusjärjestelyt tai leasing-sopimukset voivat olla taloudellisesti kannattavia vetoja.

Toisin sanoen, rahoitusasiat kannattaa käydä ainakin läpi ja tutkia niiden istuminen omalle kohdalle. Vähän samaan tapaan kuin automaatti vastaan manuaali -keskusteluissa, kannattaa olla enemmin avoin uusille mahdollisuuksille, kuin puolustaa jääräpäisesti vanhaa kantaansa haastamatta sitä.

Rohkeasti autokaupoille!

Vaikka autokaupoille meneminen saattaa edellä mainituista lukuisista kysymyksistä johtuen jännittää, kannattaa autoilijan marssia rohkeasti autokauppaan etsimään kiinnostavia kohteita. Valikoimaan kannattaa tutustua hieman ennakkoon esimerkiksi internetissä, tai vähintäänkin miettiä oma tarve valmiiksi, jotta osaat selittää sen automyyjälle.

Automyyjän ammattitaitoa kannattaa käyttää hyödyksi. Jos olet jostain epävarma tai haluat kuulla lisää tietoa, kysy siitä rohkeasti myyjältä. Myyjä kyllä kertoo sinulle tarvittavat yksityiskohdat.

Ylipäätään autokaupoille kannattaakin lähteä avoimin mielin ja uusia juttuja kannattaa nyt rohkeasti kokeilla, koska siihen on auton vaihdon myötä hyvä mahdollisuus.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat