Taloudellinen ajotapa todellakin kannattaa, sillä vähentynyt polttoaineen kulutus tuo silkkaa säästöä tankkaajan lompakkoon.
Monet meistä seuraavat auton kulutuslukemia lähinnä vain uutta autoa ostaessa ja erilaisia vaihtoehtoja kartoittaessa. Sen jälkeen kun auto on hankittu, kulutuslukemat eivät jaksa enää kiinnostaa, mitä nyt ehkä tankatessa saattaa asiaa erehtyä miettimään.
Harvempi meistä tajuaa sen, että ajotavalla on todella suuri rooli polttoaineen kulutuksessa. Jotkut meistä saattavat kuvitella, että pelkkä isolla vaihteella ja pienillä kierroksilla jurnuttaminen on taloudellista ajotapaa parhaimmillaan, mutta ei. Se on korkeintaan vain yksi osa polttoainetaloudellista ajamista.
Allekirjoittanut heräsi ajattelemaan taloudellista ajotapaa ensimmäisen kerran ajokortin kakkosvaiheessa, joka oli siihen aikaan määrätty käytäväksi puolta vuotta ajokortin saamisen jälkeen. koin yhden kokonaisen päivän kestäneen kakkosvaiheen suurelta osin aika turhaksi, mutta siihen kuulunut taloudellisen ajotavan opettelu oli yksi hyviä kokemuksia.
Mutta millä tavalla taloudellinen ajotapa näkyy käytännössä ja millä muilla keinoilla autoilijan on mahdollista säästää polttoainekustannuksissa? Lähdetäänpä selvittämään asiaa.
Ylimääräinen tavara pois autosta
Monilla suomalaisilla on paha tapa pitää autoa eräänlaisena varastotilana, jonka mukana kulkee niin harrastusvälineitä, työkaluja ja muuta irtaimistoa. Jokaisen autoilijan olisi hyvä käydä satunnaisesti oman auton sisältöä läpi kriittisellä silmällä, jotta sieltä löytyy kaikki turha ja ylimääräinen roina.
Esimerkiksi auton takakonttiin saattaa unohtua joskus ylimääräisiä vaatteita, urheiluvälineitä tai irtaimistoa, jotka tuovat ihan suotta ylimääräistä painoa autoon. Auton varusteluun voi liittyä myös erilaisia työkaluja tai muita turvavälineitä, joiden jatkuvaa mukana kantamista on hyvä haastaa. Tarvitseeko takaluukusta löytyä esimerkiksi kesän helteillä pilkkihaalaria, lumiharjaa tai sisätilan lämmitintä?
Mikäli irtaimisto sijaitsee ajoneuvon ulkopuolella, ylimääräinen paino ei ole ainut ongelma. Esimerkiksi suksiboksin kohdalla painon lisäksi kasvaa auton ilmanvastuskerroin, eli ylimääräinen tavaratila katolla nostaa kulutusta kahdesta eri syystä.
Ylimääräisellä tavaralla voidaan tarkoittaa myös luonnonilmiöitä. Suksiboksin lisäksi myös ylimääräinen lumi auton katolla muuttaa auton profiilia ja vaikuttaa ilmanvastukseen, painosta puhumattakaan. Samoin erilaiset puusta putoavat lehdet saattavat tukkia auton suodattimia, mikä voi näkyä kasvavina kulutuslukemina. Lehdet saattavat lisäksi aiheuttaa tuulilasin huurtumista.
Säästä moottoria ja huolla sitä
Luonnonilmiöitä vastaan autoilija voi suojautua autotallin avulla. Taivaalta putoavan tavaran lisäksi lämmin autotalli helpottaa auton käynnistymistä. Kylmäkäynnistykset ovat autolle aina melko raskaita puristuksia, mitkä pidemmissä määrin vähentävät moottorin käyttöikää.
Mikäli lämmintä autotallia ei ole tarjolla, kannattaa autoilijan miettiä moottorin esilämmitystä. Esilämmityksen avulla moottori käynnistyy helpommin ja se kuluttaa vähemmän polttoainetta. Auto on myös nopeammin valmis liikkeellelähtöä varten.
Ylipäätään tyhjäkäyntiä on syytä pyrkiä välttämään taloudellisessa ajotavassa. Tyhjäkäynnillä kuluu polttoainetta, mutta auto ei kulje mihinkään – käytännössä litrat juoksevat, mutta kilometrit eivät. Pitkäksi venähtänyt tyhjäkäynti nostaa hyvin nopeasti auton keskikulutusta.
Mikäli auto on varustettu erillisellä start & stop-järjestelmällä, jossa moottori sammuu automaattisesti esimerkiksi liikennevaloissa, kannattaa tätä varustetta käyttää. Jos varustetta ei ole, autoilijan ei kuitenkaan kannata alkaa itse sammuttamaan autoa normaaleihin liikennevaloihin.
Kuten jo edellä sanottiin, autosta ja etenkin sen moottorista kannattaa pitää huolta, sillä huonosti huollettu moottori syö äkkiä enemmän polttoainetta. Moottoriöljyjä sekä suodattimia kannattaa vaihtaa säännöllisesti, sillä vanhat öljyt aiheuttavat enemmän kitkaa ja tukkoiset suodattimet päästävät läpi huonommin ilmaa, mikä voi kasvattaa polttoaineen kulutusta.
Moottorin lisäksi myös muusta autosta kannattaa pitää huolta. Esimerkiksi auton rengaspaineet kannattaa mitata säännöllisesti, sillä niiden ollessa liian pienet kasvaa sekä polttoaineen kulutus, että renkaat kuluvat nopeammin.
Suunnittele, suunnittele ja suunnittele
Suunnittelun osuutta polttoainetaloudessa ei voi väheksyä, sillä ennakointiin liittyvät asiat pulpahtavat pinnalle todella monessa yhteydessä. Käytännössä mitä paremmin autoilija tietää miten asiat menevät, sitä paremmin polttoainetaloudellisuus tapahtuu.
Aloitetaan lähes itsestään selvistä asioista. Omat ajot kannattaa suunnitella mahdollisimman tarkasti. Ajettavat reitit kannattaa selvittää ennakkoon, sillä harhailu ja eksyminen vie ylimääräistä polttoainetta. Mikäli on mahdollista vaikuttaa ajon ajankohtaan, kannattaa välttää ruuhka-aikoja.
Lue lisää: Kommentti: Osaako kukaan ajaa enää ilman Google Mapsin apuja?
Autoilijan kannattaa pyrkiä myös yhdistelemään menojaan. Esimerkiksi kaupassa käynti työmatkan varrella säästää kilometrejä ja sitä kautta bensaa. Joskus kannattaa myös haastaa itsensä, että hoituisiko meno ilman autoa, vaikka polkupyörällä tai kävellen?
Myös liikenteessä on hyvä käyttää suunnitelmallisuutta. Kulutus on kaikista suurimmillaan silloin, kun pitää saada paikoillaan oleva auto liikkeelle, joten pysähdyksiä on hyvä pyrkiä välttämään mahdollisuuksien mukaan. Joskus näkee autoilijoita, joilla on armeijatermein “kiire odottamaan”, eli ajetaan hirveällä vauhdilla punaisissa valoissa odottavan letkan jatkeeksi.
Kaikista kuluttavinta ajoa ovat nopeat kiihdytykset ja äkkipysähdykset, mutta esimerkiksi kaupunkiajossa voi säästää polttoainetta pidemmillä turvaväleillä ja moottorijarrutuksella. Yksi ei niin hyvällä katsottu keino on myös mennä isomman auton imussa, joskin lyhyempi turvaväli vaatii entistä suurempaa tarkkaavaisuutta liikenteessä.
Lue myös: Auton ohjelmoinnilla säästät helposti yli 500 euroa vuodessa polttoainekuluissa!
Käytännön niksit ajamiseen
Moottorijarrutus tuli jo kertaalleen mainittua, mutta jatketaan siitä aiheesta. Moottorijarrutuksen aikana moottori ei yleensä kuluta mitään, joten sitä kannattaa hyödyntää esimerkiksi alamäissä. Polttoaineen säästäminen ei ole ainoa motivaatio moottorijarrutuksen käyttöön, sillä polttoaineen lisäksi se säästää auton jarrun osia, kuten jarrupaloja ja -levyjä.
Alamäkiä ajellessa on taloudellisesti kannattavampaa ajaa moottorijarrutuksella, kuin vapaalla vaihteella rullaten. Vapaalla rullaaminen on myös turvallisuusriski, sillä vauhti voi kiihtyä ja auton hallinta vaikeutua.
Manuaalivaihteistolla varustettuja autoja ajavilla on mahdollista vaikuttaa kulutuslukemiin oikeaoppisella vaihteiden käytöllä. Isommalle vaihteelle kannattaa vaihtaa hieman aikaisemmin, jotta kierrokset eivät pääse kohoamaan tarpeettoman korkeiksi.
Automaattivaihteisilla autoilla kuljettajan ei kannata lähteä kikkailemaan vaihteiden kanssa, sillä hyvin usein automaattivaihteinen auto pyrkii etsimään aina tilanteeseen parhaiten sopivan vaihteen pesään.
Myös ilmastointilaitteen käyttö vaikuttaa polttoainetalouteen. Jos kesä kuumalla ilmastointi puhaltaa kabiiniin aina täysillä kylmää ilmaa, nostaa se auton kulutusta. Ilmastointilaitetta kannattaa käyttää, mutta sen kanssa kannattaa käyttää järkeä. Vältä siis ääriasentoja, ja auton viilentyessä älä päästä sitä turhaan lämpenemään uudestaan.
Nopeus vaikuttaa merkittävästi auton kulutuslukemiin. Yleensä auton optimi nopeus maantieajossa on jossain 80 kilometrin tuntinopeuden paikkeilla. Yhden tutkimuksen mukaan auton nopeuden pudottaminen 120 km/h nopeudesta 80 km/h nopeuteen pudottaa kulutusta jopa 25 prosenttia.
Tästä huolimatta on syytä muistaa yleiset hyvät käytännöt liikenteessä. On hyväksyttävää ajaa alinopeutta silloin, jos liikennettä ei ole paljoa ja takana olevien on mahdollista ohittaa sinut turvallisesti. Sen sijaan teiden tukkiminen alinopeutta ajamalla ei ole hyvä asia.
Lähteet: Iltalehti
Nyt luetuimmat