Auton polttoainesuodattimen olemassaolon muistaa yleensä vasta siinä kohtaa, kun suodatin on tukossa ja matkanteko katkeaa.
Koeajolle.com on kertonut viime aikoina helposti unohtuvista suodattimista. Viime kerralla esiin nousi raitisilmasuodatin, mutta tänään käsittelyyn pääsee polttoainesuodatin. Polttoainesuodatin on kenties vielä “raittariakin” tärkeämpi suodatin, koska polttoainesuodattimen tukkiuduttua matkanteko jää tavallisesti kesken.
Polttoainesuodattimen tärkein tehtävä on estää kaikenlaisten epäpuhtauksien ja etenkin veden kulku moottorin ruiskusuuttimille. Tämän lisäksi polttoainesuodattimen tarkoituksena on pysäyttää epäpuhtauksien kierto polttoainejärjestelmässä.
Käytännössä siis kaikki autoon tankkaamasi polttoaine kiertää jossain vaiheessa suodattimen läpi. Mikäli suodatin menee tukkoon, pahimmillaan lopputuloksena on samanlaiset ongelmat kuin polttoaineen loppuessa, eli auto ei käynnisty.
Bensa vai diesel? – Eroavaisuuksia polttoainesuodattimissa
Lähtökohtaisesti polttoainesuodatin on tärkeämpi osa dieselmoottorilla varustetuissa autoissa. Tästä syystä polttoainesuodattimen vaihto on suositeltavaa dieselkäyttöisissä ajoneuvoissa joka vuosi, kun taas bensiinikäyttöisisissä vaihtosykli on hitusen väljempi, eli 3-4 vuoden välein.
Oli autosi sitten bensiini tai diesel, suositellaan polttoainesuodattimen vaihdon ajoittamista aina syksylle. Talvisin polttoainesuodatin on aina kaikista kovimman rasituksen alla. Lämpötilaerojen vaihtelu aiheuttaa herkästi kondenssivettä, joka jämähtää polttoainesuodattimeen.
Pakkanen vuorostaan saa suodattimessa olevan veden jäätymään, mikä taas vaikeuttaa polttoaineen kulkua ja saa usein matkan jäämään kesken. Tukkoinen polttoainesuodatin saattaa oireilla esimerkiksi siten, että auto sammuu yllättäen eikä auto lähde enää käyntiin.
Polttoaineen seassa useita epäpuhtauksia
Vesi ei ole suinkaan ainoa haaste polttoaineissa, vaan polttoaineen seassa liikkuu myös muita epäpuhtauksia. Epäpuhtauksia voi päästä polttoaineen sekaan tankatessa, mutta myös korroosio aiheuttaa ylimääräistä epäpuhtautta polttoaineen sekaan.
Polttoaineen seassa oleva vesi saattaa aiheuttaa myös polttoaineen sekaan erilaista bakteerikasvustoa, joka kiusaa erityisesti dieselautoja. Bakteerikasvusto tarttuu niin ikään polttoainesuodattimeen, jonka myötä polttoaineen virtaaminen vaikeutuu. Mikäli auton tankissa kasvaa bakteerikasvustoa, voi polttoainesuodattimen lisäksi olla paikoillaan käyttää puhdistavaa kemikaalia polttoaineen seassa.
Polttoainesuodatin on yleensä melko halpa ja helppo uusittava. Korjaamolla teetettynä sen vaihto kustantaa tavallisesti töineen ja osineen 50 eurosta 200 euroon. Polttoainesuodattimen kanssa melkein kalliimmaksi tulee matkan ennenaikainen katkeaminen ja siitä aiheutuva hämminki, joka päätyy usein hinausauton kyytiin.
Lue myös: Öljynvaihto itse tehtynä – näin onnistut varmasti ja säästät satasen
Miten tukkoisen polttoainesuodattimen näkee?
Likaantuneen polttoainesuodattimen havaitsee usein moottorin ylimääräisinä käyntihäiriöinä. Likaantunut polttoainesuodatin tai järjestelmään päässyt vesi voivat aiheuttaa autoon käynnistysvaikeuksia, käyntihäiriöitä, tehon puutetta, huonoa käyntiä suuremmilla kierroksilla tai lisääntynyttä polttoaineen kulutusta. Polttoainesuodattimen vaihdolla voidaan siis säästää myös rahaa.
Autoilijan on hyvä muistaa se, että vaikka polttoainesuodattimen tukkeutuminen ärsyttää, niin tästä asiasta pitäisi olla jopa tyytyväinen. Suodatin on siis toiminut oikein ja estänyt kaikenlaisen epäpuhtauden pääsemisen itse moottoritilaan. Ilman suodatinta tuo kaikki kuona olisi kulkeutunut ajan myötä suuttimiin, mutta nyt se on jämähtänyt polttoainesuodattimeen, kuten kuuluukin.
Epäpuhtauksien kulkeminen moottoriin aiheuttaa helposti suutinongelmia. Suutin kuluu normaalia nopeammin ja kulunut suutin alkaa joko vuotamaan tai vaihtoehtoisesti sen sumutus on huonoa. Auton moottorissa olevat nykyiset suuttimet ovat erittäin hienomekaanisia osia, joissa pienetkin epäpuhtaudet aiheuttavat suuria ongelmia.
Vertailun vuoksi suuttimen välykset voivat olla vain 1/10-osa ihmisen hiuksen paksuudesta, joten pienetkin määrät epäpuhtautta aiheuttavat äkkiä isoja ongelmia.
Kemiallinen puhdistus polttoainesuodattimen apuna
Osassa uusia bensiinikäyttöisistä autoista ei ole enää ollessa vaihdettavaa polttoainesuodatinta, vaan auton tankin sisälle on rakennettu auton elinkaaren kestävä suodatin. Koska erillistä polttoainesuodatinta ei ole, näissä autoissa on erittäin tärkeää huolehtia polttoainejärjestelmän puhtaudesta polttoainesäiliöön lisättävällä kemikaalilla.
Kemiallista puhdistusta suositellaan myös dieselkäyttöisiin ajoneuvoihin, mutta bensiiniautoissa se on tavallisempaa. Kemiallisen puhdistusaineen ideana on puhdistaa autosta mm. polttoainelinjat, palojäämät ja noki palotilasta sekä ruiskusuuttimille kertyneen hartsin ja tahmean lian. Lisäksi kemialliset puhdisteet pidentävät pakokaasun jälkikäsittelylaitteiden elinikää.
Puhdistavia kemikaaleja käytetään nykyään paljon ennakoivana huoltona auton polttoainejärjestelmässä ja sen vuoksi puhdistusaineet kuuluvatkin osana monen autonvalmistajan määräaikaishuolto-ohjelmaan.
Lähteet: Öljypiste
Nyt luetuimmat