Skoda Octavia RS

Skoda Octavia RS – miten syntyi suuren suosion saanut RS-mallisto?

Skoda Octavia RS on noussut 20 vuoden aikana jättimäiseen suosioon, mutta missä piilee Skodan RS-malliston suosion salaisuus?

Skodan RS-erikoismallit eivät kaipaa enää esittelyjä. RS-mallit ovat saavuttaneet jopa niin suuren suosion, etteivät ne välttämättä täytä enää erikoismallin käsitettä – niistä kun on tullut jo suorastaan arkipäiväisiä bongauksia liikenteessä.

Skoda Octavia sai 2000-luvun alussa kunnian olla se auto, joka toi RS-mallin siviililiikenteeseen. Toisin kuin usein kuvitellaan, Octavia ei ollut kuitenkaan koko Skodan historian ensimmäinen RS-malli, vaan alkuperäinen RS-Skoda löytyi rallipoluilta. Skoda 130 RS:n historia on esitelty tällä sivustolla jo aiemmin.

Skoda Octavia RS
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2004_Skoda_Octavia_VRS_1.8.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Skoda Octavia RS mk1 – rallipoluilla syntynyt

Myös Skoda Octavia RS:n syntymisessä on merkittävä rooli Skodan rallitoiminnalla. Käytännössä koko malli syntyi rallitouhun sivussa, kun Skoda halusi ottaa ralliin satsauksesta kaiken hyödyn irti myös kuluttajamarkkinoilla.

Skoda alkoi ajaa rallin maailmanmestaruussarjassa Skoda Octavia WRC -autolla vuonna 1999. Octavia WRC:n ensiesiintyminen nähtiin Monte Carlon rallissa 1999 ja kyseisellä kaudella Skoda osallistui seitsemään osakilpailuun, eli vain puoliin koko rallin MM-sarjasta. Tuohon aikaan pienimmät tallit eivät osallistuneet kaikkiin osakilpailuihin.

Vuotta myöhemmin, eli vuonna 2000 RS-lyhenne haluttiin ottaa käyttöön myös siviilimarkkinoilla. Koska RS-mallilla oli selvät viittaukset WRC-malliin, kenellekään ei tullut yllätyksenä se, että RS-mallista tehtiin jo alusta alkaen kaikista tehokkain sarjatuotantoautomalli. Vuodesta 2000 alkaen kirjaimet RS ovat suorituskykyä yhdistettynä ajamisen nautintoon ja käytännöllisyyteen, josta Skoda on perinteisesti tunnettu.

Lue lisää: Onko Skodan erikoismalli RS vai vRS? – Taustalla erikoinen nimiriita

Skoda Octavia WRC
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:As_skoda.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Octavia (Typ 1U) saa RS-mallin

RS-malli tuli Skoda Octavialle melko herkulliseen paikkaan. Vuonna 1991 Skoda vaihtoi omistajaa ja päätyi Volkswagen-Audi Groupin alle, jolloin automerkki ikään kuin syntyi uudelleen. Samalla Skoda alkoi käyttää autoissaan VAG-konsernista tuttuja komponentteja ja suunnitelmia.

Vuonna 1996 esiteltiin periaatteessa ensimmäisen sukupolven Skoda Octavia. Sanaa periaatteessa voidaan käyttää siitä syystä, että alkuperäinen Skoda Octavia nähtiin tuotannossa vuosina 1959-71, ja Skoda on VAG-aikakaudellaan ottanut monet mallinimensä käyttöön automerkin historiasta. Monesti puhekielessä ensimmäisen sukupolven Octavialla tarkoitetaan juuri tätä vuonna 1996 lanseerattua 1U-sukupolvea.

Skoda Octavian mallisto täydentyi vuonna 1997 Combi-farmarilla ja vuotta myöhemmin myös nelivetoisella mallilla. Vuoden 2000 lopussa, eli samaan aikaan kun RS-malli lanseerattiin, osui 1U-sukupolven facelift. Käytännössä Skoda Octavia RS päästiin esittelemään yhdessä faceliftin kanssa.

Skoda Octavia RS mk1
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2005_Skoda_Octavia_VRS_1.8_Front.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Skoda Octavia RS:n erot tavalliseen Octaviaan

Skoda Octavia RS erosi normaaliversiosta ulkoisesti monilla tavoilla, ollen selvästi perusmallia sporttisemman oloinen. RS-mallin eroja olivat mm. takaspoileri, korisarja, vihreät jarrusatulat, pakoputkenpäät ja 16-tuumaiset erikoisvanteet. Lisäksi autossa oli varusteita, kuten automaattinen ilmastointi, sähkölasit edessä ja takana, sekä xenon-ajovalot.

Autoa oli saatavana keltaisena, punaisena, mustana ja hopeisena. Autossa oli myös erilasia vRS-logoja vähän siellä täällä, aina takaluukusta maskin kautta sisustan yksityiskohtiin. Sisällä varustukseen kuuluu mm. puolinahkaiset musta-valkoiset urheiluistuimet, kolmipuolainen ja nahkapäällysteinen erikoisratti, sekä vRS-vaihdekeppi.

Ensimmäinen Skoda Octavia RS kätki sisäänsä 1.8-litraisen turbomoottorin, joka antoi kuljettajan käyttöön 132 kilowattia (180 hv). Sama tekniikka oli tullut tutuksi esimerkiksi neljännen sukupolven Volkswagen Golf GTI:ssä, mutta myös Volkswagen Passatissa, sekä Audin malleissa A3 ja A4.

Vaikka suurin osa 1.8T-moottoreista oli 110 kilowattisia (150 hv), Skodan kohdalla teholukemiksi valittiin tuohon aikaan tehokkain malli, eli 132 kilowattinen malli. Vääntöä moottorissa oli 235 newtonmetriä. Ainoa vaihteistovaihtoehto oli kuudella vaihteella varustettu manuaali. Lisäksi kaikki autot olivat etuvetoisia.

Skoda Octavia RS saavutti kiihtyvyyden nollasta sataan 7,9 sekunnissa ja huippunopeuden 235 kilometriä tunnissa.

Skoda Octavia RS Combi
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0koda_Octavia_VRS_in_Helsinki.JPG

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Markkinoita mullistanut sporttifarmari

Aluksi uusi Skoda Octavia RS oli saatavissa rallipolkujen esikuvaansa mukaillen ainoastaan porrasperäisenä liftbackinä. Asiaan tuli kuitenkin muutos jo vuotta myöhemmin, eli vuonna 2001, kun tarjolle tuli myös hyvinkin suosituksi noussut Combi-farmarimalli.

Siitä lähtien farmarivaihtoehto on ollut oleellinen osa RS-Octavian identiteettiä, jossa se tarjoaa markkinoille melko harvinaista yhdistelmää tehokkaasta farmariautosta. Kenties saamme kiittää juuri Skoda Octavia RS:ää siitä, että nykypäivänä monet autovalmistajat tarjoavat vähän sporttisempia erikoismallejaan myös farmarikorilla.

Farmarimallista tulikin melko suosittu vaihtoehto, eli monet Suomeen päätyneet Skoda Octavia RS:t olivat nimenomaan farmarimallisia Combeja. Onhan Suomi ollut jossain määrin perinteisesti farmariautojen luvattu maa.

Skoda Octavia RS Typ 1U
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2005_Skoda_Octavia_VRS_1.8_Rear.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Octavia RS WRC ja Octavia Limited GT

Vaikka Skoda Octavia RS oli jonkinasteinen erikoismalli, siitäkin oli tarjolla vielä oma erikoismallinsa, eli käytännössä erikoismallin erikoismalli. Näitä oli rallin kunniaksi tehty erikoismalli Skoda Octavia RS WRC, joka perustui suunnittelultaan ralliversioon. Kaikki RS WRC:t olivat väriltään valkoisia.

Skoda Octavia RS oli saatavana vain bensiinimoottorilla varustettuna, vuonna 2004 ilmestyi erikoismalli nimeltä Skoda Octavia Limited GT, joka oli saatavana vain Combina ja 96 kilowatin (130 hv) dieselmoottorilla. Skoda Octavia Limited GT oli ulkoisesti hyvin identtinen Octavia RS Combin kanssa, mutta siinä oli erilainen sisustus Alcantara-nahalla. Limited GT oli myös saatavilla vain neljällä värillä Octavia RS:n tavoin.

Näitä erikoismalleja ei tuotu lainkaan uutena Suomeen, ja ne ovat olleet myös ulkomailla hyvin harvinaisia yksilöitä, joita ei juurikaan tapaa myynnissä käytettynä.

Skoda Octavia Mk1 RS
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0koda_Octavia_I_RS.JPG

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Skoda Octavia RS (Typ 1U) synnytti lennon, jota ei voi pysäyttää

Toisen sukupolven Octavia (VAG-aikakaudella) tuli myyntiin vuonna 2004, mutta ensimmäisen sukupolven Octavia säilyi rinnakkaismyynnissä. Tämä koski niin tavallisia Octavian perusmalleja, mutta myös RS-mallia.

Ensimmäisen sukupolven Skoda Octavia RS lopetti myyntinsä vuoden 2005 jälkeen, jolloin se teki tilaa uuden sukupolven Skoda Octavia RS:lle, jonka myynti alkoi vuonna 2006.

Jo alusta alkaen Skoda Octavia RS on ollut suuri menestys. Ensimmäisen sukupolven valmistettiin kaikkiaan 17 600 kappaletta, mikä oli erikoismalliksi varsin hyvin. Tästäkin huolimatta ensimmäinen sukupolvi näyttää olevan kaikista huonoiten myynyt RS-sukupolvi, sillä toisen ja kolmannen sukupolven Skoda Octavia RS:t ovat myyneet vielä merkittävästi paremmin.

Voidaan kuitenkin sanoa, että Skoda Octavia RS (Typ 1U) oli suuri menestys Skodalle. Se toi RS-brändin rallipoluilta siviililiikenteeseen onnistuneesti. Erikoismalliksi sen myynti oli poikkeuksellisen suurta. Tämän lisäksi RS-Octavian roolia nykyisten sporttifarmarien myynnissä voidaan pitää suurena, sillä Skoda Octavia RS herätti autovalmistajat miettimään sitä, että myös tehokkaille farmariautoille löytyy kysyntää tavallisen autoilevan kansan keskuudessa.

Lähteet: Skoda-magazine, Wikipedia, Autowiki

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat