Auto kuluttaa jäähdytinnestettä

Auto syö jäähdytinnestettä – liittyvätkö oireet kannentiivisteen ongelmiin?

Jos auto hukkaa jäähdytinnestettä toistuvasti, onko se varma merkki kansipahviin liittyvistä ongelmista?

Herjaako autosi toistuvasti jäähdytinnesteen loppumista? Eikö vika katoa pysyvästi, vaikka lisäät jäähdytinnestesäiliön varmasti täyteen? Mikäli tilanne on näin, kannattaa toimia tarkasti ja nopeasti, sillä tämä voi olla merkki kalliista ongelmista.

Auton ei kuuluisi normaalissa olosuhteessa kuluttaa lainkaan jäähdytysnestettä, eli katoava jäähdytinneste on aina merkki jonkinlaisista ongelmista. Ongelmat voivat olla tilanteesta riippuen hyvinkin helppoja ja halpoja korjattavia, mutta valitettavasti toisessa ääripäässä ongelmat voivat kasvaa tuhansiin euroihin.

Auto kuluttaa jäähdytinnestettä

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Selvitä miten jäähdytinneste katoaa

Aivan kuten lähes kaikkien autoon liittyvien nesteiden kanssa, nesteet voivat kadota autosta kahdella tavalla: joko vuotamalla tai kulumalla. Tätä aihetta käsittelimme jo tilanteessa, jossa auto syö öljyä.

Ensimmäisenä kannattaakin selvittää se, mihin jäähdytinneste katoaa. Voisiko järjestelmässä olla jonkinlainen reikä tai vuoto, josta neste pääsee valumaan ulos? Mikäli näin, niin ongelma on yleensä melko helppo ja halpa korjata.

Jäähdytinnesteen vuotojen selvittäminen ei ole kovin helppoa, sillä valunut jäähdytinneste tuppaa haihtumaan ajan myötä, jolloin sitä on vaikea havaita. Tämä on merkittävä ero esimerkiksi öljyvuotoihin nähden, jotka on helppo ja nopea paikallistaa.

Yleisiä paikkoja jäähdytinnesteen vuodoille ovat viallinen jäähdytinnesteen pumppu tai hapristuneet letkut. Lisäksi kannattaa tarkistaa erilaisten liittimien ja korkkien tiiveys, sillä löysät liitännät saattavat mahdollistaa vuotoja.

Mikäli vuotokohtia löytyy, paikkaa ne välittömästi. Tämän jälkeen kannattaa seurata sitä, loppuuko jäähdytinnesteen hukkuminen. Jos jäähdytinnesteen katoaminen loppui korjauksen myötä, saatoit selvitä tilanteesta säikähdyksellä.

Lue lisää: Auto valuttaa nestettä – vuotavan nesteen väri paljastaa lähteen

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Sotkeentuvatko öljyt ja jäähdytinnesteet?

Jos jäähdytinneste ei katoa järjestelmästä vuotamalla, vaihtoehdoksi jää sekoittuminen. Mikäli öljyt ja jäähdytinnesteet pääsevät sekoittumaan keskenään, on tiedossa usein kallis remontti.

Käytännössä tässä tilanteessa jäähdytinneste pääsee kulkeutumaan kansiongelmien vuoksi moottorin palotilaan, josta se joko palaa moottorin käydessä pois, tai vaihtoehtoisesti se jämähtää osaksi moottoriöljyjä. Yleensä tämän vian korjaaminen tarkoittaa kallista kansiremonttia, jossa saatetaan joutua vaihtamaan kannentiiviste.

Nesteiden sekoittumista voidaan tutkia useistakin paikoista. Kenties helpoin paikka aloittaa tutkiminen on moottorin öljyistä. Katso onko mittatikussa näkyvä öljy puhdasta, vai onko siinä jonkinlaista “vaahtoa” tai “puuroa”. Jäähdytysnesteen sekoittuminen öljyyn näkyy yleensä varsin hyvin paljaalla silmällä.

Lisäksi kannattaa avata öljyn täyttöaukon korkki ja kurkistaa sieltä moottoriin, sekä tutkia olisiko öljykorkissa jäämiä paksuuntuneesta öljystä. Moottorin käydessä on myös hyvä tähyillä täyttöaukosta moottoriin ja katsella näkyykö öljyn seassa ylimääräisiä kuplia tai vaahtoa, jota ei saisi siis näkyä.

Muista myös tutkailla jäähdytysnesteen paisuntasäiliötä. Näkyykö siellä epäpuhtauksia? Entä haiseeko paisarissa pakokaasu? Nämä ovat jälleen kerran merkkejä kannentiivisteen ongelmista.

Pakokaasuista puheenollen, yksi merkki kannentiivisteeseen liittyvistä ongelmista nähdään auton pakokaasusta. Jos auton käynnistyksessä auto pölläyttää tavallista enemmän savua, joka on usein hyvin vaaleaa ja jopa haisee jäähdytysnesteelle, on tämä yleensä varma merkki ongelmista.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Halpa korjausvinkki: kannentiivisteen korjausaine

Mikäli olet päätynyt siihen lopputulemaan, että autosi syö jäähdytinnestettä kannentiivisteeseen liittyvien ongelmien vuoksi, kannattaa pitää pää kylmänä. Vaikka kannentiivisteremontti on usein varsin kallis toimenpide, jossa kulut nousevat lähes poikkeuksetta nelinumeroisiksi, kannattaa ensin kokeilla vähän halvempaa ratkaisua.

Halpa ja katsomisen arvoinen kortti kannentiivisteongelmiin on ehdottomasti erilaiset kannentiivisteen korjausnesteet, joita autotarvikeliikkeet myyvät. Niiden käyttö on melko yksinkertaista: auton jäähdytinnesteen sekaan lisätään ainetta, joka jämähtää kiinni kannentiivisteen vuotokohtiin tukkien ne. Lopputulemana aineen avulla voidaan siis korjata vuotava kannentiiviste.

Kannentiivisteen korjausneste on vieläpä suhteellisen halpa kortti katsottavaksi, etenkin kun sillä voi välttää jopa tuhansien eurojen arvoisen kansiremontin. Hintaa kannentiivisteen korjausnesteellä on tavallisesti muutamia kymppejä.

Koeajolle.comin kumppanina toimiva Virtasenkauppa.fi myy Steel Sealin kannentiivisteen korjausnestettä. Tuotetta voidaan käyttää kaikissa vesijäähdytteisissä ajoneuvoissa moottorista riippumatta, ja asiakkaiden kokemuksien mukaan se on pelastanut todella hyvällä prosentilla kalliilta kansiremontilta.

Steel Seal on uniikki yhdistelmä erilaisia kemiallisia yhdisteitä jotka on tarkasti valittu ja ne reagoivat riittävässä kuumudessa ja paineessa luodakseen kestävän paikan vuotavan kannentiivisteen kohdalle. Valmistajalla on kova usko omaan tuotteeseensa, sillä Steel Seal lupaa palauttaa rahasi takaisin, mikäli ongelma ei korjaannu tuotteen avulla.

Lue myös: Toimiiko kannentiivisteen korjausaine? – Steel Seal kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Älä vain päästä jäähdytysnestettä loppumaan!

Lähtökohtaisesti auton ei tulisi syödä lainkaan jäähdytysnestettä, mutta mitä vanhempi auto on kyseessä, pieniä jäähdytysnesteen katoamisia saattaa tapahtua joskus. Jos nestettä joutuu lisäämään harvemmin kuin kerran vuodessa, ei tiedossa pitäisi olla vakavaa ongelmaa.

Joka tapauksessa auton jäähdytysnesteen määrään tulisi suhtautua aina suurella vakavuudella ja tiukalla tarkkuudella. Mikäli autosi muistuttaa sinua jäähdytinnesteen vähäisestä määrästä, kannattaa asiaan reagoida välittömästi. Selvitä katoamisen syy ja pyri lisäämään nestettä mahdollisimman nopeasti.

Jos vuoto tai hukka on kovaa, saattaa jäähdytinneste päästä kokonaan loppumaan, mistä seuraa auton lämpöjen nouseminen. Jäähdytinnesteen tarkoitus on sanansa mukaisesti jäähdyttää kuumaa moottoria, joten nesteiden loppuessa järjestelmässä on vaarana, että auto niin sanotusti keittää, eli ylikuumenee. Tämän seurauksena voi olla äärimmäisen kalliit remontit.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat