Rengaspainejärjestelmän, eli TPMS-järjestelmän kalibrointi on uusi “pakollinen paha”, mitä tulee omin päin tehtäviin renkaanvaihtoihin.
Yksi autoilijan suurimpia syksyn tai kevään merkkejä ovat autoihin suoritettavat renkaanvaihdot. Muuttuvien sääolosuhteiden vuoksi vaihdamme autoihin alle paremmin keliin istuvaa rengasta.
Renkaanvaihto pitää sisällään monia erilaisia vaiheita. Rengasta vaihtaessa on tärkeä kiinnittää huomiota esimerkiksi renkaan DOT-merkintään, renkaan pyörimissuuntaan, pyöränpulttien oikeaan kiristysmomenttiin ja hieman myöhemmin myös renkaiden jälkikiristämiseen.
Nykyään kun autot kehittyvät kovaa vauhtia eteenpäin ja monet aiemmin lisävarusteina olleet varusteet ovat siirtyneet pakollisiksi varusteiksi, vaikuttavat nämä asiat myös moniin arkisiin asioihin, kuten vaikkapa renkaanvaihtoon. Yksi hyvä ja nimenomaan renkaanvaihtoa koskeva esimerkki on TPMS-järjestelmien, eli rengaspaineiden seurantajärjestelmien yleistyminen.
Tässä artikkelissa käymme läpi mikä on TPMS-järjestelmä, miksi sellainen autossa on ja minkä takia järjestelmää pitää kalibroida tai koodata jokaisen renkaanvaihdon yhteydessä. Sekä tietenkin se suurin pihvi, eli miten tämä TPMS-järjestelmän kalibrointi tehdään.
Mikä on TPMS-järjestelmä ja miksi se on olemassa?
Kirjainyhdistelmä TPMS muodostuu sanoista Tire Pressure Monitoring System, eli suomeksi se tarkoittaa rengaspaineiden valvontajärjestelmää. Jokainen autoilija tuntee auton rengaspaineet, siinä ei ole mitään uutta, mutta niiden automaattinen seuraaminen yleistyi järjestelmien myötä 2010-luvulla autoissa.
TPMS-järjestelmien yleistymistä on vauhdittanut EU-asetuksen 661/2009 tuleminen, jonka mukaan kaikissa marraskuun 2012 jälkeen tyyppihyväksytyissä autoissa sekä kaikissa marraskuun 2014 jälkeen myydyissä uusissa autoissa tulee olla renkaiden paineenvalvontajärjestelmä. Vanhat autot ovat kuitenkin vapautettuja tästä, eli mikäli jo käyttöön rekisteröidyssä autossa ei ole paineenvalvontajärjestelmää, ei sitä ole tarvinnut asentaa jälkikäteen.
Rengaspaineiden valvontajärjestelmällä on kaksi tarkoitusta: parantaa liikenneturvallisuutta ja pienentää ympäristöhaittoja. Kuten monet muistavat autokoulun ajoilta, oikeilla rengaspaineilla on merkittävä vaikutus auton ajo-ominaisuuksiin, polttoaineen kulutukseen ja renkaiden käyttöikään. Järjestelmän on määrä varoittaa kuljettajaa automaattisesti vääristä rengaspaineista.
TPMS-järjestelmän kalibrointi renkaanvaihdon yhteydessä
TPMS-järjestelmän haittapuolena on se, että järjestelmä vaatii kalibrointityötä joka ikinen kerta, kun autosta irrotetaan tai vaihdellaan renkaita. Lisäksi on tärkeä käyttää renkaita, joissa on erilliset paineentunnistinanturit. Jos kalibrointia ei tee tai käyttää vääränlaisia renkaita, rengaspaineen merkkivalo syttyy palamaan.
Varoitusvalon palaminen ei tavallisesti estä ajamasta autolla, mutta erilaisia ärsyttäviä ja häiritseviä vikailmoituksia joutuu todennäköisesti kuittaamaan. Lisäksi ilman koodausta tai kalibrointia TPMS-järjestelmä menettää ikään kuin merkityksensä.
TPMS-järjestelmän koodaus tai kalibrointi on nykyään oleellinen osa jokaista renkaanvaihtokertaa. Jos viet renkaat vaihdettavaksi ammattilaiselle, lähtökohtaisesti rengasliike hoitaa automaattisesti myös rengaspainejärjestelmän kalibroinnin osana renkaanvaihtoa.
Mikäli autoilija vaihtaa renkaansa itse, niin tämä on ihan okei. TPMS-järjestelmän kalibroinnin voi tehdä myös itse kotiolosuhteissa melko helposti, mutta se vaatii erillisen kalibrointityökalun. Kalibrointityökaluja on lukuisia erilaisia, ja ne voivat vaihdella automerkeittäin.
Työkaluilla on hintaa tavallisesti muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin, mutta toisaalta investointi on kertaluontoinen. Yhdellä työkalulla voi kalibroida useammankin auton TPMS-järjestelmät, jos vain työkalu toimii kyseiseen autoon.
TPMS-järjestelmän koodaus: näin tehdään
Jos jo TPMS-järjestelmään liittyvissä kalibrointi- tai koodauslaitteissa on pientä eroavaisuutta eri automerkkien ja mallien kesken, niin myös itse kalibrointityö vaihtelee myös merkeittäin. On mahdotonta antaa yleistä ja tarkkaa ohjeistusta, joka toimisi autoon kuin autoon.
Karkeasti sanottuna prosessi toimii kuitenkin siten, että auton ajotietokoneelta kytketään kalibrointimoodi päälle, jonka jälkeen jokaisen auton renkaan kohdalla käydään yksi kerrallaan kalibroimassa järjestelmä. Renkaat tulee kiertää tietyssä järjestyksessä ja pitää työkalua renkaan kohdalla niin kauan, että auto ilmoittaa sinulle kalibroinnin onnistuneen.
Välillä ongelmia muodostuu myös siitä, että autojen omat ohjekirjat ovat melko huonosti tehtyjä kalibroinnin suhteen. Ohjeet ovat suppeita, ja ohjekirjat eivät välttämättä osaa ottaa kantaa autoihin liittyvistä varustepakettieroista.
Esimerkiksi tämän sivuston toimituksen käytössä on kaksi eri varustetasoilla varustettua Opel Astra K:ta. Eroja on niin ajotietokoneen näkymissä, kuin myös auton käynnistämistavoissa, kun toisessa on perinteinen virtalukko ja avain -yhdistelmä ja toisessa start&stop-järjetelmä. Sytytysvirta kytketään siis autoihin eri tavoin, mutta ohjekirjat ovat autoissa identtiset.
Ylivoimaisesti paras vinkki ensimmäistä kertaa TPMS-järjestelmän kalibrointia suorittavalle on tutustua YouTuben ihmeelliseen maailmaan ja googlata auton mallinimi sekä sen perään “tpms programming” tai “tpms reset”. Esimerkiksi edellä mainittuun Opel Astra K-malliin löytyy YouTubesta erinomainen ja vieläpä jopa suomeksi tehty ohjeistusvideo.
Videolla TPMS-järjestelmän kalibrointi on tehty EL-50448 -työkalulla, jonka hinta on noin 30 euron luokkaa. Kyseinen työkalu näyttää toimivan hyvin yleisimpien Opel-mallien kanssa. Koska toimituksessa on peräti kaksi erilaista K-Astraa käytössä, joten samalla työkalulla voidaan kalibroida lähes samalla tavalla molemmat autot.
Yläpuolen esimerkkivideo oli tehty Opelin kalibroinnille. YouTubesta löytyy ohjeistuksia lähes kaikille merkeille. Moni autovalmistaja on tehnyt omia ohjeistuksia, jopa suomen kielellä, kuten oheinen Toyotan tekemä esimerkkisuoritus osoittaa.
Lisäksi käyttäjien itse tekemät ohjeistukset täydentävät valikoiman, vaikka välillä videon joutuu kuuntelemaan englanniksi tai muulla kielellä. Onneksi TPMS-järjestelmän kalibrointi on sen verran simppeli työ, että sen oppii katsomalla vaikka puolankielisiä videoita.
Lähteet: Vianor
Nyt luetuimmat