Polttoaineen kulutus kasvaa talvella

Miksi auton polttoainetta kuluu talvella enemmän? – Peräti 5 erilaista syytä

Auton polttoaineen kulutus kasvaa talvisin merkittävästi, mutta mistä tämä varsinaisesti johtuu? Syitä suuremmalle kulutukselle on useita.

Talvisin auto kuluttaa kesää enemmän polttoainetta. Tämä on ihan normaalia, ja jossain määrin “pakollinen paha”, josta ei pidä huolestua. Talvella kasvanut polttoaineen kulutus ei välttämättä ole merkki mistään vakavasta ongelmasta autossa.

Harva autoilija tulee kuitenkaan ajatelleeksi sitä, mistä kasvava polttoaineen kulutus talvisin oikein johtuu. Moni tarjoaa ainoaksi vaihtoehdoksi kylmää moottoria, mutta se ei ole suinkaan ainut syy sille, miksi polttoainetta kuluu talven pakkasissa enemmän.

VTT:n asiantuntija, johtava tutkija Juhani Larikko kertoi taannoin Ylelle syitä sille, miksi auto kuluttaa talvisin enemmän polttoainetta. Larikko löysi haastattelussa peräti viisi selitystä sille, miksi auto hörppää enemmän polttoainetta talvella.

Polttoaineen kulutus kasvaa talvella

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

1. Kylmällä moottorilla on huono hyötysuhde

Ensimmäinen syy on varmasti kaikille tuttu ja se liittyy auton kylmään moottoriin. Kun auton moottori käynnistetään kylmänä, sen hyötysuhde on aluksi huono, tai jopa surkea. Hyötysuhteen ollessa huono polttoainetta kuluu tavallista enemmän.

Kun polttoaine palaa epätäydellisesti, silloin moottori kuluttaa tavallista isomman osan polttoaineesta itsensä lämmittämiseen. Asia tasoittuu sen jälkeen, kun moottori alkaa lämmetä, mutta ilman moottorin esilämmitystä siihen voi mennä jonkin aikaa. Mikäli moottorille tehdään kylmäkäynnistys, saattaa moottori kuluttaa ensimmäisten kilometrien aikana jopa kymmeniä prosentteja tavallista enemmän polttoainetta.

Lue myös: Auton ohjelmoinnilla säästät helposti yli 500 euroa vuodessa polttoainekuluissa!

Autoilija voi parantaa moottorin hyötysuhdetta esilämmittämällä moottoria joko sähköisen esilämmittimen tai polttoainekäyttöisen lisälämmittimen avulla. Vaikka esilämmitys vie energiaa, sen tekeminen kuitenkin kannattaa, sillä polttoaineen kulutus pienenee sekä moottorin käyttöikä kasvaa.

Myös polttoainejakelijat ovat reagoineet talven heikompaan hyötysuhteeseen tarjoamalla esimerkiksi talvilaadun dieseliä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

2. Kasvava ilmanvastus kasvattaa kulutusta

Vähemmän tunnettu syy talviselle polttoaineen kulutuksen kasvulle löytyy ilmasta. Jos verrataan kesän 20 asteen lämpötilaa talven 20 asteeseen pakkaslukemiin, tällöin talvella on ilmanvastusta noin kymmenen prosenttia enemmän.

Toisin sanoen talvella liikkumiseen tarvitaan kesää enemmän energiaa, mikä näkyy kesää suurempana polttoaineen kulutuksena. Ilma on tiheämpää viileässä, mikä selittää ilmanvastukseen liittyviä eroja eri vuodenaikojen välillä.

Ilmanvastuksen merkitys korostuu sitä enemmän, mitä suuremmilla nopeuksilla liikutaan. Suurissa maantienopeuksissa kulutus jää auttamatta kesää suuremmaksi, eikä asialle ole tehtävissä oikein mitään.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

3. Vierintävastuksen kasvaessa myös kulutus kasvaa

Jokainen polkupyörällä talvella ajanut tietää miten raskasta ajaminen voi olla lumipeitteen päällä. Rengas sutii tavallista helpommin, ja toisaalta lumi, loska sekä polanteet vaikeuttavat liikkumista.

Tismalleen sama asia vaivaa myös autoilijoita. Talvella auton vierintävastus lisääntyy hyvin herkästi tiellä olevan lumen ja jään muodostaman epätasaisuuksien vuoksi. Näistä syistä vierintävastus voi kasvaa jopa 40 prosenttia kesään verrattuna, mikä auttamatta nostaa myös auton polttoaineen kulutusta.

Tästä syystä teiden auraus ja yleinen puhtaanapito vähentävät merkittävästi energiahukkaa, eli pienentävät auton kulutusta. Toisin sanoen teiden kunnossapito talvisin on omanlaisensa ympäristöteko, sillä sen avulla vähennetään polttoaineiden kulutusta sekä autoilusta aiheutuvia päästöjä.

Lue myös: Kitkarenkailla ajo kesällä? Ei tule kuuloonkaan näistä syistä

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

4. Lämmittimien käyttö vaikuttaa kulutukseen

Talvisin autoissa käytetään mitä erilaisempia lämmittimiä, jotta autoilusta tulisi mukavampaa ja helpompaa. Näitä lämmittimiä voi olla auton polttoainekäyttöinen lisälämmitin, sähköiset penkki-, peilin- ja lasinlämmittimet sekä erilaiset sisätilojen lämmittimet.

Vaikka lämmittimet lisäävätkin eri tavoin ajomukavuutta ja parantavat turvallisuutta, kolikon toisella puolella jokainen lämmitin tarvitsee toimiakseen energiaa, joka näkyy taas kasvavana polttoaineen kulutuksena.

Jos tarkoituksena on säästää talvella auton polttoainetta, ei lämmittimiä tarvitse käyttää jatkuvasti. Esimerkiksi takalasin tai sivupeilien lämmittimiä kannattaa käyttää vain niin pitkään, kun laseissa on jäätä tai huurua. Kun lasit ovat kirkkaat, lämmitin kannattaa kytkeä välittömästi pois päältä, jolloin säästetään energiaa.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

5. Pakkanen vaikuttaa rengaspaineisiin heikentävästi

Auton rengaspaineet ja niiden merkitys on tuttuja lähes kaikille autoilijoille, mutta niiden toteuttaminen käytännössä unohtuu valitettavan usein. Jos rengaspaineita muistetaan katsella, se tehdään yleensä keväällä ja syksyllä renkaanvaihdon yhteydessä, jonka jälkeen asia unohtuu taas puoleksi vuodeksi.

Vaikka rengaspaineet olisivat syksyn tai kevään rengasjumpan aikana optimit, tilanne voi olla talven kylmetessä täysin erilainen, eli rengaspaineet muuttuvat olosuhteiden mukana. Kylmä ilma vaikuttaa rengaspaineisiin siten, että rengaspaine laskee ilmantiheyden muuttuessa.

Oli kyseessä sitten mikä vuodenaikan tahansa, liian matalat rengaspaineet renkaassa saavat polttoaineen kulutuksen kasvamaan huomattavasti. Korkeamman kulutuksen lisäksi matalat rengaspaineet lyhentävät renkaan käyttöikää, eli kustannuksia syntyy monessakin mielessä.

Tästä syystä rengaspaineita tulisi muistaa tarkistaa säännöllisesti, myös renkaanvaihtokauden ulkopuolella. Ei ole mitenkään yliampuvaa laittaa paineita kohdalleen kerran kuukaudessa, sillä tällä tavoin voidaan varmistaa jokaiseen säähän optimaalinen rengaspaine, mikä pitää auton kulutukset aisoissa.

Lähde: Yle

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat