Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Koeajo: Hyundai Ioniq 5 – Nelivetoinen täyssähköauto futuristisella muotoilulla 

Koeajettu Hyundai Ioniq 5 77 kWh AWD 325 hv Premium -sähköauto toimi samalla ajajan ensipuraisuna Hyundain maailmaan.

Hyundain automallistoon liittyi vuonna 2021 Hyundai Ioniq 5, joka on kompakti crossover SUV, jossa on hyvin uniikki futuristinen muotoilu. Hyundai Ioniq 5 on täyssähkö, jota on saatavilla kahdella eri mallilla, joko takavetoisena tai nelivetoisena.

Kyseisen auto perustuu Frankfurt Motor Show -tapahtumassa syksyllä 2019 esitettyyn konseptiautoon Hyundai 45:een, mutta sekä konseptiauton että Ioniq 5:n inspiraation lähteenä on toiminut Hyundai Pony. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Yleisesti Hyundai Ioniq 5 -sähköautosta

Hyundai Motor Company on eteläkorealainen autovalmistaja, jonka merkkeihin kuuluvat Hyundain lisäksi myös luksusautomerkki Genesis ja suomalaisille tuttu Kia.

Hyundaihin liittyvä mielenkiintoinen nippelitieto on se, että Hyundai on ensimmäinen eteläkorealainen automerkki, joka on tuotu Suomeen vuonna 1990. Hyundaita ei hetkellisesti tuotu Suomeen 1990-luvulla maahantuojan lopetettua toimintansa, mutta toimitukset palasivat takaisin 2000-luvun alussa. Pitkästä historiasta huolimatta Hyundai on edelleen Suomessa varsin pieni toimija noin parin prosenttiyksikön markkinaosuudella. 

Tämän päivän koeajossa pääsin aivan upean Hyundai Ioniq 5 77 kWh AWD 325 hv Premium -sähköauton rattiin, mikä oli ensi puraisuni Hyundain maailmaan. Ja näin Star Wars nörttinä, futuristinen ulkonäkö ja pikselivalot kiehtoivat. 

Lue myös: Hyundai Ioniq Plug-In – hyvä vaihtoehto täyssähköautolle

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Ioniq 5:n ajokokemus oli hyvä, mutta ei kuitenkaan uniikki 

Käynnistäessä auton, sähköisesti toimivat istuimet hakeutuvat automaattisesti haluttuun tallennettuun ajoasentoon (muistitoiminnolla varustettu kuljettajan istuin), joka tuli allekirjoittaneelle hieman yllätyksenä. Penkit ovat tuntuivat tukevilta ja sopivan pehmeiltä. Avainpesää ei tässä autossa ole, vaan sen on korvannut painike, jolla auto sammutetaan ja käynnistetään. Voit siis huoletta pitää avaimia taskussa koko ajon ajan. 

Hyundain vaihteet sijaitsevat ratin oikealla puolella erillisessä viiksessä, jonka käyttäminen oli yksinkertaista pienen totuttelun jälkeen. Tämä oli mielestäni oikein toimiva ratkaisu valmistajalta, mutta en muista koskaan aikaisemmin nähneeni mitään vastaavaa. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Ajotietokoneen viereisestä kosketusnäytöstä onnistui muun muassa radion säätö

En tiedä johtuiko se allekirjoittaneen osaamattomuudesta vai mistä, mutta en tosissani löytänyt kosketusnäytön kautta mitään osastoa, jossa olisin voinut muuttaa auton ominaisuuksia. Jos olet joskus käynyt koeajamassa Teslan mallistoa, niin tiedät että pystyt kosketusnäytön kautta muuttamaan kaikkia auton ominaisuuksia ja vaikka pelaamaan Witcheriä latausasemalla autoa ladattaessa.

Auton ominaisuuksien modifioinnin puuttuminen kosketusnäytöstä oli todellinen yllätys. Tietysti kaikkien ominaisuuksien kytkeminen onnistui ratista tai ratin viiksistä, mutta olisin silti toivonut asetuksia kosketusnäyttöön näin tekniikan ”ihmelapsena”. 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Koeajossa tuntumaa i-PEDALiin

Auto oli minulla koeajossa reilun tunnin ajan, josta puolet vietin normaalissa ajotilassa ja toisen puolen sporttitilassa. Käytin pelkästään regeneratiivista jarrutusta (tässä automallissa kulkee nimellä i-PEDAL), jossa kaasupoljinta nostettaessa auto jarruttaa voimakkaasti samanaikaisesti ladaten akkuja.

Tämän auton kohdalla jarrutus ei ollut mitenkään erityisen voimakas, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, vaikka olisit ensimmäistä kertaa tällaisen ominaisuuden omaavaa autoa ajamassa. Näistä kahdesta ajotilasta sporttitila tuli ehdottomasti omaksi suosikikseni, mutta taloudelliseen ajotyyliin siitä ei ole. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Vilkkua käyttäessä aktivoituu auton kyljessä sijaitseva kamera, jonka kuvaa voi seurata kätevästi ajotietokoneelta

Koeajamastani Ioniqista löytyi paljon herkkuja lisäämään ajomukavuutta ja -turvallisuutta. Ajonavustusjärjestelmä esimerkiksi alkaa kääntämään rattia jo huomattavasti kuljettaa aikaisemmin, jos se huomaa lähestyvän kaarteen. Tien keskiviivan hipaiseminen renkaalla taas aiheuttaa sen, että auto automaattisesti korjaa auton kulkuradan keskellä omaa kaistaa.

Tämän lisäksi auton kamerat automaattisesti varoittavat, jos auto lähestyy sinua sokeasta pisteestä. Auton turvallisuuteen on siis panostettu aivan älyttömästi ja sen huomaa jo lyhyelläkin koeajolla. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Auton vaihteet sijaitsevat ratin oikealla puolella ja ajotilavalitsin vasemmalla puolella

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Painoa riittää, mutta niin riittää suorituskykyäkin

Koeajossa olleen auton massa on hieman normaalia korkeampi (reilut 2100 kg), mutta siitä huolimatta auto lähtee valoista kuin hauki kaislikosta varsinkin, jos vaihtaa sporttitilan käyttöön. Auton valmistajan mukaan auto saavuttaa 100 km/h nopeuden 5.1 sekunnissa, jonka allekirjoitan täysin.

Aivan normaalillakin ajotilalla auto on oikein ketterä ja autojen ohittaminen nopeasti sekä turvallisesti onnistuu vaivatta. Auto on myös hyvin eristetty, jonka huomasi siitä, että vaikka ajoin nastarenkailla, niin nastojen rapinaa ei juuri kuullut auton sisälle suurillakaan nopeuksilla. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Ioniq 5 on futuristisella muotoilullaan silmiinpistävä, mutta omaan makuuni upea

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

HUD-heijastusnäyttö kiinnitti huomion

Koeajon ensimetreistä lähtien huomasin erikoisuuden, joka ei ole tullut vielä monessa uudessa autossa vastaan ja se on tuulilasiin heijastuvat ajotiedot. Tuulilasiin heijastui koeajon aikana muun muassa nopeus, varoitus lähestyvästä ohittavasta autosta, vakionopeuden säätimen kuin ajoa avustava ajotietokoneen käyttö.

Valitettavasti tämän ominaisuuden pukeminen tekstiksi on haastavaa, joten suosittelen käymään ajamassa Ioniq 5:sta, niin pääset kokemaan itse saman. Pienen totuttelun jälkeen ei meinaan enää tarvitse pälyillä ajotietokoneeseen, mikä tekee ajamisesta turvallisempaa. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Suurentamalla kuvaa näet nopeuden heijastuksen tuulilasissa

Ioniq 5 oli ensimmäinen Hyundai, jota olen elämässäni ajanut, joten minulla ei ole hyvää vertailukohtaa saman autonvalmistajan muista automalleista. Toisaalta minulla oli vahvat ennakkoluulot kyseisen automerkin autoihin, mutta voin rehellisesti sanoa, että ne karistuivat pois heti autoon istumisen jälkeen tai aivan viimeistään siinä, kun olin ajanut autoa viitisen minuuttia.

Ajotuntuma oli aivan yhtä hyvä kuin premium-merkkien, joten jos en olisi tiennyt koeajamaani autoa, niin olisin voinut sen hyvin olevan saksalainen premium-auto. 

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Sisätilat ovat riittävät tilavat isommallekin kotitaloudelle 

Ulkopuolelta autoa tarkasteltaessa ei täysin uskoisi, miten tilavalta auto todellisessa tuntuu istuimelle istahtaessa. Vaikka auto onkin kompakti, niin sinne mahtuu isommankin kotitalouden tavarat kerralla mukaan perheenjäseniä unohtamatta. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Yhden turvaistuimen kiinnittämisen jälkeen autoon jäi vielä tolkuttomasti tilaa muilla kanssamatkustajille

Auton verhoilussa käytetyt materiaalit tuntuivat laadukkailta ja ainakin omaan silmään valkoinen ekologisesti prosessoitu nahkaverhoilu näytti älyttömän hyvältä. Kosketusnäytön muotoilu oli muista sähköautoista poikkeava ja itseasiassa hieman kaipasin normaalin muotoista näyttöä. Muilta osin en huomannut sisustassa juuri mitään kehityskohteita. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Auton sisustus oli tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen

Takapenkillä istuvat kanssamatkustajat pääsevät nauttimaan erittäin mukavista istuimista (joista löytyi muuten myös lämmitys) ja suuresta jalkatilasta, mikä ehdottomasti on hyvä lisä pitkillä matkoilla. Ainakin näin allekirjoittaneelle ”metrimakelle” takapenkki tuntui aivan valtavalta.

Koeajossa olleessa autossa oli autoliikkeen myyjän lapsen turvaistuin asennettuna osoittamaan miten paljon tilaa autoon jää edelleen, vaikka perheenlisäystä olisi tullut. Pienen tai vaikka vähän isommankin perheen omaava löytää tästä varmasti loistavan tila-auton itselleen. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Takapenkillä on paljon tilaa vielä turvaistuimen asentamisen jälkeenkin.

Tavaratilassa on älyttömän paljon tilaa, vaikka kyseessä on kompakti crossover. SUVeille tyypillinen tilavuus on kuitenkin saatu jotenkin ahdettua tähän korimalliin. Näin koiraisinä (puolella lukijoista tuli varmaan pikkuisen oksennusta suuhun) katson tavaratilaa aina sillä silmällä, että mahtuuko sinne tavaraa vielä kuljetuskopan jälkeen vai ei. Ja tämän auton kohdalla voi sanoa, että mahtuu ja paljon. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Hyundai Ioniq 5:n tavaratila on järkyttävän tilava verrattuna auton kokoon. Tavaratilan luukku sulkeutuu kätevästi sähköisellä avustimella nappia painamalla. 

Keskikonsoli on Ioniqissa hyvin uniikki ja en ole koskaan aikaisemmin nähnyt mitään samanlaista. Toisaalta olisin toivonut muille autoille tyypillistä kosketusnäyttöä, mutta jos sen unohdamme hetkeksi, niin tarjosi keskikonsoli kaiken tarvitsevan ja vielä vähän päälle. Keskikonsolista löytyi kaksi USB-latauspistoketta ja tehokas 15 W langaton älypuhelimen Qi-lataus jäähdytystoiminnolla. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Keskikonsoli oli yksinkertainen, mutta toimiva

77.4 kWh akusto tarjoaa 481 kilometrin kantaman 

Valmistajan mukaan nelivedon yhdistetty sähkön kulutus (WLTP) on 18 kWh / 100 km, minkä myötä yhdistetyksi toimintamatkaksi he ilmoittavat 481 kilometriä. Kaupunkiajossa kulutus laski itselläni huomattavasti tämän alle ollen noin 14-15 kWh / 100 km hieman riippuen ajotavasta ja käytetystä ajotilasta.

Toisaalta moottoritiellä ajettaessa kulutus nousi nopeasti yli 20 kWh rajan yläpuolelle, kuten odottaa saattaa. Taloudellisella ajamisella uskoisin näin lämpimillä keleillä kantaman olevan reilusti yli 400 kilometriä, mitä pidän oikein hyvänä suorituksena hieman painavammalle autolle. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Sporttitilassa ajamalla kulutus pysyi noin 15-16 kWh / 100 km, kun nopeudet pyörivät 40-60 km/h maastossa.

Auton lataaminen onnistuu myös todella nopeasti suurteholatausasemalla (joita Suomessa on vielä melko harvassa), jolloin akun varauksen nostaminen 10 prosentista 80 prosenttiin käy noin 18 minuutissa valmistajan mukaan.

Esimerkiksi itselleni tämä ei ole niin arvokas ominaisuus, kun auton lataaminen tapahtuisi 99.9 prosenttia kerroista kotosalla, mutta kerran vuodessa tehtäviä pidempiä matkoja varten tämä on kieltämättä aivan kätevä ominaisuus. Kotonakin normaalilla Type 2 10.5 kW 3-vaihe latauksella akun varaustila pitäisi nousta 10 prosentista 100 prosenttiin noin 7.5 tunnin aikana. 

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Latauspistoke löytyy auton oikeasta kyljestä. Auto näyttää aikas hyvältä, eikö totta? 

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miten paljon pitää pulittaa, että koeajossa ollut auto löytyisi omasta autotallista? 

Koeajossa olleen Hyundai Ioniq 5 77 kWh AWD 325 hv Premium -sähköauton hankinta onnistuu useampien jälleenmyyjien kautta, mutta esimerkiksi koeajon tarjonneen Autoverkkokauppa.fi -sivuston kautta löydät kyseisen auton heti itsellesi tilattavaksi.  

Hyundai Ioniq 5 koeajo kokemuksia sähköauto

Auto on upea ilmestys myös takaapäin, mutta vaatii totuttelua erikoisella muotoilullaan ja pikselivaloillaan.

Koeajossa olleen Premium nelivedon, jossa oli useampia lisävarusteita, loppuhinnaksi tulee 68 129 euroa tai 1047 €/kk, kun kokonaiskorko on 2.9% (kampanjahinta koeajon tarjonneella autoliikkeellä artikkelin tekohetkellä), maksuaika on 72 kuukautta ja viimeiseksi maksueräksi asetetaan nolla euroa. Kyseisen auton pystyy ostamaan esimerkiksi tänään itselleen, mitä samaa ei voi sanoa muiden Ioniq 5:n osalta.

Kysyin tätä artikkelia varten myös tarjouksen aivan karvalakkimallista (Hyundai Ioniq 5 77 kWh 229 hv Style metallivärillä), jonka kokonaishinnaksi tuli 55 369 euroa. Tämän karvalakkimallin saisi kotipihaansa vasta vuoden 2024 viimeisellä kvartaalilla, jos auton laittaa tilaukseen 16.5.2023 mennessä. Toimitusajat ovat sähköautoille tyypilliseen tapaan reilusti yli vuoden päivät, joten millekään hätähousulle tämä ei ole hyvä vaihtoehto. 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Oliko ajokokemuksessa moitittavaa? 

Lyhyesti sanottuna ei, mutta omallakin vaatimattomalla sähköautojen ajokokemuksella en kokenut juuri mitään uniikkia tunnetta autoa ajettaessa. Tätä ei pidä tulkita negatiivisesti, koska ei minulla autosta myös mitään negatiivista sanottavaa ole.

Sanoisin, että Skodan Enyaq iV, ajokokemus on omasta mielestäni täysin identtinen. Toisin sanoen pääset samanlaiseen ajokokemukseen melkein yhtä tilavalla autolla hieman edullisemmin ostaessasi Hyundai Ioniq 5 sähköauton. Suosittelen käymään koeajamassa! 

Lähteet: Hyundai.fi ja Wikipedia.org 

Hyundai Ioniq 5 77 kWh AWD 325 hv Premium
 • Vuosimalli: 2022
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (239 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Neliveto
 • Mittarilukema: 4100 km
 • Koeajon tarjosi: Autoverkkokauppa.fi, Raisio

Nyt luetuimmat