Nykyään kun Google Maps kulkee jokaisen autoilijan taskussa aina mukana, olemme orpoja ilman apulaitteita.
Vähän hävettää myöntää tätä ääneen, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla ajellessani olen aika pahasti Google Mapsin orja. Ei ole niin lyhyttä matkaa, ettenkö kytkisi vaistomaisesti navigaattoria päälle. Jos kyseessä on vähänkin uusi reitti tai kohde, Google Maps tulee kaivettua esiin lähes automaatiolla.
Älypuhelimet ovat yleistyneet nopeasti ja ne ovat jossain määrin syrjäyttäneet perinteiset Tomtom-navigaattorit, jotka olivat kovaa kamaa joskus 10-20 vuotta sitten. Miksi ihmeessä kukaan enää virittelisi erillistä navigaattoria autoon, saati muistaisi ottaa sitä mukaan, kun taskusta löytyy internet-yhteyden avulla toimiva viimeisen päälle päivitetty navigaattori.
Olemmeko jo liian riippuvaisia Google Mapsista?
Joskus allekirjoittaneesta tuntuu jopa siltä, että olemme vähän turhankin riippuvaisia Google Mapsin palveluista. Onhan se kieltämättä hyvä apulaite liikenteessä, joka näyttää jopa oikean kaistan sopivan reitin lisäksi. Lisäksi Google Maps kertoo meille usein esimerkiksi tiellä vallitsevista ruuhkista.
Kaikki ilo loppuu kuitenkin lyhyeen, jos vaikkapa puhelin hyytyy tai siitä loppuu akku. Nykyautoilija on pahasti liemessä, jos puhelin ei sattumalta toimikaan kuten pitäisi.
Pari kertaa olen joutunut ajamaan pääkaupunkiseudulla ilman karttaohjelmien apua ja ne ovat aina melkoisia kokemuksia. Oma keskittymiskyky tulee olla huomattavasti suuremmalla valmiustasolla, jotta ilman karttaa löytää perille. Tämä siitäkin huolimatta, että opasteet ovat Etelä-Suomessa pääasiassa ensiluokkaisia: niitä on paljon ja ne ovat hyvässä kunnossa.
Lue myös: Helsingin keskustassa autolla ajaminen – näillä vinkeillä onnistut
Vanhassa vara parempi
Ylipäätään autoilijalle tekisi terää aina silloin tällöin verestää “selviytymistaitojaan” ja koittaa ajaa joitakin matkoja ilman sovellusten apuja. Sitä kun ei voi koskaan tietää, että milloin saattaa joutua oikeasti tulemaan toimeen ilman Google Mapsin kaltaisia palveluita, esimerkiksi vaikkapa puhelimen akun loppumisen myötä.
Tästä huolimatta karttasovellukset ovat yksi osoitus siitä, ettei ennen todellakaan ollut paremmin. Muistaako joku sen ajan, kun autoon piti säännöllisesti ostaa tuore karttavihkonen? Nämä vihot saattoivat sisältää vanhentunutta tietoa jo seuraavana vuonna, eikä niiden kautta voinut seurata ruuhkia, kameratolppia tai tietyömaita.
Nyt luetuimmat