Alumiinivanteet vs peltivanteet

Alumiinivanteet vai peltivanteet – kumpi on parempi valinta autoon?

Autojen vanteet voidaan jakaa karkeasti peltivanteisiin ja alumiinivanteisiin, mutta mitkä ovat näiden vanteiden käytännön erot?

Auton vanteet ovat tärkeä osa ajoneuvon ulkonäköä ja suorituskykyä. Joskus jopa sanotaankin, että nimenomaan vanteet tekevät auton. Ei siis ihme, että useat auton omistajat harkitsevat vanteiden vaihtoa, jotta he voivat parantaa auton ulkonäköä ja suorituskykyä.

Vannekaupoille suuntaavalla on kuitenkin edessään yksi merkittävä päätös: kannattaako autoon valita mieluummin peltivanteet vai alumiinivanteet? Molemmilla vaihtoehdoilla on omat etunsa ja haittansa, ja lopullinen valinta riippuu pitkälti niistä tekijöistä, mille kuljettaja haluaa antaa painoarvoa.

Tässä artikkelissa esittelemme peltivanteiden ja alumiinivanteiden eroavaisuuksia, haitoja ja hyötyjä. Luettuasi tämän artikelin ymmärrät paremmin vannetyyppien väliset erot.

Alumiinivanteet vs peltivanteet

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Yleisesti vanteista – oli tyyppi mikä tahansa

Vanteet ovat renkaiden ohella isossa roolissa auton liikkumisessa. Oikeanlaiset vanteet tekevät ajamisesta turvallista, sillä auto pysyy helposti ajettavissa ja pyörät mahtuvat liikkumaan oikein myös rattia kääntäessä.

Aina kun verrataan peltivanteita ja alumiinivanteita keskenään, niiden ominaisuuksia tulisi verrata aina keskenään samankokoisiin vanteiin. Jos verrataan keskenään pieniä 15-tuumaisia peltivanteita isoihin 19-tuumaisiin alumiinivanteisiin, on aidon vertailun tekeminen vaikeaa.

Jo alkupuheissa voidaan todeta myös se, että yleisesti Suomen olosuhteissa, teillä ja nopeuksilla vannevalinnalla ei ole hirveästi käytännön merkitystä. Tavallinen kuljettaja ei pysty arvioimaan peljän ajotuntuman perusteella sitä, pyörivätkö auton alla peltivanteet vai alumiinivanteet.

Peltivanteet autoon

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Perinteinen peltivanne – mitä haittoja ja hyötyjä?

Peltivanteet ovat kaksikosta se perinteisempi vannevaihtoehto. Takavuosina ne olivat myös selvästi yleisempi vannetyyppi, joskin tilanne on alkanut kääntyä 2000-luvun puolella selvästi alumiinivanteiden eduksi. Vielä tänäkin päivänä peltivanteita saattaa löytää joistakin halvemmista autoista, tai vaihtoehtoisesti kestävyyttä vaativilta pakettiautoilta.

Nimensä mukaisesti peltivanteet on tehty teräksestä. Peltivanteet ovat kestäviä ja tarpeen tullen helppoja korjata tai huoltaa. Peltivanteet ovat myös yleisesti halvempia kuin alumiinivanteet, mikä tekee niistä monelle houkuttelevamman vaihtoehdon. Peltivanteiden korutonta ulkonäköä voi kohentaa usein pölykapseleilla, mikä saa vanteet näyttämään vähän enemmän alumiinivanteilta.

Pölykapseli

Kestävyys on yksi peltivanteiden suurimmista eduista. Ne kestävät tavallisesti paremmin iskuja, joita syntyy esimerkiksi routamonttuun tai katukivetykseen ajaessa. Lisäksi vahingon sattuessa peltivanteet on hieman paremmin korjattavissa, jolloin vannetta ei tarvitse välttämättä uusia. Toki sekä pelti- että alumiinivanteet on mahdollista teloa niin pahasti, ettei niitä voi korjata.

Alumiinivanteet autoon

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Tyylikkäät alumiinivanteet – löytyykö niistä lainkaan haittoja?

Alumiinivanteet ovat yleistyneet viime vuosina rutkasti, jonka ansiosta ne ovat nykyään yleisempi vannemalli tien päällä. Alumiinivanteet ovat tavallisesti peltivanteita kevyempiä, mikä parantaa auton käsittelyä ja polttoainetehokkuutta. Kevyemmät vanteet voivat vähentää myös jousituksen rasitusta ja sitä kautta parantaa ajomukavuutta.

Tosin joka ikinen kerta, kun puhutaan alumiinivanteiden painosta, on syytä muistaa jälleen kerran verrata vanteita edes suunnilleen samankokoisiin vanteisiin. Hyvin usein alumiinivanteet tuppaavat olemaan peltivanteita isompia, mikä saattaa lopulta syödä painoeron, ja lähtökohtaisesti kevyempi vanne onkin lopulta painavampi valinta.

Alumiinivanteet näyttävät yleensä autossa tyylikkäämmiltä ja modernimmilta kuin peltivanteet, mikä on yksi merkittävimmistä systä niiden suosioon. Lisäksi alumiinivanteet tarjoavat usein laajemman valikoiman muotoiluja ja viimeistelyjä, jolloin autosta on mahdollista saada yhä enemmän kuljettajan oman maun mukaisen näköinen.

Lue lisää: Nämä yksinkertaiset niksit estävät rengas- ja vannevarkaudet

Alumiinivanteilla on kuitenkin myös haittapuolensa. Ne ovat pehmeämpinä huomattavasti peltivanteita alttiimpia erilaisille vaurioille, kuten naarmuille ja kiveniskuille. Kaiken huipuksi alumiinivanteet voivat olla vaikeampia korjata kuin peltivanteet.

Lisäksi alumiinivanteet ovat yleensä kalliimpia kuin peltivanteet, mikä voi olla este vaihtamiselle. Myös vanteissa hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, eli panostamalla rahaa voit saada autoosi jopa peltivanteita kestävämmät vanteet.

Pölykapselit

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kumpi on parempi talvella?

Suomessa autoilijat joutuvat väkisinkin tutustumaan talviajoon, jolloin tiet ovat täynnä lunta, jäätä ja sohjoa. Vaikka usein ajatellaan sääolosuhteiden vaikuttavan vain auton renkaisiin, niin todellisuudessa myös vanteella on väliä.

Kysymys siitä, onko peltivanne talvella parempi valinta kuin alumiinivanne, ei ole olemassa oikein oikeaa vastausta. Yleensä melko umpinainen, usein jopa pölykapselilla varustettu peltivanne on hyvin umpinainen, jolloin vanteen sisään ei pääse pakkautumaan lunta tai jäätä. Kuten renkaan tasapainotusta koskevassa artikkelissa totesimme, epätasapaino vanteessa tekee ajamisesta todella epämukavaa.

Toisaalta umpinainen vanne on samaan aikaan myös haaste talvella. Mikäli vanteeseen pääsee pakkautumaan lunta tai jäätä, niiden puhdistaminen on todella vaikeaa umpinaisesta vanteesta. Usein poistaminen tapahtuukin ajamalla auto lämpimään halliin, jossa lumi sulaa vanteesta. Avonaisesta alumiinivanteesta voi kuitenkin saada lumen kaavittua pois perinteisellä lumiharjalla.

Molemmissa vanteissa on talvella puolensa, joten kysymykseen ei ole olemassa varsinaista oikeaa vastausta.

Polttoaineen kulutus kasvaa talvella

Lue lisää: Lukkopultit vanteisiin – helpoin ja varmin tapa estää varkaudet

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Peltivanne vai alumiinivanne – kumpi valitaan?

Kun valitset vanteita, on tärkeää miettiä omia tarpeita ja ajotyyliäsi. Jos asut alueella, jossa on paljon huonoja teitä ja huonoja sääolosuhteita, peltivanteet voivat olla parempi vaihtoehto, sillä ne ovat kestävämpiä ja halvempia. Jos taas ajat paljon kaupungissa tai haluat parantaa auton suorituskykyä, kevyet alumiinivanteet voivat olla parempi vaihtoehto.

Lopuksi, riippumatta siitä, valitsetko peltivanteet vai alumiinivanteet, on tärkeää varmistaa, että vanteet sopivat auton malliin, ja että ne aina vastaavat annettuja tieliikennelakeja. Joskus vanteiden vaihtaminen voi vaatia erillistä muutoskatsastusta, joka on hyvä ottaa valintaa tehdessä huomioon. Lisäksi on syytä muistaa, että vanteiden oikea asennus on myös tärkeää, jotta vältytään vaarallisilta tilanteilta.

Kaiken kaikkiaan peltivanteet ja alumiinivanteet ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja, ja valinta riippuu omista tarpeista ja mieltymyksistä. Alumiinivanteet voivat myös olla kalliimpia hankkia ja korjata, joten budjettitietoiset kuljettajat saattavat mieluummin valita peltivanteet.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: MTV.fi

Nyt luetuimmat