Apukäynnistin, starttiboosteri, akkuboosteri

Akkuboosteri on talven tärkein työkalu – näin toimii apukäynnistin

Talvi tulee, mutta siitäkin selvitään – ainakin jos on hankkinut oikean akkuboosterin. Apukäynnistin saa matkasi jatkumaan.

Kuten hyvin tiedetään, talvi koittelee auton akkua monellakin tavalla. Akku ei lähtökohtaisesti pidä kylmästä, eli kylmässä se joutuu kovemmalle rasitukselle. Tämän lisäksi akkua rasittavat auton kylmäkäynnistykset sekä auton erilaisten sähköisten lämmitinlaitteiden käyttäminen.

Tästä syystä hyvä akku ja sen ylläpito on erittäin tärkeässä roolissa talvisin. Hyvän ja uudenkin akun saa helposti tyhjennettyä tai sen käyttöiän minimoitua, mikäli akkua käyttää typerästi tai väärin. Vastaavasti taas oikeilla toimenpiteillä säästetään rahaa akun käyttöiän maksimoimisella ja varmistetaan ylipäätään auton käynnistyminen talvella.

Vaikka olisit ylläpitänyt akkua kuinka huolellisesti tahansa, siitäkin huolimatta joskus saattaa tulla eteen tilanteita, että auto ei lopulta käynnisty. Hyvin usein auton käynnistymättömyys johtuu hyytyneestä akusta. Hyytyneen akun palauttaminen toimintakuntoon tarvitsee taas pieniä erikoistyökaluja, jotka ovat onneksi nykyään kaikkien autoilijoiden hankittavissa.

Apukäynnistin, starttiboosteri, akkuboosteri

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Apukäynnistin, starttiboosteri, akkuboosteri ja mitä näitä nyt on?

Kun akku hyytyy, aiemmin apuvirtaa annettiin toisesta ajoneuvosta. Nykyään tämä tapa on jo mennyttä maailmaa, sillä hyvin paljon erilaista elektroniikkaa sisältävistä autoista ei välttämättä saa antaa virtaa enää toiselle ajoneuvolle. Väärin tehtynä toiminnalla saatetaan rikkoa sekä kylmän kangistama, että myös tilanteessa auttava ajoneuvo.

Huomattavasti turvallisempi keino on turvautua laitteeseen, jota nimitetään autotarvikeliikkeissä apukäynnistimeksi, starttiboosteriksi tai akkuboosteriksi. Kyseessä on noin pienen kahvipaketin kokoinen laite, jonka mukana tulee käynnistyskaapelit. Boosteri ladataan verkkovirrasta täyteen, jonka jälkeen sitä voidaan käyttää langattomasti auton luona.

Käytännössä starttiboosteri mahdollistaa tilanteen ratkaisemisen itsenäisesti ilman ulkopuolista apua – jos siis kyseinen laite löytyy hyytyneestä autosta tai lähistöltä.

Näitä laitteita myydään nykyaikana todella paljon, sillä ne ovat erittäin tarpeellisia hätävaroja esimerkiksi Webastolla varustettuihin autoihin. Laitteita myydään verkkokaupoissa nimellä apukäynnistin, starttiboosteri, akkuboosteri tai jopa akkulaturi. Termien kohdalla kannattaa olla varuilaan, sillä etenkin akkulaturista puhuttaessa saatetaan tarkoittaa myös laitetta, joka vain lataa akkua, muttei varsinaisesti auta autoa käynnistymään.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miten apukäynnistin toimii?

Apukäynnistinlaite toimii melko simppelisti. Ensinnäkin laite ladataan täyteen verkkovirrasta, jotta se jaksaa antaa virtaa autolle. Ensimmäinen vaihe on siis selvittää, että onhan apukäynnistimessa tarpeeksi virtaa operaatiota ajatellen. Useimmiten näissä laitteissa on jonkinlaiset valomerkit, jotka kertovat laitteessa olevan varauksen määrän.

Seuraavana vaiheena on katsoa turvallinen tapa käyttää apukäynnistintä. Monesta apukäynnistimestä on tehty erilaisia videoita YouTubeen, joita kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi allekirjoittaneen omassa laitteessa, Telwin Drive 9000 -apukäynnistimestä löytyy simppeli ohjevideo valmistajan toimesta.

Laitteen käyttö on melko simppeliä. Ensiksi kytketään laitteen mukana tulleet hauenleukakaapelit auton akun napoihin. Käytännössä siis akun navoille tulee olla esteetön pääsy. Jos akun navoissa näkyy jonkinlaista likaa tai töhnää, se voi vaikeuttaa virran kulkua, joten navat kannattaa pitää aina puhtaana – puhtaus kuuluukin normaaliin akun ylläpitorutiineihin.

Seuraavaksi asetetaan hauenleukakaapelit kiinni akun napoihin. Muista aina ja jokaikinen kerta kytkeä kaapelit oikein päin, sillä väärin päin kytkeminen aiheuttaa vähintään kipinöitä ja paukauksen, mutta pahimmillaan jopa vahinkoja autoon tai henkilöihin. Tästä syystä kaapeleita ei saa koskaan kytkeä väärin päin.

Erinomainen muistisääntö on se, että “peet menee peehen ja ämmät ämmiin”, eli toisin sanoen punainen plus- ja musta miinusnapaan. Punainen kaapeli on hyvä kytkeä plusnapaan ensiksi, jonka jälkeen voit kytkeä mustan miinusnapaan. Tämän jälkeen laitteeseen laitetaan virta, ja voit lähteä käynnistämään autoa.

Mikäli vika on ollut auton akussa, auto lähtee luultavasti heti käyntiin. Apukäynnistin antaa pienestä koostaan huolimatta sen verran hyvin virtaa, ettei sen kanssakaan käynnistäminen ole mitenkään vaikea rasti autolle. Toki jos laitteessa on vain vähän virtaa, kaapelit on kiinnitetty huolimattomasti tai akun navoissa on likaa, saattaa käynnistäminenkin vaikeutua tai jäädä jopa kokonaan haaveeksi.

Sen jälkeen kun ajoneuvo on saatu käytiin, auton moottoria kannattaa pitää jonkin aikaa käynnissä, jotta akku pääsee latautumaan uudelleen täyteen. Mikäli kaikki menee hyvin, seuraavalla kerralla auto starttaa taas “omillaan”.

Lue myös: Näin kierrätät auton akun oikein – ja tienaat sillä vielä rahaa!

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kokemuksia starttiboosterista – talvinen vahinko hyydytti auton

Starttiboosterin mahtavuus on tullut ilmi myös allekirjoittaneelle. Eräänä aiempana talvena sattui pieni onnettomuus, ja autoon jäi vähän pidemmän kauppareissun ajaksi sisätilan valopäälle, ja valo kulutti akkua muutaman tunnin. Asia huomattiin kaupasta paluun jälkeen, valo sammutettiin ja auto ajettiin lyhyen matkan päähän kotipihaan parkkiin.

Kun muutama päivä myöhemmin autolla piti lähteä pidempään reissuun, auto ei käynnistynytkään. Kaikki auton ominaisuudet kyllä toimivat mallikkaasti, ovet aukesivat kaukosäätimestä, sisätilan valot syttyivät ovia avatessa ja virta-avainta kääntäessä radio lähti päälle – vaan käynnistäminen päätyi naksuttavaan ääneen. Peli oli selvä ja reissu jäi väliin.

Tilanteessa olisi voinut soittaa jonkinlaiseen tiepalveluun, joka olisi laittanut auton käyntiin. Tiepalvelu olisi tullut ja laittanut ajoneuvoni käytiin, ja olisin maksanut siitä joitakin kymppejä tai satasen. Kaltaiseni nuuka ihminen halusi kuitenkin rahoille paremman vastineen, ja päätin käydä ostamassa lähimmästä autotarvikeliikkeestä oman starttiboosterin.

Starttiboosteri maksaa ehkä 1-2 tiepalvelukäytön verran, mutta toisaalta samalla laitteella voikin sitten käynnistellä ajoneuvoja useamman kerran. Ostamani starttiboosteri oli noin 150 euron hintainen, mutta se on ollut jokaisen sijoitetun euron arvoinen hankinta. Se on nimittäin pelastanut minut jo muutaman kerran pulasta.

Tämä sisävalon takia hyytynyt autokin starttasi kuin sen kuuluisan palmun alta, kun starttiboosteri kytkettiin autoon kiinni. Laite on ollut hämmentävän hyvä, sillä täyteen ladatulla boosterilla käynnistät vaikkapa rivillisen ajoneuvoja, eikä laite ole moksiskaan. Toisin sanoen, laitetta ei tarvitse edes hirveästi latailla välissä, joten sen voi huoletta “unohtaa” auton takakonttiin.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Akkuboosteri voi auttaa myös kesällä

Vaikka akkuboosteri mielletään usein pelkäksi talvivarusteeksi, saattaa se auttaa myös kesäisin. Siitäkin sattuu olemaan allekirjoittaneella kokemuksia, vaikkakin tällä kertaa auton käynnistämättömyyden takana ei ollutkaan huolimattomuuden seurauksena tapahtuneet vahingot.

Harvemmin käytössä olevat ajoneuvot, kuten esimerkiksi tämän blogin käyttökokemuksia-juttusarjan ajoneuvona toimiva Mercedes-Benz 500 SEL, saattavat tyhjentää akkua pidemmän seisomisen aikana. Tästä syystä erilaiset harrasteajoneuvot ovatkin melko yleisiä starttiboosterien käyttäjiä.

Toki pidempään seisovien ajoneuvojen kannattaisi miettiä myös vaihtoehtoisia menetelmiä akkuongelmiin, sillä tyhjäksi kulunut akku ei tee hyvää akun eliniälle. Akunnapa kannattaa irroittaa pidemmän seisonnan ajaksi, tai vaihtoehtoisesti auton akkua kannattaa ladata säännöllisesti, vaikka auto olisikin seisonnassa.

Mainos: Koeajolle.comin yhteistyökumppanit Virtasenkauppa.fi ja Skruvat myyvät verkkokaupoissaan erilaisia apukäynnistimiä.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat