Volkswagen Golf GTI on kaikkien tuntema sportti, mutta voiko plugin-hybridinä toimivaa GTE-mallia verrata GTI:hin?
Volkswagen Golf ja sen perässä olevat kolme kirjainta GTI eivät kaipaa juurikaan esittelyjä. Vuonna 1974 Volkswagen alkoi suunnittelemaan sporttista versiota suuren suosion saanelle Golf-mallille. Vuotta myöhemmin tämä projekti esiteltiin suurelle yleisölle nimellä Volkswagen Golf GTI ja varsinainen myynti alkoi vuonna 1976.
Sen jälkeen GTI-mallisto on ollut merkittävä osa Golfin ja Volkswagenin imagoa. Vuosien varrella malli on jalostunut muotoihin kuten hieman vähemmän sporttinen GT ja dieselillä papattava GTD. Autoileva maailma on ehtinyt oppia jo tunnistamaan, että kun Golfin perästä löytyy kirjaimet GT jossain muodossa, tarjolla on jotain tavallisesta hieman poikkeavaa.
Volkswagen GTE julkaistiin vuonna 2014, ja sillä oli merkittävä rooli Volkswagenin mallistossa. Se sai nimittäin kunnian olla Volkswagenin ensimmäinen ladattava hybridi, eli plug-in hybridi. Mikäli hybriditermit ovat sinulle vieraita, tässä artikkelissa olemme esitelleet hybridiautojen eroavaisuuksia.
Koeajoon Volkswagen Golf GTE mk 7
Jos Volkswagen Golf GTI:n historia on komea, niin komea on sen kantaisän Volkswagen Golfin historia. Vuodesta 1974 tuotannossa ollut auto on saavuttanut lukuisia sukupolvia, joista tänään keskitymme seitsemänteen sukupolveen. Tämä mk 7 Golf oli tuotannossa vuodet 2012-2020, ja facelift nähtiin vuonna 2016.
Seitsemännen sukupolven Golf on myös jo aiemmin tuttu Koeajolle.comin lukijoille, sillä aiemmin koeajossamme on ollut farmariversio Volkswagen Golf Variant Allstar-varustepaketilla. Uudemman Golfin ystäville vuorostaan tarjolla on kahdeksannen sukupolven kevythybridi, Volkswagen Golf MHEV. Ja täyssähkön ystäville löytyy koeajoja Volkswagen-mallistosta mm. ID.4, ID.5 ja ID.7.
Se Golfin ja sivustomme historiasta, keskitytään nyt koeajamaan Volkswagen Golf GTE:tä. Koeajoon saatu yksilö oli vuosimallia 2018, eli se on syntynyt neljä vuotta GTE:n lanseeraamisen jälkeen. Tämä GTE edustaa myös Golfin facelift-mallia.
Golf GTE vs. Golf GTI
Siitähän ei pääse yli eikä ympäri, että koeajon aikana autoa väkisinkin vertaa GTI-malliin. Vaikka mallinimessä on vain yhden kirjaimen heitto, autot eroavat toisistaan siitäkin huolimatta melkoisesti, eli pelkkä hybriditekniikka ei tee GTI:stä GTE:tä.
Golf GTE:n konepellin alta löytyy sama perustuttu polttomoottori kuin tavallisessa Golfissa. Eli myös GTE pohjaa liiikkumisensa bensiinikäyttöisestä 1.4-litraisesta TSI-turbomoottorista, jonka teho on 148 hevosvoimaa.
Hybridin ansiosta autosta löytyy myös sähkömoottori, jonka teho on 101 hevosvoimaa. Hieman sekavalla matematiikalla voidaan laskea, että yhdessä nämä moottorit tarjoavat kuljettajan käyttöön yhdessä parhaimmillaan kaikkiaan 204 hevosvoimaa.
Automaattivaiheistoallergioista kärsivien ei kannata tuhlata aikaansa GTE:n kanssa, sillä auton vaihteistona toimii kuusiportainen kaksoiskytkinvaihteisto. Lieviin allergiaoireisiin helpotusta tuovat toki ratissa ja vaihdekepistä löytyvät mahdollisuudet, joiden kautta vaihteita voi toki vaihtaa myös manuaalisesti.
Lukujen valossa ei pärjää GTI:lle
Vaikka 204 hevosvoimaa kuulostaakin siltä, mitä GT-tason Golfista voisi odottaakin, jää se lukemissa kuitenkin sille aidolle ja alkuperäiselle GTI-mallille. Saman ikäinen Volkswagen Golf GTI luotti 2.0-litraiseen TSI-moottoriin, jonka teho oli 230 hevosvoimaa. Lisäksi tuohon aikaan tarjolla oli myös entistä tulisempi Performance-paketti, jolla tehon sai nostettua peräti 245 hevosvoimaan asti.
Nollasta sataan Golf GTE kiihtyy näiden moottorien avustamana valmistajan mukaan 7,6 sekunnissa, joka on reilun sekunnin GTI:tä hitaammin. Perusmallin Golf GTI taittaa nollasta sataan 6,4 sekuntiin ja Performance-paketilla vielä hitusen nopeammin. Volkswagen Golf GTE:n huippunopeudeksi on luvattu 222 km/h, kun GTI-mallilla se on 248 km/h. Takamatkaa tulee siis vähän kaikilla sektoreilla.
Pienemmän ja tehottomamman moottorin lisäksi GTE:tä “hidastuttaa” hybriditeknologia. Kun autoon lisätään “ylimääräisiä” komponentteja, siihen tulee väkisinkin lisää painoa. Kaiken kaikkiaan GTE on peräti 300 kiloa GTI-mallia tuhdimpi, mikä selittää paljon. Yksi suurimmista lisäpainonlähteistä on 8,8 kilowattitunnin akusto, joka on sijoitettu takapenkin alle. Sen paino on 120 kiloa.
GTE on kuitenkin näyttävä ilmestys
Unohdetaan ikävä lukujen vertailu ja keskitytään katsomaan Golf GTE:tä. Ulkoiselta olemukseltaan GTE on hieno auto ja muistuttaa yksityiskohdiltaan hyvin paljon GTI-mallia. Ulkoisesti autoa ei voi siis verrata lainkaan perusmallin Golfiin, sen verran suuret erot ovat kuitenkin kyseessä.
Auton yleisilme on hyvinkin sporttinen. Siinä on GTI-mallista tutut korisarja ja tavallista sporttisempi sisusta. Lisäksi GTE on urheilullisemman alustansa ansiosta 10 millimetriä perus-Golfia matalampi.
Sporttinen ilme sai tuntea pienen särön auton vanteista. Koeajoyksilössämme alla oli harmillisesti melko tylsät 16-tuumaiset peltivanteet pölykapseleilla. Talvivanteiden ankea ulkoasu liittynee auton historiaan, sillä se on uinut Suomeen jo vuoden ikäisenä Saksasta, jolloin talvirenkaat ovat tulleet autoon vähän jälkijunassa.
Siinä missä GTI-mallin värinä on pidetty tavallisesti punaista, GTE:ssä tämä väri on sininen. Vähän kaikkialta autosta löytyy erilaisia sinisiä yksityiskohtia: mallimerkinnästä, maskista, ratin ja istuinten tikkauksista, tartaanikuviosta, sisustaa kiertävistä valonauhoista, mittaristosta ja multimediajärjestelmästä ja niin edelleen. GTI-fanaatikoille ei mitään uutta, paitsi nyt tietenkin väri.
Plug-in hybrid liikkuu sähkön voimalla
Golf GTE:ssä liikkuminen on mahdollista suorittaa sähkömoottorin avustuksella. Polttomoottorin kytkeytyminen päälle riippuu hyvin pitkälti valitusta ajotilasta, joita autossa on tarjolla viisi erilaista. Kaikkiin näihin emme ehtineet paneutua koeajon aikana, mutta autolla on omat Eco-, Comfort- ja Sport- sekä E- ja Hybrid-ajotilat, jotka vaikuttavat ajotuntuman lisäksi myös varusteiden toimintaan.
Oli valittu ajotila sitten mikä tahansa, auto pyrkii käyttämään sähkömoottoria aina liikkeelle lähdettäessä. Polttomoottori alkaa kytkeytyä tavallisesti päälle vasta pienemmissä maantienopeuksissa. Parhaimmillaan sähköllä voidaan kuitenkin ajaa tli 80 kilometrin tuntivauhtia. Luonnollisesti jäljellä olevan akun määrä vaikuttaa myös siihen, miten polttomoottori käynnistyy.
Niin ikään luonnollisesti auton sähkömoottorista saa maksimaalisen hyödyn, kun sen muistaa ladata täyteen ennen ajoa. Sähköverkosta lataamisen lisäksi sähkömoottorin akku latautuu myös ajon aikana, esimerkiksi jarruttaessa. Tällä tavalla akkua voidaan ladata polttomoottorikäytössä moottoritiellä ja käyttää sähkömoottoria myöhemmin kaupunkiajossa.
Pelkällä sähköllä pääsee muiden olosuhteiden salliessa noin 50 kilometrin matkan verran. Verrattaessa GTE-Golfia normaaliin bensiinikäyttöiseen Golfiin tulee kuitenkin muistaa polttoainetankin suuruus. GTE:n tankki on bensiinikäyttöistä Golfia pienempi, eli ilman sähköä auton toimintasäde jää merkittävästi tavalliselle Golfille.
Myöskään latausmahdollisuuksia emme päässeet omakohtaisesti testaamaan, mutta internet-lähteiden mukaan sähkömoottorin akun lataaminen onnistuu kotiolosuhteissa tavallisesta maadoitetusta sähköpistokkeesta, jolloin akku täyttyy viimeistään 3 tunnissa 45 minuutissa. Yleisessä latauspisteessä tai lisävarusteena saatavalla latauslaitteella lataus kestää 2 tuntia 15 minuuttia.
Varusteet kohdallaan
Aivan kuten GTI-mallissa, myös GTE:ssä varusteet ovat aina kohdallaan – tätä autoa kun ei edes myydä täytenä karvalakkina. Ihan jo perinteinen GTI-, tai siis tässä tapauksessa sininen GTE-sisusta saa jo suupielet pienoiseen hymyyn. Sporttinen sisusta antaa mukavasti sivuttaistukea etupenkin matkustajille, ja kolmepuolainen monitoimiratti GTE-merkinnällä jatkaa urheilullisia vaikutelmia.
Kuten tämän ikäiseltä autolta uskaltaa odottaa, autosta löytyi rutkasti tänä päivänä jo tutuksi tulleita varusteita, kuten start/stop-järjestelmä, TPMS-järjestelmä ja kaukovaloautomatiikkaa.
Vakiherkkujen lisäksi juuri koeajamassamme yksilössä oli mukana muitakin mukavia varusteita. Lasinen panoraamakattoluukku oli yksi näkyvimpiä varusteita, mutta myös polttoainekäyttöinen lisälämmitin kaukoohjauksella on varmasti mukava lisä arkeen.
Autossa oli myös kaikista tyylikkäin Discover Pro -navigointijärjestelmä, jonka hienouksiin kuuluu eleohjaus, jossa multimediajärjestelmä toimii pelkällä sopivalla kädenheilautuksella. Lisäksi tässä järjestelmässä näyttö on kaikista suurin (9,2 tuumaa), ja pakettiin kuuluu kahdeksan kaiutinta, radio, cd-asema, kaksi sd-korttipaikkaa, aux-in- ja usb-liitännät sekä bluetooth-matkapuhelinliitäntä.
Vuosimallin 2018 Volkswagen Golf GTE on kerännyt kilometrejä mittariin varsin maltillisesti, sillä koeajon aikana mittarilukema oli ainostaan 60 000 kilometriä. Auto oli varsin siistikuntoinen, joskin muutamia pieniä kiveniskemiä oli kuuden vuoden aikana ehtinyt autoon tulla. Ikä näkyi myös renkaiden kunnosta, joista molemmat olivat selvästi kääntyneet jo elinkaarensa ehtoopuolelle.
Lähteet: Autotoday, Moottori, Inchcape
Nyt luetuimmat