Jokaisen renkaanvaihdon yhteydessä tulisi muistaa kiristää pyöränpultit oikeaan momenttiin, sekä muistaa oikeaoppinen jälkikiristys.
Tiedätkö sinä, mikä on oikea kiristysmomentti autossa oleville pyöränpulteille? Ei, oikea vastaus ei ole se, että pultit väännetään niin tiukkaan mihin voimat riittävät. Valitettavan moni autoilija kuitenkin kuvittelee yhä, että mitä tiukempaan väännetty, sitä parempi ratkaisu.
Yleensä liian tiukkaan väännetyt pultit kiusaavat puolen vuoden päästä, kun autoon vaihdetaan jälleen kauteen sopivia renkaita alle. Mikään ei ole niin raskasta, kun huomata yhden pultin jumiutuneen paikoilleen. Pahimmillaan koko auto jää seisomaan niille sijoilleen siksi aikaa, kunnes pattitilanne saadaan jotain kautta ratkaistua.
Miten auton pyöränpulttien oikea kiristysmäärä sitten selviää? Tässä artikkelissa Koeajolle.com kertoo kaiken oleellisen liittyen auton pyörien kiristysmomenttiin.
Mikä on kiristysmomentti ja miten sen saa tietää?
Kun puhutaan pyöränpulttien kiristämisestä, puheessa vilisee usein sanoja kuten newtonmetri, kiristysmomentti ja momenttiavain. Vaikka sanat voivat kuulostaa ensimmäisellä kerroilla vaikea ymmärtää, ei pyöränpulttien kiristys ole mitään rakettitiedettä.
Kuten jotkut ehkä muistavat fysiikan tunneilta, newtonmetreillä (Nm) mitataan vääntöä ja sen voimakkuutta. Tästä on hyvin lyhyt aasinsilta myös pyöränpultteihin, eli newtonmetreillä mitataan kiristysmomenttia, joka kuvaa oikeaa pulttien kiristyksen voimakkuutta.
Oikeaa kiristysmomenttia on mahdotonta nähdä paljoilla silmillä, joten sitä varten tarvitaan momenttiavainta. Momenttiavain näyttää pitkältä räikkäavaimelta, mutta siihen on rakennettu ominaisuus, joka auttaa käyttäjää mittaamaan kiristysmomentteja. Useimmiten momenttiavain “naksahtaa” kun se on saavuttanut halutun kiristysmomentin.
Mistä löytää oikean kiristysmomentin pyörälle?
Autoilla voi olla tavallisesti hieman erilaisia kiristysmomentteja pyörille. Oikeaan momenttiin saattaa vaikuttaa esimerkiksi auton massa, eli painavampiin autoihin pultit täytyy kiriä tiukempaan kiinni. Toisaalta joissakin autoissa pyöränpultteja voi olla jopa kuutta kappaletta, kun toisissa niitä on vain neljä, joka sekin saattaa vaikuttaa kiristysmomenttiin.
Tästä vaihtelusta johtuen virallinen ja oikea vastaus oikean kiristysmomentin löytämiselle on se, että se löytyy aina auton ohjekirjasta. Mikäli ohjekirja on kadonnut tai se on vaikkapa tuontiautossa vieraskielinen, kannattaa mallikohtaisia ohjeistuksia etsiä googlesta. Jos internet ei kerro vastausta, niin viimeinen oljenkorsi on kysyä asiaa merkkihuollon puolelta.
Epävirallinen ja vain suuntaa antava vastaus oikealle kiristysmomentille on se, että hyvin usein henkilöautolle sopiva kiristysmomentti on 110-120 Nm välillä. Tätä ei kuitenkaan tule ottaa virallisena totuutena, vaan selvitä autokohtainen oikea momentti.
Myös vanteen materiaali vaikuttaa kiristysmomenttiin. Erityisesti alumiinivanteiden kanssa oikean kiristysmomentin tarkistaminen on tärkeää, jotta vanteet ja pultit eivät vaurioitu. Liika kiristäminen saattaa saada pultin porautumaan alumiinivanteen sisälle.
Lue myös: Lukkopultit vanteisiin – helpoin ja varmin tapa estää varkaudet
Miten pyöränpultit kiristetään oikeaoppisesti?
Kun kiristetään pyöränpultteja oikeaan kiristysmomenttiin, tulee ottaa huomioon monia isoja ja vähän pienempiäkin seikkoja.
Hyvä lähtökohta momenttiin kiristämiselle on se, että se kannattaa tehdä aina auton maatessa maassa pyörien päällä, eli ei tunkin päällä. Tämä on ensinnäkin turvallisin tapa toimia, mutta toisaalta auton seistessä neljän pyörän päällä paino on jo jakautunut optimisti, jolloin on hyvä paikka kiristää pultit.
Pultit kannattaa kiristää myös kaikkiin pyöriin kerralla, eli kun renkaat on saatu vaihdettua kaikkiin neljään nurkkaan. Tällä tavalla on myös pienin riski unohtaa yhden tai useamman pyöränpulttien kiristäminen. Pulttien kiristäminen on aina erittäin tärkeä osa renkaanvaihtoa, sillä huonosti tai huolimattomasti kiristetty pyörä voi pahimmillaan irrota kokonaan, jolloin se aiheuttaa väkisinkin kalliita vahinkoja tai jopa onnettomuuksia.
Oikeaoppinen tapa kiriä pultit on myös se, että se tehdään niin sanotusti ristiin. Pultteja ei kannata lähteä kiristämään “vierekkäin”, vaan pulttia vaihtaessa kannattaa valita vastakkaisesta päästä pultti. Katso alapuolen havainnollistava kuvaesimerkki.
Miten momenttiavain toimii?
Ja tosiaan, oikea momentti saadaan tietenkin momenttiavainta käyttämällä. Momenttiavaimessa on sen verran paljon esiteltävää, että sille on hyvä omistaa kokonaan oma kappale tähän artikkeliin.
Momenttiavain toimii sillä periaatteella, että ennen työhön ryhtymistä siihen asetetaan haluttu momentti, esimerkiksi vaikka 120 Nm. Tämän jälkeen voidaan lähteä kiristämään pultteja ja avain “naksahtaa”, kun momentti on oikea.
Oleellista momenttiavaimella kirittäessä on se, että pulttien tulisi olla hieman löysällä ennen lopullista kiristämistä. Kun löysää pulttia lähdetään kiristämään, momenttiavain kiristää pulttia niin pitkään, kunnes se tulee asetettuun kiristysmomenttiin. Momentin osuessa haluttuun, avain naksahtaa, jolloin vääntämisen voi lopettaa.
Suurin osa markkinalla myytävistä momenttiavaimista ei osaa ilmoittaa liian suuresta momentista, eli jos pyöränpultille haluttaisiin 120 Nm kiristysmomentti ja pultit olisi jo kiristetty 140 Nm asti, tuo 120 Nm-asteikolle säädetty avain naksahtaisi tyytyväisenä, kun pultteja lähdettäisiin kiristämään.
Tästä syystä momenttiavaimella tulee aina kiristää pulttia hieman, ennen kuin naksahdus kuuluu. Jos naksahdus kuuluu välittömästi momenttiavaimella kiristettäessä, saattaa todellinen kiristysmomentti olla haluttua suurempi.
Lisäksi momenttiavaimissa on suuria valmistajakohtaisia eroja. Kuten lähes kaikkien työkalujen kohdalla, kaikista halvimmat momenttiavaimet voivat olla laadultaan vähän mitä sattuu. Periaatteessa “mitä sattuu” lukuja näyttävä momenttiavain on melko turha, sillä avaimen pääasiallinen tehtävä on ilmoittaa oikea kiristysmomentti.
Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että alle sadan euron momenttiavainten kanssa saa olla hieman varuillaan, että miten ne toimivat. Ne voivat olla kyllä ihan kuranttia tavaraa, mutta niiden toimivuus on syytä varmistaa ennen käyttöä.
Mainos: Koeajolle.comin yhteistyökumppani Virtasenkauppa.fi myy laadukkaat momenttiavaimet, joiden avulla pystyt varmistamaan pyöränpulttien oikeat kireydet.
Jälkikiristys on yhtä tärkeää kuin itse kiristys
Monesti kuvitellaan, että renkaanvaihtourakka on saatettu maaliin asti, kun uudet renkaat ovat auton alla ja renkaanvaihtotyökalut on korjattu takaisin varastoon. Tämä ei kuitenkaan ole totuus, vaan urakka sisältää vielä yhden erittäin tärkeän välivaiheen: pyöränpulttien jälkikiristyksen.
Vaikka pyöränpulttien jälkikiristäminen on äärimmäisen tärkeä toimenpide, se unohtuu yllättävän usein. Vakuutusyhtiö POP Vakuutus tiedotti taannoin, että joka kolmas autoilija laiminlyö renkaiden jälkikiristämisen kokonaan. Lukema on suorastaan pelottava, sillä jälkikiristämisen unohtaminen voi aiheuttaa erittäin kalliita onnettomuuksia.
Renkaiden jälkikiristyksellä tarkoitetaan pyörien pulttien kiristystä uudelleen sen jälkeen, kun renkailla on ehditty jo ajaa tovi. Tavoitteena tällä työllä on välttää löystyneiden pulttien irtoaminen sekä siitä aiheutuvat vahingot. Vahinkoja voi tulla niin siitä, kun pyörä irtoaa ja auton nurkka raapii maata, mutta myös irronnut rengas voi aiheuttaa vahinkoja ulkopuolisille.
Auton renkaiden jälkikiristämiselle on olemassa hyvinkin simppeli nyrkkisääntö, joka on helppo muistaa. Jälkikiristys tulisi tehdä aina silloin, kun rengas on irrotettu ja pultit on kiristetty. Käytännössä jokaisen renkaanvaihdon jälkeen, oli se sitten kausi- tai muuhun vaihteluun liittyvää, tulisi päättää renkaiden jälkikiristykseen.
Jälkikiristystä on suositeltu tehtäväksi aina noin sadan kilometrin ajourakan jälkeen. Yleensä mahdolliset löytymiset ja muut renkaan tai pulttien liikehdinnät ovat ehtineet jo tässä vaiheessa tapahtua. Sadan ajetun kilometrin jälkeen on tärkeä käydä läpi jokaisen pultin kireys ja kiriä mahdollisesti löystyneet pultit takaisin kiinni. Tämän jälkeen kiristystä ei tarvitse enää tehdä, ellei rengasta sitten syystä tai toisesta irroteta.
Nyt luetuimmat