Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Hyundai i30 1.5 DPi – loman pituinen koeajo Espanjan lämmössä

Málagan lentokentällä sain avaimet Hyundai i30 vuokra-autoon. Siitä alkoikin aurinkoinen 1500 kilometrin pituinen koeajo.

Korealaiset autonvalmistajat Hyundai ja Kia ovat viimeisten 20 vuoden aikana nostaneet itsensä keskiluokan autosegmentin huipun tuntumaan. Se on kova suoritus segmentillä, jota dominoi eurooppalaiset mallit kuten Volkswagen Golf, Opel Astra, Renault Megane ja Audi A3.

Hyundain tarjoama keskiluokan auto on vuodesta 2007 lähtien ollut i30. Valitsemani vuokrafirman ansiosta koeajossa oli mallin viimeisin facelift versio vuosimallia 2021. Etuvetoista viistoperää liikutti vapaasti hengittävä 1.5 litrainen nelisylinterinen moottori ja kuusivaihteinen manuaalilaatikko.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Viaton muotoilu

Hyundai i30 muotoilu on kehittynyt vuosien varrella parempaan suuntaan ja tämä viimeisin versio on mielestäni tyylikkäin. Korin linjat ovat konservatiiviset ja muodot ovat selkeästi suunniteltu siten, että loukkaisivat mahdollisimman vähän silmäpareja. Lyhykäisyydessä voi sanoa, että i30 on helposti lähestyttävä. 

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Tässä facelift mallissa on leveämpi ja hyökkäävämpi etusäleikkö. Valoumpioiden kärjet ovat kohdistettu keulassa olevaan suureen Hyundai logoon, joka korostaa määrätietoista ulkonäköä. Vuokra-autossani oli myös 20 kappaletta pieniä kolmion muotoisia päivävaloja. Autossa oli myös tyylikkäät 17 tuuman vanteet, jotka korostivat keulan väritystä.

Auton kadotti helposti parkkihalliin, jos se oli pysäköity keula edellä. Takaperä on niin huomaamaton, että huonosti valaistussa parkkihallissa kävelin kerran jopa Hyundain ohi. 

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Auton tumma sinivihreä metalliväri (Dark Teal) on mielestäni hyvin tyylikäs viinitarhan iltavalossa otetuissa kuvissa.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Hyvä varustetaso

Tarkkasilmäiset huomaavat kuvista, että takapuskurin alareunassa olevat neljä ympyrää tarkoittavat, että vuokra-autossamme oli peruutustutka. Se alkaa olla moderneissa autoissa jo vakiovaruste, mutta tässä i30:ssä oli enemmän varusteita mitä uskalsinkaan odottaa.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Peruutustutkan kanssa toimi myös yllättävän teräväkuvainen peruutuskamera. Eteenpäin ajaessa avustuksina oli vakionopeudensäädin ja kaistavahtijärjestelmä, joka piti auton poissa valkoisesta maalikerroksesta. Tämä kaistavahtijärjestelmä kääntää rattia väkisin ja joskus hieman yllättäen pitääkseen auton keskellä kaistaa. Minä en tästä pitänyt, joten sen käyttö jäi vähälle.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Sisätiloissa automaattisen ilmastoinnin lisäksi löytyi auton mukavin yllätysvaruste. Puhelimen kytkentä Android Autoon tai Apple Carplayhin. Nämä ovat autoon sisäänrakennettuja sovelluksia, joka antaa pääsyn oman puhelimen sovelluksiin auton keskiruudun kautta. Tämä eliminoi tarpeen navigaattorille, koska Googlen Maps -sovelluksen pystyi yhdistämään suoraan puhelimesta auton näyttöön. 

Kiitos Android Auton, oli ajaminen vieraassa maassa helppoa ja liikenteen vaaratilanteet vähissä. 

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Turboton on nykyään ponneton

Eniten ärsyttäviä tilanteita aiheutti vuokra-autolle ominainen aneeminen moottori. Tämä 1.5 litran DPi lohko tuottaa 110 hevosvoimaa pelkästään punaisella 6000 kierroksen rajalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että päivittäisessä ajossa moottorin huipputehoa ei koe koskaan. Auto oli tasaisen hidas ja venttiilit saivat melkein tanssia konepellillä moottoritielle kiihdyttäessä. Mutta näin se on, jos vuokraa melkein minkä tahansa auton Etelä-Euroopassa.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Onneksi Hyundai i30 moottorivalikoima on laaja ja suosittelen vahvasti turboahdetun moottorin hankkimista, jos i30 on kiikarissa. Bensiiniturbomoottorin tunnistaa T-GDi kirjainyhdistelmästä. 

Vuokrattu i30 kulutti 6,5 litraa sadalla 1500 kilometrin matkalla, mutta veikkaan, että tehokkaammalla turbomoottorilla kulutus olisi ollut samaa luokkaa, ellei jopa parempi.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ajettavuus ja mukavuus

Ajettavuutta on turha analysoida liikaa. Ohjaus on elektroninen, eli kevyt ja tunnoton. Täydellinen Espanjan vanhoissa kapeiden katujen kylissä sekä parkkihalleissa, mutta vuoristotiellä alusta ja ohjaus eivät olleet osa matkan hauskuustekijöistä, olivat pelkästään läsnä ja tekivät tehtävänsä. Jarrupoljin oli erityisen hyvin “kalibroitu”. Jarruissa oli tuntumaa ja poljin oli intuitiivinen.

Vaihdelaatikko ja kytkin näkivät heikon moottorin takia paljon toimintaa. Hiukan letkeä vaihteenvalitsin ei koskaan mennyt hermoille, eli hyvä arkilaatikko. Kytkin oli niin kevyt, että kun matkan jälkeen hyppäsin taas omaan autooni voin vannoa, että vasemman jalan lihakset olivat supistuneet. Oman autoni kytkin tuntui kuin olisi polkenut sileää kalliorannikkoa ja aloin hiukan kaipaamaan Hyundain vaivattomuutta.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

1500 km meni kivuttomasti

Matkan aikana kukaan ei valittanut selkäkivuista tai muista pitkän istumisen johtuvista oireista. Penkit eivät olleet erityisen loistavat tai tukevat mutta tarpeeksi pehmeät, ryhdikkäät ja tilavat, jotta alaselkä ei kangistunut. Ajoasento oli helppo löytää ja ratti oli sopivan kokoinen sekä oikealla paikallaan. 

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Takapenkillä ei tullut istuttua vaan se oli enemmän vesipullojen säilytyspaikka. Takapenkki kuitenkin vaikutti tarpeeksi tilavalta pienelle perheautolle. 

Takaluukku oli varustettu säädettävällä lattialla. Tavaratilan lattiaa pystyi säätämään takapuskurin tasolle, joten painava matkalaukku oli helppo vetää takaluukusta ulos nostamatta puskurin ylin. Lattian sai myös alemmas, jos olisi ollut tarvetta suurentaa tavaratilan kapasiteettia.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Hyundai i30 on hyvä perusauto hyvillä varusteilla

Paahtavasta Iberian niemimaan helteestä huolimatta suoriutui Hyundai i30 mukisematta, kuten modernin auton kuuluu. Pelkäsin, että auto saattaa ylikuumentua yli 40 asteen helteessä, mutta se pelko oli turha.

Tietysti olisin halunnut lomalla ajaa kiinnostavampaa ja hauskempaa autoa, mutta turha siitä on valittaa. Hyundai i30 oli hyvä matkakumppani ja kyyditti vaimoni ja minut helteiden läpi ihanassa ilmastoinnin tuulessa. Voin lämpimästi suositella Hyundai i30:tä työmatkojen suorittamiseen, kunhan moottorin kyljessä on turbo.

Hyundai i30 koeajo kokemuksia
Hyundai i30 1.5 DPi

Nyt luetuimmat