Kuinka sijoittaa autoyhtiöihin?

Kiinnostaako autovalmistajan omistajuus? Näin ostat autoyhtiön osakkeita

Kaupallinen yhteistyö: Nordnet

Tavallisesti merkkiuskollisen autoilijan on tunnistanut lippalakista tai henkseleistä, mutta myös autoyhtiön osakkuus on usein mahdollista.

Ei ole mitenkään tavatonta, että autoilijalla merkkiuskollisuus näkyy myös muuallakin, kuin pelkästään auton ympärillä. Automerkkiä mukailevia valintoja saatetaan tehdä esimerkiksi vaatteissa, sisutuksessa tai käyttöesineissä. Monella autoilijalla saattaa olla esimerkiksi oman autovalmistajan logolla varustettua lippalakkia, kahvikuppia tai saunan lämpömittaria.

Aidosti merkkiuskollisen autoilijan ei kuitenkaan tarvitse tyytyä pelkkään “fanirihkamaan”, vaan monella on mahdollisuus päästä käsiksi myös kaikkein pyhimpään, eli autoyhtiön omistamiseen. Osakesijoittaminen on mahdollista lähes kaikille meistä. Sen aloittamiseksi tarvitaan vain osakesalkku, eli arvo-osuustili ja tämän jälkeen sinne voi hankkia hyväksi katsomiaan osakkeita. Nämä osakkeet voivat olla vaikkapa arvostamasi autoyhtiön osakkeita.

Mutta miten autoyhtiöiden tai ylipäätään minkä tahansa yhtiön osakkeiden ostaminen ja omistaminen tapahtuu? Tutustutaanpa siihen lisää tässä artikkelissa.

Kuinka sijoittaa autoyhtiöihin?

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miten voi aloittaa osakesijoittamisen?

Aloittaaksesi osakesijoittamisen tarvitset tietenkin osakesalkun, eli viralliselta nimeltään arvo-osuustilin. Arvo-osuustilin ideana on olla paikka, johon ostamasi osakkeet “säilötään” ja mihinkä omistamasi yhtiöt mahdollisesti maksavat sinulle osinkonsa.

Arvo-osuustilejä voi tehdä lähes kaikkiin pankkeihin, mutta pankkien sisäiset käytännöt vaihtelevat rutkasti. Esimerkiksi kaupankäynnin hinnasto vaihtelee merkittävästi pankista riippuen. Osa ottaa maksua pelkästään tehdyistä kaupoista, osa saattaa veloittaa myös salkun olemassaolosta jotain.

Oleellista on tietää myös se, että pystyykö pankin kautta sijoittamaan kaikkialle maailmassa. Etenkin autoyhtiöiden kohdalla monet yhtiöt ovat listautuneet Ruotsin, Saksan, Yhdysvaltain tai Japanin pörssiin, joten luonnollisesti pankin, eli osakevälittäjän kanssa tulisi päästä käymään kauppaa näiden pörssien yhtiöillä.

Käytännössä osakesijoittamisen aloittaminen on niinkin yksinkertaista, kuin että avaat itsellesi arvo-osuustilin ja hankit sinne ensimmäiset osakkeet. Mikäli yritys on pörssissä, käytännössä kuka tahansa voi ostaa kyseisiä osakkeita.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä tulisi tietää ennen ensimmäisiä osakesijoituksia?

Välittäjän valinnassa olisi tärkeä tuntea välittäjän omat käytännöt. Yksi tärkeimmistä tiedoista on se, välittääkö välittäjä tarvittavat tiedot arvo-osuustilisi tapahtumista Verohallinnolle. Yleensä Suomessa toimivat osakevälittäjät tekevät näin, mutta asia kannattaa aina varmistaa. Osakesijoittaminen helpottuu merkittävästi, kun tarvittava tieto liikkuu automaattisesti Verohallinnon suuntaan ja sijoittajan omaksi tehtäväksi jää ainoastaan tarkistaa tietojen paikkansapitävyys.

Kun puhutaan autovalmistajista, on ennen sijoituspäätöksen tekemistä tärkeä tietää osakkeen sisältö. Onko kyseessä varmasti osake, vai osakkeeseen liittyvä bull- tai bear-sertifikaatti? Jos kyseessä on osake, onhan osake varmasti kytköksissä itse yhtiöön?

Hyvä esimerkki muutamien vuosien takaa on Volvo AB:n osake, joka kätki sisäänsä ainoastaan Volvon kuorma- ja linja-autot sekä maanrakennuskoneet, muttei henkilöautojen liiketoimintaa. Volvon henkilöautot löytyvät Volvo Car AB:n alta.

Edellä mainitut bull- ja bear-sertifikaatit perustuvat taas osakkeisiin, mutta niissä voi olla erilaisia vipukertoimia suuntaan tai toiseen. Bear-sertifikaatit toimivat käytännössä päinvastoin, eli mikäli osakkeen arvo putoaa, bear-sertifikaatin omistaja tienaa rahaa. Tästä syystä on erityisen tärkeää olla varmana siitä, mihin on nyt sijoittamassa.

Asia voi kuulostaa monimutkikkaalta, mutta se ei ole sitä. Kun osakkeet alkavat käydä tutuiksi, on sieltä helppo tunnistaa oikeat osakkeet ja niiden sisällöt. Virhearvioita voi välttää huolellisella perehtymisellä, esimerkiksi sijoitusfoorumien tai sijoitusblogien lukemisen avulla. Jos asiasta on epäselvä, kannattaa kysyä joltain vinkkiä ennen toimimista.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Mitä autovalmistajia pörssistä löytyy?

Maailman pörsseissä on listattuina tuhansia erilaisia yhtiöitä ja erityisesti autovalmistajien kohdalla tuntuu olevan jopa todennäköisempää, että autovalmistaja löytyy pörssistä, kuin että se ei olisi pörssilistattu. Jos autovalmistaja on pörssissä, sitä voi lähtökohtaisesti kuka tahansa ostaa ja omistaa.

Kotimainen Helsingin pörssi on melko nihkeä autoilijan kannalta, sillä suomalaiset autovalmistajat ovat tunnetusti vähissä. Autoista kiinnostunut voi kuitenkin hankkia salkkuunsa polttoaineisiin erikoistunutta Nestettä tai sähköautojen latausinfraan keskittyvää Kempoweria. Luonnollisesti Volkswagenien maahantuonnista vastaava Kesko tai autojen varaosakauppaan keskittynyt Relais Group tarjoavat mahdollisuuksia autoilun ympärille tehtävään sijoitukseen.

Ruotsin pörssistä löytääkin sitten jo täysiverisiä autovalmistajia, kun sieltä löytyy Volvoja useamman osakkeen verran. Volvo AB:n kautta pääset kiinni Volvon raskaampiin ajoneuvoihin, kun taas Volvo Cars AB:n kautta henkilöajoneuvoihin. Ruotsin pörssistä löytyy myös Saab AB, mutta se on keskittynyt ajoneuvojen sijasta lentokone- ja sotilasteollisuuteen.

Saksa on tunnettu automaa ja sieltä löytyykin kattava valikoima autovalmistajia. Monet tunnetut autovalmistajat, kuten BMW, Volkswagen ja Mercedes-Benz löytyvät omina yhtiöinään Saksan pörssistä. Sen sijaan kaikkia autovalmistajia sieltä ei kuitenkaan löydy. Audin osakkeet menivät Volkswagenin alle pari vuotta sitten ja Opelin omistajana on ollut mm. General Motors.

Yhdysvallat tarjoaa niin ikään hyviä mahdollisuuksia automerkeistä kiinnostuneille. Perinteikäs General Motors on monelle tuttu autojätti, joka hallinnoi useita eri automerkkejä. Tämän lisäksi Yhdysvalloista löytyy omina listattuina merkkeinään mm. Fordia ja Teslaa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Autoyhtiöihin sijoittaminen Nordnetin kautta

Yksi monille aloitteleville sijoittajille hyvin soveltuva osakevälittäjä on Ruotsista alkujaan lähtöisin oleva Nordnet, jolla on ollut jo vuosien ajan mukavasti liiketoimintaa myös Suomen maaperällä. Nordnetin vahva panostus Suomeen on monien sijoittajien etu, sillä välittäjältä löytyvät suomenkieliset asiakaspalvelut sekä muut sijoittajaa palvelevat oheispalvelut.

Nordnet ilmoittaa Verohallinnolle kaikki tapahtumat arvo-osuustililtäsi, eli sinun ei tarvitse itse jumpata salkun tapahtumia vuosittain verottajan kanssa. Lisäksi mahdollisten ongelmatilanteiden tai kysymysten tullessa eteen Nordnetin suomenkielinen asiakaspalvelu auttaa joko sähköpostilla tai puhelimessa.

Aloittelevan sijoittajan kannattaa opetella sijoittamista myös Nordnetin maksuttomien lisäpalveluiden kautta. Tutustumien arvoisia palveluita ovat Suomen parhaimpiin podcasteihin lukeutuva Rahapodi sekä sijoitusfoorumina tunnettu Shareville.

Nordnet sopii siinä mielessä hyvin aloittelevalle sijoittajalle, että sen kautta pystyy sijoittamaan käytännössä kaikille tarvittaville osakemarkkinoille. Kulujen puolesta Nordnetin vahvuuksiin kuuluu myös se, ettei salkun ylläpito tai hallinnointi maksa yhtään mitään. Käytännössä maksat kuluja vain tekemistäsi osakekaupoista suuntaan tai toiseen.

Käytännössä siis ensimmäinen askel autoyhtiöiden omistajaksi ryhtymiselle on arvo-osuustilin luominen ja se hoituu näppärästi sekä nopeasti Nordnetin kautta. Lue myös lisää kokemuksia Nordnetin palveluista.

Nordnetin palveluihin voit tutustua lisää täältä.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat