Keväisin moni autoilija kokee houkutusta ajaa kitkarenkaat loppuun kesällä, mutta kannattaako tämä? No ei todellakaan.
Kesärengaskauteen valmistautuminen kolkuttaa jo aivan nurkan takana. Monet autoilijat miettivätkin jo kuumeisesti tulevan kesän rengasvalintoja, eli millä renkailla auto tulee ajamaan tulevan kauden läpi.
Suomessa talvirenkaita on ollut perinteisesti kahdenlaisia: on olemassa sekä nastarenkaita, että myös nastattomia kitkarenkaita. Nastarenkailla ajaminen kesällä ei kiinnosta varmaan ketään, sillä nastat pitävät ikävää ropinaa ajaessa, samalla kun ne syövät muutenkin huonokuntoista suomalaista tieverkostoa. Sen sijaan kitkarenkailla ajavilla voi kasvaa houkutus pitää kitkarenkaat auton alla kesälläkin.
Tässä artikkelissa käymme läpi kitkarenkaiden soveltumista kesäkäyttöön, ja mitä haittoja tai riskejä kesällä kitkarenkailla ajava voi saada.
Mitä sanoo laki – saako kitkarenkailla ajaa kesällä?
Auton renkaiden käyttöä säädellään tieliikennelaissa, joka on päivittynyt viimeksi kesäkuussa 2020. Laki koskee oikeastaan kaikenlaisia ajoneuvoja. Uuden tieliikennelain mukaan autossa on oltava talvirenkaat 1.11.–31.3. välisenä, eli puhutaan talvirenkaiden käyttöpakosta. Toki talvirenkaita saa käyttää aiemmin, tai myöhemminkin, mikäli keli sitä vaatii.
Kesärengaskausi alkaa lain mukaan 1.4., josta alkaen kesärenkailla ajaminen on sallittua säästä riippumatta. Tämän jälkeen on mahdollista saada dakko talvirenkailla ajamisesta, mikäli sääolosuhteet eivät niiden käyttöä edellytä.
Yleensä sakkoja annetaan vain nastarenkailla ajaville autoilijoille, sillä poliisi kykenee jo äänestä tunnistamaan nastat auton alla, kun taas kitkoja ei pysty huomaamaan liikkuvasta autosta.
Houkutusta vastaan turvallisuuden nimissä
Monelle autoilijalle saattaa tulla houkutus jättää kitkarenkaat auton alle myös kesäksi. Houkutus voi tulla etenkin silloin, jos renkaan urasyvyys ei riitä enää talvikeliin, mutta periaatteessa se riittäisi kesäkeliin. Tällä tavoin voisi välttää yhden renkaiden vaihtokerran.
Lain mukaan talvella renkaassa tulee olla vähintään 3,0 millimetrin urasyvyys, kun taas kesällä riittää 1,6 mm urasyvyys. Urasyvyyksistä puhuttaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että nämä ovat ehdottomia minimejä – turvallinen ajaminen vaatii huomattavasti enemmän urasyvyyttä renkaissa.
Nuukaileva autoilija saattaakin joskus miettiä vaihtoehtoa, että ajaisi kitkarenkaat “loppuun” kesän aikana, koska ensi talvella niillä ei saa kuitenkaan ajaa. Vaikka lain mukaan nastattomilla talvirenkailla saa säiden salliessa ajaa myös talvirenkaille sallittujen aikojen ulkopuolella, eivät kitkarenkaat ole missään nimessä oikea rengasvalinta perinteisille kesäkeleille, jolloin lämpöä riittää ja keli on kuiva.
Vaikka kitkarenkaissa olisikin urasyvyyttä selvästi yli kesärenkaiden minimisuositusten, ovat ne renkaalle suunnittelemattomalla kelillä suuri turvallisuusriski. Tästä syystä kannattaakin aina kesäisin ajaa olosuhteisiin suunnitelluilla kesärenkailla, sillä ne ovat huomattavasti kitkarenkaita turvallisempi valinta kesäkeleihin.
Lue myös: Renkaiden kiristäminen oikeaan momenttiin on tärkeä osa renkaanvaihtoa
Miksi kitkarenkaat eivät sovi kesäkeleille?
Kitkarenkaat ovat käytännössä nastattomat talvirenkaat, joten talvirenkaat suunnitellaan aina talvelle tyypillisiin olosuhteisiin. Tästä syystä talvirenkaita ei ole suunniteltu lämpimälle säälle, saati mihinkään helteisiin, eli kumiseos eroaa kesärenkaista. Nykyrenkaden ominaisuudet ovat hyvinkin tarkkoja siitä, miten niitä käytetään. Tämän opimme aiemmin renkaiden pyörimissuuntaan liittyvässä artikkelissa.
Kitkarenkaat eivät ole myöskään suunniteltu kuivalle kelille tai suuriin vesimääriin, joihin kesällä törmää väkisinkin. Erityisesti märällä kelillä ajaminen voikin olla suorastaan vaarallista kitkarenkailla, sillä niitä ei ole suunniteltu sellaisiin olosuhteisiin.
Kuten vesiliirtoa koskevassa artikkelissa tutustuimme, kesärenkaan kuvioinnin tehtävänä on ohjata vesi pois renkaiden ja tien välistä. Kitkarenkaan kuvioinnissa ei ole otettu huomioon samalla tavalla vesiliirron estämistä, kuin kesärenkaissa.
Myös mukavuustekijät suosittelevat käyttämään kesäisin oikeita kesärenkaita. Kitkarenkaat ovat yleensä oikeita kesärenkaita kovaäänisempiä käytössä, eli rengasmelu kasvaa väärällä rengasvalinnalla. Vaikka muutaman desibelin heitto voi kuulostaa mitättömältä asialta, niin rengasmelun huomaa kyllä kovempana meluna ajaessa, etenkin suurilla maantienopeuksilla.
Lue myös: Renkaiden jälkikiristys – mitä käy jos pyöränpultit jää kiristämättä?
Kitkarengas kuluu erittäin nopeasti kesäkelissä
Myös kitkarenkaiden ominaisuudet, kuten jarrutusmatkat muodostuvat kesällä tavallista pidemmäksi, mikä tekee mistä kesärenkaita huonomman valinnan. Erityisesti äkillisissä tilanteissa nämä ominaisuudet lisäävät onnettomuuden riskiä merkittävästi.
Vaikka kitkarenkaissa olisikin vielä kauden alussa hyvin urasyvyyttä jäljellä, tilanne voi muuttua nopeasti. on esimerkiksi jarrutusmatka pidempi kitkarenkailla kuin hyvillä kesärenkailla. Koska kitkarenkaita ei ole suunniteltu käytettäväksi kesällä, ne myös kuluvat kesällä huomattavasti talvikäyttöä nopeammin. Yksi kesäkausi voikin kuluttaa kitkarengasta yhtä paljon kuin useampi talvikausi.
Missään nimessä kesäkelissä käytettyjä kitkarenkaita ei kannata ottaa käyttöön enää tulevina talvena, sillä käyttö kuumassa kesäkelissä ja vääränlaisissa olosuhteissa saattaa heikentää renkaan talviominaisuuksia pysyvästi, eli renkaat eivät sovellu kesäkäytön jälkeen enää takaisin talvikäyttöön.
Lue myös: Näin teet TPMS-järjestelmän kalibroinnin renkaanvaihdon jälkeen
Samat sanat “nypityille nastarenkaille”
Kitkarenkaat eivät ole ainoita renkaita, jotka tekee mieli ajaa loppuun kesäkelissä. Myös nastarenkaiden kanssa moni autoilija miettii renkaiden urasyvyyttä, ja niiden ajamista loppuun kesäkelissä. Koska nastarenkaiden käyttö on kesäisin kielletty sakon uhalla, moni autoilija nyppii renkaista nastat pois, jolloin niitä saa periaatteessa käyttää kesälläkin – vaikka touhussa ei ole nykypäivänä enää juuri järkeä.
Ensinnäkin nastojen nyppiminen on melko raskasta puuhaa. Nastoja on renkaissa aina useista kymmenistä jopa 250 kappaleeseen, eli tämä kerrottuna neljällä tarkoittaa aika monen nastan nyppimistä pois. Toiseksi, nastarenkaita koskee täysin samat asiat, kuin yllä kitkarenkaiden kanssa. Ne ovat suunniteltu talvikäyttöön, joten kesällä niiden ominaisuudet ovat surkeat.
Vaikka säästäminen houkuttaakin usein autoilijoita, aina ei kannata lähteä säästämään. Väärissä paikoissa tehdyt säästötoimenpiteet ovat aina turvallisuusriskejä, joissa pahimmillaan uhraa oman tai toisen hengen. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että riittävällä urasyvyydellä varustettu kesärengas on ehdottomasti paras ja turvallisin valinta kesäkeleillä ajamiseen.
Lähteet: Vianor
Nyt luetuimmat