Moottorin öljynvaihto ja jäteöljyn kierrätys

Jäteöljy on arvokasta – muista kierrättää se aina oikeaoppisesti

Kun autolle suoritetaan öljynvaihto, työstä syntyy huolletun auton lisäksi myös jäteöljyä. Näin kierrätät jäteöljyn oikeaoppisesti.

Öljynvaihto on yksi auton yleisimpiä huoltotoimenpiteitä. Kun työ teetetään ammattilaisella, työstä jää käteen lähinnä lasku, mutta kun öljynvaihto tehdään itse, jäljelle jää myös moottorista valuneet jäteöljyt. Jäteöljyä voi syntyä myös automaattivaihteiston öljynvaihdosta.

Olivat vanhat öljyt sitten lähtöisin mistä tahansa, nyt ne ovat muuttuneet jäteöljyksi, jota tulee käsitellä tarkasti ja oikeaoppisesti. Öljyt kannattaa hävittää pikimmiten, sillä pidemmän päälle varastoinnissa on aina riski sille, että jäteöljyt päätyvät johonkin väärään paikkaan.

Tässä artikkelissa esittelemme vinkkejä ja ohjeita jäteöljyjen oikeaoppiseen kierrättämiseen, sekä muistutamme kierrätyksen merkityksestä. Lisäksi jäteöljyistä on vaikea olla puhumatta ilman mainintaa ympäristöllisistä syistä, joten käymme läpi myös sitä, mitä jäteöljy aiheuttaa päätyessään vääriin paikkoihin.

Moottorin öljynvaihto ja jäteöljyn kierrätys

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miten jäteöljy kierrätetään?

Jäteöljyn kierrätys alkaa oikeastaan siitä hetkestä, kun öljynvaihdossa aloitetaan valuttamaan moottorista öljyä ulos. Poistettiin vanha öljy moottorista sitten pohjapropusta valuttamalla tai erilaisella öljynvaihtopumpulla, jäteöljyille on syytä katsoa jo ennakkoon hyvä ja tukeva astia, johon öljyt voi välivarastoida.

Kun öljyt ovat valuneet ulos koneesta, öljyt on hyvä siirtää avoimesta astiasta johonkin suljettuun astiaan. Tällä tavoin voidaan minimoida riski sille, että öljy päätyy luontoon, esimerkiksi astian kaatumisen kautta.

Sen jälkeen kun öljy on laitettu huolellisesti suljettavaan astiaan, voidaan miettiä sen kierrättämistä. Kierrättäminen alkaa usein lajittelusta, jossa jäteöljy lajitellaan erilleen muista jätejakeista. Tämä tehdään sitä varten, että jäteöljy olisi mahdollisimman hyvin kierrätettävissä.

Koska jäteöljy on suorastaan arvokas resurssi, jäteöljyn kierrättäminen ei yleensä maksa mitään. Jäteöljyn voi siis jättää maksutta erilaisiin vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin, joita on yleensä esimerkiksi huoltamoiden yhteydessä ja öljyjätehuollon järjestävän yrityksen toimipaikoissa.

Lue myös: Auton renkaiden hävittäminen – näin toimii renkaan kierrätysprosessi

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Lähin vastaanottopiste löytyy Googlesta

Itselle lähimmän vaarallisen jätteen vastaanottopisteen löytää yleensä googlaamalla. Ehkä paras ja selkein suomenkielinen sivusto on kuitenkin kierratys.info, josta löydät melko kattavat ohjeet jäteöljyn ja muidenkin jätteiden käsittelyyn.

Lisäksi jos jäteöljyä syntyy keskivertoa suurempia määriä, saattavat yritykset tulla noutamaan jäteöljysi pois jopa kotipihasta asti. Esimerkiksi L&T noutaa maksutta jäteöljyt, kun noudettavaa vaarallista jätettä on yli 2 000 kiloa.

Vaikka jäteöljyn kierrätys on helppoa, järkevää ja ekologista, kierrätystä säätelee myös ympäristölaki. Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joka on jopa lainkin mukaan ohjattava asianmukaiseen käsittelypisteeseen, josta se voidaan hävittää oikeaoppisesti.

Lue myös: Näin kierrätät auton akun oikein – ja tienaat sillä vielä rahaa!

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Jäteöljyn kierrätys on tärkeää kahdesta syystä

Jäteöljyn kierrätys on äärimmäisen tärkeää kahdestakin eri syystä. Ensinnäkin oikeaoppinen kierrätys varmistaa sen, ettei jäteöljy päädy väärään paikkaan, eli käytännössä luontoon. Toisena motiivina jäteöljyn kierrätykselle on se, että jäteöljystä voidaan tehdä vielä uutta öljyä.

Öljyhän on tunnetusti uusiutumaton luonnonvara, mutta siitä huolimatta sitä voidaan kuitenkin kierrättää – kaiken huipuksi vieläpä lukemattomia kertoja. Jäteöljyn kierrättäminen on siis eräänlainen ympäristöteko.

Kierrättämällä jäteöljyt oikeaoppisesti saadaan vähennettyä uuden raakaöljyn tarvetta jatkossa. Uuden raakaöljyn tarpeen pienentämisen lisäksi kierrättämällä saadaan vähennettyä öljyn tuottamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, eli ympäristötekoja tapahtuu monessakin mielessä.

Voiteluaineiden valmistaminen raakaöljystä tuottaa paljon hiilidioksidipäästöjä. Valmistusprosessista syntyy päästöjä noin 700 kilogrammaa yhtä raakaöljytonnia kohden. Kierrätetystä jäteöljystä aiheutuneet hiilidioksidipäästöt ovat merkittävästi pienemmät, sillä päästöt putoavat tällöin puoleen.

syntyy esimerkiksi auton öljynvaihdossa, on kierrätettävää tavaraa. Oikein käsiteltynä sitä voidaan kierrättää rajattomasti. Lisäksi luontoon joutuessaan jäteöljy voi pilata miljoonia litroja vettä. Öljyn kierrättäminen on siis paitsi ekoteko myös järkevää resurssien käyttöä.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mitä jäteöljylle tapahtuu kierrätyksessä?

Jäteöljyn toimittaminen kierrätyspisteeseen on kiertotaloutta parhaimmillaan. Toisin kuin monesti luullaan, kerätty jäteöljy ei mene polttoon kuin äärimmäisen harvoin. Lähtökohtaisesti jäteöljyt toimitetaan öljyihin erikoistuneelle käsittelylaitokselle, joka välittää sen sieltä käsiteltynä eteenpäin voiteluaineteollisuudelle.

Käsittelylaitoksen käsittelyn avulla jäteöljystä puhdistetaan kaikki epäpuhtaudet sekä poistetaan raskasmetallit, joita jäteöljyn sekaan on päässyt kertymään. Puhdistettua öljyä käytetään myöhemmin raaka-aineena uusien voiteluaineiden valmistuksessa, eli käytännössä moottoriöljy palautuu takaisin käyttöön uutena moottoriöljynä.

Käsittelyn pääasiallisena tavoitteena on tehdä perusöljyä, mutta se ei ole prosessin ainoa syntyvä tuote. Tämän lisäksi sivutuotteina syntyy bitumia ja kevyttä polttoöljyä. Jopa yli 90 prosenttia jäteöljystä voidaan kierrättää prosessissa uusiksi öljytuotteiksi. Käytännössä ainoa prosessissa syntyvä jäte on öljyyn moottorissa sitoutunut vesi.

Ja mikä parasta, prosessia voidaan toistaa yhä uudelleen ja uudelleen – kunhan jäteöljy muistetaan kierrättää jokaisen käyttökerran jälkeen oikein.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Väärin kierrätettynä öljy on vakava uhka luonnolle

Luontoon päätyessään jäteöljy on äärimmäisen haitallista. Erityisen haitallista on öljyn päätyminen maaperään, sillä yksi litra jäteöljyä väärässä paikassa voi pahimmillaan pilata miljoona litraa vettä. Mittavien tuhojen lisäksi väärään paikkaan päätyneen jäteöljyn poistaminen luonnosta ja vesistöstä on todella hankalaa, joskus valitettavasti jopa mahdotonta.

Luontoon päätyminen ei ole ainoa väärä tapa kierrättää jäteöljyä. Joskus jäteöljy saattaa päätyä eräänlaisena säästökeinona pienpolttimiin, kun jäteöljyllä koitetaan korvata kevyttä polttoöljyä. Tätä ei kuitenkaan kannata kenenkään tehdä, sillä alle viiden megawatin laitoksissa jäteöljyn hävittäminen polttamalla on laitonta.

Jäteöljyn hävittäminen polttamalla ei ole kiellettyä ihan vain kiusan vuoksi, vaan tässäkin asiassa taustalla ovat ympäristösyyt. Jäteöljyn polttaminen aiheuttaa haitallisia raskasmetallipäästöjä, jotka päätyvät savukaasuissa ilmaan ja ovat ihmisille myrkyllisiä. Tästä syystä jäteöljyä saavat polttaa ainoastaan siihen erikoistuneet laitokset.

Lue lisää: Auto valuttaa nestettä – vuotavan nesteen väri paljastaa lähteen

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat