Cupra Born sähköauto kokemuksia

Cupra Born – Volkswagen ID.3:n tyylikkäämpi ja modernimpi puolisko 

Mikäli tyylikkäämpi ja modernimpi muotoilu miellyttää, Cupra Born on kokemisen arvoinen sähköauto.

Autoteollisuus on viimeiset vuodet siirtynyt enemmän ja enemmän kohti sähköistä tulevaisuutta. Yhä useammat autovalmistajat ovat ryhtyneet kehittämään sähköisiä vaihtoehtoja perinteisten polttomoottoriautojen rinnalle, jotta he voivat kilpailla suunnannäyttäjän, Teslan, kanssa samoista markkinoista.  

Tässä murroksessa sähköautojen valikoima on lyhyessä ajassa monipuolistunut, ja yksi mielenkiintoinen uusi tulokas on Cupra Born.

Cupra Born sähköauto kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Cupran historia pähkinänkuoressa – taustalla espanjalainen SEAT

Cupra on espanjalaisen automerkin SEAT:n (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) urheilullinen automerkki, ja Born on heidän ensimmäinen täysin sähköinen automallinsa. SEAT kuuluu osaksi Volkswagen-konsernia, jonka kanssa se aloitti yhteistyön vuonna 1982 Fiatin vetäytyessä yhteystyöstä SEAT:n kanssa kaksi vuotta aikaisemmin.

Ja kuten kaikki tiedämme, niin Volkswagen-konserni on yksi maailman suurimmista autovalmistajista ja tuntuu nykyään omistavan automerkin, jos toisenkin. 

Niille lukijoille, joille Volkswagenin sähköauto ID.3 on jo entuudestaan tuttu, tunnistavat Cupra Bornin muotoilussa paljon samoja piirteitä. Ja ei ihme, koska Cupra Born perustuu täsmälleen samaan Volkswagenin MEB-alustaan, jota myös ID.3 käytetään.

Kaiken lisäksi Cupra Born valmistetaan täsmälleen samalla Zwickau-Mosel tehtaalla Saksassa kuin ID.3. Paljon samankaltaisuuksia löytyy ensinäkemältä, mutta pintaa syvemmältä joitakin eroja kuitenkin löytyy sporttisempaa autoa haluaville. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Cupra Born on Volkswagen ID.3 tyylikkäämpi puolisko – Moderni ja rohkea ulkonäkö auttavat erottumaan edukseen 

Cupra Born on muotoilultaan moderni ja se erottuu sähköautojen massasta rohkealla ulkonäöllään (ei aivan niin rohkea kuitenkaan kuin Hyundai Ioniq 5). Rohkean ulkonäön vuoksi se ei sovellu aivan jokaisen autoilijan silmään, mutta ainakin allekirjoittaneelle sopii kuin nenä päähän.

Etupuoli on tunnistettava Cupran kuparin värisineen logoineen ja aggressiivisine ilmeineen, jonka näkee hyvin alla olevasta kuvasta.  

Cupra Born koeajo kokemuksia

Cupra Born on edestä melko aggressiivisen ja virtaviivaisen näköinen 

Sulavalinjainen muotoilu ja aerodynaaminen ulkonäkö tehostavat auton energiatehokkuutta, mikä myös mielestäni näyttää pirun hyvältä. Bornin muotoilu huokuu sporttista luonnetta ja samalla sitä voi pitää tyylikkäänä vaihtoehtona kaupunkiajoon. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Cupra Born on paljon virtaviivaisempi kuin ”laatikkomainen” sisarensa Volkswagen ID.3 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Cupra Bornin sisätilat riittävät pariskunnalle ja pienperheelle – Suurperheelle auto ei tarjoa riittävää kuljetus- ja matkustustilaa 

Cupra Born on pieni perheauto, jonka muotoilu on silmiinpistävästi Volkswagen ID.3 sähköautoa muistuttava. Astuessa sisään Cupra Borniin, huomaa heti, kuinka tilava ja moderni auton sisätila on. Materiaalivalinnat ovat mielestäni laadukkaita ja istuimet tarjoavat hyvän tuen niin kuljettajalle kuin matkustajillekin.

Digitaalinen mittaristo ja kosketusnäytöllinen infotainment-järjestelmä viimeistelevät modernin kokemuksen. Auton moderni design ja laadukkaat sisätilat houkuttelevat monia koeajamaan autoa, ja sen sporttinen luonne erottaa sen kilpailijoistaan. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Bornin sisustus on sporttinen ja Cupralle ominainen kuparin väri näkyi myös sisustuksen yksityiskohdissa. 

Bornissa on myös panostettu teknologiaan. Kattava valikoima kuljettajaa avustavia järjestelmiä, kuten automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä ja kaistavahti, tekevät ajamisesta turvallista ja vaivatonta. Lisäksi Cupra Born on varustettu älykkäällä navigointijärjestelmällä, joka auttaa optimoimaan ajomatkan sähkökulutuksen ja lataustarpeen kannalta.  

Cupra Born koeajo kokemuksia

Bornin ajotietokoneelta onnistuu kantaman, regeneratiivisten jarrujen toiminnan ja sähkön kulutuksen seuranta oikein kätevästi. Vasemmalla näet myös paneelin, jossa voi säätää lämmitystä ja valoja 

Käytin koeajossa kaikkia kuljettajaa avustavia järjestelmiä ja minulla on niistä vain positiivista sanottavaa. Ainoa erikoinen sattuma tapahtui moottoritien rampilta siirryttäessä moottoritielle, kun kaistavahti laittoi hieman totuttua enemmän ”vastaan”. Ominaisuus tietenkin toimi niin kuin piti, mutta tähän kiinnittäisin kuitenkin hieman huomiota ensimmäistä kertaa autoa testattaessa. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Kosketusnäytöltä oli mahdollista säätää mitkä kuljettajan avustusjärjestelmät olivat käytössä. Tämän lisäksi myös eri ajotilojen vaihto onnistui näppärästi. 

Takapenkillä matkustaville kanssamatkustajille löytyi paljon jalkatilaa ja mukavat istuimet. Tietysti olen näin pikkuisen lyhyempänä kaverina väärä henkilö arvioimaan jalkatilan suhteellista kokoa muihin autoihin verrattuna, kun melkein kaikissa autoissa on minulle riittävästi jalkatilaa. Pienperheelle tarpeellinen turvaistuin mahtuu hyvin taakse jättäen tarpeeksi tilaa myös muuhun käyttöön. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Takapenkeillä oli tuttuun tapaan hyvin tilaa kanssamatkustajille ja turvaistuimelle 

Yksi heikkous Bornista löytyi auton tavaratilasta, koska se on mielestäni pikkuisen odotuksiani pienempi (kooltaan suunnilleen samaa luokkaa kuin omassa Audi A3 Sportbackissa). Jos siis tunnistat matkustavasi aina suurella tavaramäärällä tai tavaroiden lisäksi kuljetat koiria kuljetuskopassa, niin tavaratila on nopeasti täytetty ja saattaa jopa jäädä liian pieneksi. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Bornin tavaratila on selkeästi tottua pienempi, mutta riittävä pienille matkatavaroille 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Cupra Bornin ajokokemus oli ennakkoluuloja parempi 

Avaimia ei auton ovien avaamisen jälkeen tarvitse enää mihinkään ja voitkin pitää ne vain taskussasi koko ajon ajan. Auto tunnistaa ajamisen alkavan, kun kuljettaja istuu paikalle. Tämän jälkeen jarrupolkimen painaminen käynnistää autoon virrat. Jarrupolkimen painamisen ja vaihteen laittamisen jälkeen pääset aloittamaan ajamisen sulavasti ja nopeasti.  

Bornin penkit ovat tyylikkäät ja tuntuivat tukevilta ja sopivan pehmeiltä allekirjoittaneen selälle. Cupran vaihteet sijaitsevat ratin oikealla puolella olevassa ulokkeessa, missä eteenpäin kääntäessä siirrytään vapaalta vaihteille ja taaksepäin kääntäessä saatiin päälle peruutusvaihde. Vaikka vaihteiden vaihtoon tarkoitettu uloke ei ole erityisen tyylikkään näköinen, niin sen käyttö oli luontevaa ja pidin sitä toimivana ratkaisuna.  

Cupra Born koeajo kokemuksia

Auton ratista löytyy kaikki tarvittava äänenvoimakkuuden säätämisestä vakionopeuden säätimen kautta ajotilan muuttamiseen 

Cupra Bornin koeajo oli vaikuttava kokemus. Auton sulava ja hyvä suorituskyky yhdistettynä miellyttävään sisätilaan tekivät minuun vaikutuksen. Kiihtyvyys oli sähköautoille ominaisesti nopeaa, ja sähkömoottorin hiljainen hurina on aina musiikkia korville (pun intended).

Auton kosketusnäytön käyttö parkissa ja ajon aikana oli sulavaa kaikilta muilta osin, paitsi navigointijärjestelmä oli aluksi itselleni hieman kömpelö. Tämä johtui todennäköisesti allekirjoittaneesta, jolle on diagnosoitu parantumaton porilaisuus. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Bornista löytyi navigointijärjestelmä, jonka käyttö oli aluksi allekirjoittaneelle hieman vaikeahko 

Koeajo suoritettiin vaihtelevissa olosuhteissa niiden vaihdellessa kaupunkiajosta moottoriteille, ja Born selviytyi niistä kaikista vaivattomasti. Auton ohjaus oli tarkka ja hallittu, mikä antoi allekirjoittaneelle luottamusta ajamiseen.

Cupra Bornin pidettävyys mutkateillä oli erinomainen, ja auton sporttinen luonne korostui näillä osuuksilla. Moottoritiellä testasin adaptiivista vakionopeuden säädintä, joka oli erinomainen lisäys tuomaan ajomukavuutta. Voin hyvin kuvitella, että tämä avustusjärjestelmä on haluttu ominaisuus kuljettajille pidemmille ajomatkoille. 

Yksi koeajossa erityisesti mieleenpainuvista asioista oli regeneratiivisen jarrutuksen toiminta. Kun kaasusta päästi irti, auto hidasti merkittävästi ilman jarrupolkimen käyttöä, mikä lisäsi ajomukavuutta ja auttoi säästämään energiaa.

Lisäksi regeneratiivinen jarrutus lataa akkua hieman ajon aikana, mikä on aina tervetullut ominaisuus. Mielestäni Bornissa regeneratiivisten jarrujen jarrutusvoimakkuus oli kuitenkin merkittävästi matalampi kuin esimerkiksi Teslassa, joten tällä autolla aito ”yhden polkimen ajo” ei onnistu samalla tavalla kuin Tesloilla. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Cupra Bornin peruutustutka oli helppokäyttöinen ja selkeä myös kuskille, joka ei ole sellaiseen aikaisemmin tottunut. Tutkat löytyivät myös auton etuosasta 

Suurin eroavaisuus muihin koeajettuihin sähköautoihin oli mielestäni kuljettajan näkyvyys ja jarruttamisen voimakkuus. Perusasetuksilla jarrua sai painaa voimakkaasti ennen kuin se alkoi edes jarruttamaan, mikä oli suuri poikkeama muihin ajamiini sähköautoihin. Olin aikaisemmin tottunut siihen, että pelkästään jarrupolkimen hipaiseminen riittää sinkoamaan kuljettajan pään läpi tuulilasista (pikkuista liioittelua, mutta ymmärrätte varmasti mitä tarkoitan).

Kuljettajan näkyvyys Bornissa on taas aivan älyttömän hyvä ja laaja verrattuna mihinkään muuhun sähköautoon mitä olen ajanut. Tämä lisää ehdottomasti ajoturvallisuutta erityisesti kaistaa vaihdettaessa moottoritiellä.  

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

77 kWh akusto tarjoaa yli 500 kilometrin kantaman 

Sähköauton akusto on tärkeä tekijä sen käytettävyyden kannalta, ja Bornin osalta sille on annettava kiitosta. Riittävän suuri akku antaa hyvän toimintasäteen, joka riittää käytännössä aivan kaikille päivittäisille matkoille lataustaukoa tarvitsematta. Tällä(kään) sähköautolla ei pääse ajamaan peräkärryllä Lappiin ilman lataamista, mutta peruskäyttöön akku on erittäin riittävä. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Autosta löytyi lisävarusteita jokaiseen lähtöön 

Valmistajan mukaan yhdistetty sähkön kulutus (WLTP) on 15.9-17.6 kWh/100 km, minkä myötä yhdistetyksi toimintamatkaksi he ilmoittavat 544-492 kilometriä. Autokaupan myyjän mukaan kantama on suunnilleen 500 kilometriä todellisuudessakin, joka on mielestäni erinomainen suoritus auton painaessa kuitenkin melkein 2000 kilogrammaa. 

Cupra Born koeajo kokemuksia

Kosketusnäytöltä sai kätevästi esiin ajotiedot, jonka mukaan sähkökulutus 100 kilometri kohden oli noin 18 kWh. 

Akuston lataaminen onnistuu vakiovarusteisiin kuuluvalla Type 2 -Suko -tilapäislatauslaitteella (1.8 kW), mutta Cupra-kotilatauslaite on saatavilla erikseen ostettuna. Tästä kotilatauslaitteesta on saatavana 1- ja 3-vaiheisena aina 11 kW:n saakka. Pikalatausasemilla auton lataaminen onnistuu yli 100 kW:n teholla, kun akun lataus on tarpeeksi matala. 

Cupra Born sähköauto kokemuksia

Cupra Born e-Boost sähköauton suuremmalla akulla ja tehokkaammalla moottorilla saa omakseen 48 350 euron hintaan.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Miten paljon Cupra Born suuremmalla akulla ja tehokkaammalla moottorilla maksaa? 

Koeajossa olleen Cupra Born e-Boost sähköauton suuremmalla akulla ja tehokkaammalla moottorilla saa omakseen 48 350 euron hintaan tai 672 €/kk, jos vaihdossa antaa 10 000 euron arvoisen auton käsirahana ja viimeisen maksuerän asettaa nollaan euroon.

Sisaren, Volkswagen ID.3 Pro S Business Plus -sähköauton 77 kWh akulla ja 150 kW teholla saa omakseen vain karvan verran enemmällä eli 49 100 eurolla.

Jos siis tyylikkäämpi ja modernimpi muotoilu on enemmän sinulle sopiva, niin tämä auto on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Varaa siis oma koeajo ja käy kokemassa Cupra Born myös itse! Suosittelen! 

Cupra Born e-Boost 170 kW 77 kWh
 • Vuosimalli: 2023
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (168 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Takaveto
 • Mittarilukema: 200 km
 • Koeajon tarjosi: K-auto Turku Vaihtoautot 

Nyt luetuimmat