Kreetalla yhdistimme työn ja hyvin, kun tuli mahdollisuus koeajaa legendaarinen Fiat Panda kevythybridinä.
Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino, suom. Torinon italialainen autotehdas), italialainen automerkki, on todellinen legenda autoalan historiassa. Sen tarina alkoi jo vuonna 1899, kun Giovanni Agnelli perusti yrityksen Torinossa, Italiassa. Aluksi Fiat valmisti pääasiassa pieniä autoja ja moottoreita, mutta nopeasti se kasvoi yhdeksi maailman suurimmista autonvalmistajista.
Yksi Fiatin merkittävimmistä saavutuksista oli Fiat 500 Nuova, joka esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1957. Tämä pieni ja tyylikäs auto tuli nopeasti suosituksi ympäri maailmaa ja sai ikonisen aseman autoilun historiassa. Lopulta sitä myytiin Euroopassa yli 3.6 miljoonaa kappaletta. Fiatin insinööreiden kynästä on syntynyt myös Fiat Uno Turbo ja kenties maailman rumin auto Fiat Multipla.
Nykyään Fiat on osa FCA (Fiat Chrysler Automobiles) ja Groupe PSA:n fuusioyritystä Stellantis-konsernia, joka perustettiin vuonna 2021. Fuusion myötä Fiat löytyy samasta ”autotallista” muun muassa Peugeotin, Citroenin, Opelin ja monen muun automerkin kanssa.
Vaikka Fiat onkin tunnettu enemmän legendaarisesta Fiat 500 autostaan, niin tällä kertaa koeajoon valikoitui toinen Italian ylpeys. Allekirjoittanut vietti viikon talvilomansa Kreetalla samalla koeajaen Fiat Pandaa, joka on edullinen crossover.
Fiat Pandan koeajo Kreetan auringossa
Hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä etsin vuokra-autoyrityksestä mahdollisimman pientä autoa, jolla kilometrit taittuisivat kohtuullisen edullisesti samalla huomioiden Kreetan katujen erityisominaisuuden. Kreetalla, ja myös monissa muissa Etelä-Euroopan maissa, ajotiet saattavat olla merkittävästi ohuempia kuin mitä olemme Suomen kamaralla tottuneet. Näiden syiden vuoksi kiinnitin erityistä huomiota Fiat 500 ja Fiat Pandaan, mitkä molemmat ovat tunnetusti erittäin pieniä kaupunkiautoja, vaikkakin jälkimmäinen on pikkuisen tilavampi.
Koeajo toteutettiin poikkeuksellisesti Suomen ulkopuolella Kreetan auringon alla, jossa allekirjoittanut vietti viikon talviloman. Koeajomme alkoi Hanian kansainväliseltä lentoasemalta, missä hyvällä huumorilla varusteltu kuljettaja nouti meidät vastaanottamaan vuokra-automme. Vaikka ensisijaisesti haimmekin kulkuneuvoksemme Fiat 500, niin päädyimme Fiat Pandan rattiin hymyissä suin.
Astuessani auton rattiin Kreetan tiet muuttuvat välittömästi poluiksi, jotka kutsuivat seikkailuun historiallisten kylien, jyrkkien vuoristomaisemien ja upeiden rantojen läpi. Kreikkalaisten kuskien ajotapa yllätti ainakin itseni välittömästi ensimmäisistä kilometreistä lähtien, koska se oli täynnä temperamenttia ja vauhtia.
Kreetalaiset kuljettajat saattavat tuntua hieman rohkeammilta kuin mitä olet Suomessa tottunut, mutta ei hätää, siihen tottuu jo ensimmäisen päivän aikana. Suomalaisten ajoliikenne on järjestelmällistä ja rauhallista. Kreetassa se on taas täynnä kommunikaatiota vilkkujen, valojen ja käsimerkkien avulla. Aluksi pelottavaa, mutta on lopulta oikein toimivaa ja Pandakin mahtui joukkoon mukisematta!
Kreetan tiet, erityisesti vuoristotiet, ovat mutkaisia ja jyrkkiä. Tämän lisäksi pienempien kylien autotiet ovat suurimmaksi osaksi todella ohuita, joissa ei voi kulkea edes kahta pientä autoa rinnakkain, minkä vuoksi ajaminen näillä teillä vaatii erityistä huolellisuutta. Pienet tiet tai jyrkät vuoristotiet eivät olleet mitenkään este pienelle, mutta pippuriselle Fiat Pandalle. Auto melkein tuntui kuuluvan näille kuumille moottoriteille.
Hanian kaupungin liikenne on vilkasta erityisesti suositun vanhan kaupungin liepeillä, missä autoasi ohittaa joka puolelta skoottereita tiuhaan tahtiin. Skoottereiden läsnäoloon ja vilskeeseen on hyvä tottua nopeasti, koska niitä riittää Kreetassa enemmän kuin autoja.
Hieman kaoottiselta tuntuvaan keskustan liikenteeseen Fiat Panda sulautui kuin panda bambumetsään. Pienellä autolla mahtui erinomaisesti kaupungin vilskeeseen ja jatkuvasti ei tarvinnut pelätä auton kolhiintumista. Auto on ketteryydeltään erinomainen ja vilkkaassakin liikenteessä ajaminen säilyi kevyenä ja mukavana. Unelmatilanne etten sanoisi.
Vähemmälläkin teholla kerkeää
Fiat Pandan tekniset ominaisuudet
Tekninen ominaisuus | Arvo |
---|---|
Istuimet | 5 kpl |
Leveys | 1672 mm (peilien kanssa 1882 mm) |
Korkeus | 1551 mm |
Pituus | 3686 mm |
Paino | 1055 kg |
Polttoainetankin tilavuus | 38 L |
Huippunopeus | 164 km/h |
Kiihtyvyys (0-100 km/h) | 13.9 s |
Polttoaineen kulutus | 5.0 L / 100 km |
Tavaratilan tilavuus | L, L (takapenkit kaadettuna) |
Kuten odottaa saattaa, ei Fiat Pandasta tehoa löydy kuin muille jakaa. Todennäköisesti lukijajoukossa on henkilöitä, joilla on kotonaan tehokkaampia ruohonleikkureita kuin tämä italialainen ylpeys. Mutta ei tätä autoa kukaan rupea valitsemaan sen tehon (tai sen puutteen vuoksi) vuoksi vaan siksi, että tällä pääsee edullisesti paikasta A paikkaan B, parkkipaikka löytyy näin pienelle autolle aina ja pienetkin tiet ovat tälle leveydeltään riittäviä.
Tämän lisäksi auto on todella edullinen oikeastaan millä tahansa mittarilla vertailtuna, koska täysin uuden auton rattiin pääsi Kreetalla 17 277 eurolla. Vaikka en muista kuulleeni itseltäni tai puolisoltani riemun kiljahduksia auton koeajon erinomaisuudesta, niin olin kuitenkin positiivisesti yllättänyt miten auto tuntui nousevan yllättävän kivuttomasti pystysuoraa vuoren rinnettäkin ylös (toim. huom. tässä nyt pikkuisen liioitellaan, vaikka mäet olivatkin Kreetalla oikeasti todella jyrkkiä).
Fiat Pandassa oli yksi selkeä suuri puute, joka pikkuisen harmitti liian hyvään tottunutta itseäni. Autossa ei ollut lainkaan vakionopeudensäädintä, mikä pakotti minut itse painamaan kaasua koko 900 kilometrin koeajon. Kyllä nyt pullamössöytynyttä entistä porilaista koeteltiin. Parane pian kortit voi laittaa postissa tulemaan.
Peruuttamisen avustamiseksi autosta löytyi merkkiäänellä varustettu peruutustutka, minkä avulla pienelle Pandalle pystyi löytämään parkkipaikan melkein mistä tahansa.
Lue vinkit Auton vuokraukseen ulkomailla ja Hyundai i30 1.5 DPI:n loman pituinen koeajo Espanjan lämmöstä.
Fiat Pandan on sisustukseltaan perustekemistä
Fiat Pandan istuimet olivat kangaspäällysteiset, jotka olivat oiva valinta Kreetassa, missä elohopea lähestyi lomani aikana päivittäin 30 astetta ja hikoileminen ajon aikana on todellinen ongelma. Penkit olivat myös auton hintaan nähden kohtuullisen hyviä istua, vaikkakin lomamatkan pisimmällä ajomatkalla Haniasta Zeuksen luolaan toivoin takaraivossani pikkuisen mukavampia penkkejä.
Ohjaamossa kaikki on pidetty yksinkertaisena ilman yhtäkään sykähdyttävää yksityiskohtaa. Kojelauta oli mustaa kovaa muovia, mikä ei tule voittamaan estetiikan palkintoja, mutta on kuitenkin helppo pitää siistinä ja hyväkuntoisena.
Kojelaudan ainoana valopilkkuna on keskusnäyttö, minkä avulla pystyi kuuntelemaan kreikkalaista hittimusiikkia samalla kuin paahtoi moottoritiellä kohti seuraavaa turistikohdetta, kuten Knossoksen palatsia. Autosta löytyi vimosen päälle kaikki herkut, kuten radio, Bluetooth kuin USB-portti muistitikkua varten. Mitä muuta sitä perusautolta tarvitsee?
Ratin takaa löytyi ajotietokone, josta pystyi seuraamaan niin sähköakun varausta, polttoaine säiliön täyttöastetta kuin kantamaa. Tämän lisäksi ajotietokone myös ohjaa kuljettajaa vaihtamaan sopivalle vaihteelle riippuen kierrosluvuista ja nopeudesta. Ihan kätevä ominaisuus varmaan heille, jotka ovat uusia auton ajajia, mutta omasta mielestäni auto neuvoi usein käyttämään liian suurta vaihdetta esimerkiksi ylämäissä. Tämä johti usein auton hyytymiseen, minkä vuoksi heitin auton ohjeilla vesilintua ensimmäisen päivän jälkeen.
Korimallista ja auton pienestä koosta johtuen takapenkkejä ei voi liiallisesta tilavuudesta syyttää. Vaikka allekirjoittanut, neuvolassa 190 cm ennustettu, todellisuudessa 174 cm pitkä jamppa sinne mahtuikin istumaan ilman polvien olemista suussa, ei matkustaminen pitkiä matkoja varmasti mitään juhlaa olisi.
Tavaratilaa Fiat Pandassa oli aika tarkasti ruumaan menevän yhden ison matkalaukun verran. Juuri tämän enempää ei voisi autolta odottaakaan, kun ottaa huomioon auton pituuden verrattuna keskimääräiseen autoon. Kuitenkin näin vähän pakkaavalle pariskunnalle tavaratila oli oikein riittävä ja toimiva. Jos tämä auto pitäisi hankkia, niin hankkisin sen kauppakassiksi puolisolle. Siihen sen tilat ovat riittävät, mutta kuitenkin tarpeeksi pienet, että estävät suurimmat hulluttelut Ikeassa.
Lähes 30 asteen lämpötilassa tärkeintä autossa on ilmastointi, joka toimi Pandassa yllättävänkin hyvin, minkä vuoksi ei tarvinnut kertaakaan turvautua vanhanaikaiseen ilmastointiin eli ikkunoiden avaamiseen moottoritiellä. Ilmastointia hallittiin vanhojen hyvien aikojen mukaan mekaanisista säätimistä, mitkä sijaitsivat auton kojelaudan keskiosassa. Samaisten painikkeiden yhteydessä oli myös ikkunoiden sähköinen avaus, minkälaista toteutusta en ole koskaan nähnyt aikaisemmin elämässäni.
Fiat Pandan polttoaineen kulutus on suurempaa kuin auton koolta voisi odottaa
Kevythybridiautot, kuten myös koeajossa ollut Fiat Panda, tarjoavat polttoainetehokkuuden parannusta verrattuna perinteisiin polttomoottoriautoihin, koska ne hyödyntävät sähkömoottoria avustamaan polttomoottoria ja energian talteenottojärjestelmiä esimerkiksi jarrutuksen aikana. Jos hybriditermit ovat sinulle vieraita, tutustu tiivistelmämme hybridien eroista.
Lue myös: Koeajo: Volkswagen Golf MHEV – kansansuosikki kevythybridiin käärittynä
Vaikka auto oli varusteltu kevythybriditeknologialla, oli auton kulutus mielestäni suurempaa kuin osasin siltä odottaa huomioiden auton pienen koon ja painon.
Fiat Pandan polttoaineen kulutus oli 5.6 l / 100 kilometriä 900 kilometrin koeajon aikana, kun valmistajan mukaan keskimääräinen kulutus on 5 l / 100 km. Päästiin siis kohtuu lähelle, mutta silti ajattelin auton vievän reilusti vähemmän dinosauruslimua.
Kun vielä ottaa huomioon, että polttoaine maksoi Kreetalla enemmän (paria senttiä vaille 2 euroa per litra oli 95E) kuin Suomessa samaan aikaan, meni 900 kilometrin taittamiseksi polttoaineeseen tasan 100 euroa.
Kokonaisuus Fiat Pandan osalta kääntyi positiivisuuden puolelle
Fiat Pandan koeajon aikana en kokenut elämäni parhaimpia kyytejä, mutta ei sitä voi odottaakaan näin huippuedulliselta autolta. Voin kuitenkin sanoa, että kokonsa, ketteryytensä ja suhteellisen pienen polttoaineen kulutuksen puolesta Fiat Panda oli nappivalinta Kreetan lomalle. Voin siis lämpimästi suositella Fiat Pandaa sinulle seuraavaksi kaaraksi Kreetan lomallesi.
Lähde: Fiat.fi
Fiat Panda Urban 1.0 Hybrid 2024
- Vuosimalli: 2024
- Moottori: 1.0-litrainen hybridi (bensiini/sähkö) (52 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 1150 km
- Koeajon tarjosi: Centauro
Nyt luetuimmat