Auton käynnistäminen talven pakkasella

Auton käynnistys pakkasella: näillä vinkeillä auto käyntiin talvellakin

Auton käynnistys pakkasella vaatii muutamia niksejä. Tärkeintä on kuitenkin huoltaa autoa asianmukaisesti ympäri vuoden.

Auton käynnistäminen on tavallisesti aika mitätön ja arkinen asia ympäri vuoden. Talven pakkaset aiheuttavat kuitenkin sen, että auto joutuu käynnistyksessä tavallista suuremman rasituksen äärelle. Tästä saattaakin aiheutua lopulta se, että auto ei käynnisty lainkaan kovassa pakkasessa.

Tässä artikkelissa käsitellään vinkkejä auton käynnistykseen pakkasella, jotta voit varmistaa turvallisen ja sujuvan matkan myös kaikista kylmimpinä talvipäivinä. Kuten kohta näet, talveen valmistautuminen aloitetaan jo hyvissä ajoin.

Auton käynnistäminen talven pakkasella

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Huolla autoasi – silloin se käynnistyy talvellakin

Yksi suurimpia teemoja auton talvikäynnistämisen onnistumisessa liittyy auton huoltoon. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että hyvin, oikein ja ajallaan huollettu auto käynnistyy myös talvella kaikista suurimmalla todennäköisyydellä.

Auton huolto-ohjelmista kannattaa pitää aina kiinni. Huolto-ohjelman laiminlyönnit nimittäin altistavat auton monellakin eri osa-alueella talvelle. Kylmä talvi on siinä mielessä raadollinen, että autosta ei tarvitse löytyä kuin yksi heikko kohta, jonka jälkeen sen käynnistymisestä voi tulla hyvinkin epävarmaa.

Noudattamalla autovalmistajan omaa huolto-ohjelmaa voit varmistua siitä, että kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet tulee tehtyä. Huolto-ohjelmiin saattaa kuulua esimerkiksi erilaisia suodattimia (kuten polttoainesuodatin), moottoriöljyt ovat soveltuvat talveen ja vaikkapa jäähdytinnesteen pakkaskestävyys on riittävällä tasolla.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kaikista tärkein osa-alue: auton akku

Kaikista tärkein osa-alue talvella on kuitenkin akku, jonka kunnon seuraaminen kuuluu sekin monen autovalmistajan huolto-ohjelmaan. Akun kuntoa voi kuitenkin seurata myös itse esimerkiksi ylläpitolaturin avulla, ja näin kannattaakin tehdä etenkin syksyllä ja talvella.

Mikäli auton akku on huono, se kannattaa vaihtaa suosiolla uuteen. Nykyautoissa akkujen elinikä on valitettavasti melko lyhyt, joskin elinikään vaikuttaa paljon akun käyttö. Huolellinen akun ylläpito pidentää akun käyttöikää, ja vastaavasti taas huolimaton käyttö lyhentää sitä. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että akku kestää noin viisi vuotta käyttöä.

Lue myös: Näin kierrätät auton akun oikein – ja tienaat sillä vielä rahaa!

Myös auton käyttö vaikuttaa akun elinikään. Kaikista kovimmilla akku on ensimmäisessä kylmäkäynnistyksessä, jonka jälkeen autolla pitäisi muistaa ajaa jonkin aikaa, että akku ehtii myös latautua, eli “palautua” alun kovasta rasituksesta. Käynnistysten aiheuttamaa rasitusta voi vähentää auton esilämmityksellä, joka helpottaa akun kokemaa kuormaa.

Niin ikään sähkölaitteiden käyttö vaikuttaa akun kuormitukseen, sillä nykyautoissa riittää erilaisia sähkösyöppöjä. Esimerkkejä nykyautojen sähkölaitteista ovat mm. penkin ämmittimet, peilinlämmittimet, tuulilasinlämmitin, takalasinlämmitin, ohjauspyöränlämmitin ja erilaiset lämmityslaitteen puhaltimet.

Lue myös: Auton akku tyhjenee itsestään – miksi näin käy ja miten korjataan?

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Suunnittele, suunnittele ja suunnittele

Helpon talviautoilun tekijät voi tiivistää yhteen sanaan: suunnitteluun. Se pätee oikeastaan kaikkeen. Suunnittelun avulla esilämmitys onnistuu hyvin. Suunnittelun avulla varmistat sen, että autolla tulee ajettua tarpeeksi pitkiä aikoja. Suunnitteluun kuuluu myös se, että kannattaa ylipäätään miettiä, onko autolla pakko lähteä kylmänä pakkaspäivänä liikkeelle?

Suunnitteluun kuuluu myös huolellinen varustautuminen talven kylmimpiin keleihin. Vaikka auto lähtisikin käyntiin, joskus auto voi hyytyä pakkasessa myös käynnistymisen jälkeen. Niin ikään matka voi jäädä kesken esimerkiksi auton juututtua lumeen tai vaikkapa liikennevahingon syntymisen myötä. Sen vuoksi matkaan kannattaa aina varata kunnolla lämmintä vaatetta, puhelimessa riittävästi akkua ja autoa voi varustella vaikkapa huomioliiveillä tai taskulampuilla epämieluisia tilanteita varten.

Se on kuitenkin kiistaton fakta, että talven kylmimpinä aamuina moni auto jää käynnistymättä. Tähän vaikuttaa niin ihmisten oma huolimattomuus, kuin myös epäonniset sattumukset, kuten vaikkapa valojen jääminen päälle autoon. Ikävä fakta on myös se, että kylmimpinä talviaamuina voi joutua odottamaan erilaisia ammattiapua, sillä ruuhkat esimerkiksi Autoliiton tai hinausyrittäjien palveluissa ovat usein suuria.

Mikäli haluaa välttää ammattiauttajien kutsumisen, voi autoilija hankkia myös omaa kalustoa elvyttämään kylmän kangistamia autoja. Akkuboosteri on yksi parhaita työkaluja auton akun elvyttämiseen. Ne ovat nykyään jo varsin halpoja ja pitkäaikaisia investointeja, ja toisaalta niiden pienen koon ansiosta akkuboosteri kulkee näppärästi auton mukana vaikkapa takakontissa – kunhan sitäkin muistaa ladata säännöllisesti.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Moottori

Nyt luetuimmat