Auton ilmastointi ei toimi

Auton ilmastointi ei toimi – syy voi piillä näissä ongelmissa

Kesällä auton ilmastointia tarvitaan eniten, joten autoilija huomaa hyvin nopeasti myös sen, jos auton ilmastointi ei toimi.

Auton ilmastointilaitteen kirjaimellisesti kuumin sesonki on pian täällä. Ilmastointilaite on ollut lähes jokaisessa autossa arkipäivää viimeiset parikymmentä vuotta, joten sen puuttumisen huomaa hyvinkin nopeasti. Harva autoilija jaksaa enää ajaa hetkeäkään ilman ilmastointia.

Kuten kaikelle tekniikalle on tyypillistä, myös auton ilmastointilaite voi ajan mittaan hajota, jonka jälkeen auton ilmastointi ei enää toimi. Koeajolle.com keräsi yhteen erilaisia vinkkejä, joiden avulla toimimatonta ilmastointia voi lähteä diagnosoimaan.

Auton ilmastointi ei toimi

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähes aina syyllinen: ilmastointihuolto puuttuu

Ihan jo lonkalta voimme todeta, että suurin osa tilanteista, joissa auton ilmastointi ei toimi, johtuu auton ilmastointihuollosta, tai pikemminkin sen puutteesta. Hyvin usein vika korjaantuu ihan vain sillä, että autolle tehdään ilmastointihuolto.

Auton ilmastointihuolto on kieltämättä sellainen toimenpide, joka hyvin helposti pääsee unohtumaan. Se ei varsinaisesti kuulu mihinkään huolto-ohjelmaan, eli sille ei ole olemassa mitään tiettyä huoltorytmiä kuten vaikkapa öljynvaihdolla on. Tästä syystä moni unohtaa tehdä autolle ilmastointihuoltoa.

Auton ilmastointijärjestelmä hukkaa jatkuvasti pieniä määriä autojen ilmastointiainetta. Hukka on arvioiden mukaan luokkaa 5-10 prosenttia vuodessa. Karkean nyrkkisäännön mukaan ilmastointihuolto olisi syytä tehdä silloin, kun ainetta on kadonnut järjestelmästä 30 prosenttia, eli noin kolmannes. Tällä laskukaavalla ilmastointi olisikin hyvä huoltaa esimerkiksi joka kolmas vuosi.

Ilmastointihuollon yhteydessä auto liitetään laitteeseen, joka kykenee laskemaan ilmastointiaineen määrän järjestelmässä. Toisin sanoen ilmastointihuollossa huomataan varmasti, puuttuuko järjestelmästä kylmäainetta, mikä voi aiheuttaa ilmastointilaitteen tehottomuuden.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Onhan ilmastointi laitettu varmasti päälle?

Jos autosi ilmastointilaite lakkaa puhaltamasta kylmää ilmaa ja epäilet sen johtuvan kylmäaineen vähästä määrästä, kannattaa heti painaa auton kojetaulussa oleva AC-kirjaimin tai hiutaleen kuvalla varustettu nappi pois päältä, ettei mahdollisesti vielä ehjänä oleva kompressori mene rikki. Kylmäaine kun myös voitelee käytön aikana järjestelmää. Tämän jälkeen auto kannattaa viedä pikimmiten ilmastointihuoltoon.

Hiutale- tai AC-nappi on samalla myös vinkki toimimattoman ilmastoinnin korjaamiseen. Tämä riippuu toki autosta ja sen ilmastointilaitteesta, mutta joissakin autoissa on mahdollista kytkeä varsinainen ilmastointilaite pois päältä, vaikka auton puhallin muuten toimisi.

Polttoaineen säästäminen vinkit

Ei ole kerta eikä kaksi, kun ilmastointihuolto on korjattu ihan vain painamalla ilmastointi nappulasta päälle. Etenkin nykyautoissa, joissa ajotietokoneet “varoittelevat” ylimääräisten sähkölaitteiden käytöstä, saattaa autoilijalle tulla houkutus kytkeä kylmällä kelillä ilmastointilaite säästösyistä pois päältä, jonka jälkeen sitä ei muisteta laittaa takaisin päälle kelien lämmetessä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Ilmastointijärjestelmä vuotaa

Jos autosi ilmastointilaite on juuri huollettu ja pian ilmastointi lakkaa taas toimimasta, saattaa syyllinen olla jostain paikasta vuotava ilmastointijärjestelmä. Mikäli järjestelmä vuotaa, se kadottaa kylmäaineet hyvinkin nopeasti, vaikka huolto olisi tehty hiljattain.

Yleensä ilmastointilaitehuollon yhteydessä varmistetaan se, ettei järjestelmä vuoda, mutta aina tätä ei välttämättä huomata lyhyellä ilmastointihuoltokerralla. Toisaalta ilmastointijärjestelmässä ei tarvitse olla kuin äärimmäisen minimaalinen “ylimääräinen vuoto”, kun ilmastoinnin teho alkaa nopeasti hyytymään.

Vuotavaan ilmastointijärjestelmään tulee suhtautua vakavasti ja kiireellisesti. Lienee sanomattakin selvää, ettei vuotavaa järjestelmää saa, tai kannata täyttää, sillä kylmäaineet hukkuvat lähes heti uudelleen, mikä on silkkaa rahan haaskausta.

Vuotava ilmastointijärjestelmä on myös eräänlainen ympäristöriski, sillä kylmäaine (R134a) on kasvihuonekaasu ja sillä on sitä kautta ilmastoa lämmittävä vaikutus. Erityisen vaarallista vuoto on silloin, jos kylmäaine kulkeutuu auton sisätiloihin, sillä se on vaarallista hengitettynä ja aiheuttaa päänsärkyä. Näistä syistä vuotavaan järjestelmään tulee suhtautua vakavasti.

Huomaathan myös sen, ettei vanhempiin autoihin saa välttämättä enää ilmastoinnin kylmäainetta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Toimiiko kompressori?

Kompressori on kylmäaineen ohella yksi tärkeimpiä asioita toimivassa ilmastointilaitteessa, sillä kompressori liikuttaa järjestelmässä olevaa kylmäainetta. Joskus myös itse kompressori saattaa hajota, minkä ansiosta auton ilmastointi ei luonnollisestikaan toimi, vaikka kylmäainetta olisikin riittävästi.

Rikkinäinen kompressori tunnistetaan hyvin nopeasti autokorjaamolla, eli varmin keino löytyy sieltä. Hyvin usein auto tarjoilee erilaisia vikakoodeja, jos kompressori ei toimi kuten pitää. Nämä vikakoodit näkee viimeistään autokorjaamojen vikakoodinlukijoilla, jos auto itsessään ei sytytä mitään varoitusvaloa aiheen tiimoilta.

Mikäli kompressorissa on vaurio, järjestelmä täytyy huuhdella. Tässä yhteydessä järjestelmästä poistetaan vanha öljy ja mahdollisesti kertyneet metallihiukkaset. Metallihiukkasten saaminen pois järjestelmästä on erityisen tärkeää, sillä mikäli järjestelmään jää metallihiukkasia, voi uusi tai korjattu kompura vaurioitua.

Kompressori on hyvinkin kallis auton ilmastoinnin osa, sillä uusi kompressori maksaa yleensä vähintään satoja euroja, joskus jopa tuhansia euroja. Tästä syystä on erittäin tärkeää huoltaa ilmastointia ja korjata sitä laadukkailla komponenteilla käyttäen ammattitaitoista korjaamoa.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Joku muu sähkö- tai komponenttivika

Viimeisenä korttina tarjoamme ilmastoinnin toimimattomuudelle jonkinlaista sähköistä vikaa. Auton ilmastointijärjestelmään liittyy todella paljon erilaisia sähköisiä komponentteja, joista osa voi olla paikoittain hyvinkin vikaherkkiä. Auton ilmastointilaite on myös siinä mielessä ikävä järjestelmä, että pienenkin osan puuttuminen voi aiheuttaa koko järjestelmän halvaantumisen.

Tästä Koeajolle.comin toimituksella on omakohtaistakin kokemusta. Taannoin eräässä Seatissa auton ilmastointi lakkasi yllättäen toimimasta ja vikaa korjattiin ilmastointihuollolla sekä sen jälkeen erilaisilla tutkimisilla. Lopulta syylliseksi paljastui noin tulitikkuaskin kokoinen ilmastoinnin magneettikytkin, joka oli irronnut autosta. Ilman magneettikytkintä auton ilmastointi ei toiminut.

Mikäli auton ilmastointi ei toimi ja epäilet siinä teknistä vikaa, näiden korjaukseen kannattaa suosiolla kääntyä ammattilaisen puoleen. Joskus viat ovat valitettavasti sen verran haastavia, etteivät pienimmät monimerkkihuoltamot osaa löytää vikaa.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Autoalarm.fi

Nyt luetuimmat