Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 – Tilava lippulaiva sedan 

Koeajoimme Volkswagen ID.7:n, joka on saksalaismerkin tilava lippulaivamalli sähköautojen sedan-markkinoilla.

Liikevaihdolla mitattuna maailman suurin autovalmistaja Volkswagen Group on nyt julkistanut uuden lippulaiva sähköautonsa ID.7, joka on virtaviivainen ja tilava sedan, minkä sisustuksessa on käytetty kierrätysmateriaaleja.

Auton muotoiluun on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta auton kulutusta ollaan saatu laskettua päästöjen vähentämiseksi ja kantaman parantamiseksi. Volkswagen ID.7 jatkaa siis onnistuneesti konsernin vuonna 2017 aloittamaa liikenteen sähköistämistä osana taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

Volkswagen Group valmistaa noin joka kymmenennen myydyn auton maailmassa ja sen merkkeihin kuuluvat Volkswagenin lisäksi myös Porsche, Skoda, Cupra, SEAT, Audi ja Bentley. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Volkswagen ID.7:n koeajon kuvaaminen 

Koeajolle.com esitteli Volkswagenin sporttisen SUV sähköauton ID.5 jo aikaisemmin tänä vuonna, minkä kokemusten perusteella lähdettiin ennakkoluulottomasti testaamaan juuri koeajettavaksi tullutta lippulaivamallia ID.7 sedania. ID.7 on nyt uusin tulokas ID-mallistoon (Intelligent Design, suom. Älykäs Muotoilu) ja se lähtee mukaan kovaan kilpailuun muiden sedan-mallisten sähköautojen kanssa. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

ID.7 sähköautossa on komeat valot. Myös Volkswagen logo piirtyy maahan autoa lähestyttäessä avaimien kanssa 

Auto tunnistaa automaattisesti ajon alkaneen, kun kuljettaja istuu istuimelle. Autosta löytyy myös start/stop painike, mutta sitä ei tarvitse käyttää missään tilanteessa. Riittää, että jalan vie jarrupolkimille ja tämän jälkeen ajamisen voi aloittaa laittamalla vaihteen päälle ratin takana oikealla olevasta vivusta. Samankaltainen vaihdevipu löytyy myös Cupra Bornista

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 vaihteet sijaitsevat ratin takana oikealla 

Koeajo lähti täydellisesti liikkeelle, kun Volkswagen ID.7 monitoimiohjauspyörästä, eli kavereiden kesken ratista, löytyi lämmitys. Rattiin kosketuksesta lähtien tiesi heti, että tästä koeajosta tulee parempi kuin aikaisemmasta kokemuksesta volkkareiden kanssa. Hymyä ei voi välttää, kun ratti on ajoon lähtiessä lämmin. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 ratin vasemmalla puolella on adaptiivisen vakionopeudensäätimen säätö ja oikealla puolella äänikomennot ja radiokanavien sekä äänenvoimakkuuden säätö 

Aivan ensimmäisistä koeajometreistä lähtien kuljettajan katse kiinnittyy tuulilasiin piirtyvään HUD Augmented Reality tuulilasinäyttöön, johon piirtyvät ajettaessa niin nopeus, etäisyys edessä olevaan autoon (silloin kuin adaptiivinen vakionopeudensäädin on käytössä) kuin monta muuta tietoa ympäristöön liittyen.

Samainen ominaisuus löytyy myös saman konsernin Skoda Enyaq iV katumaasturista, vaikkakin siinä oli hieman vähemmän ominaisuuksia kuin nyt ajettavassa ID.7:ssa. Tämän HUD AR-näytön kuvaaminen tekstiin on yhtä helppoa kuin Suomen hallitukselle leikkausten tekeminen, joten suosittelen käymään koeajamassa auto itse, jotta ymmärrätte paremmin mistä puhun. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7:stä löytyy kaikki herkut turvallisempaan ajoon 

Kuten Volkswagen ID.5 SUV:ssa, niin tässäkään autossa ei ole voimakkaasti jarruttavaa regeneratiivista jarrutusjärjestelmää, joka aina kaasupolkimesta irrottamisen jälkeen alkaa voimakkaasti jarruttamaan ja keräämään jarrutusenergiaa parantaakseen auton kantamaa.

Regeneratiivisen jarrutusjärjestelmän puute ei varmasti ole kaikille sähköautoilijoille mikään ”showstopper”, mutta itselleni tämä on aina pisteitä laskeva puute autossa. Joten jouduin tälläkin kertaa aivan itse painamaan jarrupoljinta auton pysäyttämiseksi. Kyllä sitä entistä porilaista koetellaan. 

Auton kiihtyvyys ”nollasta sataan” on 6.5 sekuntia, joka jättää monen polttomoottorisen auton taakseen, mutta mielestäni kiihtyvyys oli yllättävän kesy muihin sähköautoihin verrattuna. Suoritin koeajon suurimmilta osin Comfort-ajotilassa, mutta testasin myös Sport-tilaa auton kiihtyvyyden parantamiseksi, mutta en huomannut näiden ajotilojen välillä suurta eroa. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 löytyy neljä eri ajotilaa, joista käytössä koeajossa oli Comfort ja Sport 

Moottoritiellä testasin adaptiivista vakionopeuden säädintä, jonka käyttäminen oli samalla tavalla vaikeata kuin ID.5 sähköautossa. Tämä todennäköisesti johtuu vain siitä, että minulla on diagnosoitu parantumaton porilaisuus ja onnistuin säätämään kaikkea muuta kuin sitä mitä olisin juuri sillä hetkellä halunnut.

Autosta löytyi myös kaistavahti, joka lumisista teistä huolimatta toimi ärsyttävän hyvin, joten otin sen tuttuun tapaan pois käytöstä, koska en kestä tätä ominaisuutta uusissa autoissa. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Vasemmasta säätövivusta säädettiin muun muassa pyyhkimiä 

Volkswagen ID.7 peruuttaminen oli tehty todella vaivattomaksi. Autosta löytyi niin 360 asteen peruutustutka kuin peruutuskamera. Esteen lähestyessä mukaan tuli myös äänimerkki, joka kertoi lähestyvästä uhasta. Tämän lisäksi autossa oli myös Park Assist, joka parkkeeraa auton sinun puolestasi nappia painamalla.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, on pakko mainita vielä se, että normaalissa ajotilanteessakin tutka varoittaa sinua riskistä osua johonkin. Tämä tuli vahingossa huomattua kauppakeskuksesta poistuttaessa, kun poistumistie oli todella ohut ja auto alkoi jo tässä varoittamaan riskistä osua seinään, vaikka todellista riskiä ei ollut. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

ID.7 löytyi sekä peruutuskamera että peruutustutka 

Tällä kertaa saimme yhdessä testipartnerini kanssa koeajaa ID.7 sähköautoa kolme tuntia ja aika meni kuin siivillä. Se varmasti kertoo kaikille lukijoille sen, että autoa oli todella ilo ajaa kaikilla teillä niin moottoritiestä pikkuteihin. 

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Volkswagen ID.7 on sedaniksi älyttömän tilava ja sisustukseen on selkeästi enemmän panostettu kuin tavallisessa Volkkarissa 

Volkswagenin autot tunnetaan sisustuksensa osalta siitä, että ne ovat toimivia, laadukkaita, mutta mitään sanomattomia. Mielestäni tätä lausetta ei voi kuitenkaan sanoa kokonaisuudessaan ID.7 lippulaivamallin osalta, koska nyt huomaa, että premium-auton tuntua on yritetty tuoda autoon ihan eri tavalla kuin muissa ID-sähköautoissa. Ja mielestäni onnistuneesti! 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 löytyi upeat tunnelmavalot, joiden sävyn säätäminen onnistui auton asetuksista 

Ensimmäisenä silmään sisustuksesta osuu autosta joka puolelta löytyvät tunnelmavalaistukset, joihin on valmiiksi tehtynä useita erilaisia tunnelmia. Jos mikään tunnelmavalaistuksista ei osu omaan silmään, niin sitä pystyy myös itse säätämään haluamakseen kymmenistä eri väreistä. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Sisustuksessa oli paljon tunnelmavalaistusta, joka näytti allekirjoittajan mielestä upealta 

Kuljettajan ja pelkääjän paikan istuimista löytyi pneumaattiset hierontatoiminnot, ja erilaisia hierontaohjelmia löytyi melkein kymmenen. Penkkien hierontatoiminto oli kyllä taivaanlahja kipeille lihaksilleni ja käytinkin sitä koeajossa melkein tunnin putkeen.

Penkkien materiaalina on käytössä ArtVelours ECO mikrokuituverhoilu, joka muistuttaa koskettaessa tuntumaltaan hieman nahkaa kuitenkaan olematta sitä. Verhoilu hengitti erinomaisesti kuljettajan takamuksen alla, josta satelee minulta aina paljon pisteitä, kun hikoilen jo pelkästään olemassaolosta.

Kuljettajan penkin asennonsäätöominaisuuksia löytyi niin paljon, että kaiken rakenteisille kuljettajille löytyy varmasti mukava asento ajaa. Tämän lisäksi erilaisia profiileita pystyy tallentamaan penkkiin kaksi, joten sinun ei tarvitse olla jatkuvasti säätämässä penkin asentoa, jos autolla on useampia kuljettajia kuin yksi.

Yhtenä nostona pitää myös mainita reisituen pituussäätö ja ristiseläntuki, jotka lisäävät ajomukavuutta. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Kuljettajan istuimen asennon sähköinen säätö löytyy penkin vasemmalta puolelta 

Vakiovarusteena ID.7 sähköautossa on massiivisen kokoinen 15-tuuman kosketusnäyttö, jonka kautta onnistuu kätevästi auton tärkeimpien toimintojen säätäminen ja asetusten konfigurointi. Tällä kertaa auton kosketusnäytöstä huomasi, että sen käyttäjäkokemukseen ja käyttöliittymään oli todella paljon panostettu. Sinun oli siis mahdollista säätää näytön perusnäkymää haluamaksi ja jos osaat käyttää älypuhelinta, niin osaat käyttää myös tätä käyttöliittymää heti parin sekunnin testaamisen jälkeen.  

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Kosketusnäytön perusnäkymään lisäsin itselleni kartan, radion, kulutustiedot sekä akun varaustason 

Vaikka tällä kertaa koeajettavana oli sedan, niin tästä autosta löytyi todennäköisesti tilavimmat tilat takapenkeiltä, mitä olen tähän mennessä nähnyt. Takapenkeillä on kaksi kunnollista istumapaikkaa ja keskellä olevan mukitelineen ollessa ylhäällä tilaa on myös kolmannelle matkustajalle.

Koeajossa mukana oli minun lisäkseni toinen testikuski, joka on minua reilut 10 senttiä pidempi ja myös hänen suustaan kuulin usein lauseen, että vitsi miten paljon tilaa takapenkeillä on matkustaa ja mitään pelkoa siitä, että pää osuisi kattoon ei ole. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Takapenkeillä on aivan älyttömän paljon tilaa normaaliin sedaniin verrattuna 

Tavaratilan tilavuus on 532 litraa, joka on todella suuri normaaliin sedaniin verrattuna ja takuulla riittävä pienen perheen tarpeisiin. Tilaa on sen verran paljon, että rattaiden lisäksi autoon mahtuu myös isommatkin matkatavarat ongelmitta. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 tavaratila on valtava sedanille 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

77 kWh akusto tarjoaa 613 kilometrin kantaman 

Volkswagen ID.7 on saatavilla vain suurella 77 kWh akulla, joka on mielestäni järkevää auton ollessa kuitenkin suuri normaaliin sedaniin verrattuna. Valmistajan mukaan mallin yhdistetty sähkön kulutus (WLTP) on 14.3 kWh / 100 km, minkä myötä yhdistetyksi toimintamatkaksi he ilmoittavat 613 kilometriä ja pelkällä kaupunkiajolla 757 kilometriä. Yhdistetty kulutus on mielestäni älyttömän alhainen, kun ottaa huomioon miten suuri auto on kyseessä.  

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 ajotietokone kertaa kantaman, varaustason ja nopeuden ajettaessa 

Pitää kuitenkin heti sanoa, että koeajopäivänä noin kymmenen asteen pakkasessa en päässyt lähellekään näin alhaista kulutusta, vaikka rauhallisesti ajoinkin koko koeajon yhdessä testipartnerini kanssa. WLTP kantaman ja todellisen kantaman ero talvisissa olosuhteissa on merkittävä, koska 100 prosentin akkuvarauksella ajotietokone sanoi kantamaksi hieman yli 400 kilometriä. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Navigaattori oli koeajettavassa ID.7 vakiovarusteena 

ID.7 sähköauton maksimilatausteho DC-laturilla on 175 kW, joka mahdollistaa akun lataamisen 10 prosentin lataustasosta 80 prosenttiin noin 30 minuutissa valmistajan teknisten tietojen mukaan. Jos pikalatausesilämmitystä käyttää maksimissaan 30 minuuttia ennen latauksen aloittamista, niin 10 minuutissa onnistuu lisätä kantamaa 204 kilometrin verran sillä oletuksella, että akun varaustaso on aloitettaessa matala.

Uskaltaisin siis sanoa, että näin nopealla latauksella ei ole siis juuri mitään vaikutusta pitkiin ajomatkoihin, jos tapana on muutenkin välillä pysähtyä levähdyspaikoille. Normaalilla hitaalla kotona tehtävällä AC-latauksella (11 kW) taas 100 prosentin varaustason saavuttaminen kestää tyhjästä akusta lähtiessä noin kahdeksan tuntia. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 latauspistoke on auton oikealla puolella 

Auton latauspistoke sijaitsee auton oikealla kyljellä auton takapäässä. Pistokkeessa on vaihtoehdot niin AC- kuin DC-lataukselle. Auton mukana tulee latauskaapeli julkisiin latauslaitteisiin (Type 2) ja Mode 2 -latauskaapeli hitaaseen lataukseen esimerkiksi omassa kodissa. 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten paljon Volkswagen ID.7 Pro Business Max maksaa ja millaisia rahoitustapoja oli saatavilla? 

Kokosin koeajossa olleen Volkswagen ID.7 Pro Business Max mallin sähköauton Volkswagen.fi -sivustolla olevalla työkalulla ja pääset tarkastelemaan auton yksityiskohtia siirtymällä ensiksi Mallisto ja auton rakentaminen kohtaan valikossa ja sitten painamalla Tutustu malleihin. Tämän jälkeen käytä ”Hae rakennettu auto” -toimintoa ja kirjoittamalla siihen Volkswagen-koodi VWPFWN2A. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Tunnelmavalojen värin säätäminen onnistui auton asetuksista 

Koeajoin korkeimmalla varustetasolla olevaa Volkswagen ID.7 Pro Business Max mallia, jolloin auton hinnaksi tuli 61 390 euroa. Auto on saatavilla myös Pro Business ja Pro Business Plus malleina, joissa varustetaso on alhaisempi kuin Max mallistossa. Jos esimerkiksi valitset Business Plus mallin (keskimmäinen varustetaso) Business Max mallin sijaan, putoaa auton hinta uutena 58 790 euroon. Alla olevassa kuvassa näet hieman varustetasojen eroja Business Plus ja Business Max malliston välillä. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Volkswagen ID.7 Business Plus ja Business Max malliston eroavaisuudet 

Koeajon tarjonnut K-auto tarjoaa tällä hetkellä paljon erilaisia tarjouksia ja rahoitusmalleja uuden auton ostajalle, mistä mielestäni parhain on korotettu tarjous vaihtoautosta, jolloin uudesta autosta itsessään ei juuri saa mitään tingittyä. Tarjolla oli myös leasing niin yrityksille kuin henkilöasiakkaille, jos tämä rahoitusmalli on sinulle mieleisempi. 

Koeajo Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW kokemuksia

Lasien lämmittimien ja valojen säätö löytyi ratin oikealta puolelta 

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa? 

Volkswagen ID.7 ajettavuus oli toistaiseksi paras kyseisen konsernin autoista, mitä olen koskaan kokenut. Pitää myös ihan erikseen mainita, että tämän auton ajettavuus on moninkertaisesti parempi kuin saman automerkin katumaasturi ID.5, jonka kyyti jäi mitään sanomattomaksi.

Ainoa negatiivinen asia autoon liittyen oli se, että koko koeajon ajan meitä kiusasi kuljettajan ikkunan huuruun meneminen ja emme saaneet tätä ratkaistua, vaikka olisimme mitä tahansa lämpötilaa tai ilmastointitapaa käyttänyt. En ymmärrä miksi tämä ongelma koski vain tätä yhtä ikkunaa ja ei mitään muuta. 

Volkswagen ID.7 Pro Business Max Pro 77 kW 210 kW 
 • Vuosimalli: 2023
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (210 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Takaveto
 • Mittarilukema: 1700 km
 • Koeajon tarjosi: K-Auto, Turku

Lähteet: Volkswagen.fi

Nyt luetuimmat