Renkaiden pyörimissuunta

Kuinka tärkeä on oikea renkaiden pyörimissuunta ja mistä suunnan tietää?

Nykyautojen renkaat ovat sen verran viimeistä yksityiskohtaa myöten suunnitellut, että renkaiden pyörimissuunta tulee ottaa aina huomioon.

Renkaat ovat yksi niitä autoilun osioita, joissa kehitys on ollut vuosikymmenien aikana hurjaa ja kova kilpailu kannustaa rengasvalmistajia kehittämään toimintaansa raivokkaasti. Tästä on seurannut se, että etenkin markkinoiden paremmasta päästä olevia renkaita on suunniteltu pitkään viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Jotta nämä pienetkin insinöörien laskemat yksityiskohdat toimisivat juurikin niin kuten pitää, on ehdottoman tärkeä asentaa rengas paikoilleen suunnitetulla tavalla. Vaikka nopeasti kuvittelisi, että renkaan asentaminen väärin olisi hyvinkin vaikea temppu, niin itse asiassa renkaan voi asettaa auton alle peräti kahdellakin tavalla väärin.

Tässä artikkelissa tutustumme renkaan pyörimissuuntaan. Miksi renkaan pyörimissuunta on niin kriittinen asia, miten väärä pyörimissuunta näkyy autoilijalle ja mistä pyörimissuunnan ylipäätään näkee? Näistä kaikista pian lisää.

Renkaiden pyörimissuunta

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Renkaan voi asentaa väärin päin kahdella tavalla

Sillä on tosiaankin suuri merkitys, asettaako renkaan pyörimään siihen suuntaan mihin se on suunniteltukin pyöriväksi. Mikäli rengas pyörii auton alla eri suuntaan kuin se on alkujaan suunniteltu, renkaan pintakuvio ei toimi oletetulla tapaa, mikä taas voi altistaa ajoneuvon vaaratilanteisiin.

Tämä voi kuulostaa uskomattomalta, mutta oikean pyörimissuunnan arvaaminen ei ole Matti Nykästä lainatakseni “fifty-sixty”, vaan renkaan voi itse asiassa asettaa väärin päin kahdellakin tavalla. Sillä on merkitys miten päin rengas pyörii, eli mikä on renkaan menosuunta. Tämän lisäksi renkaalla on myös oma sisä- ja ulkoreuna.

Nykyrenkaita on kahdenlaisilla pintakuviolla:

 • symmetrisiä, joihin pyörimissuunta on merkitty nuolella
 • epäsymmetrisiä, joissa on merkintä inside ja outside

Pintakuvioltaan epäsymmetrisissä renkaissa on ulkoreunassa eräänlainen jäykiste, jonka avulla vaikutettaan monenlaisiin renkaan ajo-ominaisuuksiin. Jäykisteen tehtävänä on tehdä renkaan ohjaustuntumasta tarkempi sekä parantaa renkaan ajo-ominaisuuksia kaarteissa.

Lue lisää: Renkaiden urasyvyys – millainen on hyvä kulutuspinta renkaalle?

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Renkaan pyörimissuunta maksimoi renkaan ominaisuudet

Luonnollisesti nämä ominaisuudet menevät totaalisen pieleen, jos rengas on laitettu vanteelle väärin päin. Tällöin jäykiste on renkaan sisäpuolella, joka tekee renkaasta vaikean ja levottoman ohjattavan. Lisäksi rengaskuvioihin liittyvä vedenpoisto menee sekin väärin päin. Oikein asennettuna renkaan tulisi ohjata vesi sisäpuolelle, eli auton alle.

Väärin päin asennettu rengas kuitenkin sylkee vedet auton sivulle aiheuttaen ylimääräistä roiskuntaa, joka häiritsee vuorostaan muita tienkäyttäjiä. Voidaankin siis sanoa, että sinun renkaidesi väärä pyörimissuunta vaikuttaa kaikkiin muihin autoilijoihin.

Käytännössä näiden asioiden selvittäminen kuuluu aina rengasliikkeelle, joka asettaa renkaan vanteelle. Kun rengas on kerran saatu vanteelle oikein päin, jää autoilijalle enää selvitettäväksi pelkkä renkaan oikea pyörimissuunta.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Väärä pyörimissuunta vaarantaa myös muut liikenteessä liikkuvat

Renkaan väärä pyörimissuunta aiheuttaa muille kanssaliikkujille myös muita häiriöitä, kuin ylimääräistä roiskuvaa vettä. Esimerkiksi nastarenkaiden kohdalla väärin päin rullaava rengas kuluttaa nastoja enemmän, minkä myötä irtoavien nastojen riski kasvaa. Irronneet nastat rikkovat vuorostaan lukuisia takana tulevien autojen tuulilaseja jokainen talvikausi.

Lue myös: Kannattaako nastojen nyppiminen talvirenkaista ja käyttö kesällä?

Pyörimissuunnalla voidaan vaikuttaa myös sellaiseen yhteiseen asiaan, kuin liikenneturvallisuus. Kuten edellä kerrottiin, väärin päin pyörivä rengas aiheuttaa ajo-ominaisuuksien heikkenemistä, mutta myös pito-ongelmia. Esimerkiksi väärään suuntaan pyörivä talvirengas poistaa renkaan alta huonommin vettä, sohjoa ja lunta, koska renkaan kuvio ei toimi suunnitellusti.

Oikeat pyörimissuunnat löytyvät niin kesä-, nasta- kuin kitkarenkaista, eli kaikilla renkailla on olemassa määrätty suunta, johon niiden olisi tarkoitus pyöriä.

Lue lisää: Kitkarenkailla ajo kesällä? Ei tule kuuloonkaan näistä syistä

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Väärin päin pyörivät renkaat käyvät kalliiksi

Renkaiden pyörimissuuntaan kannattaa kiinnittää huomiota myös autoilijan oman lompakon näkökulmasta. Väärin päin pyörivä rengas nimittäin kuluu huomattavasti oikein päin pyörivää rengasta enemmän, mikä lyhentää renkaiden käyttöikää ja vaatii entistä tiheämpää asiointia rengasliikkeissä.

Erityisen koville renkaat joutuvat silloin, jos pyörimissuunta muuttuu vähän vanhempana. Jos renkaat pyörivät esimerkiksi ensimmäiset pari kautta oikein, mutta kolmannelle ne asennetaan väärin päin, tulee kuluma olemaan entistä suurempaa.

Lue myös: Mistä johtuu renkaan epätasainen kuluma keskeltä, sisä- ja ulkoreunasta?

Kaikista pahinta jälkeä tämä tekee nastarenkaissa, joiden nastat ovat ehtineet jo vähän asettua tiettyyn pyörimissuuntaan ja nyt yllättäen tullut suunnanvaihdos irrottaa, katkaisee ja tylsyttää muotoon asettuneet nastat.

Väärin päin pyörivät renkaat huomioidaan myös katsastuksessa. Mikäli renkaat on asennettu väärin päin ja tämä huomataan katsastuksessa, seuraa tästä korjauskehotus. Vaikka korjauskehotukset eivät vaadi uutta tarkastuskäyntiä konttorilla, tulee vika ehdottomasti korjata.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Merkitsemällä renkaat säästät rahaa

Oli kyseessä sitten nastallinen tai nastaton rengas, sen pyörimissuunnan vaihtaminen kuluttaa rengasta tavallista enemmän. Tästä syystä hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että takarenkaat saa vaihtaa eteen ja päinvastoin, mutta oikealla ollutta rengasta ei kannata vaihtaa vasemmalle, eikä myöskään toisin päin.

Periaatteessa epäsymmetriset pyörät voi asettaa vahingossa auton “väärälle puolelle”, sillä niistä puuttuu pyörimissuuntaa osoittava nuoli. Tällöin saattaa herkästi tapahtua yllä kuvailtu tilanne, missä pyörät vaihtavat puolia ja ne kuluvat entistä nopeammin loppuun.

Tästä syystä autoilijan kannattaakin aina merkitä renkaat huolella ennen niiden kausivarastointia. Jokaiseen renkaaseen kannattaisi merkitä OE, OT, VE ja VT, jotta puolen vuoden päästä muistetaan, missä päin autoa rengas on sijainnut. O-kirjaimet viittaavat oikeaan ja V-kirjaimet vasempaan. Samalla logiikalla E-kirjaimet ovat etuakselia ja T-kirjaimet taka-akselia.

Näinkin pienellä merkkaustyöllä on mahdollista pitkittää renkaiden käyttöikää, eli säästää rahaa.

Lue lisää: Renkaiden kiristäminen oikeaan momenttiin on tärkeä osa renkaanvaihtoa

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Kenen vastuulla renkaan pyörimissuunnan selvittäminen on?

Käytännössä renkaan pyörimissuunnan tarkistaminen kuuluu aina sille, joka suorittaa renkaiden vaihdon. Oikean pyörimissuunnan etsiminen kuuluu osana renkaanvaihtoprosessia siinä missä vaikkapa pulttien jälkikiristys. Mikäli renkaat vaihdattaa ammattilaisella, asiasta ei tarvitse erikseen muistuttaa avainten luovutuksen yhteydessä.

Oikea renkaan pyörimissuunta on yleensä merkitty renkaaseen nuolen avulla. Nyrkkisäännön mukaan nuoli osoittaa aina menosuunnan, eli kun nuoli on aseteltu renkaan yläosaan, sen tulisi osoittaa kohti auton keulaa. Yleensä nuoleen on vielä lisätty teksti rotation korostamaan sitä, ettei nuolta voi tulkita väärin.

Renkaan oikea pyörimissuunta
Renkaan oikea pyörimissuunta: nuoli näyttää menosuunnan

Itse renkaansa vaihtaville autoilijoille Koeajolle.com suosittelee renkaiden järjestämistä tiedossa olevaan järjestykseen renkaan varastoinnin yhteydessä. Kun autoilija tietää esimerkiksi oikealla olleiden renkaiden olevan pinossa päällimmäisenä, hän voi vaihtaa ensiksi oikean puolen renkaat, jolloin sekaannuksen riski pienenee.

Toinen hyvä nyrkkisääntö on se, että saman puolen renkaat saavat mennä keskenään sekaisin, mutta kuljettajan puolen renkaat eivät saa mennä apukuskin puolelle tai toisinpäin. Sen sijaan etu- ja taka-akselin renkaita saa vaihtaa keskenään, ja tasaisen renkaan kulumisen vuoksi näin suositellaankin tekemään.

Koska lyhyet ja ytimekkäät tiivistelmät tuppaavat toimimaan, tässä nopea kertaus renkaiden pyörimissuunnasta:

 • Renkaiden pyörimissuunnalla on aina väliä, oli kyseessä kesä- tai talvirengas
 • Väärin päin pyörivät renkaat ovat pidoltaan huonot ja ne kuluvat enemmän
 • Väärin päin asetetut renkaat myös sylkevät kiviä, vettä ja nastoja herkemmin
 • Oikeasta renkaan pyörimissuunnasta vastaa aina renkaiden vaihtaja
 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Yle

Nyt luetuimmat