Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Auton vuokraus ulkomailla – kokemuksia Espanjan ja Portugalin matkalta

Auton vuokraaminen on helppo ja useimmiten myös halpa tapa liikkua ulkomailla loman aikana. Näillä vinkeillä vuokraat auton ulkomailla.

Auton vuokraus ulkomaanmatkalla kuuluu monen lomailijan suunnitelmiin. Seuraavassa pari huomioita joita tein, kun suunnittelin auton vuokrausta Iberian niemimaan matkallemme. 

Ulkomaan matkoja on monia erilaisia, on kaupunkilomaa, all-inclusive rantalöhöilyä ja patikointimatkoja. Itse haluan ulkomailla nähdä kiinnostavia kohteita ympäri lomakohteeksi tullutta maata. Karttasovelluksen avulla tarkistan missä kiinnostavat kohteet ovat ja usein niiden kokemiseen tarvitaan vuokra-auto.  

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Kohteena Espanjan aurinkorannikko sekä Portugali

Tällä kertaa matkakohteeksi lukittiin eteläinen Iberian niemimaa, eli Espanjan aurinkorannikko sekä Portugali. Lennot varattiin Málagan lentokentälle ja suunnitteilla oli viettää viikko Espanjan ja Portugalin eri kylissä ja kaupungeissa. Jotta matka toteutuisi toivotulla tavalla, tarvitsimme auton.  

Näin autointoilijana ja harrastelijana vieraan auton ajaminen vieraassa maassa ei minua jännitä. Olen ymmärtänyt, että tämä on monelle erittäin jännittävä tilanne, melkein esteeksi asti. Monissa Euroopan maissa ajelleena voin todeta, että Euroopan liikennettä ei tarvitse jännittää kunhan havainnoi liikennekulttuurin ja luottaa omiin ajotaitoihin.  

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kohdemaan säännöt ja lait 

Hotellin ja vuokra-auton valitseminen on hauskaa puuhaa, mutta kohdemaan liikennesäännöt ja muut käytännöt jäävät usein tutkimatta. Autolla liikkuvan turistin on hyvä varmistaa ainakin seuraavat asiat. 

Millä puolella tietä ajetaan. Tiedän, jokseenkin turha kommentti, mutta tämä oli oikea kysymys mikä minun piti esittää, kun suuntasimme Gibraltariin. Tiedoksenne, siellä ajetaan oikealla puolella. 

Kohdemaan tietullit ja miten ne toimii. Tietullijärjestelmät voivat olla erittäin sekavia ja koitua monen turistin ongelmaksi. Tietullit ovat jo osassa maailmaa sähköisiä ja niiden läpi ajaminen ilman asianmukaisia maksutapoja johtaa sakkoihin. Portugalissa on monimutkainen tullijärjestelmä, jonka tutkimiseen meni varmasti tunti. Suosittelen tutustumista Portugalin tietulleihin etukäteen, jos ajaminen siellä kiinnostaa. 

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Liikenneympyrät ja vilkkujen käyttö. Suomessa vilkku laitetaan päälle liikenneympyrästä poistuessa. Tämä ei ole yhtä selkeää muissa maissa. Espanjassa ajellessa huomasin, että liikenneympyrässä käytettiin vasenta vilkkua, jos poistuttiin kolmannesta liittymästä.  

Liikennemerkit ja niiden tarkoitus. Näitä on hankalaa tutkia etukäteen, koska etukäteen ei voi tietää mitkä kohdemaan liikennemerkit eroavat meidän merkeistä. Vähimmäsinopeusmerkit ja pysäköintimerkit ovat yleisiä kompastuskiviä. 

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vinkkejä vuokrausyrityksen valintaan 

Auton vuokraus kannattaa suorittaa luotettavan vuokrausyrityksen kautta. Luotettavuuden huomaa esimerkiksi, kun vuokrausyritys kertoo avoimesti vakuutuksista, ehdoista ja vaatimuksista. Autoliiton nettisivuilla on hienot yleisneuvot auton vuokraukseen, joka kattaa hyvin nämä tärkeät osa-alueet.  

Aloitan tutkimalla kohdelentokenttää karttasovelluksella ja valitsen sieltä luotettavimman oloiset yritykset. Tällä tavalla näkee myös kuinka lähellä yritys on terminaalia. Käytän myös hyväkseni nettisivuja, jotka yhdellä haulla etsivät kaikki alueen yritysten vuokra-autot. Nämä sivustot ovat yleisiä hotellimaailmassa mutta ovat myös tehneet harppauksen autonvuokraukseen. 

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Vuokrausyrityksen valintaan vaikuttaa tietysti autovalikoima ja hinta. Alueen hintataso on helposti kartoitettavissa mutta kannattaa muistaa, että iso osa vuokra-auton hinnasta koostuu vakuutuksesta ja jotkin yritykset sisällyttävät korkeimman vakuutuksen hintaan ja jotkut eivät.

Eli, kannattaa tutustua mitä hintaan kuuluu ja tarkistaa, jos hinnan saa räätälöityä paremmaksi omien tarpeiden mukaan. HUOM! Maksutapana käy usein pelkästään luottokortti. 

Itse valitsen aina sen vakuutuksen, johon sisältyy rajattomat ajokilometrit ja täyden kolariturvan. Tällä matkalla oli myös rajan ylitys, joten on tärkeä tarkistaa yritykseltä, että vuokra-auton saa viedä ulos maasta ja vakuutus on myös siellä voimassa. Valitsemani vuokrayritys sisällytti rajanylitykset vuokrahintaan, kun muut yritykset olisivat veloittaneet siitä yli 70€. 

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Valitse vuokra-auto huolellisesti

Auton valinnassa kannattaa tietysti miettiä tarpeita ja itse matkaa. Olisi tietysti hauskaa, jos aina pystyisi vuokraaman urheiluauton tai avoauton, mutta siihen ei budjetti ainakaan minulla yllä. Suurin osa auton vuokraajista ei anna vapaasti valita autoa vaan asiakas valitsee autoluokan, joka menee yleensä koon mukaan. 

Tahdoin auton, joka olisi hiljainen, hyvin varusteltu ja mukava. Siksi päädyin päätökseen, että en vuokraa halvinta mahdollista Fiat 500 kokoluokan autoa vaan suuremman auton, jolla varmistan, että nämä vaatimukset täyttyvät.  

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Matkasuunnitelmamme mukaan autossa istumista tulee vähintään 1200 kilometriä. Tämän takia auton valinnassa priorisoin mukavuutta. 

Auton kokoluokka valitsemassani vuokraamossa oli nimeltään Medium – Group E, eli Renault Megane ja Seat Leon kokoluokkaa. Laitoin lisätoiveeksi, että vuokratkaa minulle kiinnostavin auto tässä kategoriassa. Sitä oli todennäköisesti mahdoton toteuttaa, joten lentokentällä sain käteeni avaimet Hyundai i30:een. Kokemukset vuokra-Hyundain ratin takaa löytyy erillisessä koeajoartikkelissa. 

Lue myös: Koeajo: Fiat Panda – ketterä kevythybridi Kreetan pikkuteille

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Lue myös: Mercedes-Benz Sprinter – Tämän isompaa ei B-kortilla saa

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Muista aina dokumentointi

Auto tuotiin meille yrityksen pimeään parkkihalliin, jossa suoritettiin auton tarkastus ennen ensimmäistä metriä. Asiakkaan on tärkeä dokumentoida (eli kuvata) vuokra-auton mahdolliset lommot, naarmut ja repeämät. Näin, ainakin asiakkaalla on todistusaineistoa auton kunnosta ennen vuokrausta.  

Tämä kyseinen vuokrayritys ei suorittanut tarkastusta kanssani. Se ei ole mikään varoituksen merkki, mutta on suositeltavaa, että yritys näyttää mitkä vauriot heillä on tiedossa. Vuokra-Hyundaissamme oli pieniä naarmuja ja lommoja joka nurkassa ja vanteet olivat saaneet osumaa katukivetyksistä. Auton sisätilat siistit, kuten koeajoartikkelin kuvista näkee, 

Tarkastuksen jälkeen nostimme matkalaukut takakonttiin ja suuntasimme lounaalle. 

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Matkan auton vuokraus tilastot ja kustannukset 

Ajoimme viikon kestävällä matkallamme Hyundailla tasan 1500 km. Vuokrasopimuksessa oli rajattomat ajokilometrit, joten odometriä ei tarvinnut tuijottaa.  

Sopimuksen mukaan auto tuli olla täyteen tankattuna noudon ja luovutuksen aikana. Matkalla tankkasimme 160€ edestä 95 sin plomo bensiiniä. 

Lue myös: Suomessa tutut brändätyt diesel-polttoaineet – mitä eroa näillä on?

Portugalin tietullimaksut olivat yhteensä 11,90€. Espanjassa vältettiin tietulliosuuksia, koska ilmainen maantie oli melkein yhtä nopea. 

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Pysäköiminen aiheutti ongelmia, jos haussa oli pelkästään ilmaisia pysäköintipaikkoja. Luovutimme tässä aika nopeasti, koska parkkihallit olivat porottavan auringon takia järkevämpi vaihtoehto. Matkan pysäköimiset maksoivat yhteensä noin 35€, ja maksu oli suurimmaksi osin käteisellä. 

Hyundai i30 vuokra-auton kokonaisvuokra kahdeksan päivän ajalle täydellä vakuutuksella oli 226,34€. Koko matkan autokustannukset olivat yhteensä 433,24€. Mielestäni todella oivallinen hinta liikkumisen vapaudelle, jota auto tarjoaa. 

Vuokra-auto ulkomailla kokemuksia

Lue myös: Volkswagen Crafter 2E/2F – jättiläismäisellä Volkkarilla tavara liikkuu

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Autoliitto

Nyt luetuimmat