Renkaiden tasapainottaminen tasapainotuskone

Renkaiden tasapainotus tuo mukavuutta, turvallisuutta ja säästöä

Renkaiden tasapainotuksella ehkäistään epätasapainoa, joka näkyy kuljettajalle tärinänä, kasvaneena polttoaineen kulutuksena ja auton kulumisena.

Renkaan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on varsin simppeli: olla mahdollisimman pyörä ja tasainen. Sama asia toisin päin käännettynä tarkoittaa sitä, että pienikin epätasapaino renkaassa näkyy, tuntuu ja kuuluu hyvin herkästi autolla ajaessa.

Etenkin lumisina talvina monet autoilijat tuntevat kirjaimellisesti ilmiön, jossa lumi on joko jäätynyt tai pakkautunut kiinni renkaaseen ja vanteeseen. Koska lumi ei jäädy pyörään tasaisesti, siitä tulee epätasapainoinen, mikä taas näkyy autoilijalle ravistavana liikkeenä suuremmissa nopeuksissa.

Sama perusilmiö liittyy myös vahvasti renkaan tasapainottamiseen. Renkaiden tasapainotus onkin tärkeä huoltotoimenpide, joka varmistaa ajoneuvon turvallisen ja miellyttävän käytön. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä renkaan tasapainotus tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten se suoritetaan.

Renkaiden tasapainottaminen tasapainotuskone

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä tarkoittaa renkaan tasapainotus?

Renkaiden tasapainottamisella tarkoitetaan renkaan pyörimisliikkeen tasaamista siten, että renkaan paino jakautuu tasaisesti sen ympäri. Renkaalla ja vanteella on joskus taipumusta kulua epätasaisesti, jolloin tasapainotuksella voidaan tasoittaa näistä syntyneitä eroja.

Renkaiden tasapainotus tapahtuu sitä varten suunnitellun koneen avulla. On kuitenkin syytä muistaa, että renkaiden tasapainotusta ei tule sekoittaa nelipyöräsuuntaukseen, missä säädetään renkaan pyörimisasentoa. Renkaan tasapainotuksessa keskitytään pelkästään itse pyörään, eli renkaaseen ja vanteeseen.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Milloin rengas on tasapainotuksen tarpeessa?

Hyvänä nyrkkisääntönä on se, että aina kun rengas asennetaan vanteelle, se tulee tasapainottaa ennen auton alle laittamista. Yksikään rengas tai vanne ei lähtökohtaisesti ole asennusvaiheessa tasapainossa, joten joka kerta, kun on laitettu rengas ja vanne yhteen, niin yhdistelmä tulee tasapainottaa.

Tämä koskee yhtä lailla sekä uusia että käytettyjä renkaita sekä vanteita. Rengas tulee myös tasapainottaa aina silloin, kun rengas syystä tai toisesta irrotetaan vanteelta. Uusien renkaiden asennustyön lisäksi rengas saatetaan joutua ottamaan pois vanteelta esimerkiksi renkaan korjauksen yhteydessä.

Joskus renkaan tasapainotuksen tarve syntyy ajan mittaan. Rengas voi kulua ajan myötä kevyemmäksi, mikä sotkee sen tasapainotuksen. Lisäksi rengas voi saada erilaisia vaurioita, likaa tai sitten siitä voi jopa pudota aiemmin asennettuna vannepainoja, jotka saavat renkaan taas epätasapainoon.

Tavallisesti renkaan epätasapainon huomaa kyllä selvästi ajon aikana. Epätasapaino korostuu suurilla nopeuksilla, eli jos autosi ravistaa suurissa nopeuksissa, todennäköisesti ongelman syynä ovat epätasapainoiset renkaat.

Epätasapainossa olevat renkaat voi huomata seuraavista tekijöistä:

 • Auto ja etenkin ratti tärisee suurilla nopeuksilla ajettaessa
 • Renkaan kulutuspinta kuluu epätasaisesti
 • Auton polttoaineen kulutus on kasvanut merkittävästi
 • Jousituksessa on havaittavissa ongelmia tai rasitusta

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Renkaan tasapainotuksen hinta

Mikäli yllä mainitut ongelmat vaivaavat, kannattaa tällöin miettiä renkaan tasapainotusta. Renkaiden tasapainotuksen hinta on autoilun mittakaavassa sieltä pienimmästä päästä.

Renkaiden tasapainotus maksaa tavallisesti 50 eurosta aina sataan euroon, riippuen onko kyseessä tavallinen henkilöauto vai raskaampi ajoneuvo. Isommissa ajoneuvoissa on tavallisesti isommat renkaat, joten niiden tasapainottaminen voi vaatia hieman enemmän työtä.

Maksullisuudesta huolimatta renkaat kannattaa tasapainottaa pikimmiten, sillä niiden laiminlyönti kuluttaa ensinnäkin polttoainetta, mutta myös autoa esimerkiksi pyöränlaakerin ja alustan osien osalta. Esimerkiksi auton alustaan liittyvät korjaustyöt lasketaan aina jo sadoissa euroissa.

Joskus ongelma voi ratketa myös nollabudjetin avulla. Mikäli autosi kärsii selvästi renkaiden epätasapainosta, niin kotikonstein on hyvä varmistaa vanteiden puhtaus ennen auton viemistä renkaiden tasapainotukseen. Joskus epätasapaino saattaa löytyä ihan vain vanteisiin kertyneestä lumesta, jäästä tai hiekasta. Tällöin pelkkä vanteen siistiminen riittää, ja ongelma ratkeaa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mitä hyötyä renkaiden tasapainotuksesta?

Sen lisäksi, että renkaiden tasapainotus vähentää renkaidesi sekä autosi kulumista ja vähentää polttoaineen kulutusta, löytyy asian teettämiselle myös monia muitakin syitä, joiden vuoksi renkaiden tasapainotukseen kannattaa todellakin kiinnittää huomiota.

Kuten artikkelissa on jo todettu, renkaiden tasapainotus on ennen kaikkea mukavuustekijä. Epätasapainoisilla renkailla ajaminen on rasittavaa, sillä epätasapainosta johtuva vispaaminen voi tuoda jopa ”merisairauden” fiilistä ajamiseen. Tärinän lisäksi epätasapaino voi tuoda myös rengasmelua ohjaamoon. Tasapainottamalla renkaat myös nopeusmittarin tarkkuus paranee.

Lisäksi tasapainottamalla renkaat ajoneuvon vakaus ja ohjattavuus paranevat, mikä on mukavuuden lisäksi myös turvallisuustekijä. Auton ajaminen ja käsiteltävyys helpottuu, mikä korostuu etenkin ääritilanteissa, kuten väistöliikkeissä. Tasapainotus pitää myös huolen siitä, että auton suorituskyky on parhaimmillaan.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Miten renkaan tasapainotus tehdään?

Ensimmäinen ja helpoin vaihe renkaan tasapainotuksessa on renkaan ja vanteen peseminen, joka onnistuu lähes jokaiselta ilman ammattiapua. Peseminen on sen takia tärkeää, että renkaasta saadaan kaikki hiekka, pöly, lumi ja jää pois ennen tasapainotusta, sillä kaikki ylimääräinen kuona vaikeuttaa tasapainotusta. Lisäksi jälkeen lian irtoaminen vetää juuri tehdyn tasapainotuksen alas vessanpöntöstä.

Renkaiden tasapainottamiseen tarvitaan vanteisiin asennettavia painoja sekä tasapainokone. Renkaiden tasapainotuskone on melko arvokas investointi, joka maksaa tavallisesti tuhannesta eurosta useampaan tuhanteen euroon, minkä takia sitä ei löydy jokaisen autoilijan autotallista. Laitteita on kuitenkin mahdollista ostaa koti- tai harrastekäyttöön, esimerkiksi kimppatallille.

Joka tapauksessa on tärkeää huomioida se, että tasapainokone on kalibroitu, jotta tasapainotuksen tulos olisi oikea. Tasapainokone hoitaa suurimman osan tehtävästä työstä, mutta siitäkin huolimatta työssä tarvitsee olla hieman käyttäjän omaa osaamista, vaikkakin kone laskee ja osoittaa painolle oikeat paikat vanteessa. Prosessiin liittyy luonnollisesti se, että vanteesta on annettu koneelle oikeat mitat.

Yleisimmin renkaan tasapainotus tapahtuukin ammattilaisella. Käytännössä jokaisessa kunnollisessa rengasliikkeessä on olemassa renkaan tasapainotuskone, sekä sen käytön osaavaa henkilökuntaa. Myös hyvin varusteltu autohuolto saattaa kyetä tasapainottamaan renkaan, mutta rengasliike on varma paikka.

Renkaiden tasapainotusta varten on olemassa kahdenlaisia rengaspainoja. Lyöntipainoa käytetään peltivanteessa, ja tarrapainoa vuorostaan alumiinivanteessa. Vastapainojen määrä ja sijainti vaihtelevat renkaan koon ja epätasapainon mukaan. Yleensä lisättävä vastapaino on pieni, mutta tarkka määrä on riippuvainen renkaan epätasapainon suuruudesta.

Rengas vannepaino

Kuvassa näkyy alumiinivanteen reunassa olevat rengaspainot, joiden tehtävä on pitää vanteet ja renkaat tasapainossa.

Lähteet: Lujakumi, Euromaster ja Continental

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat