Auto valuttaa nestettä

Auto valuttaa nestettä – vuotavan nesteen väri paljastaa lähteen

Kun auto pudottaa alleen nestettä, siihen tulee suhtautua aina vakavasti. Nesteen väri paljastaa usein mistä se on pudonnut.

Autot kätkevät sisäänsä monenlaista tekniikkaa, joista monet tarvitsevat erilaista nestettä toimiakseen oikein. Nesteitä kiertää autossa esimerkiksi moottorin sisällä, lasinpesujärjestelmässä tai jäähdytysjärjestelmässä.

Nesteellä tuppaa olemaan usein sellainen ominaisuus, että se ei tarvitse isoa reikää valuakseen ulos järjestelmästä. Hyvinkin pienet mikrohalkeamat saattavat saada nesteen valumaan pois järjestelmästä, etenkin jos ajoneuvo seisoo pitkään paikoillaan. Tästä syystä onkin välillä hyvä luoda katsaus ajoneuvon alle, sillä monet vuodot näkee ihan jo paljaalla silmälläkin.

Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät autossa olevat nesteet, joita auton alta saattaa löytää. Vuotaneen nesteen väri ja rakenne helpottavat meitä tunnistamaan mistä on kyse. Oleellista on ymmärtää myös se, että jotkin autosta putoavat nesteet ovat ihan normaalia, kun taas toisten nesteiden kohdalla se voi olla merkki pahoista ongelmista.

Auto valuttaa nestettä

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Onko vaarallista, jos auto pudottaa nestettä?

Otsikon kysymykseen tulikin jo lipsautettua aiemmin vastaus, eli auton alle pudonnut neste ei ole aina merkki piilevistä ongelmista. Joissakin tapauksissa neste on vain kondensoitunutta vettä, joka vain sattuu putoamaan auton alle. Lähes aina tämä kondenssivesi haihtuu itsestään pois maasta, joten ongelmaa ei ole.

Sen sijaan vakavampia merkkejä auton kunnosta saadaan silloin, kun ajoneuvo laskee alleen öljyä tai vaikkapa jäähdytin- tai jarrunestettä. Näiden järjestelmien ei tulisi laskea nesteitä ulos missään tilanteessa, eli kyseessä on jonkin sortin ongelma. Ongelmaan kannattaa tarttua pikimmiten, sillä kun nestettä putoaa, sitä myös hukkuu järjestelmästä. Kun järjestelmässä ei ole nestettä, saattaa järjestelmä hajota.

Putoaviin nesteisiin liittyen ajoneuvon hajoaminen ei ole ainoa vaaratekijä. Sen lisäksi, että autosta putoavat nesteet ovat merkki ajoneuvon heikosta kunnosta, ne ovat myös ympäristöriskejä. Esimerkiksi autosta valuva öljy on erittäin paha ympäristöriski, ja öljyvuodot ovat jopa peruste ajoneuvon sakottamiselle. Öljyvuoto voi myös aiheuttaa hylkäyksen katsastuksessa.

Lue myös: Näin kierrätät auton akun oikein – ja tienaat sillä vielä rahaa!

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Värillä on väliä – mitä nestettä autosta tippuu?

Mikäli olet löytänyt autosi alta mysteeriksi jäänyttä nestettä, sen alkuperää voi selvitellä erilaisten vinkkien pohjalta. Väri on yksi parhaista tunnistamistekijöistä, mutta myös nesteen olomuoto, haju ja haihtuminen antavat hyviä vihjeitä nesteen alkuperästä.

Lisäksi autosta valuviin nesteisiin tarvitsee suhtautua varsin vaihtelevasti, riippuen täysin siitä, mikä neste on kyseessä. Toiset valuvat nesteet ovat merkki siitä, että kaikki on kunnossa. Toisaalta jotkut nesteet ovat valuessaan merkki vakavista ongelmista tai vaaroista joko autoilijoita tai ympäristöä kohtaan.

Auto vuotaa nestettä

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Kullanruskea, musta tai ruskea neste

Mikäli auton alta löytynyt neste on väriltään kullanruskeaa, mustaa tai ruskeaa, kyseessä on varsin todennäköisesti moottoriöljyä. Moottoriöljyn väriin vaikuttaa suuresti sen ikä ja käyttö. Tuoreena öljy on yleensä väriltään kullanruskeaa, mutta ajan myötä siitä voi tulla myös ruskeaa tai mustaa, etenkin jos edellisestä öljynvaihdosta on kulunut pidempi tovi.

Värin lisäksi nestettä voi tunnustella ja haistaa, mutta maistaa ei kannata. Auton alle pudonneen moottoriöljyn tunnistaa usein siitä, että se tuntuu “limaiselta” ja se jämähtää helposti kiinni käsiin. Öljyllä on myös ominainen tuoksu, josta sen usein tunnistaa.

Moottoriöljyn vuotaminen on yksi yleisimmistä autoissa esiintyvistä vuototyypeistä. Siihen kannattaa suhtautua vakavasti yllä mainituista syistä, eli öljyvuodot aiheuttavat pahaa tuhoa ympäristölle, samalla kun auton moottorin kesto vaarantuu.

Lue myös: Onko autossasi suuri öljynkulutus? – Se voi kieliä näistä ongelmista

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Kirkas, vaaleanruskea, keltainen, ruskea neste

Siinä missä moottoriöljy on tuoreena kullanruskeaa, jarruneste on vuorostaan täysin kirkasta. Aivan kuten moottoriöljyllä, jarrunesteen väri saattaa muuttua ajan myötä keltaiseksi tai vaaleanruskeaksi. Jarrunesteen “viimeinen väri” on ruskea, sillä epäpuhtaudet tekevät siitä usein ruskeaa tai tummaa.

Tunnusteltaessa jarrunestettä sormissa se saattaa tuntua hyvinkin liukkaalta. Jarrunesteen tippumiseen kannattaa suhtautua vakavasti, sillä jarrut tarvitsevat toimiakseen jarrunestettä, ja vähentynyt jarruneste vaarantaa koko auton jarrujen toimimisen. Lisäksi jarrujärjestelmän tulisi olla tiivis, sillä ilmakuplat heikentävät jarrujen tehoa. Mikäli auto pudottaa jarrunestettä, järjestelmään saattaa joutua ilmaa.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Punertava tai punainen neste

Punainen tai punertava neste voi viitata ohjaustehostinnesteen vuotoon, sillä hyvin usein ohjaustehostimen neste on väriltään punaista. Toki hyvin usein ohjaustehostimen öljyvuodot huomaa jo ajaessa, sillä ohjaus käy tavallista raskaammaksi tai rattia vääntäessä kuuluu matalaa ujellusta, minkä moni saattaa sotkea pyöränlaakerin ääneen.

Mikäli kyseessä ei ole ohjaustehostin, kyseessä voi olla myös jäähdytysnesteen vuoto. Jäähdytysnesteitä on useita eri värejä, joista punainen on yksi yleisimmistä.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Kirkkaanpunainen, tummanpunainen tai oranssi neste

Punaisille nesteille on olemassa vielä kolmaskin vaihtoehto, joka on vaihteistoöljy. Vaihteistoöljy on yleensä punaista, mutta sen sävyt saattavat vaihdella aina kirkkaasta tummaan. Myös oranssi värivaihtoehto on mahdollinen.

Vaihteistoöljy tuntuu kädessä yleensä liukkaalta. Vaihteistoöljystä kannattaa pitää huolta, sillä pahimmillaan vaihteistoöljyn pieni määrä rikkoo auton vaihteiston.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Vihreä, keltainen, sininen, violetti tai vaaleanpunainen neste

Jäähdytysnesteet tulikin jo kertaalleen mainittua, mutta käydään nyt läpi ne loputkin värit. Nykyautoissa käytettävä jäähdytysneste voi olla väriltään punaisen lisäksi vihreää, keltaista, sinistä tai violettia. Jäähdytysnesteitä on lähes kaikissa väreissä riippuen hieman ajoneuvosta. Esimerkiksi vanhemmat ja uudemmat autot käyttävät usein eri värisiä nesteitä, samoin kuin kevyt ja raskas liikenne.

Jäähdytysneste on rakenteeltaan useimmiten limaista ja tuoksuu makealta. Oikeastaan tämä haju on vielä väriäkin parempi tuntomerkki, sillä jäähdytysnesteen tuoksu erottuu selvästi muista yleensä öljypohjaisista nesteistä.

Lue lisää: Auto syö jäähdytinnestettä – liittyvätkö oireet kannentiivisteen ongelmiin?

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Sininen neste

Toinen vaihtoehto siniselle nesteelle auton alla löytyy tuulilasinpesunesteestä, joka on useimmiten väriltään sinistä. Tuulilasinpesunesteen vuoto on yksi vaarattomimpia, sillä nesteen loppuminen ei vaaranna tai riko mitään. Lisäksi pesuneste ei ole ympäristöhaitta, joskaan ei sitä kannata huvin vuoksi päästää ympäristöön suuria määriä.

Tuulilasinpesunestettä käytetään nimestään huolimatta myös muuallakin kuin pelkästään tuulilasia varten. Sama neste kulkeutuu joissakin autoissa myös puhdistamaan takaikkunaa. Lisäksi monissa autoissa ajovaloilla on jonkinlaiset pesurit, jotka käyttävät tuulilasinpesunestettä.

Vuotava tuulilasinneste voi johtua jonkinlaisesta vauriosta järjestelmässä. Yleensä vian huomaa siitä, että tuulilasinpesuneste loppuu autosta hyvinkin nopeasti ja sitä saa olla jatkuvasti lisäämässä uutta nestettä järjestelmään.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Täysin kirkas neste

Viimeisenä vaihtoehtona on täysin kirkas, hajuton ja tarvittaessa jopa mauton neste, joka on usein sitä itseään, eli vettä. Moni auto pudottaa kesäisin erilaista kondensoitunutta vettä auton alle, joka voi olla lähtöisin auton ilmastointilaitteesta.

Arvatenkin vesi auton alla ei aiheuta minkäänlaisia toimenpiteitä. Se ei ole vaarallista ympäristölle, eikä se ole merkki mistään viasta tai muustakaan hälyttävästä asiasta autossa. Itse asiassa kondenssivesi on vain merkki toimivasta auton ilmastointilaitteesta.

Lähteet: Hafix.fi

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat