Avaimeton käynnistys järjestelmä keyless go

Avaimeton käynnistys – miten se toimii ja mitä siitä tulee tietää?

Avaimeton käynnistys tai avaimeton järjestelmä – “kessy” on ominaisuus, johon tottuu hyvin nopeasti eikä siitä halua luopua.

Vaikka autojen varusteet paranevat jatkuvasti, monille autolijoille on jäänyt mysteeriksi varusteiden perimmäinen tarkoitus sekä hyödyt ja haitat. Tästä syystä olemmekin tällä sivustolla esitelleet mm. kaistavahdinsadetunnistimenWebastonadaptiivisen vakionopeudensäätimen ja start&stop-järjestelmän toimintaa.

Tänään jatkamme artikkelisarjaa avaimettomalla käynnistyksellä, josta käytetään usein termiä avaimeton järjestelmä tai englanniksi keyless go. Avaimettoman käynnistysjärjestelmän ideana on se, että se tekee auton käynnistämisestä, lukitsemisesta ja avaamisesta entistä helpompaa ja mukavampaa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme sitä, miten avaimeton käynnistys toimii autossa. Lisäksi esittelemme sen edut ja haitat, sekä muuten vain tärkeitä huomioitavia seikkoja järjestelmän ympäriltä.

Avaimeton käynnistys järjestelmä keyless go

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Avaimeton käynnistys tai avaimeton järjestelmä – mikä ihme?

Kuten nykypäivänä hyvin usein autovalmistajilla tuppaa olemaan, sinänsä melko simppeli ja automerkistä riippumatta samoin perusperiaattein toimivat varusteet nimetään mitä kummallisimmin tavoin – luultavasti erottumis- tai brändäyssyistä. Sama juttu koskee myös avaimetonta käynnistystä, eli sillä on olemassa lukuisia erilaisia nimiä, riippuen vähän siitä, missä autossa kyseinen varuste on.

Suomeksi varuste taipuu usein muotoon avaimeton järjestelmä tai avaimeton käynnistys. Kansainvälisin termein, sekä autovalmistajien omien nimeämisien mukaan siitä käytetään termejä Keyless Go, Keyless System, Keyless Access, Keyless Entry tai ihan vain Kessy. Erilaisista nimistä huolimatta varusteet toimivat kuitenkin samalla periaatteella.

Avaimetonta järjestelmää voidaan verrata samanlaiseksi edistysloikaksi, kuin mitä 20-30 vuotta sitten nähtiin kaukosäätöisen keskuslukituksen suhteen. Vuosituhannen vaihteessa autoissa alkoi yleistyä malli, jossa ovet avataan avaimessa olevan kaukosäätimen avulla, jolloin autoon meneminen helpottuu, kun ei tarvitse laittaa avainta lukkopesään ja vääntää lukitusta auki.

Nyt kaukosäätöinen keskuslukitus on viety avaimettoman järjestelmän myötä astetta pidemmälle. Jos ennen oli työlästä sovittaa avainta oven lukkoon, nykyään on työlästä kaivaa avain taskusta. Avaimeton järjestelmä tarkoittaa siis sitä, että pelkästään avaimen pitäminen esimerkiksi taskussa riittää avaamaan auton ovet tai käynnistämään auton moottorin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kuinka avaimeton käynnistys toimii?

Avaimeton käynnistys perustuu yleensä lähiverkkoteknologiaan, kuten Radio Frequency Identification (RFID) tai Bluetooth. Järjestelmä koostuu yleensä kahdesta osasta: varsinaisesta avaimesta sekä auton sisällä olevasta vastaanottimesta. Avaimen sisällä on pieni siru, joka lähettää signaalin vastaanottimeen, kun kuljettaja lähestyy autoa.

Kun avainta kuljetetaan mukana auton lähellä, vastaanotin havaitsee sen läsnäolon ja mahdollistaa auton oven avaamisen yleensä painiketta painamalla. Tämän jälkeen kuljettaja voi käynnistää auton painamalla käynnistyspainiketta, tai joissakin tapauksissa kiertämällä perinteistä avainta virtalukossa.

Käytännön tasolla avaimeton järjestelmä toimii siis siten, että kun auton ovi tuntee avaimen olevan oikeasti auton lähellä, oven voi avata yleensä vain kahvasta vetämällä. Jos avain ei ole oven lähellä, ovi pysyy yhä lukossa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Avaimettoman järjestelmän edut

Avaimettoman järjestelmän etuihin kuuluu eräänlainen helppous. Kuten monen muunkin varusteen kohdalla, kertaalleen varusteeseen tottuneena on usein vaikeaa palata takaisin normaaliin. Tästä syystä avaimettomaan järjestelmään tottuneet autoilijat vaativat usein varustetta myös seuraavalta autoltaan – ja näin varusteet leviävät tulevaisuudessa yhä halvempiin ja halvempiin autoihin.

Avaimettomalla käynnistyksellä on useita erilaisia etuja, mitkä tekevät siitä kaiken rahan arvoisen hankinnan. Tässä muutamia järjestelmän etuja.

Mukavuus ja helppous: Avaimettoman käynnistyksen suurin etu on sen mukavuus. Sinun ei tarvitse enää etsiä avaimia taskuistasi tai laukuistasi, mikä vapauttaa kätesi muihin puuhiin. Asia korostuu etenkin kauppakassien kanssa kulkiessa, jolloin niitä ei tarvitse välttämättä laskea maahan avainten etsimisen ajaksi. Auton ovien avaaminen ja käynnistäminen on täten aiempaa nopeampaa ja vaivattomampaa.

Turvallisuus: Avaimettomissa järjestelmissä on usein lisätoimintoja, kuten käyttäjän tunnistaminen ja auton lukituksen automaattinen avaaminen, kun kuljettaja lähestyy autoa. Tämä voi vähentää riskiä, että avain unohtuu auton sisälle tai varastetaan. Lisäksi moni avaimeton järjestelmä avaa autosta vain sen oven, jonka lähettyvillä kuski on, mikä vähentää riskiä ei-toivottujen vierailijoiden ilmaantumisesta.

Monipuoliset toiminnot: Jotkut avaimettomat järjestelmät mahdollistavat monipuolisia ja avaimen omistajalle henkilökohtaisia toimintoja. Auto voi tunnistaa avaimesta esimerkiksi tiettyjen asetusten tallentamisen käyttäjäkohtaisesti, esimerkiksi istuimen säädöt, peilien asennot tai vaikkapa ilmastoinnin asetukset. Monissa autoissa avaimettomaan järjestelmään kuuluu usein myös takaluukun avaaminen.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Avaimettoman käynnistyksen haitat ja huomioitavaa

Hyötyjen ohella avaimeton käynnistys tuo mukanaan myös erilaisia haittoja – tai ainakin seikkoja, joita on syytä muistaa järjestelmää käytettäessä.

Avaimen unohtaminen: Suurin vaaran paikka autossa sijaitsee usein silloin, kun autossa vaihtuu kuljettaja “lennosta”, eli moottorin ollessa käynnissä, ja autosta poistunut kuljettaja unohtaa avaimensa taskuun. Tällöin autoa ei välttämättä saada enää uudelleen käyntiin, jos sen menee sammuttamaan. Jotkut autot osaavat toki huomauttaa käyttäjää siitä, jos avain on sattunut poistumaan autosta.

Tietoturva: Jotkut avaimettomat järjestelmät ovat alttiita tietoturvariskeille, kuten signaalien hakkeroimiselle tai avaimen kloonaamiselle. Tämä voi teoriassa mahdollistaa auton varastamisen, vaikka tällaiset tapaukset ovat harvinaisia ja useimmat valmistajat panostavat todella paljon järjestelmien turvallisuuteen.

Häiriöt signaalissa: Joissain tilanteissa, kuten radiohäiriöissä tai signaalin peittymisessä, avaimettoman järjestelmän toiminta voi olla epävakaata tai sitä ei välttämättä voi käyttää. Nämä tilanteet ovat toki yhtä harvinaisia kuin tietoturva-aukot.

Tyhjentyvä paristo: Avaimettoman järjestelmän toiminta edellyttää, että auton avaimessa oleva paristo on toimintakunnossa. Mikäli avaimen paristo pääsee loppumaan, se voi aiheuttaa suuriakin ongelmia, sillä tällöin auto ei välttämättä kykene tunnistamaan sinulla olevaa avainta, eli päästämään sinua autoon sisään tai käynnistämään sitä.

Autoliitto on antanut erilaisia vinkkejä avaimettoman järjestelmän käyttöön, sekä auton ovien hätäavaukseen ja käynnistymiseen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vinkkejä avaimettoman käynnistyksen käyttämiseen

Lopuksi Koeajolle.com tarjoaa teille pieniä vinkkejä siihen, millä tavalla voitte varmistaa auton avaimettoman järjestelmän toimimisen sekä turvallisen käytön.

Varmista avaimen patterin kunto: Mikäli auto herjaa avaimen pattereiden olevan lopussa, korjaa tilanne välittömästi, sillä pahimmillaan patterin loppuminen estää sinua pääsemästä autoon. Patterin vaihto ei tuota yleensä minkäänlaista ongelmaa niin pitkään, kun autoon pääsee sisälle.

Tutustu käyttöohjeisiin ennalta: Mikäli patteri pääsee kuitenkin loppumaan, tällöin et välttämättä pääse käsisi auton käyttöohjekirjaan, jossa tilanteen ratkaiseminen kerrotaan. Tästä syystä tutustu käyttöohjeisiin jo ennalta.

Pidä avain turvassa: Vaikka avaimettomat järjestelmät ovat suhteellisen turvallisia, on aina hyvä varmistaa, että pidät avainta turvallisessa paikassa, etenkin julkisilla paikoilla. Tutustu myös autonvalmistajan tietoturvaohjeisiinja vältä käyttämästä avaimettomia järjestelmiä epäilyttävissä ympäristöissä.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Yhteenveto aiheesta avaimeton käynnistys

Avaimeton käynnistys on kätevä ja monille kuljettajille arvokas lisäominaisuus, joka tekee auton käytöstä vaivattomampaa. Se on ehdottomasti autolle lisäarvoa tuova varuste, jonka käyttöön tottuu nopeasti ja hyvin suurella todennäköisyydellä vastaavan ominaisuuden haluaa myös tulevista autoista.

Kuten kaikissa teknologisissa ratkaisuissa, on kuitenkin tärkeää olla tietoinen avaimettoman käynnistyksen toiminnasta ja huomioida turvallisuuteen ja käytäntöön liittyvät asiat. Jo ennalta perehtyminen helpottaa kummasti tekemistä niissä tilanteissa, joissa ongelma pääsee lopulta yllättämään.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Rinta-Jouppi

Nyt luetuimmat