Nelipyöräsuuntaus, josta käytetään myös termiä ohjauskulmien säätäminen, on erittäin tärkeä osa kulu- ja ympäristöystävällistä autoilua.
Nyt kun rengaskauden vaihtuminen on ajankohtainen asia ja monet autoilijat kiinnittävät huomiota minkälaiset renkaat auton alla pyörivät, syytä olisi antaa huomiota myös sille, miten renkaat pyörivät auton alla. Vaikka sinulla olisi viimeisen päälle uudet ja hyvät renkaat asennettu auton alle, pyörien viallisella suuntauksella teet renkaille ja autollesi monenlaista hallaa.
Hyvinkin pienet muutokset pyörien ohjauskulmissa saattavat aiheuttaa isoja haittoja autoon. Ohjauskulmat vinoutuvat yleensä auton kokemasta fyysisestä osumasta, kun törmätään renkaalla johonkin tai vaihtoehtoisesti ajetaan liian kovalla vauhdilla esimerkiksi isoon kuoppaan tai katukivetykseen. Osuma saattaa aiheuttaa ohjauskulmiin muutoksia, joita silmällä ei nää.
Mistä tunnistaa nelipyöräsuuntauksen olevan ajankohtainen?
Kuten jo sanottua, viallisia kulmia ei yleensä näe paljaalla silmällä, vaan huomaa auton ominaisuuksien heikkenemisenä tai entistä nopeampana kulumisena.
Yleisimpiä merkkejä viallisista ohjauskulmista:
- Ratti on aina vähän vinossa: kun ajat autolla suoraan, joudut pitämään rattia aavistuksen vinossa jompaan kumpaan suuntaan. Ratin tulisi olla aina suorassa, mutta väärään asentoon vääntynyt rengas ohjaa autoa oudosti.
- Ratti värisee: pielessä olevat kulmat saattavat aiheuttaa ylimääräistä tutinaa autoon, joka välittyy kuljettajalle yleensä ohjauspyörän kautta.
- Autosi puoltaa: auton ei tulisi koskaan puoltaa mihinkään suuntaan. Jos autosi kuitenkin hakeutuu omille teille, tarkista ensimmäisenä pyörien ohjauskulmat.
- Renkaat kuluvat nopeasti ja epätasaisesti: kun vaihdat autoosi renkaat, kannattaa siinä yhteydessä tarkistaa renkaiden kunto. Jos renkaat ovat kuluneet poikkeuksellisen nopeasti tai epätasaisesti, on se yleensä merkki ongelmista.
- Polttoaineen kulutus kasvaa: auton vierintävastus voi epäedullisten pyöränkulmien myötä kasvaa, mikä näkyy suurempana polttoainelaskuna.
- Olet vaihtanut alustan osia autoon: esimerkiksi raidetangon pää, uudet jouset tai iskunvaimentimet voivat sekoittaa vanhat kulmat. Mikäli olet vaihdattanut osat liikkeessä, korjaamo on kyllä luultavasti katsonut tämän kuntoon operaation yhteydessä.
Lue lisää: Mistä johtuu renkaan epätasainen kuluma keskeltä, sisä- ja ulkoreunasta?
Mitä hyötyjä nelipyöräsuuntauksesta?
Nelipyöräsuuntauksesta on monia hyötyjä, joiden vuoksi se kannattaa tehdä. Käytännössä pääset sen avulla irti yläpuolen listan kaltaisista ongelmista. Nelipyöräsuuntaus maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä polttoaineen kulutus pienenee, samoin kuin renkaiden käyttöikä palaa normaaliksi.
Nelipyöräsuuntauksesta on myös muita autoilijaa kiinnostavia hyötyjä. Sen myötä auton käsiteltävyys paranee. Kuljettajan ei tarvitse olla jatkuvasti kiinni ohjauspyörässä ohjaamassa autoa, kun ajoneuvo ei puolla mihinkään suuntaan. Lisäksi myös auton uraherkkyys pienenee ohjauskulmien ollessa kunnossa.
Auton käsiteltävyyteen liittyvissä asioissa on aina syytä muistaa myös se, että auton käsittelyn helpottuminen parantaa liikenneturvallisuutta. Voidaan siis sanoa, että sinun autosi nelipyöräsuuntaus vaikuttaa meidän kaikkien liikenteessä liikkuvien elämään.
Mitä nelipyöräsuuntauksessa tehdään?
Nelipyöräsuuntauksessa katsotaan kaikki auton neljä pyörää läpi ja niiden aurauskulmat ja kallistumat mitataan tarkasti. Suuntauksen tavoitteena on säätää jokaisen pyörän ohjauskulma siten, että auto kulkee optimaalisesti suorassa. Nelipyöräsuuntauksessa tarkistetaan myös se, että ajoneuvon pyörät ovat varmasti valmistajan ilmoittamissa raja-arvoissa.
Nelipyöräsuuntaus vaatii erityisen laitteiston, joka kuitenkin löytyy lähes kaikista autokorjaamoista. Operaation kesto on yleensä 60-90 minuuttia. Nelipyöräsuuntaus olisi hyvä suorittaa tasaisin väliajoin, esimerkiksi renkaanvaihdon tai alustaan tehtävien muutosten yhteydessä.
Lue myös: Kuinka tärkeä on oikea renkaiden pyörimissuunta ja mistä suunnan tietää?
Nelipyöräsuuntauksen termit
Nelipyöräsuuntauksen termit ovat tietämättömälle varmasti vähän hämmentäviä, sillä samasta operaatiosta käytetään useampia termejä vähän ristiin, ja useimmiten hieman väärin. Sen vuoksi onkin syytä kerrata termejä, jotta tiedämme paremmin, mitä nelipyöräsuuntauksessa, eli ohjauskulmien säädössä tehdään.
Aurauskulmat
Jos nelipyöräsuuntauksen synonyymi on ohjauskulmien säätö, myös sana “aurauskulmat” vilisee mukana kuvioissa.
Aurauskulmat tarkoittavat sanansa mukaisesti renkaiden aurausasentoa, eli missä suunnassa ne ovat suhteessa auton liikkumissuuntaan. Tavallisesti renkaat ovat hieman sisäänpäin käännettynä edessä ja takana, mutta takana kulmaa tulisi yleensä olla vähemmän kuin edessä. Positiivinen kulma on aurausta ja negatiivinen kulma on haritusta.
Liian suuri aurauskulma kuluttaa rengasta niin sisä- kuin ulkoreunasta. Tämän lisäksi auton aurauskulmat vaikuttavat suoraan renkaiden kulumiseen sekä auton hallittavuuteen.
Camber-kulma
Seuraavana vuorossa on camber-kulma, joka voi olla tuttu termi monille autoharrastajille. Nelipyöräsuuntauksessa tarkastetaan ja tehdään tarvittavat korjaukset auton camber- ja aurauskulmiin.
Camber-kulman näkee silloin, kun katsotaan autoa suoraan edestä tai takaa. Camber-kulmassa katsotaan paikoillaan olevan auton renkaan kulmia suhteessa suoraan ylöspäin. Negatiivinen kulma tarkoittaa sitä, kun renkaan yläosa on alaosaa enemmän auton sisäpuolella ja positiivinen kulma vuorostaan sitä, kun alaosa on sisempi.
Camber-kulma vaikuttaa merkittävästi renkaan kulumiseen, sillä liiallinen camber-kulma yleensä kuluttaa renkaita sisäpinnasta. Camber-kulmalla voidaan myös vaikuttaa auton käyttäytymiseen erityisesti kaarreajossa. Yleensä autoissa pyritään saamaan hieman negatiivista camber-kulmaa renkaisiin.
Caster-kulma
Kolmantena suuntana tulee caster-kulma, joka on kääntyvän renkaan kulma suoraan sivusta katsottuna. Sivusta katsoen rengas voi olla kallellaan joko eteen tai taakse.
Caster-kulmalla voidaan vaikuttaa ajoneuvon ajovakauteen ja kääntösäteeseen, eli miten ketterästi auto kääntyy. Lisäksi caster-kulmalla voidaan vaikuttaa auton keskittyvyyteen, eli siihen miten helposti renkaat palautuvat suoraan käännyttäessä. Liian suuri caster-kulma tekee ohjauksesta raskaan ja huonontaa ohjaustuntumaa.
Renkaiden tasapainotus
Renkaiden tasapainotus ei varsinaisesti liity renkaiden ohjauskulman säätöön, mutta yleensä renkaiden tasapainotus on kuitenkin hyvä käydä läpi ohjauskulmien säädön yhteydessä.
Renkaiden tasapainotuksessa tutkitaan sitä, onko renkaissa mahdollisesti jonkinlaista epätasapainoa, ja miten se tulee korjata. Epätasapaino korjataan lisäämällä vanteeseen pieniä painoja, joka tasoittaa erot epätasapainossa.
Epätasapainoa esiintyy yleensä kahdessa eri muodossa: yksitasoisena staattisena tai kaksitasoisena dynaamisena.
- Staattinen tasapaino tarkoittaa vain yhdellä tasolla tapahtuvaan liikkeeseen: pystysuoraan liikevoimaan, joka voi aiheuttaa tärinää.
- Dynaaminen epätasapaino viittaa taas yhtäaikaisesti kahdella tasolla vaikuttavaan epätasapainoon: sekä pystysuuntaiseen että sivuttaiseen liikkeeseen.
Oli kyseessä sitten kumpi tahansa epätasapainon muoto, molemmat niistä vaativat tietynlaisen tasapainotuslaitteen apua, jotta tilanne saadaan korjattua. Nämäkin laitteistot löytyvät käytännössä kaikista autokorjaamoista.
Renkaiden tasapainotus alkaa optimaalisien rengaspaineiden asettamisella. Sen jälkeen jokainen rengas käytetään yksitellen tasapainotuslaitteessa, joka pyörittää renkaita korkeilla nopeuksilla ja mittaa mahdollisia epätasaisuuksia. Kone kertoo käyttäjälleen, millaisia painoja renkaan tasapainotus vaatii ja mihin painot tulisi sijoittaa.
Lähteet: Autojerry
Nyt luetuimmat