Milloin vaihtaa kesärenkaat autoon?

Milloin kesärenkaat kannattaa vaihtaa? – Näin valitset parhaan ajankohdan

Moni autoilija miettii pian sitä, milloin tulee laittaa autoon kesärenkaat alle. Sopivan ajankohdan löydät näillä vinkeillä.

Kun kevät pääsee kunnolla vauhtiin, talvi tuntuu jäävän hyvin nopeasti taakse. Etenkin asfalttipinnoilta lumi sulaa keväisin hyvinkin nopeasti, sillä kevätaurinko lämmittää tummaa asfalttia, jolloin asfaltoidut kulkuväylät tulevat yleensä ensimmäisenä esiin.

Hyvin usein asfaltin sulaminen herättää autoilijoissa ajatuksia kesärenkaiden vaihtamisesta autoon, mutta mikä onkaan oikea aika vaihtaa autoon kesärenkaat? Tähän ei ole olemassa yhtä selkeää sääntöä, vaan päätös riippuu monista tekijöistä.

Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki tärkeimmät tekijät siihen, mistä autoilija voi löytää parhaimman ajankohdan renkaiden turvalliselle kausivaihdolle.

Milloin vaihtaa kesärenkaat autoon?

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Perusteet: mikä on tärkeintä kesärenkaiden vaihdon ajoittamisessa?

Aiheen perustana voidaan pitää turvallisuutta. Kuten kaikki varmasti ymmärtävät, kesärengas on suunniteltu kesäisiin keleihin, joten talven liukkailla niissä on suorastaan surkea pito. Heikko pito taas tarkoittaa sitä, että väärän kelin renkailla ajaminen on turvallisuusriski. Toisin sanoen väärin ajoitettu renkaanvaihto voi aiheuttaa kolarin, joten siinä mielessä ajankohta kannatta valita huolella.

Lisäksi tieliikennelaki määrittelee osittain sen, milloin kesärenkaita saa ylipäätään käyttää. Viimeisin 1.6.2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä talvirenkailla ajetun jakson pituus kasvoi. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, eli 1.11. – 31.3. välisenä ajankohtana.

Sinänsä selkeään sääntöön on kuitenkin olemassa hyvin merkittävä poikkeus. Aikajakso on nimittäin varsin joustava, eli se on voimassa vain silloin, kun keli edellyttää talvirenkaiden käyttöä. Joustoa voidaan tehdä molempiin suuntiin, eli pitkäksi venynyt talvi sallii talvirenkaiden käytön myös huhtikuussa, mutta toisaalta aikainen kevät sallii kesärenkaiden käytön myös maaliskuussa.

Sille ei ole olemassa täysin selviä raameja, mikä nyt on kenellekin sopiva keli millekin rengasvalinnalle. Varmaa on kuitenkin se, että mikäli keväällä kelit yllättäen muuttuvat uudestaan talviseksi ja autoon on jo ehditty vaihtaa kesärenkaat, tällöin renkaat tulee vaihtaa takaisin talvirenkaisiin – tai vaihtoehtoisesti jättää auto parkkiin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kesärenkaiden vaihtoajankohta ja monet tekijät

Autoilijan on oleellista ymmärtää se, että kesärenkaat ovat suunniteltu käytettäväksi lämpimässä ja kuivassa säässä, joten niiden käyttö on turvallisinta, kun sää on lämmin ja vakaa. Ihan jo kylmä pakkaskeli ilman liukkautta, lunta tai loskaa heikentää kesärenkaiden pito-ominaisuuksia.

Kesärenkaiden vaihtoajankohta riippuu monista eri tekijöistä. Yleisesti ottaen kesärenkaiden vaihtoa kannattaa harkita ulkoilman lämpötilojen mukaan. Yhtenä hyvä nyrkkisääntönä voidaan käyttää sitä, että kesärenkaiden vaihtoa voi alkaa toteuttamaan, kun ulkolämpötilan ollessa vakiintunut yli 7 °C asteen.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka päiväsaikaan ulkolämpötila olisi yli 7 °C, yöllä ja aamulla lämpötilat ovat aina kylmempiä, joten on tärkeää ottaa huomioon myös vuorokaudenajat. Mikäli ajat paljon myöhäisiltaisin, öisin tai aikaisin aamulla, kesärenkaiden vaihdon kanssa ei kannata pitää aivan yhtä suurta kiirettä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Alueittain suuria eroja Suomessa

Lämpötilojen ohella myös oma ajotyyli ja ajomatkojen laadut voivat vaikuttaa renkaanvaihdon ajankohtaan. Mitä enemmän ajo kohdistuu pienemmille tai metsäisille teille, tai vaikkapa vesistöjen läheisyyteen, sitä todennäköisemmin renkaiden vaihtoa kannattaa pitkittää.

Kesärenkaiden vaihtoaika vaihtelee myös alueittain, sillä maantieteelliset tekijät kuten ilmasto ja maastonmuodot voivat vaikuttaa ulkolämpötilan vaihteluihin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä etelämmässä Suomea ollaan, sitä aiemmin kesärenkaiden vaihtoa voi alkaa miettimään. Vastaavasti taas pohjoisessa kesärenkaat laitetaan auton alle viimeisenä.

Yleisesti ottaen kesärenkaat kannattaa vaihtaa autoon huhti-toukokuun aikana, kun lämpötila alkaa nousta. Maaliskuun aikana renkaita harvemmin kannattaa vaihtaa, sillä takatalven tuleminen on vielä melko todennäköistä.

Vaikka autoilija asuisi eteläisessä Suomessa, jossa kesärengaskausi tulee aikaisin, on tämän myös hyvä muistaa mahdollinen liikkuminen muualla Suomessa. Etenkin jos tapanasi on tehdä pääsiäisenä tai keväällä erilaisia Pohjois-Suomeen ulottuvia reissuja, tällöin kesärenkaiden vaihtamisessa ei kannata hötkyillä – tai vaihtohehtoisesti reissuun kannattaa lähteä autolla, jonka alla on keliin sopivat renkaat.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Etätyö ja kakkosauto helpottavat päätöksenteossa

Päätöstä kesärenkaiden vaihtamisen ajankohdasta voi helpottaa myös omalla elämäntilanteella. Kesärenkaat voi vaihtaa herkemmin auton alle, jos perheessä on esimerkiksi kakkosauto, johon talvirenkaat jätetään alle takatalven yllätysten varalle.

Tai vaihtoehtoisesti kesärenkaiden vaihdon voi aloittaa myös siitä perheen kakkosautosta. Joka tapauskessa useamman auton olemassaolo mahdollistaa pienen kikkailun rengasvalinnan kanssa. Tällöin kelin huonontuessa voidaan matkaan lähteä sillä autolla, jonka alla on keliin sopivat renkaat.

Kesärenkaat voi vaihtaa autoon aiemmin myös silloin, jos elämäntilanne ei pakota liikkumista heikkojen kelien aikana. Etätyön tekeminen on hyvä esimerkki tilanteista, joissa auton voi jättää parkkiin kelien huonontuessa.

Vastaavasti taas henkilöillä, joiden on pakko lähteä liikkeelle tilanteessa kuin tilanteessa, näiden kannattaa vaihtaa kesärenkaat autoon muita myöhemmin.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Älä pitkitä päätöstä – talvirenkailla ajo kesällä käy kalliiksi

Kohtuus kaikessa pitää paikkansa myös kesärenkaiden vaihdon ajoittamisessa. Siinä missä liian aikaisin tehdyt renkaanvaihdot voivat aiheuttaa jopa hengenvaarallisia seurauksia, talvirenkailla ei tule myöskään ajaa liian pitkälle kevääseen – saati sitten kesään asti.

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa viimeistään siinä kohti pois, kun edes yöaikaan lämpötila ei laske enää nollan alapuolelle. Tällöin on erittäin epätodennäköistä, että talvirenkaille tulee enää tarvetta.

Mikäli autoilija käyttää talvella nastarenkaita, näiden suhteen renkaiden vaihto tulee väkisinkin suorittaa kesään mennessä, sillä poliisi voi antaa autoilijalle sakkoa nastarenkaiden käytöstä kesällä. Poliisi voi määrätä kesärenkaiden käytöstä kesällä 100 euron suuruisen liikennevirhemaksun, ja usein näin aletaan toimimaan toukokuusta eteenpäin.

Vaikka moni ei tätä tule ajatelleeksi, nastarenkailla ajamisesta jää varsin helposti kiinni. Nastarenkaat pitävät ajon aikana helposti kuultavaa ja tunnistetavaa rapinaa, joka on helppo kuulla jopa vierellä ajavasta liikkuvasta ajoneuvosta. Kiinnijäämisen riski on siis ilmeinen, eli sitä ei kannata ottaa.

Lisäksi vääränlainen nastarenkaiden käyttö kiusaa meitä kaikkia autoilijoita. Nastarenkailla on paha tapa urauttaa teiden pintoja nastattomia renkaita enemmän, jolloin tiet kuluvat nopeammin. Koska Suomessa teiden kunnon ylläpitämiseen ei ole koskaan tarpeeksi rahaa, nastarenkaskauden tarpeeton pitkittäminen heikentää meidän kaikkien liikkumista.

Kitkarenkailla ajaminen kesällä ei ole varsinaisesti kiellettyä, mutta renkaiden vaihtoa ei kannata pitkittää kitkarenkaillakaan. Kitkarengasta ei ole suunniteltu kesäiseen käyttöön, joten renkaan ominaisuudet heikkenevät merkittävästi väärässä kelissä käytettynä.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Vaihdoit koska tahansa – muista kesärenkaiden kunto

Teit kesärenkaiden vaihdon sitten koska tahansa, yksi asia kannattaa aina muistaa. Ennen kesärenkaiden käyttöönottoa on erittäin tärkeää tarkistaa niiden kunto ja sopivuus tieliikenteeseen. Tarkistettavia asioita ovat ainakin renkaiden urasyvyys ja mahdolliset vauriot. Myös renkaiden ikä kannattaa varmistaa DOT-merkinnästä.

Huonokuntoiset kesärenkaat vaikuttavat väkisinkin ajoturvallisuuteen ja aiheuttavat vaaratilanteita sinulle sekä muille liikenteen käyttäjille. Lisäksi on hyvä muistaa, että kesärenkaat ovat tarkoitettu käytettäväksi vain lämpimässä säässä, joten on tärkeää vaihtaa takaisin talvirenkaisiin ennen kuin sää alkaa viiletä syksyllä. Mikäli kesärenkaasi ovat jo nyt huonossa kunnossa, kannattaa talvirenkaiden vaihtoa aikaistaa syksyllä.

Renkaidenvaihdossa on myös syytä ottaa huomioon asioita kuten renkaan pyörimissuunta sekä oikeat rengaspaineet. Oli kyseessä sitten talvi- tai kesärenkaiden vaihto, jokainen renkaanvaihto-operaatio kannattaa päättää myös pyöränpulttien jälkikiristykseen. Pyöränpulttien kiristämisessä on syytä muistaa aina oikea pyöränpulttien kiristysmomentti.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat