Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Audi A3 (Typ 8V) – Laadukas sportback pienperheelle

Audi A3 on ollut tavallista pidemmässä koeajossa, jonka myötä kokemuksia on kertynyt peräti 55 000 kilometrin ja 3,5 vuoden edestä.

Audi on jostain syystä aina resonoinut hyvin itseni kanssa ja laadukkaista premium-autoista se on aina ollut hankintalistani kärjessä. Huhtikuussa 2019 päädyimme ostamaan puolisoni kanssa ensimmäisen saksalaisen premium-auton, kun olimme ennen tottuneet olemaan Toyota-leirissä. En ole katunut hetkeäkään tätä tallimuutosta. Vaikka auto oli ostohetkellä jo viitisen vuotta vanha, niin omalla mittapuulla puhutaan uudesta autosta. Tätä uudempaa en pystyisi varmaan koskaan ostamaan älyttömän kalliiden ensikilometrien vuoksi.

Audi kuuluu saksalaiseen Volkswagen-konserniin, joka on yksi maailman suurimmista autovalmistajista. Audin juuret kantautuvat aina vuoteen 1910 asti, jolloin August Horch perusti omaa nimeään kantavan autotehtaan. 1930-luvulla neljä autovalmistajaa Audi, Wanderer, Horch ja DKW yhdistyivät yhdeksi yritykseksi, joka kantoi nimeä Auto Union AG. Varmaan monelle onkin jo tuttu nippelitieto, että Audin logon neljä rengasta kuvastavat juuri näitä neljää yhdistynyttä yritystä.

Tällä kertaa tekstissä esiteltävän auton kanssa koeajo on kerennyt kestämään jo reilut 3.5 vuotta, joka kilometreinä alkaa lähenemään jo noin 55 000. Näen myös yhteisiä kilometrejä vielä tuhansia edessä ennen sähköautoon siirtymistä.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Sisätilat ovat riittävät pariskunnalle ja ensimmäiseen lapseen asti – Sitten nousee raja vastaan

Sportback-mallit eivät ole tunnettuja siitä, että ne olisivat mitenkään erityisen tilavia. Audi A3 ei ole tässä myöskään poikkeus ja en voisikaan suositella kyseisen auton hankkimista, jos perheessä löytyy jo kaksi lasta tai enemmän. Yksinelävälle, pariskunnalla tai yhden lapsen omaavalla kotitaloudelle auton koko on mielestäni riittävä ja tämä oli myös yksi suuri tekijä siihen miksi päädyimme valitsemaan kyseisen mallin. Se palvelee käyttötarkoitustaan meidän tapauksessa useamman vuoden ajan.

Autoon rattiin istahtaessa huomaa, että autossa käytetyt materiaalit ja verhoilu ovat laadukkaan tuntuiset, mutta ei niistä mitään ökyauto fiilistä saa. Autossa ainoa hieman poikkeuksellinen näky on kojelaudassa oleva näyttö, joka nousee esille virtojen tullessa päälle. Riippuu sitten varmaan haastateltavasta henkilöstä, että tykkääkö sen ulkonäöstä vai ei, mutta omaan silmään se näyttää hyvältä.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Audi A3 istuinpenkit omaavat paljon erilaisia säätömahdollisuuksia

Auto on kooltaan sen verran tilava kuitenkin, että yhden lapsen kuljettaminen turvaistuimessa jättää vielä tarpeeksi tilaa muulle perheelle ja tavaroille. Kahden lapsen kuljettaminen turvaistuimessa ei enää jättäisi tilaa oikeastaan millekkään muulle, joten silloin kannattaa alkaa pohtimaan jo auton vaihtoa suurempaan. Tämä ei varmasti tule suurena yllätyksenä.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Pienelle autolle tyypilliseen tapaan auton takapenkillä ei ole liikaa tilaa, mutta toistaiseksi kaikki ovat aina mahtuneet hyvin

Auton takapenkit ovat tukevat ja keskikokoinen aikuinen mahtuu sinne hyvin ilman suurempia hampaankiristyksiä. Jos olet Hanno Möttölän kokoinen kaveri, niin todennäköisesti ryhtisi muistuttaa enemmänkin Notre Damen kellonsoittajaa kuin suoraselkeistä kaveri, joten tässä tapauksessa auto on tilaltaan liian pieni. Mukavaksi matkustamisen takapenkillä tekee sen, että takatilassa on myös omat tuulettimet, joten kesähelteilläkään ei tule kuuma.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Audin sisustus on tyylikäs, kestävä ja hyvälaatuinen.

Audin tavaratila on auton pieneen kokoon nähden mielestäni yllättävän tilava, jotta esimerkiksi suuren kuljetuskopan käyttäminenkin on mahdollista samalla jättäen hieman tilaa matkustustavaroille. Perheeseemme kuuluu kaksi parsonrusselinterrieriä, joten ainakin tämän kokoisten koirien kuljettaminen onnistuu turvallisesti ja mutkitta.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Takaluukkuun mahtuu hyvin kuljetuskoppa kahdelle parsonrusselinterrierille

Auton rattiin on saatu tyylikkäästi kaikki tarpeelliset painikkeet turvallisemman ajamisen mahdollistamiseksi. Jos puhelin on kytketty Bluetoothilla autoon, niin pystyt vastaamaan ratista olevasta painikkeesta. Pienen harjoittelun jälkeen myös soittaminen onnistuu, mutta itsellä kesti hetken aikaa oppia tämän sulakäyttö ajon yhteydessä. Myös radiokanavien vaihto painikkeilla tai äänikomennoilla onnistuu, mutta rehellisesti pitää sanoa, että äänikomennoilla asioiden vaihtaminen on enemmänkin arpapeliä kuin sulavaa.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Auton ratista löytyy paljon painikkeita aina vakionopeuden säätimestä puhelun vastaamiseen

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Ajokokemus on ollut priimaa – Erityisesti Xenon-valot tuovat lisäturvallisuutta ajamiseen

Audin pienestä koosta riippumatta ajokokemus on vankka ja sinusta tuntuu jokaiselle hetkellä, että auto on hyvin hallinnassasi. Myös suurilla nopeuksilla sinusta helposti tuntuu, että eihän tässä niin kovaa edes ajeta (en siis ohjeista ajamaan ylinopeutta). Koska autolla on sen verran vähän massaa, niin sporttivaihteilla auto myös kiihtyy erittäin sutjakkaasti, vaikkakaan mihinkään sähköautokiihtymiseen on turha edes haaveilla pääsevänsä.

Peruuttamista varten autosta löytyy peruutustutka, joka ilmoittaa lähestyvät asiat äänimerkein (mitä tiheämpi äänimerkki, sitä lähempänä kohdetta ollaan). Aivan ensimmäisinä kuukausina muistan epäilleeni sitä, että mahtaako peruutustutka huomata pienimmätkin ulkonevat asiat, mutta näin parin vuoden jälkeen voin sanoa, että ainakin toistaiseksi kaikki ovat jääneet tutkan haaviin.

Yhtenä suurena mukavuutena pitää nostaa automaattivaihteiston, jota missään edellisessä autossani ei ole ollut. Automaattivaihteisen auton ajaminen on vaan niin paljon helpompaa, kun toisessa kädessä on minulle tyypilliseen tapaan jäätelö, erityisesti kesäisin käytännössä joka päivä. Manuaalivaihteisessa autossakin on puolensa, mutta luulen tästä lähtien aina valitsevani automaattivaihteisen.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Edestäpäin Audi A3 hivelee silmää

Suurin yksittäinen ero edelliseen autoon verrattuna on Audista vakiovarusteena löytyvät Xenon-valot, joita edellisissä autoissa ei ole ollut. Olen aivan ällikällä lyöty miten paljon paremmin ja pidemmälle näillä ajovaloilla näkee ja en voisi enää vaihtaa takaisin autoon, josta ei Xenon-valoja löytyisi. Ne ovat ehdottomat turvalliseen ajamiseen erityisesti vaarallisina sateisina syksyisinä öinä.

Audi A3 tyylikäs viistoperäinen auto pienelle perheelle tai pariskunnalle

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Audin hankkiminen oli lapsuuden unelman toteuttaminen

Tarkan markan kaverina uudehkon auton ostaminen voi olla erittäin vaikea perustella säästämisenä (vaikka omasta mielestäni itse asiassa Audiin vaihtaminen säästää rahaa alhaisempien käyttökustannusten vuoksi verrattuna edelliseen autooni), mutta koko elämä ei aina tarvitsekaan pyöriä mahdollisimman korkean säästämisen ympärillä.

Omasta lapsuudestani muistan vain muutamia materialismiin liittyviä unelmia ja niistä ehdottomasti suurin oli se, että haluan joskus omistaa Audin, edes mallilla ei ole merkitystä. Olin siis erittäin onnellinen siitä, että pääsin ostamaan näinkin uuden Audi A3 omaan käyttöön.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Keskikonsolista löytyy kaikki tarvittava latauspistokkeita lukuun ottamatta

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Audi A3 on säilyttänyt arvonsa aivan älyttömän hyvin – Tästä saamme pääosin kiittää koronaa

Kuten aikaisemmin mainitsinkin, niin ostimme Audin huhtikuussa 2019. Ostimme auton Turun Caarasta (nykyään tunnetaan nimellä K-auto) 20 900 euron hintaan sisältäen kaiken mahdollisen kulun paitsi rahoituksen korot. Toisin sanoen hinnassa on mukana myös auton toimitusmaksu ja luoton perustusmaksu.

Kävin koeajamassa Skoda Enyaqi iV täyssähköautoa muutama viikko sitten, minkä yhteydessä pyysin myös tarjouksen Audistamme ymmärtääkseni sen tämän hetkisen todellisen myyntiarvon. Olin seurannut oman autoni arvonkehitystä ostosta lähtien (vuosittain päivitän auton arvon talouteni taseeseen), joten osasin hieman odottaa millä alueella hinta voisi nykyään liikkua. Sain tarjoukseksi 16 500 euroa, jota voi mielestäni pitää erittäin hyvänä. Tämä tarkoittaisi sitä, että Audin arvo olisi näiden reilun 3.5 vuoden aikana laskenut noin 4 000 euroa myyntihinnasta. Vuosittainen arvon aleminen olisi ollut siis noin 1100 euroa, joka prosentteina on noin 5. Näin hitaalle arvonalenemiselle on varmasti monia syitä, mutta uskoisin pääasiallisen syyn löytyvän kuitenkin koronan aiheuttamassa toimitusketjuongelmissa.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Auton ylläpitoon liittyvät kustannukset ovat edulliset

Vaihtaessamme vanhasta Anjoviksesta, anteeksi siis Avensiksesta, Audiin, vakuutusmaksumme putosivat 50 euroa vuodessa vaikka samalla nostimme vakuutuksen täyskaskoon tuulilasivakuutuksella osakaskosta. Ottaen huomioon, että Audi oli arvoltaan melkein nelinkertainen edelliseen autoomme, tuli edullinen vakuuttaminen positiivisena yllätyksenä.

Todella suurena yllätyksenä minulle on tullut Audin huoltamisen edullisuus. Ennen kuin jatkaa kirjoittamista, on pakko koputtaa puuta, että en nyt puheillani aiheuta heti jotain moottoririkkoa. Tähän päivään mennessä Audi on vaatinut vain määräaikaishuoltamista ja sen tekeminen on ollut edullisempaa kuin edellisessä autossani Avensiksessa. Avensikseen kun sai määräaikaishuolloissa uppoamaan keskimäärin yli 200 euroa vuodessa, niin Audilla samainen summa on jäänyt alle 150 euroon. Määräaikaishuoltoja lukuun ottamatta Audi ei ole vaatinut mitään muuta ylimääräistä laittoa paitsi kuin rengassarjojen (kesä- ja talvirenkaat) uusimisen, joka nyt on normaali kulutusosa. Yhtenä mielenkiintoisena huomiona voisi sanoa jokapääremmin vaihtosyklin, joka on Audissa 210 000 kilometriä. Olen tottunut aikaisemmissa autoissa, että tämä tehdään joka 100 000 – 150 000 kilometrin välein, joten tämä tuli mukavana yllätyksenä. Kaikki säästö on kotiin päin.

Koska auton päästöt ovat pienet ja auto on todella kevyt (vain 1300 kg), niin ajoneuvoverosta saa pulittaa vain 146.37 euroa. Edellä mainittuun Avensikseen verrattuna meidän maksamat verot puolittuivat.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Auton ominaisuuksia on mahdollista muuttaa sporttivaihteista (dynamic) aina mummumodeen (efficiency). Pääasiallisesti matka on meillä taittunut auto-asetuksella

Yhdistetty kulutus (l/100 km) on auton teknisten tietojen mukaan 5.0 litraa, mutta todellisuudessa keskimääräinen polttoaineen kulutus on meillä ollut 6.0 litran tienoilla, kun huomioidaan kasvava polttoaineen kulutus talviolosuhteissa. Edelliseen autoon verrattuna saimme pudotettua polttoaineen kulutusta lähes 3 litraa satasella. On sanomattakin selvää, että nykyisillä polttoaineen hinnoilla (2.00 €/l tai enemmän) uudemman vähäruokaisen auton vaihtaminen on järkevä päätös. Jopa omilla ajokilometreilläni (noin 15 000 km vuodessa), vuosittainen säästö polttoaineessa lähenee 1000 euroa.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB koeajo

Audista löytyy myös CD-soitin ja paikka muistikortille. Koska autossa on myös bluetooth ja kuuntelen musiikkia vain Spotifysta, niin en ole koskaan edes käyttänyt kyseistä vehjettä.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Yhteenvetona voi vain sanoa – Audi on ollut hyvä auto

Lyhyesti voi vaan todeta, että toistaiseksi Audi A3 ostaminen on ollut erittäin hyvä päätös. Saimme vähän kuluttavan premium-auton, joka ollut sopiva meidän käyttöömme. Tämän päivään mennessä yhteinen matka on ollut täysin vapaa vastoinkäymisistä ja uskoisin matkan jatkuvan samanlaisena, kunhan jatkan auton ylläpitämistä määräaikaisten huoltojen tekemisellä huolto-ohjelman mukaan. Autosta on vaikea löytää mitään negatiivista, kun kaikki on toiminut täydellisesti tähän päivään mennessä.

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW AB
 • Vuosimalli: 2014
 • Moottori: 1.4-litrainen bensiini (89 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 115000 km
 • Koeajon tarjosi: Yksityinen

Nyt luetuimmat