adaptiivinen vakionopeudensäädin mukautuva vakkari

Adaptiivinen vakionopeudensäädin – miten toimii mukautuva vakkari

Autojen lisävarusteet kehittyvät nopeasti. Myös adaptiivinen vakionopeudensäädin yleistyy jatkuvasti myytävissä autoissa.

Auton adaptiivinen vakionopeudensäädin on yksi uusimmista autojen aktiivisista turvallisuusominaisuuksista. Tämä järjestelmä auttaa kuljettajia säilyttämään tasaisen nopeuden ajon aikana, mutta myös mukautumaan liikenteen muutoksiin automaattisesti.

Adaptiivisesta vakionopeudensäätimestä käytetään joskus myös termiä mukautuva vakionopeudensäädin. Joissakin yhteyksissä varusteesta saatetaan puhua pelkän kirjainyhdistelmä ACC:n mukaan, joka muodostuu sanoista Adaptive Cruise Control.

Tässä artikkelissa tarkastellaan adaptiivisen vakionopeudensäätimen toimintaa, sen hyötyjä ja haittoja sekä tulevaisuuden kehityssuuntia.

adaptiivinen vakionopeudensäädin mukautuva vakkari

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miten adaptiivinen vakionopeudensäädin toimii?

Adaptiivinen vakionopeudensäädin toimii käyttämällä tutkia ja kameroita, jotka sijaitsevat auton etuosassa. Kun järjestelmä havaitsee edessä olevan ajoneuvon, se hidastaa auton nopeutta automaattisesti ja pitää sen turvallisen etäisyyden päässä edellä ajavaan ajoneuvoon.

Vastaavasti varuste toimii myös toiseen suuntaan. Jos edellä ajava ajoneuvo kiihdyttää tai vaihtaa kaistaa, adaptiivinen vakionopeudensäädin mukautuu näihin muutoksiin, ja auto jatkaa automaattisesti tasaisen nopeuden ylläpitämistä.

Adaptiivisen vakionopeudensäätimen ideana on helpottaa autoilua ja tehdä siitä turvallisempaa, kun inhimillisten virheiden määrä pienenee. Varusteen perusidea muistuttaa hyvin paljon mukautuvia ajovaloja, joista olemmekin puhuneet jo aiemmin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä hyötyä adaptiivisesta “vakkarista”?

Adaptiivisen vakionopeudensäädin on ennen kaikkea mukavuus-, mutta myös turvallisuusvaruste. Sen avulla autoilija pääsee eroon ärsyttävästä tavasta, jossa vakionopeudensäätimen joutuu toistuvasti kytkemään pois päältä, kun edellä oleva auto hidastaa vauhtiaan.

Mukautuvan vakkarin etuna on se, että se vähentää kuljettajan tarvetta jatkuvasti säätää nopeutta manuaalisesti. Tämä voi vähentää väsymystä ja stressiä pitkillä ajomatkoilla, jolloin kuljettajan on usein vaikea pitää yllä tasaisen nopeuden ylläpitämistä.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin voi myös auttaa välttämään takaisin törmäyksiä, sillä se reagoi nopeasti edellä ajavan ajoneuvon toimiin. Jos edellä oleva auto pudottaa nopeutta esimerkiksi nopeusrajoituksen muuttumisen tai hätäjarrutuksen vuoksi, adaptiivinen vakionopeudensäädin huomaa tämän ja reagoi siihen tarvittavalla tavalla.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Miten adaptiivista vakionopeudensäädintä käytetään?

Adaptiivinen vakionopeudensäädin eroaa perinteisestä vakionopeudensäätimestä siten, että perinteisessä vakkarissa kuljettaja valitsee ainoastaan halutun ajonopeuden, mutta adaptiivisessa mallissa kuljettajan tulee valita myös haluttu turvaetäisyys edellä ajavaan ajoneuvoon. 

Järjestelmä pitää automaattisesti turvavälin edellä olevaan autoon sopivana, jolloin peräänajon riski pienenee. Monissa mukautuvan vakionopeudensäätimen järjestelmissä tätä välimatkaa voi säätää halutulla tavalla, jolloin matalien nopeuksien taajamaliikenteessä välimatkan voi kytkeä hieman lyhyemmäksi, mutta suurinopeuksisilla maanteillä taas pidemmäksi.

Myös vuodenajat on hyvä huomioida adaptiivista vakionopeudensäädintä käyttäessä. Tunnetusti talvisin liukas keli tekee jarrutusmatkoista kesää pidempiä, joten myös mukautuvaan vakkariin kannattaa laittaa tällöin tavallista pidempi välimatka edellä kulkevaan autoon.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mitä haittaa mukautuvassa vakionopeudensäätimessä?

Kuitenkin adaptiivisella vakionopeudensäätimellä on myös joitain haittoja. Järjestelmä ei välttämättä toimi hyvin tiheässä tai ruuhkaisessa liikenteessä, sillä auton nopeuden jatkuvat muutokset ja useat auton ympärillä liikkuvat muut kulkuneuvot voivat häiritä järjestelmän toimintaa.

Autoilijan on myös oleellista muistaa, että järjestelmä ei voi havaita kaikkia tielle osuvia esteitä, kuten jalankulkijoita, pyöräilijöitä tai tiessä olevia vaurioita, joten kuljettajan on aina oltava tarkkaavainen ja varovainen, sekä ennen kaikkea ajettava itse autoa.

Yhtenä varusteen miinuksena täytyy mainita se, että aivan kuten perinteisen vakionopeudensäätimen kanssa, tähän varusteeseen tottuu todella nopeasti, jolloin seuraavassakin autossa “pitää” olla kyseinen varuste. Kun adaptiiviseen vakionopeudensäätimeen pääsee tottumaan, vanha ja perinteinen vakionopeudensäädin tuntuu todella alkeelliselta – vakkarittomasta autosta nyt puhumattakaan.

Tulevaisuudessa adaptiivinen vakionopeudensäädin todennäköisesti kehittyy edelleen. Joka tapauksessa autoilijan on muistettava ajaa autoa itse, vaikka teknologia helpottaakin sitä jatkuvasti.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Kamux

Nyt luetuimmat