Auton akun kierrättäminen

Näin kierrätät auton akun oikein – ja tienaat sillä vielä rahaa!

Auton akun oikeappinen kierrättäminen on helppo ympäristöteko, joka maksaa itsensä kirjaimellisesti rahana takaisin.

Ekologisuus, taloudellisuus ja kierrättäminen ovat monella tapaa läsnä autoillessa. Autoilija voi monilla eri tavoilla säästää ympäristöä, kun tämä tekee tietoisesti fiksuja valintoja järkevää kulutuskäyttäytymistä.

Kierrättäminen on aihe, josta autoilijoita harvemmin muistutetaan, vaikka lähes jokainen pääsee joskus asian kanssa tekemisiin. Koeajolle.com on aiemmin kertonut mm. renkaiden kierrätyksestä sekä jäteöljyn kierrättämisestä.

Tällä kertaa keskitymme auton akkujen kierrättämiseen. Kun auton akun käyttöikä päättyy, sen asianmukainen kierrättäminen suojelee ympäristöä, samalla kun arvokkaat materiaalit pääsevät uudelleen käytettäväksi.

Tämä artikkeli keskittyy niin sanottujen ajoneuvoakkujen kierrättämiseen. Tulevaisuudessa sähköautojen yleistyminen tulee varmasti mullistamaan auton akkujen kierrätystä entisestään, mutta keskitytään tällä kertaa kaikista ajoneuvoista löytyvien perinteisten akkujen kierrättämiseen.

Auton akun kierrättäminen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mistä tunnistaa käyttöiän päässä olevan akun?

Auton akkua voidaan verrata elinkaareltaan ajoneuvon renkaisiin. Jokainen ymmärtää, että renkaat kuluvat käytössä. Mitä vanhemmat tai enemmän käytetyt renkaat autossa ovat, sitä todennäköisemmin niiden käyttöikä alkaa olla loppumassa. Samoin huolimattomalla tai osaamattomalla käytöllä voidaan tarvittaessa kuluttaa renkaat nopeastikin loppuun.

Samat perusperiaatteet koskevat myös auton akkua ja sen elinkaarta. Akku kuluu niin käytössä, mutta myös ajan mittaan. Auton akun ylläpito ja oikeappinen käyttö auttavat pitkittämään akun elinkaarta, mutta toisaalta välillä aika tekee väkisinkin tehtävänsä, eli huolellisenkaan käytön jälkeen vanha akku ei yksinkertaisesti pärjää uudelle vastaavalle.

Käyttöikänsä päässä olevan akun tunnistaa tavallisesti siitä, että se tyhjenee itsestään, se ei lataudu enää täyteen, auton ajotietokone herjaa akun kunnosta tai akku ei jaksa käynnistää autoa. Lisäksi selviä merkkiä auton akun vaihdosta ovat erilaiset selkeästi silmillä nähtävät virheet, kuten se on turvonnut tai se valuttaa ulos nesteitä.

Mikäli olet epävarma siitä, olisiko auton akku vaihtokunnossa, kannattaa asian kanssa lähestyä mitä tahansa autokorjaamoa tai auton varaosaliikettä. Nämä paikat voivat varmistaa akun kunnon näppärästi erilaisten kuormitustestien avulla.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Älä varastoi akkua kotiisi!

Kun ostat autoosi uutta akkua, samalla kannattaa huolehtia vanhan akun kierrätyksestä. Vanhaa akkua ei kannata jättää “varmuuden vuoksi” lojumaan mihinkään varastoon, sillä huolimaton vanhan akun varastointi voi aiheuttaa erilaisia mittavia ongelmia.

Akun varastointiin on syytä suhtautua suurella tarkkuudella, sillä romuakku voi aiheuttaa pahimmillaan räjähdys- tai tulipalovaaran. Ei siis ihme, että romuakut luokitellaan usein vaaralliseksi jätteeksi. Suurimmat riskit liittyvät usein siihen, että usein samoissa tiloissa säilytetään mm. maalia, puhdistusaineita, bensakanistereita, torjunta-aineita tai energiansäästölamppuja. Akkua ei siis kannata missään nimessä säilyttää samoissa tiloissa edellä mainittujen asioiden kanssa.

Räjähdys- ja tulipalovaaran ohella väärin varastoitu akku voi olla riski ympäristölle. Auton akku pitää sisällään erilaisia aineita, jotka eivät saa päätyä luontoon.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Akkujen kierrätys kannattaa – kahdestakin syystä

Auton akkujen kierrättämisnen todellakin kannattaa, ja sen tekemiselle on olemassa useita erilaisia syitä. Kuten yllä jo maalailtiin, akut sisältävät haitallisia aineita, kuten lyijyä, rikkiä ja muita raskasmetalleja, jotka voivat olla vaarallisia ympäristölle, jos ne pääsevät leviämään luontoon.

Jos akku heitetään tavallisen jätteen mukana kaatopaikalle, tai akku varastoidaan huolimattomasti johonkin autotalliin, jätekatokseen tai varastoon, nämä edellä mainitut aineet voivat ajan myötä joutua maaperään ja pohjaveteen, mikä taas aiheuttaa merkittäviä ekologisia vahinkoja.

Toiseksi, autojen akut sisältävät useita erilaisia arvokkaita materiaaleja, kuten nikkeliä, mangaania, kobolttia ja litiumia. Nämä materiaalit ovat samaan aikaan rajallisia sekä arvokkaita luonnonvaroja, ja niiden uudelleenkäyttö vähentää tarvetta louhinnalle ja edistää kestävää kehitystä.

Kun auton akut kierrätetään oikein, voidaan kierrätyksessä talteenottaa nämä arvokkaat materiaalit, jonka jälkeen niitä voidaan hyödyntää uudelleen uusien akkujen valmistuksessa. Tämä vähentää raaka-aineiden tarvetta ja auttaa säilyttämään luonnonvaroja tuleville sukupolville.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Auton akusta voi saada jopa rahaa kierrätyksessä

Edellä mainittuja materiaaleja ei sanota arvokkaiksi turhaan, vaan ne ovat ihan oikeasti rahanarvoisia materiaaleja. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhasta auton akusta voi nykyään saada jopa rahaa kierrättämisen yhteydessä.

Auton akku kannattaa aina kierrättää viemällä se valtuutettuun kierrätyspaikkaan. Valtuutettuja kierrätyspaikkoja ovat tavallisesti autohuollot ja autotarvikemyymälät, joiden on velvollisuus ottaa vanhoja akkuja vastaan. Toisaalta velvollisuus ottaa akkuja vastaan ei tarkoita kuitenkaan sitä, että heillä on välttämättä velvollisuus maksaa vanhoista akuista rahaa.

Mikäli haluat vaihtaa autosi akun rahaksi, kannattaa akku luovuttaa jollekin suurelle kierrätysyritykselle. Internet-lähteiden mukaan rahaa vanhasta akusta tarjoavat ainakin Reteko ja Romukioski. Vanhoista akuista maksaminen on eräänlaista kaupankäyntiä, eli maksettava summa vaihtelee niin paikoittain, kuin myös maailmanmarkkinatilanteiden mukaan.

Tarkat akuista maksettavat summat selviävät aina suoraan toimijalta, mutta arvioiden mukaan vanhoista auton akuista maksetaan yleensä 30-50 senttiä per kilo. Romuakut hinnoitellaan lähes poikkeuksetta painon mukaan, joten tavallisesti noin 10-30 kilogrammaa painavasta akusta voi saada muutamasta eurosta aina reiluun kymmeneen euroon asti rahaa.

Viime aikoina raaka-aineiden hinnat ovat olleet nousussa, mikä on tehnyt romun kierrätyksestä aiempaa kannattavampaa puuhaa. Tosin rahallisten hyötyjen kasvaessa kuvioihin voivat tulla myös erilaiset varkaudet, eli varkaat pyrkivät varastamaan vanhoja tai tuoreita akkuja autoista rahan toivossa. Ilmiö on tuttu esimerkiksi katalysaattorivarkauksien muodossa.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Miten toimii akun kierrätysprosessi?

Auton akun kierrätysprosessi alkaa akun keräämisestä, jonka avulla akut saadaan kuljetettua kierrätyslaitoksille. Joskus akut menevät kierrätyslaitoksille suoraan asiakkaan toimesta, joskus ne päätyvät sinne välikäsien, kuten autohuoltojen tai akkukauppiaiden kautta.

Kierrätyslaitoksilla akut puretaan osiin, ja niiden sisältämät materiaalit erotellaan ja käsitellään erikseen. Vaaralliset aineet, kuten lyijy, käsitellään asianmukaisesti ja hävitetään turvallisesti. Akuissa oleva muovi taas kierrätetään uusien akkukoteloiden materiaaliksi.

Varsinaisessa kierrätysprosessissa hyödynnetään erilaisia tekniikoita, kuten mekaanista purkamista, happoliuotusta ja metallien elektrolyysiä, jotta arvokkaat materiaalit voidaan erottaa ja kierrättää tehokkaasti.

Kierrätysprosessin lopputuloksena saadaan talteen merkittävä määrä arvokkaita materiaaleja, kuten kobolttia, nikkelia, litiumia, kuparia ja alumiinia. Nämä materiaalit voidaan sitten toimittaa takaisin akkuteollisuudelle, jossa niitä voidaan käyttää uusien akkujen valmistuksessa. Lyijystä saadaan lähes 100 prosenttia hyödynnettyä ja sitä käytetään mm. uusien akkujen valmistuksessa.

Lisäksi osa akuista saatavista komponenteista voidaan hyödyntää energiana jätevoimalaitoksissa. Tällä tavoin kierrättäminen vähentää riippuvuutta raaka-aineista ja edistää kiertotaloutta.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Kierrätys.info

Nyt luetuimmat