Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Audi Q4 e-tron – Audin pienin sähköauto suurella akulla 

Koeajettu Audi Q4 e-tron on keskikokoinen katumaasturi. Täyssähköinen auto pohjautuu Volkswagen-konsernin MEB-pohjalevylle.

Audi on aina ollut yksi lempi automerkeistäni ja olenkin ollut tyytyväinen Audi A3 Sportbackin omistaja jo noin viiden vuoden ajan. Kerroinkin aikaisemmin kokemuksistani kyseisen auton kanssa täällä Koeajolle.com sivustolla, jotka ovat olleet erinomaiset aivan näihin päiviin asti, vaikka pääsimmekin vaihtamaan autoon mekatroniikan tämän kesän aikana ja samalla köyhdyimme 2 300 euron edestä.

Nykyinen auto on kuitenkin pian kohtaamassa kunnioitettavan 10 vuoden iän, minkä vuoksi halusin lähteä koeajamaan samaisen automerkin pienintä mahdollista sähköautoa eli Audi Q4 e-tronia, joka on kompakti crossover. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Yleisesti Audista

Audi on saksalainen automerkki, joka tunnetaan laadukkaista ja korkealuokkaisista autoistaan sekä innovatiivisista teknologiaratkaisuistaan. Yhtiö perustettiin vuonna 1909, ja se kuuluu Volkswagen-konserniin, yhteen maailman suurimmista autonvalmistajista.

Audi on rakentanut mainettaan erityisesti huippuluokan suorituskykyisistä autoistaan, tyylikkäästä muotoilusta sekä edistyneistä teknisistä ominaisuuksistaan. Merkki on myös menestynyt kilparadoilla, erityisesti rallissa ja endurance-kilpailuissa, kuten Le Mans 24 tunnin kestävyysajossa. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

E-tron – Audin sähköauto

Audi Q4 e-tron kirjoituksen tekohetkellä pienin saatavilla oleva Audi-automerkin alla oleva sähköauto, vaikkakin samasta konsernista löytyy muita vaihtoehtoja hieman pienempää autoa haluaville, kuten Cupra Born ja ID.3.

Q4 e-tronissa on jotain tuttuakin, koska siinä on käytössä sama MEB-alusta (eng. Modular Electric Drive Matrix), mikä löytyy myös monesta muusta Volkswagen-konsernin sähköautosta, kuten Volkswagen ID-mallistosta ja Skoda Enyaq IV:stä. Audi Q4 e-tron oli kuitenkin allekirjoittaneen ensimmäinen kosketus Audin sähköautoihin, joten odotin tätä koeajoa kuin kuuta nousevaa. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Q4 e-tron sisustus on taattua saksalaista laatua, joka uppoaa allekirjoittaneelle kuin kuuma veitsi voihin 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Sisätiloissa oli tilantunnetta ja premium-auton henkeä 

Audi Q4 e-tron jatkaa Audeille tunnettua premium-autojen tyylikkyyttä niin auton sisätiloissa kuin ulkopuolella. Auton sisustuksen yksityiskohdat ovat tyylikkään metallinvärisiä, jotka myös ulkonäkönsä lisäksi tuntuvat laadukkailta materiaaleilta.

Kuljettajan istuin on mukavan pehmeä ja ergonominen, vaikkakin kuumana kesäpäivänä (koeajopäivänä elohopea kipusi melkein hellerajalle) pitää sanoa, että istuminen kävi ainakin allekirjoittaneelle tukalaksi, kun muutenkin hikoilee jo pelkästään olemassaolosta. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Kuljettajan istuimen asennon säätäminen onnistui sähköisesti penkin vasemmalta reunalta 

Audi Q4 e-tronin ratti oli muotoilultaan uniikki ja kaikessa yksinkertaisuudessaan upean näköinen ja sekä toimiva. Jos olet koskaan ajanut uudehkoa Audia, niin esimerkiksi kaikki ratin ajovivut sijaitsevat täysin samoissa paikoissa ja toimivat täsmälleen samalla tavalla kuin tässä pakasta vedetyssä Q4 e-tron sähköautossa.

Siirtyminen siis Audi-konsernin autosta tähän malliin on sulavaa, kun mitään uusia temppuja ei tarvitse vanhan ketun oppia. Itselläkin rattiin tottuminen kesti noin 10 sekuntia, joka lähentelee nykynuorison keskittymiskyvyn maksimisuoritusta. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Ratin muotoiluun on panostettu, mutta pienenä parannuskohteena tekisin osasta ratin painikkeista kevyemmin painettavia 

Sisätilojen keskustassa sijaitsee 10.1 tuuman MMI touch -kosketusnäyttö, josta löytyy muun muassa MMI Navigointi plus -järjestelmä. Kosketusnäytön ja järjestelmän käyttäminen oli hyvin intuitiivinen, vaikka minulla oli joitakin vaikeuksia puhelimen yhdistämisen kanssa Android Auton kautta, mutta tämä saattoi johtua vain omasta puhelimestani tai veressä virtaavasta porilaisuudestani. Puhelimeni yhteys myös katkesi useamman kerran auton kanssa kuunnellessani Spotifysta podcastia ilman sen erikoisempaa syytä. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Kosketusnäyttö on sujautettu tyylikkäästi osaksi kojelautaa. Autosta löytyy paljon hienoja yksityiskohtia, joissa silmä lepää 

Kosketusnäytön kautta onnistui navigoinnin lisäksi niin radion ja median käyttö, kuin auton ominaisuuksien säätäminen. Turvallisuus oli hyvin huomioitu kosketusnäytössä siten, että esimerkiksi puhelimen yhdistäminen autoon Bluetooth kautta ei onnistunut, jos auto oli edes hieman liikkeessä. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Takapenkeiltä löytyi SUV:eille tyypilliseen tapaan paljon jalkatilaa, mutta auton leveyden takia normaaleita istumapaikkoja autosta ei löytynyt kuin kaksi. Edelleen siis takapenkille mahtuu kolme matkustajaa, mutta jos sinulla on vaikka turvaistuimessa matkustavaa jälkikasvua, niin kahdesta muusta takana istuvasta kanssamatkustajasta yksi joutuu vetämään lyhyen korren ja tyytymään hieman pienempään matkustustilaan. Tämä voi käydä nopeasti ahtaaksi, jos tarkoituksena on matkustaa pitkiä matkoja.

Ehdottomana plussana pitää mainita, että takapenkin keskikonsolista löytyi kaksi USB C-latauspistoketta, joten lapsukaiset pysyvät pidemmänkin matkan tyytyväisinä, kun mobiililaitteesta ei lopu virta kesken. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Q4 e-tronin tavaratila on kooltaan ruhtinaalliset 520 litraa, joten tilaa löytyy useammallekin matkalaukulle tai suurien koirien kuljettamiseen turvallisesti koiraverkon asentamisen jälkeen. Takapenkkien kaatamisen jälkeen tavaratilan koko kasvaa jopa 1490 litraan, jonka jälkeen tuskin enää tarvitset kaverilta lainaan peräkärryä käydessäsi puolison kanssa Ikeassa vähän ”säästämässä”. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Suuren kosketusnäytön lisäksi Q4 e-tronista löytyi ratin takaa toinen noin kymmentuumainen ajotietokone, josta pystyi seuraamaan perustilassa sähkön kulutusta kuin ajonopeutta. Ratissa löytyvästä painikkeesta pystyit vaihtamaan näkymäksi myös kartan, joka on erinomainen tapa lisätä matkustajien turvallisuutta, kun kuljettajan katse pysyy navigoidessakin kulkusuunnassa. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Navigointi Plus -järjestelmän sai näkymään kosketusnäytön lisäksi myös ratin takana olevasta ajotietokoneesta 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Audi Q4 e-tronin ajokokemus oli hyvä, mutta jäin kaipaamaan mahdollisuutta One Pedal Driveen 

Audin ovet aukeavat automaattisesti koskettaessa oven kahvaan avaimien sijaitessa kuljettajan taskussa, joka helpottaa erityisesti kauppakassien kanssa autoon mentäessä. Q4 e-tronissa on myös monille uusille autoille tuttu avaimeton käynnistys, kunhan auto käynnistetään noin minuutin sisällä kuljettajan penkille istahtamisesta.

Jos satut jäämään katsomaan ”yhtä vielä viimeistä” TikTokkia autoon istumisen jälkeen, niin sinun pitää erikseen painaa sähköistä Start-painiketta, jotta saat auton käyntiin. Itse keskityin koeajoon, joten auto lähti käyntiin sulavasti vain jarrupoljinta painamalla. 

Tällä kertaa sain poikkeuksellisesti auton koeajoon itselleni kahdeksi tunniksi, joten kerkesin huomattavasti enemmän testaamaan auton eri ominaisuuksia. Testasin koeajossa kahta eri ajotilaa, jotka olivat sporttisempi Dynamic ja peruskäyttöön adaptoituva Auto. Näistä ensimmäinen oli ehdottomasti itselleni mukavampi ajotila, vaikkakin Auto ajotila on huomattavasti taloudellisempi.

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Kosketusnäytöissä riittää ominaisuuksia

Selasin auton ominaisuuksia kosketusnäytön koeajon aikana (tietysti parkissa) useamman kerran ja en harmikseni löytänyt mahdollisuutta ajaa autoa Tesloille (kuten Tesla Model Y) tuttuun ”One Pedal Drive” tapaan. Tässä ajotilassa ajaminen onnistuu vain kaasupoljinta käyttämällä, koska kaasupolkimesta irrottamisen jälkeen regeneratiiviset jarrut jarruttavat erittäin voimakkaasti samalla ladaten akkuja.

Audi Q4 e-tronissa oli auton asetuksista mahdollista laittaa päälle jarrutusenergian talteenotto, mutta rehellisesti sanottuna en huomannut mitään eroa ajokokemukseen sillä oliko tämä ominaisuus päällä vai ei. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Koeajo toteutettiin puoliksi Dynamic (sporttinen) ja Auto ajotilassa, joista Auto on huomattavasti taloudellisempi ajotila 

Koeajossa olleesta Q4 e-tronista löytyi kuljettajaa avustavia varusteita, kuten adaptiivinen vakionopeuden säädin ja aktiivinen kaistaltapoistumisvaroitin. Kaistaltapoistumisvaroitin oli mielestäni joissakin tilanteissa raivostuttava, jos et ensiksi muistanut laittaa vilkkua päälle vaihtaessasi kaistaa moottoritiellä (eikö ole vähän ironista, että Audi-kuski valittaa siitä, kun pitää käyttää vilkkua). Tähän ominaisuuteen opin kuitenkin hyvin nopeasti adaptoitumaan, jonka jälkeen se varmasti lisää turvallisuutta myös muille kuin kuskille itselleen. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Peruutustutka ilmoittaa niin visuaalisti kuin audiolla, jos auto alkaa lähestyä kohdetta 

Vaikka Q4 e-tron on pikkuisen normaalia suurempi auto, niin sen peruuttamisesta oli tehty niin älyttömän helppoa. Peruutustutkasta sai sekä kuvan suurelle kosketusnäytölle että kohteen lähestyessä järjestelmä varoitti myös äänellä.

Viimeisenä peruutuskameroiden reaaliaikaisen kuvan lisäksi samalta näytöltä näkyi myös tutka, joka kertoi, jos auton etupuolella oli asioita, mitä pitäisi varoa. Näillä ominaisuuksilla auton saa parkkeerattua, vaikka minne ilman hikikarpaloiden nousemista otsalle. 

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

82 kWh akusto riittää noin 450 kilometrin ajomatkalle 

Valmistajan tietojen mukaan akkukapasiteetti autossa on bruttona 82 kWh, joka on nettona noin 76.6 kWh. Yhdistetty keskikulutus (WLTP) autolle on 16.7 kWh/100 km, joten paperilla autolla pitäisi päästä 526 kilometriä. Haastattelin automyyjää auton toimintasäteen paikkansa pitävyydestä ja hänen mukaansa täydellä akulla pääsee karvan verran yli 450 kilometriä, kun malttaa ajella taloudellisesti ja hyvässä säässä.

Toisin sanoen Audi Q4 e-tronin akusto riittää erittäin suurella todennäköisyydellä kattamaan suurimman osan tavallisen pulliaisen ajomatkoista, vaikka kaasujalka sattuisikin olemaan hieman herkempi. Talvisiin ajokeleihin todella pitkiä työmatkoja ajavalle henkilölle tämä kantama saattaa kuitenkin jäädä liian maltilliseksi. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Ratin takana olevasta ajotietokoneesta pystyi seuraamaan kulutusta, regeneratiivisten jarrujen toimintaa ja karttaa muuttamalla näkymää 

Audi Q4 e-tronista löytyy latauspistokkeet niin AC-lataukselle kuin DC-lataukselle. Lisävarusteena autoon tulee automaattisesti mukana kuuden metrin Mode 3 -latauskaapeli, jota voi käyttää esimerkiksi julkisissa latauspisteissä. Tämän lisäksi vakiovarusteisiin kuuluu myös 11 kW:n Type 2 varustelaturi. Valmistajan tietojen mukaan pikalatauksella (135 kW:n DC-pikalaturi CCS) akun varauksen saa nostettua 38 minuutissa 5 prosentista 80 prosenttiin, joka on mielestäni jo ripeää toimintaa. Kotilatauksessa täysin tyhjän akun lataaminen täyteen kestää AC-laturilla noin 450 minuuttia. 

Audi Q4 e-tron kokemuksia koeajo sähköauto

Latauspistoke sijaitsi auton oikealla reunalla ja mahdollisuus oli sekä AC- että DC-lataukselle 

Miten paljon Audi Q4 e-tron maksaa? Entä oliko autossa mitään negatiivista? 

Koeajossa olleen Audi Q4 e-tron 40 Sportback 82 kW akulla saa omakseen, vaikka tänään 64 900 euron hinnalla, joka tekee noin 986 euroa kuukaudessa, jos maksuajaksi ottaa 72 kuukautta, vaihdossa antaa 10 000 euron arvoisen auton ja viimeisimmäksi eräksi asettaa 0 euroa.

Kuulin kuitenkin myyjältä, että Suomessa on samaisesta autosta vielä muutamia Audi Q4 e-tron 35 malleja myynnissä, jotka ovat hinnaltaan noin 45 000 euroa. Tässä olisi siis nopeimmille oiva mahdollisuus säästää niin perkuleesti. 

Vaikka autosta jäi uupumaan mielestäni sitä jotain uniikkia (ja One Pedal Drive), niin auto oli kaikesta huolimatta erinomainen ajokokemus. Nyt, kun sähköautojen koeajoja alkaa olemaan vyöllä jo useampia, niin en kuitenkaan päätyisi itse ostamaan kyseistä autoa tällä hinnoittelulla. Kaiken lisäksi toivoisin Audin tuovan sähköisen version esimerkiksi Audi A3:sta, jota voisin hyvinkin harkita seuraavaksi menopeliksi. 

Audi Q4 e-tron 40 Sportback 82 kW 
 • Vuosimalli: 2023
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (150 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Takaveto
 • Mittarilukema: 7000 km
 • Koeajon tarjosi: K-Auto Audi, Turku

Lähteet: Audi

Nyt luetuimmat