Tesla Model Y toimitukset aloitettiin Suomessa jo elokuussa 2021, mutta sanoisin auton olevan edelleen melko harvinainen näky Suomen teillä.
Vaikka Tesla ei käytä autonsa markkinointiin euroakaan rahaa, niin voi varmaan turvallisesti sanoa, että Tesla on siitä huolimatta maailman tunnetuin autobrändi. Autojen sähköistymisen myötä alkavat Teslat olemaan kuitenkin tuttu näky Suomen maanteillä, mutta tähän päivään mennessä vastaan tulevat mallit ovat pääasiallisesti Model S, Model X ja Model 3.
Teslan historia lähtee liikkeelle vuodesta 2003, jolloin insinöörit Martin Eberhard ja Marc Tarpenning perustivat Tesla Motors yrityksen. Usein törmää väitteeseen, että maailman rikkain mies, Elon Musk, olisi perustanut yrityksen, mutta tämä ei pidä paikkansa. Elon Musk on kuitenkin ollut merkittävä henkilö yrityksen kehittämisessä hyvin alkuvaiheista lähtien mahdollistaen rahoituksen hankinnan Teslalle jo vuodesta 2004 alkaen useamman rahoituskierroksen muodossa.
Teslan ensimmäinen malli oli Tesla Roadster, joka esitettiin maailmalle heinäkuussa 2006 Kaliforniassa. Auton valmistus aloitettiin kuitenkin vasta vuonna 2008 ja kyseistä automallia valmistettiin aina vuoteen 2012 asti. Hauskana nippelitietona mainittakoon, tammikuuhun 2009 mennessä Tesla oli valmistanut vasta 147 autoa, mutta saanut rahoitusta kuitenkin jo 187 miljoonan dollarin edestä. Melkoisen korkea yksikköhinta tulee autoille siis.
Tulevien vuosien aikana julkaistiin seuraavat Teslan automallit Model S (2012), Model X (2015) ja Model 3 (2017). Näiden kaikkien tuntemien mallien lisäksi kehitteillä on Cybertruck lava-auto, Semi rekka ja toisen sukupolven Roadster. Tänään tutustutaan kuitenkin Model Y (2019), joka on Teslan ensimmäinen katumaasturi (en itseasiassa ole varma, onko tämä virallinen korimallin nimi, mutta mennään nyt sillä).
Sisätilat ovat tilavat ja riittävät isommankin perheen tarpeeseen
Tesla Model Y muistuttaa ulkomuotoilultaan jonkin verran Model X, mutta on mielestäni huomattavasti virtaviivaisemman näköinen ja oikeasti todella upea ilmestys. Model X on omaan silmään hieman perunanmuotoinen, mutta samanlaista perunamaisuutta ei saa tekemälläkään Model Y kohdalla. Apukuskin paikalla ollut puoliso sanoi täsmälleen samaa, joten vain minun sanomaani ei tarvitse luottaa. Autoa luovuttaneen Teslan edustajan mukaan Model Y:n on otettu paljon asioita Model 3:sta, mutta minun on vaikea yhtyä tähän väittämään muuta kuin sisätilojen osalta.
Ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, että autoon istahtaessa tietää tulleensa premium-autoon. Auton sisätilojen muotoilu on tuttua Tesla-laatua, mutta heti ensimmäisenä silmään piirtää laadukkaan näköinen ”puupanelointi” kojelaudassa, joka alkujärkytyksen jälkeen näytti erittäin upealta. Mielestäni muilta osin sisätilat ovat hyvin samanlaiset Model 3:n kanssa sillä erotuksella, että tilaa on vaan yksinkertaisesti enemmän.
Penkit ovat pehmeät ja mukavat normaaliin ajoon. Materiaaleina autossa ei ole käytetty nahkaa vaan sisustus on täysin vegaaninen, joka ymmärtääkseni tarkoittaa vain sitä, että materiaalit ovat muovipohjaisia. Olen törmännyt netissä joskus valitukseen, että Teslan käyttämät materiaalit olisivat huonolaatuisia, mutta en voi tähän yhtyä missään tapauksessa vaikka olen ajanut kaikkia malleja Roadsteria lukuun ottamatta.
Tesla Model Y:ssä on kaunis puupanelointi kojelaudalla, joka vaatii aluksi hieman totuttelua. Kuvan ottanut pelkääjän paikalla ollut puoliso, eikä kuski.
Auton sisätilat ovat tilavat ja avaran tuntuiset, joka saa vielä lisäpontta panoraamakatosta, joka on vaikea ikuistaa näyttävästi kuvaan. Kannattaa siis varata koeajo itse Teslan kotisivuilta, niin näet mistä keuhkoan. Panoraamakatto saa aina itsellä aikaiseksi leveän hymyn korvasta korvaan.
Keskikonsolissa on paikat kahdelle puhelimelle langatonta lataamista varten, joita en kuitenkaan kerennyt testaamaan koeajossa. Hauska huomio oli kuitenkin se, että keskikonsolissa oleva säilytystila on todella syvä ja siellä mahtuu säilyttämään todella paljon tavaroita. Kaiken lisäksi säilytystilasta löytyy lisää USB-C-latausportteja pienelektroniikkaa varten.
Lasikatto on aina yhtä kauniin näköinen ja se kannattaa käydä kokemassa itse.
Kirjoittaja itse on lyhyen puoleinen (174 senttiä, kavereille 175), joten olen huono arvioimaan takapenkkien tilavuutta, mutta uskaltaisin siitä huolimatta väittää, että jopa kaksimetrinen jamppa mahtuisi helposti samanpituisen kuljettajan taakse. Tilaa takapenkeillä meinaan oli niin perkuleesti. Korkealla olevan katon vuoksi ei myöskään tarvitse pelätä, että pää koko ajan kopahtaisi kattoon.
Takapenkillä oli todella paljon tilaa hieman isoimmillekin kavereille.
Model Y:ssä on Teslan mukaan yhteensä 2158 litran kokoinen tavaratila, kun etutavaratila ja takaluukku lasketaan yhteen ja takapenkit kaataa. Ilman takapenkkien kaatamista tilaa on varmasti riittävästi pidempääkin perheen lomareissua varten. Näin koirataloutena katsomme takaluukkua aina tästä näkökulmasta ja voin sanoa, että useampikin iso koira mahtuu kyytiin ilman ongelmia. Vaikka sattuisit käyttämään kuljetuskoppaa, niin siitä huolimatta pienet matkatavarat mahtuvat hyvin viereen.
Tesla Model Y:ssä on tilava takatavaratila, joka avautuu ja sulkeutuu automaattisesti.
Model Y Performance toimintasäde paperilla jopa 514 kilometriä
Paperilla Model Y Performancen toimintasäde on 514 kilometriä, mutta väittäisin tämä olevan jonkin verran liioiteltu. Akun kapasiteetti on 82 kWh, mutta todellisuudessa tästä saa ottaa 10 prosenttia pois, niin saadaan käytössä olevan akun kapasiteetti.
En löytänyt lyhyehkön koeajon aikana auton mittaristosta tietoa, miten pitkälle olisin omalla ajotyylillä päässyt, mutta sanoisin sen olleen kuitenkin 400 kilometrin paremmalla puolella. Jos haluaa pikkuisen enemmän toimintasädettä, niin kannattaa sitten mieluummin valita Model Y Long Range, joka ainakin Teslan sivujen perusteella pitäisi kasvattaa kantamaa 19 kilometrin verran.
Auto on tyylikkään näköinen ilmestys. Perusvarusteena tulevat vanteetkin ovat upeat.
Tesla Model Y ajokokemus on täysin omaa luokkaansa – Jopa verrattuna muihin Teslan malleihin
Model Y ovet avautuvat jopa puhelinsovelluksella, mutta koeajossa ovet avattiin avainkortilla viemällä se kuljettajan puoleiseen ovipilariin. Tämän jälkeen avainkortti pitää vielä viedä keskikonsolin mukitelineen alle, jotta auto tunnistaa ajamisen alkaneeksi ja auto käynnistyy. Ajon aloittaminen ei ole siis aivan yhtä intuitiivinen kuin Polestar 2, jota kävin aikaisemmin koeajamassa.
Model Y vaihteet sijaitsevat ratin oikealla puolella olevasta ajovivusta, joka ensimmäistä kertaa ajaville saattaa vaatia jonkin verran totuttelua. Mielestäni tämä on oikein toimiva ratkaisu, mutta en muista nähneeni vastaavaa missään muussa automerkissä aikaisemmin, jonka vuoksi ajattelin mainita siitä myös tässä tekstissä.
Auton ominaisuuksia säädeltiin kosketusnäytöltä aina ajo-ominaisuuksista ilmastointiin.
Auton ominaisuuksia säädetään tuttuun tapaan 15 tuumaiselta kosketusnäytöltä, joka on myös ainoa paikka tarkastella auton nopeutta. Vaatii mielestäni jonkin verran totuttelua seurailla auton nopeutta näytön kautta sen sijaan, että se olisi suoraan ratin takana normaalin auton tavoin.
Auton ominaisuuksien muuttamisen ja ajonopeuden tarkastelemisen lisäksi näytöltä ohjataan myös navigointia, mediaa ja muita viihdetoimintoja. Jopa pelien pelaaminen parkissa tai latauksen yhteydessä onnistuu, mutta tätä ominaisuutta ei tullut testattua koeajolla.
Suoritin koeajon käyttämällä kiihtyvyytenä Sport vaihtoehtoa (suosittelen käyttämään Chill-asetusta, jos mielessä on saada akku kestämään mahdollisimman pitkälle), ohjaustehona normaalia (Mukavuus-asetus on parempi kaupunkiajoon, koska se vaatii huomattavasti vähemmän voimaa) ja Regeneratiivista jarrutusta, jossa kaasupoljinta nostettaessa auto jarruttaa voimakkaasti samanaikaisesti ladaten akkuja. Varmaan hyvä taas muistuttaa uusia Tesla-ajajia, että testaa tätä voimakasta automaattista jarrutusta parkkipaikalla, että et aiheuta vaaratilannetta liikenteessä.
Auton vakiovarusteluun kuuluu perustason Autopilot, joka avustaa kuljettaa ajon aikana. Tämän ominaisuuden huomasin itse ihan käytännössä, kun koeajon aikana edellä ajanut auto joutui voimakkaasti jarruttamaan, jolloin auto itsessään alkoi hidastamaan autoa ennen kuin kerkesin itse edes reagoimaan asiaa. Tämä ehdottomasti lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää onnettomuusriskiä.
Kuten olen aikaisemmin maininnut, olen istunut kaikkien Teslan mallien rateissa, mutta Model Y:tä ajaessa tuntuu kuin olisi astunut täysin uudenlaisen auton rattiin. Auto on jykevän tuntuinen ja kiihtyy älyttömän nopeasti (kiihtyvyys 0–100 kmh 3.7 sekunnissa) suuresta koostaan huolimatta.
Vaikka kaasupolkimen tallaisi pohjaan valoista (mitä en tietenkään virallisesti suosittele), niin auto pysyy hyvin hallinnassa ja missään kohtaa sinusta ei tunnu siltä, että et olisi ohjaaja. Tuntuu kuitenkin aivan mahtavalta, kun niska painautuu pakosta niskatukeen ja niskalihakset kihelmöivät. Tämän auton kohdalla ymmärrät miksi niskatuki autoissa on.
Koeajetun Teslan hinta ja rahoitus
Koeajossa olleen Tesla Model Y Performancen pystyy tilaamaan koska tahansa vaikka omalta kotisohvalta Teslan verkkosivuilta 73 790 euron hintaan. Hinnoittelultaan Teslan Model Y asettuu Tesloissa suunnilleen keskimaastoon Tesla Model S ollessa kallein ja Model 3 halvin. Teslan voi ostaa omakseen vain verkkokaupasta, joten ei kannata lähteä etsimään autoa mistään autoliikkeistä.
Rahoituksen ehdot kyseiselle autolle olivat mielestäni kohtuulliset, kun 3 vuoden maksuajalla ja 16 000 euron käsirahalla (joka on allekirjoittaneen auton nykyinen arvo) todelliseksi vuosikoroksi muodostui 2.14 prosenttia ja kuukausieräksi 631 euroa, kun viimeiseksi maksueräksi jätetään 39 427 euroa. En löytänyt ilman tilauksen tekemistä mahdollisuutta poistaa viimeinen maksuerä kokonaan (näin teen siis itse aina), joten se jää ostajalle selvitettäväksi.
Arvioitu toimitusaika kyseiselle autolle on marraskuun 2022 – tammikuu 2023. Koeajon jälkeen automyyjä kuitenkin mainitsi, että tilaus kannattaa laittaa sisään mahdollisimman pian, koska autot viedään tällä hetkellä käytännössä käsistä ja tilauksia on sisällä talveksi jo erittäin paljon. Jos tallaisen menopelin haluaa hankkia siis vielä tänä vuonna työsuhdeautoksi tai omaan omistukseen, niin alkaa olemaan eittämättä myöhässä.
Oliko ajokokemuksessa mitään negatiivista?
Lyhyesti vastattuna ei. Jos pitää hakemalla hakea huonoja puolia koeajosta, niin ainoa mieleen painunut asia oli lyhyt aika. Auton koeajolle oli kysyntään kauniina kesäisenä päivänä Naantalissa niin paljon, että koeajo oli normaalin tunnin sijaan vain 30 minuuttia. Olisin mielelläni ajanut autoa kokonaisen tunnin, olihan kokemus aivan jokaiselta kantilta erinomainen.
On kiistatta totta, että ihan jokaisen jalmarin autoa ei Tesla Model Y:stä tule sen korkean hinnan vuoksi, mutta käytettynä voisin itse hyvinkin harkita auton ostettavaksi.
Lähteet: Tesla.com
Tesla Model Y Performance Dual Motor All-Wheel Drive
- Vuosimalli: 2022
- Moottori: 0-litrainen sähkö (420 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Neliveto
- Mittarilukema: 1001 km
- Koeajon tarjosi: Tesla
Nyt luetuimmat