Kun näkee millaisessa käytössä Espoon ilmaiset parkkipaikat ovat, ei tarvitse ihmetellä maksuttomien parkkipaikkojen harvinaisuutta.
Taannoinen Espooseen muuttaminen on opettanut minulle uusia asioita parkkipaikkakäytännöistä. Minulle tuli suurena, joskin positiivisena alkujärkytyksenä se, miten paljon Espoossa riittää ilmaisia parkkipaikkoja. Aiemmin Jyväskylässä ja Kuopiossa asuneena olin ehtinyt jo tottua olemattomiin ilmaisparkkeihin, mutta Espoossa niitä tuntui löytyvän helposti.
Erityisen outoa Espoon parkkipaikkajärjestelyissä tuntui vielä olevan se, että etenkin Pohjois-Tapiolan alueella monet parkkipaikat ovat täysin ilmaisia, eli niissä ei tarvitse laittaa edes parkkikiekkoa. Käytäntö on autoilijan näkökulmasta suorastaan mahtava, sillä parkkikiekon kanssa stressaaminen on vähän raskasta, kun pitäisi muistaa käydä kääntämään kiekkoon lisää aikaa sekä siirtää autoa siinä ohessa.
Nyt kun syksy alkaa kääntymään ihan rehdisti talveksi, alan ymmärtämään paremmin sen, miksi moiset järjestelyt ovat niin harvinaisia suomalaisissa kaupungeissa.
Hylättyjen autojen kaatopaikka
Ensiksi spottaan yhden, sitten pari lisää. Myöhemmin viereiseltä parkkipaikalta kourallisen verran lisää autoja.
Kolikon likaisena kääntöpuolena nämä ilmaiset parkkipaikat toimivat valitettavasti myös hylättyjen autojen kaatopaikkana. Kun auton voi jättää huoletta ilmaiselle parkkipaikalle pidemmäksikin aikaa, todennäköisyys auton hylkäämiselle kasvaa merkittävästi.
Lue myös: Helsingin keskustassa autolla ajaminen – näillä vinkeillä onnistut
Syksyllä en edes kiinnittänyt asiaan minkäänlaista huomiota, mutta lokakuussa huomasin ensimmäiset hylätyt autot. Itse asiassa havaintoni perustui siihen, että muutamien autojen tuulilaseihin oli ilmaantunut lappu, jossa käskettiin siirtää auto pois parkkipaikalta. Vasta näiden “muistutuskirjeiden” jälkeen sitä osasi paremmin katsoa kriittisellä silmällä parkkipaikalla majailevia autoja.
En muista tarkalleen, koska nämä siirtokehotukset ilmaantuivat autoihin. Väittäisin kuitenkin sen tapahtuneen jo reilusti yli kuukausi sitten, mutta kukaan ei ole käynyt autoja siirtämässä, saati edes poiminut siirtokehotusta pois pyyhkijän alta.
Minkälaisia autoja parkkipaikoille hylätään?
Hylätyt autot ovat keskimäärin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin valmistettuja autoja, eli noin 20 vuoden ikäisiä. Vanhimmat niistä taitavat olla 1990-luvun puolivälin kolmannen sukupolven Volkswagen Golfeja, kun taas tuoreemmat yksilöt ovat selkeästi 2000-luvun puolelta.
Autojen yleiskunnon trendi näyttää yksioikoiselta. Hylätyt autot ovat selkeästi keskivertoa huonommassa kunnossa. Niitä on kolhittu sieltä täältä ja niissä saattaa olla esimerkiksi tuulilasi pahasti rikki, tai rengas tyhjänä. Autot ovat melko tavallisia keskiluokan automerkkejä, eli premium-merkkisiä autoja harvemmin hylätään.
Osa autoista on jo menettänyt rekisterikilpensä, mutta sen syytä voidaan vain arvata. Voisiko hylkäämisen perusteena olla se, että poliisi on pysäyttänyt auton liikenteestä vieden kilvet, ja auto on käsketty jättää lähimmälle pysäkille, johon se on “unohtunut”? Toisaalta joku omistaja on saattanut viedä itse hylkäämästään autosta kilvet pois, jotta sen omistajan etsiminen olisi aavistuksen vaikeampaa.
Hassu ilmiö on myös se, että lähes jokaisessa hylätyssä autossa on joko jätetty joku sivuikkuna auki, tai vaihtoehtoisesti ikkunat ovat auenneet seisonnan aikana. Niin tai näin, avonainen ikkuna on mahdollistanut syyssateiden satamisen sisätiloihin ja lisäksi yöpakkaset jäädyttävät kastuneet sisustat. Ei siis ihme, että moni hylätty auto näkyy jo kauas mm. pahasti huurussa olevista ikkunoista.
Kuka maksaa viulut?
Meikäläistä harmittaa jonkin verran nämä hylätyt autot, sillä ne syövät nyt parkkipaikkoja “todellisilta tarvitsijoilta”. Tämän lisäksi samalla alueella asuvana pakko nostaa ilmoille sekin näkökulma, että hylätyt autot laskevat asuinalueen viihtyisyyttä.
Mietin itsekseni myös sitä, kukahan mahtaa lopulta maksaa viulut, jos omistaja ei pyynnöistä huolimatta aio siirtää autoaan toisaalle.
Tähänkin kysymykseen vastaus löytyi nopealla googlauksella, eli hylätyn ajoneuvon siirrosta vastaa aina kunta tai kaupunki, jonka alueelle auto on jätetty. Espoon hinnastoa en nopealla googlauksella löytänyt, mutta Helsingin puolella auton hinaaminen varastoalueelle maksaa 139 euroa ja varastointi 26 euroa alkavalta viikolta. Auton viimeinen matka varastosta romuttamolle maksaa taas 49 euroa.
Käytännössä romuauton hylkäämiselle tulee hyvin äkkiä jopa parin tuhannen euron hintalappu, puhumattakaan mahdollisista parkkisakoista, mitä auto voi sitä ennen kerätä.
Hylättyjen autojen määrä on ollut viime vuosina laskussa, mistä voidaan kiittää helpottuneita romutuskäytäntöjä. Romuautosta pääsee nykyään helpommin eroon, eikä se maksa parhaimmillaan mitään. Tästä huolimatta autoja kuitenkin hylätään yhä parkkipaikoille.
Jos joskus mietitte sitä, minkä takia kaupungeissa monet parkkipaikat ovat maksullisia tai vähintään parkkikiekon takana, romuautojen hylkäys on yksi syy sille. Harmi juttu, sillä autonsa hylkäävät omistajat pissivät teollaan kaikkien autolla liikkuvien henkilöiden muroihin.
Nyt luetuimmat