Huonommat renkaat eteen vai taakse?

Paremmat renkaat eteen vai taakse? Kysymykseen viimein vastaus

Kun autoon vaihdetaan alle käytettyjä renkaita, moni autoilija törmää ikuisuuskysymykseen: laitetaanko paremmat renkaat eteen vai taakse?

Kahdesti vuodessa tehtävä renkaan kausivaihtosesonki pitää sisällään lukuisia kysymyksiä. Autoilijoita saattaa mietityttää esimerkiksi renkaan jälkikiristys, DOT-merkintä, TPMS-kalibrointi ja pyöränpulttien oikea kiristysmomentti.

Renkaat kuluvat aina – olivat ne sitten käytössä tai eivät. Toisaalta renkaiden käyttöikä on tavallisesti useita vuosia, eli valtaosalla renkaanvaihtokerroista auton alle asetetaan niin sanotusti käytetyt renkaat. Vanhojen renkaiden kanssa touhutessa joutuu väkisinkin tekemisiin epätasaisesti kuluvien renkaiden kanssa.

Tästä vuorostaan päästään melko yleiseen rengasaiheiseen ikuisuuskysymykseen. Kun auton alle asetetaan käytetyt renkaat, tulisiko renkaista huonommat asettaa etu- vai taka-akselille?

Sinänsä erittäin simppeli kysymys jakaa yhä autoilevaa kansaa kahtia, ja molemmille näkemyksille löytyy kannatusta sekä perusteita. Tämän takia Koeajolle.com selvittääkin nyt vastausta suureen kysymykseen: laitammeko paremmat renkaat autossa eteen vai taakse?

Huonommat renkaat eteen vai taakse?

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähtökohdat: mitä tarkoitetaan renkailla eteen ja taakse

Alustuksena aiheelle kerrottakoon se, että renkaat kuluvat lähes aina epätasaisesti. Erityisesti etuvetoisissa autoissa eturenkaat tuppaavat kulumaan takarenkaita nopeammin, sillä kuluttavia tekijöitä on useita. Paremmilla renkailla tarkoitetaan tavallisesti sitä, jossa on enemmän renkaan urasyvyyttä jäljellä.

Ensinnäkin etuvetossa eturenkaat ovat niin sanotusti vetävät pyörät, ja toisaalta niiden täytyy kestää myös ohjauksen mukana tulevaa liikettä. Myös auton moottori sijaitsee usein etupäässä, joka tuo lisää painoa näille renkaille.

Renkaiden paikkoja saa vaihtaa pienin ehdoin ajoneuvossa. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että renkaan paikkaa saa muuttaa edestä takaisin ja toisinpäin, mutta ei koskaan vasemmalta oikealle. Tämä johtuu renkaan pyörimissuunnasta. Kun rengas vaihdetaan etuakselilta taka-akselille, sen pyörimissuunta säilyy samana, mutta kuljettajan puolelta apukuljettajan puolelle saa renkaan pyörimään “väärään” suuntaan.

Nykyrenkaat on suunniteltu siten, että rengaskuvion tulee olla oikein suunnattu, jotta esimerkiksi vesi poistuu renkaasta oikein ja turvallisesti. Renkaan pyörimissuuntaa ei kannata vaihtaa myöskään silloin, vaikka rengaskuviot olisivat identtiset ja pyörimissuunnalla ei ole väliä. Kun rengas ehtii “tottua” tiettyyn suuntaan, ja suuntaa vaihdetaan, renkaat kuluvat tällöin todella nopeasti.

Auton renkaat ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä ajomukavuuden, turvallisuuden ja suorituskyvyn kannalta. Oikeanlaisten renkaiden valinta ja niiden oikea sijoittaminen auton eri akselille ovat keskeisiä tekijöitä varmistaessa turvallista ja miellyttävää ajokokemusta.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Laitetaanko paremmat renkaat etuakselille?

Ennen kuin paljastamme oikeaa vastausta artikkelin pääkysymykseen, katsotaan ensiksi molempien vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Lähdetään liikkeelle edestä, eli mitkä tekijät puoltavat parempien renkaiden asettamista etuakselille?

Etuakselilla on erityisen tärkeä rooli auton hallinnassa ja ohjattavuudessa. Se vastaa suurimmasta osasta jarrutusta, kiihdytystä ja ohjausta. Näin ollen eturenkailla on suurempi merkitys auton suorituskyvyn, pidon ja turvallisuuden kannalta. Huonokuntoiset tai ala-arvoiset renkaat etuakselilla voivat vaikuttaa negatiivisesti auton käsiteltävyyteen, ajovakauden ja jarrutusmatkaan.

Paremmat renkaat etuakselilla tarjoavat useita etuja. Ensinnäkin, ne parantavat auton ohjattavuutta ja tarkkuutta. Laadukkaat renkaat tarjoavat paremman pidon eri tiepinnoilla, mikä auttaa kuljettajaa hallitsemaan ajoneuvoa paremmin. Hyvä pito lisää myös ajoturvallisuutta, erityisesti märillä tai liukkailla teillä.

Toiseksi, paremmat renkaat etuakselilla tarjoavat paremman jarrutustehon. Jarrutus on tärkeä osa turvallista ajamista, ja hyväpitoiset renkaat auttavat vähentämään jarrutusmatkaa. Jos takarenkaat menettävät pidon jarrutettaessa, auton perä voi lähteä herkästi liukuun, mikä voi johtaa hallinnan menetykseen. Siksi laadukkaat renkaat etuakselilla auttavat ylläpitämään paremman jarrutusotteen ja vakauden.

Kolmanneksi, paremmat renkaat etuakselilla voivat auttaa vähentämään vetopyörähäviöitä. Vetopyörähäviöt tapahtuvat, kun auton renkaat menettävät pidon ja pyörivät niin sanotusti tyhjää. Tämä voi johtua heikosta pidosta tai huonosta laadusta. Jos eturenkaat menettävät pidon, auton ohjaus voi muuttua epävakaaksi ja kontrolloimattomaksi. Laadukkaat renkaat etuakselilla vähentävät tätä riskiä ja parantavat auton vetokykyä.

Paremmat renkaat etuakseli vai taka-akseli

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Laita paremmat renkaat aina taka-akselille

Vaikka edellä mainitut tekijät houkuttaisivatkin asettamaan paremmat renkaat etuakselille, oikea vastaus artikkelimme pääkysymykseen on, että paremmat renkaat tulisi aina asettaa taka-akselille. Aiheeseen ei vaikuta lainkaan auton vetotapa tai muut tekijät, vaan autosta riippumatta paremmat renkaat olisi hyvä asettaa taakse.

Syy sille, miksi vähemmän kuluneet renkaat kannattaa asentaa takarenkaiksi on pääasiassa turvallisuuden takia. Auton takapää on etupäätä herkempi yllättäville tilanteille, sillä haasteiden korjaaminen on vaikeaa. Lisäksi takapäähän pääsee vaikuttamaan ajamisen aikana etupäätä vähemmän, mikä myös puoltaa parempien renkaiden asettamista taka-akselille.

Kun parempikuntoiset renkaat ovat asetettuna taka-akselille, tällöin on helpompaa välttää yliohjautuminen, eli takarenkaiden irtoamisen tiestä. Haastavissa tilanteissa yliohjautumisen vaara on aina aliohjautumista, eli etupyörien irtoamista vaarallisempaa.

Toisin sanoen, esimerkiksi vesiliirron tapahtuminen takarenkaille on huomattavasti vaikeampi oikaista, verrattaen eturenkaiden joutumista vesiliirtoon. Asia korostuu entisestään etuvetoisten autojen kohdalla, joissa takapää on yleensä kevyempi, joka vuorostaan lisää takarenkaiden alttiutta joutua vesiliirtoon.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Huomioi autojen turvallisuus

Pidon maksimointi ja auton oikaisu eivät ole ainoita syitä sille, miksi huonommat renkaat kannattaa asettaa etuakselille. Auton peräpään irtoaminen tarkoittaa hyvin usein sitä, että kolaritilanteessa auto törmää johonkin sivusuunnassa. Etupään irtoessa tiestä kolari tapahtuu usein keula edellä.

Läpi vuosikymmenten autojen turvallisuusominaisuudet ovat olleet nokkakolarissa huomattavasti sivusuuntaista kolaria paremmat. Tämä tarkoittaa sitä, että todennäköisyys selvitä onnettomuudesta hengissä on suurempi, jos osuma tulee kohtisuoraan auton oletettuun liikkumissuuntaan nähden, kuin että se tulisi sivuttaissuunnassa.

Joskus kuulee puhuttavan myös siitä, että eturenkaiden tulisi olla paremmat siitä syystä, että eturenkaat ”auraavat tietä” takarenkaille, jonka seurauksena takarenkaille jää vähemmän vettä syrjäytettäväksi. Tämä pätee toki suoraan ajettaessa, mutta pienessäkin mutkassa ja väistöliikkeessä takarenkaat joutuvat kulkemaan vetistä ajouraa ilman auraavia eturenkaita.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Video osoittaa miksi paremmat renkaat taakse

Vaikka kysymys siitä, tuleeko paremmat renkaat asettaa eteen vai taakse jakaakin autoilevaa kansaa kahteen leiriin, niin sanotusti ammattimaisemman osaston kanta on kuitenkin selkeä: ammattilaiset suosittelevat aina asettamaan renkaista paremmat käytettäväksi taka-akselille.

Tätä ohjetta toistavat niin autoilun ammattilaiset, kuten Autoliitto, mutta myös kaikki alan rengasvalmistajat. Oheisten videoiden avulla näet rengasvalmistaja Michelinin testiradalla tehdyn testin. Ensiksi autoon vaihdettiin uudet renkaat etuakselille, jolloin huonommat renkaat jäivät taka-akselille. Kun autolla ajetaan lujaa kurviin, lopputuleman voit nähdä videolla.

Seuraavaksi testi toistettiin muuten samalla tavalla, mutta tällä kertaa uudet renkaat asetettiin taka-akselille, jolloin heikommat renkaat päätyivät etupyöriksi. Samalla tavalla ajettu testi eroaa huomattavasti aiemmasta yrityksestä, joka oli päättynyt auton hallinnan menetykseen. Paremmat renkaat edessä saivat auton läpäisemään testin.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Moottori

Nyt luetuimmat