Suzuki Wagon R+ koeajo

Suzuki Wagon R+ – Punainen paholainen kulkee anonyyminä

Suzuki Wagon R+ on auto, jota suurin osa meistä ei osaisi nimetä nähdessään. Sekös antoi kutkuttavat lähtökohdat koeajolle.

Allekirjoittanut tykkää kohdata uusia autoja, joihin suhtautuu vailla minkäänlaista ennakko-odotusta. Joskus näiden autojen seasta löytyy ihan hyviäkin tapauksia, kuten vaikkapa taannoin koeajettu Renault Megane. Nämä koeajot tuntuvat myös antavan huomattavasti enemmän, kuin puolitutun automallin rattiin hyppääminen.

Tämän kerran koeajoyksilö löytyi jälleen kerran Huutokaupat.comin kautta. Lähdin tietoisesti hakemaan sellaisia automerkkejä, joista ei tähän blogiin ole tullut vielä kirjoitettua, ja Suzuki nousi hyvin nopeasti esiin potentiaalisena vaihtoehtona. Suzukit ovat olleet allekirjoittaneelle tutumpia mopedien maailmasta, olihan minullakin joskus legendaarinen Suzuki PV. Sellainen pitäisi ehdottomasti saada koeajoon jossain vaiheessa.

Suzuki ei pyöri Suomessa myydyimpien automallien kärjessä, eikä Huutokauppojen kautta löytynyt Suzuki Wagon R+ pyörinyt koskaan edes myydyimpien Suzukien kärkikahinoissa. Jotain auton yleisyydestä kertoo sekin, että niitä oli Nettiautossa kaupan vain neljä kappaletta tätä artikkelia kirjoittaessa.

Suzuki Wagon R+ koeajo

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Suzuki Wagon R+ – mikä ihme?

Ihme voi olla sopiva sana, kun puhutaan Wagon R+:sta. Se on nimittäin melko ihmeellinen. Se on ikään kuin pieneksi puristettu tila-auto. Se on korkea, mutta pituutta sillä ei ole nimeksikään. Mallinimi viittaa farmariin ja R-kirjain mallinimen perässä räyhäkkääseen teholukemaan, mutta huoli pois, 1.3-litrainen bensiinimoottori ei tarjonnut 76 hevosvoimaa enempää.

Sen jälkeen kun auton ulkomuotojen ihmettelystä pääsi ylitse, alkoi Wagon R+:n muu ihmettely. Auto on hyvinkin pelkistetty kaikin puolin. Tekniikkana oli tosiaan 1.3-litrainen bensiini yhdistettynä viisiloviseen manuaalilaatikkoon. Varusteita autossa ei liiammin ollut, etuikkunoista löytyneet sähkölasit olivat varmaan auton suurin maininta varusteluettelossa, jos ei ohjaustehostimia ja kääntyviä etupyöriä lasketa. Jopa keskuslukitus puuttui – tai sitten se oli rikki. Auton ovia sai nimittäin availla useammassa erässä.

Auton yleisilme oli muutenkin hyvin pelkistetty. Mitään suuria riskejä tai tarkkoja yksityiskohtia ei ole haluttu lähteä suunnitteluvaiheessa tekemään, vaan kaikki on hyvinkin yllätyksetöntä. Toisaalta koeajorundin jälkeen voidaan puhua, että kaikki oli oikeastaan ihan käytännönläheistä. En oikeastaan keksi tästä myöskään mitään, mikä olisi erityisemmin häirinnyt.

Suzuki Wagon R+ koeajo

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Suzuki ei tykkää kylmästä

Eipä ollut muuten kaukana, ettenkö olisi skipannut koko koeajoa. Automyyjän käynnistäessä Suzukin ajoneuvo pölläytti aika tyylikkäät siniset savut, sekä auton kierrokset pyörivät tovin reilussa 2000 kierroksessa. Onneksi pari minuuttia tyhjäkäyntiä kuitenkin tasoitti menohalut ja allekirjoittanut pääsi matkaan. Laitetaan nuo vaikeudet kylmäkäynnistämisen piikkiin.

Koeajoyksilömme oli vuosimallia 2003 ja sen mittarissa oli 260 000 kilometriä. Auto oli Suomi-auto ja sen mukana tuli ihan tyylikäs nippu erilaisia huoltoon ja ylläpitoon liittyviä dokumentteja. Sen sijaan toista sarjaa renkaita autossa ei ilmeisesti ollut lainkaan, koska niitä ei näkynyt autossa (eivätpä ne olisi sinne edes mahtuneet), mutta myöskään yksikään myynti-ilmoituksista ei kertonut toisen rengassarjan olemassaolosta.

Auto oli muuten yleisilmeeltään siisti. Kävin saman päivän aikana koeajamassa yhtä toistakin autoa, joka oli täynnä niin pölyä, hiekkaa ja roskia, mutta Suzuki oli sisustaltaan varsin asiallinen. Ulkokuoressa oli jonkun verran naarmuja, mutta ei varsinaisia lommoja tai isompia vauroita. Myöskään ruostetta ei osunut silmään pikaisella vilkaisulla.

Suzuki Wagon R+ koeajo

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Opelien sukua

Minulla oli ennen koeajoa pieni assosiaatio Opel Agilaan, joka tuli mieleen Suzukin ulkomuotoja katsellessa. En kuitenkaan luottanut vaistoihini, vaan ajattelin Suzuki Wagonin olevan täysin itsenäinen malli.

Aloin epäilemään mielikuviani autoon istuttuani, sillä vilkun ja pyyhkijöiden viiksi tuntui olevan kuin suoraan 1990-luvun Opel Astra F:stä. Tässä vaiheessa oli pakko googlettaa, onko Opelilla ja Suzukilla ollut joskus takavuosina joku salasuhde, ja kyllähän sellainen löytyi.

Pienen pähkäilyn pääteeksi Opelin ja Suzukin suhde ei ollut yllätys, sillä tunnetusti General Motorsilla on tapana maata vähän kaikkien kanssa, kuten Saabin kohdalla nähtiin. General Motors on omistanut 2000-luvun alussa viidenneksen Suzukista ja sen myötä Opel Agila A:ta myytiin joillakin markkinoilla Suzuki Wagon R+:n nimellä.

Eli tämä auto on tosiaan Suzukin ja Opelin yhteistyön näyte. Agilaa valmistettiin General Motorsin tehtaalla Puolan Gliwicessä, Suzuki Wagon R:ää puolestaan Esztergomissa Unkarissa. Autot ovat koottu pääosin samoista komponenteista, eikä niissä ole hirveästi eroa keskenään.

Minulla on ollut tapana nostaa jokaisesta koeajoautosta joku erikoinen yksityiskohta esiin ja Suzuki Wagonin kohdalla se yksityiskohta on ratti. Suzuki ratsastaa anonyyminä, sillä autosta ei löydy maskia ja takaluukkua lukuun ottamatta juurikaan merkin logoja. Jppa niinkin yleinen paikka, kuin auton ratti on jäänyt ilman tuttua S-kirjainta. Tästäkin saamme luultavasti syyttää Opelia.

Suzuki Wagon R+ koeajo

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ei herättänyt hirveästi intohimoja

Muistikuvieni mukaan ensimmäinen ajamani Suzuki ei herättänyt hirveästi intohimoja. En tiedä pitäisikö siitä syyttää Suzukia, vaiko Opelia. Koska olen ainakin jossain määrin ooppelisti, taidanpa syyttää siitä General Motorsia.

Jos ei lasketa pientä kankeutta tyhjäkäynnillä, niin teknisesti Suzuki Wagon R+ oli ihan soiva peli. Autossa ei kummitellut yhtään vikavaloa ja koska tekniikka on sen verran simppeliä, ne vaikeudet tuskin vaivaavat tätä autoa. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta, että ei tämä auto mikään matkamiehen menopeli ole, vaan sen käyttökohteet lienevät jossain perheen kakkosauton roolissa.

Tästä koeajosta jäi hieman hampaankoloon, sillä haluan ehdottomasti kokea vielä lisää Suzukeja. Seuraavalla kerralla japanilaismerkin rattiin astuessa alla on toivottavasti Suzuki Vitara tai jopa Suzuki Jimny.

Suzuki 5D WAGON R STW 1.3-MMA53S/236

Nyt luetuimmat