Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Koeajo: Tesla Model 3 (2024) – koko kansan sähköauto

Koeajossa on Tesla Model 3, joka on Teslan edullisin sähköauto. Siinä on hyvät ainekset koko kansan sähköautoksi.

Tesla Motors on amerikkalainen sähköautovalmistaja, joka on tunnettu rohkeasta visiostaan muuttaa maailmaa kestävämmän liikkumisen suuntaan. Yhtiö perustettiin vuonna 2003, ja se on nopeasti noussut merkittäväksi toimijaksi autoteollisuudessa.

Tesla on tunnettu innovatiivisista sähköautoistaan, kuten Model S, Model 3, Model X ja Model Y, josta viimeisestä koeajoraportti löytyy sivustoltamme. Näiden lisäksi Teslalla on tulossa myös uusi lava-auto nimeltään Cybertruck, mutta sitä ei vielä Suomen tiellä ole mahdollista nähdä.

Nämä autot tarjoavat huippuluokan suorituskyvyn, pitkät toimintamatkat ja futuristisen designin, mikä tekee niistä houkuttelevia vaihtoehtoja ympäristötietoisille kuluttajille. Tesla on myös monelle autoilijalle synonyymi sähköautolle, joten merkin suosio ei ole yllätys.

Allekirjoittanut on ajanut kaikkia Tesloja Roadsteria ja Cybertruckia lukuun ottamatta, mutta halusin lähteä uudestaan kokeilemaan Tesla Model 3, joka on viime koeajon jälkeen kokenut valtavasti muutoksia niin fyysisesti kuin softapuolella niin sanotuilla over-the-air ohjelmistopäivityksillä. Tänään tutustutaan siis vuosimallin 2024 Tesla Model 3:n, joka on Teslan edullisin koko kansan sähköauto.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Tesla Model 3 koeajon aikana ymmärtää miksi Tesla on johtava sähköautojen valmistaja

Tesla Model 3 sähköautossa on upotetut kahvat, jotka aukeavat lukituksesta automaattisesti älykortin lähestyessä autoa. Älykorttia ei voi valitettavasti ajaessa pitää taskussa vaan se pitää asettaa auton keskikonsolissa olevaan alustaan, jotta autoa on mahdollista alkaa ajamaan.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Model 3 on urheiluauton tuntua, koska auton sisään ”laskeudutaan”, joka ei varmasti ole kaikista sopivin huonojalkaiselle kaverille. Vielä kuitenkin kolmekymppinen toimistotyöntekijä pääsi näppärästi auton kyytiin ja pois, mutta iän karttuessa asia saattaa muuttua. Autoon istahtaessa kiinnittää nopeasti huomiota karmittomiin oviin, joka ainakin allekirjoittanen silmään näyttää upealta, vaikka olen niistä joskus soraääniäkin kuullut Model 3:n omistajilta.

Uudessa Tesla Model 3 on kokonaan luovuttu aikaisemmin ratin oikealla puolella olevasta ajovivusta, josta vaihteelle laittaminen onnistui. Nyt vaihteelle laittaminen tapahtuu kokonaan kosketusnäytön puolelta intuitiivisesti sormella painaen auton logoa joko eteenpäin, jolloin haluat ajaa eteenpäin tai taaksepäin vetämällä, kun haluat peruuttaa. Niin helppoa käyttää! Näet tämän parhaiten alla olevasta kuvasta näytön vasemmalta reunalta.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Koeajo tuli suoritettua pelkästään One Pedal Drivella, jossa auto alkaa voimakkaasti jarruttamaan kaasupolkimesta irrottamisen jälkeen käyttääkseen jarrutusenergiaa auton kantaman kasvattamiseen. Regeneratiiviset jarrut ovat Teslassa hyvin voimakkaat, mutta pienen totuttelemisen jälkeen ominaisuuden käyttäminen on hyvin intuitiivinen ja sen jälkeen et enää ikinä haluaisi ajaa millään muulla tavalla autoja.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Erinomaista ajokokemusta

Tesla Model 3 ratti on hyvin tukeva, joka tekee ajokokemuksesta erinomaisen. Auton hallittavuus on hyvää niin pienissä nopeuksissa kuin isoimmissakin nopeuksissa moottoritiellä. Ratti on myös uudistetussa Model 3 pelkistetty ja isoimpana muutoksena pitää nostaa viiksien puuttuminen kokonaisuudessaan. Suurin osa viiksistä löytyvistä asioista on siirretty kosketusnäyttöön vilkkuja ja vakionopeuden säädintä lukuun ottamatta, joka on erinomainen ratkaisu tuulilasinpyyhkijöitä lukuun ottamatta, mitkä olisivat saaneet jäädä viikseen.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Kiihtyvyys Model 3 on omaa luokkaansa, joka tuli vahvistettua moottoritielle lähdettäessä rampilta. Paperilla Model 3 kiihtyy nollasta sataan 4.4 sekunnissa, jonka myös allekirjoittanut voi hyvin vahvistaa jalan eksyessä kaasupolkimelle ja samalla hymyn ilmestyessä ruuhkavuosien runtelemille kasvoille.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Tesla Model 3:ssa on lasia kaikkialla, mutta siitä huolimatta auto on erittäin hiljainen kiitos ääntä eristävän lasin. Auto ei paikallaan pidä mitään ääntä ja rengasmelukin loistaa taitavasti poissaolollaan kaupungissa ajaessa.

Model 3 on varusteltu useilla kameroilla, jotka seuraavat koko ajan ympäristöä piirtäen kosketusnäytölle virtuaalista kuvaa lähestyvistä autoista, kävelijöistä tai esteistä. Myös vilkkua käyttäessä kosketusnäytölle aktivoituu kamera, jolla näet paremmin kuolleeseen kulmaan. Auton turvallisuus on ensiluokkaista.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Teslan adaptiivisen vakionopeuden säätimen käyttö on varmaan intuitiivisin, mitä olen elämässäni ikinä nähnyt tai sitten sen logiikka on täydellinen koulussa takarivissä nukkuneelle entiselle porilaiselle. Kaikki säädöt on ujutettu kätevästi ratin oikealla puolella olevaan painikkeeseen upealla käytettävyydellä.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Peruuttaminen on Model 3:lla älyttömän yksinkertaista kiitos peruutuskameran, peruutustutkan ja 360 kameran, joka vielä piirtää ympäristön yksityiskohdat virtuaalisesti kosketusnäyttöön. 360 kamera myös näyttää punaisen ja keltaisen väreillä, jos olet liian lähellä mahdollista estettä tehden peruuttamisesta turvallista.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto
Tekninen ominaisuusArvo
Istuimet5
Leveys2089 mm
Korkeus1441 mm
Pituus4720 mm
Perävaunun enimmäispaino1000 kg (jarrullinen) / 750 kg (jarruton)
Paino1828 kg
Akun kapasiteetti75 kW
Huippunopeus201 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h)4.4 s
Sähköenergian kulutus14.0 kWh / 100 km
Suurin teho366 kW
Tavaratilan tilavuus682 l

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Tesla Model 3 sisustus on ulkoa ja sisältä vaikuttava

Model 3:n sisätilat ovat yhtä vaikuttavat kuin sen ulkoinen muotoilukin. Autossa yhdistyvät minimalistinen tyyli ja laadukkaat materiaalit luoden hienostuneen tunnelman. Auton sisustuksen yksityiskohdat ovat harmaata kangasta, joka näytti upealta vasten mustaa kojelautaa.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Keskikonsolissa on paikka kahden puhelimen samanaikaiseen langattomaan lataukseen, jos puhelimesi sitä tukee. Säilytystilaa keskikonsolista löytyy riittävästi isommallekin hamstraajalle.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Keskikonsolin hallintapaneeli tai kavereiden kesken kosketusnäyttö on intuitiivinen ja helppokäyttöinen, ja sieltä käsin voi säätää lähes kaikkia auton toimintoja, kuten ilmastointia, musiikkia ja navigointia. Lisäksi Tesla Model 3:ssa on mahdollisuus pelata tietokonepelejä auton latautumista odotellessa, mutta tätä ominaisuutta ei kerennyt allekirjoittanut tällä kertaa testaamaan.

Tesla Model 3:ssa on nykyaikainen ilmastointijärjestelmä, joka voidaan säätää kosketusnäytön kautta. Ilmastointi voi myös optimoida sisätilan ilmanlaatua, mikä on erityisen tärkeää allergikoille tai kaupunkialueilla, joilla on paljon saasteita. Ei erityisen tärkeä ominaisuus näin Suomen puhtaassa ilmastossa, mutta uskon kiinalaisten arvostavan tätä ominaisuutta meitä enemmän.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Koeajossa olleen Model 3 penkit olivat nahkaa ja perforoituja (siis rei’itettyjä), koska Teslan penkit ovat ilmastoituja. Materiaali on mukavaa niin istua kuin koskea. Penkkien ja ratin säätömahdollisuudet olivat niin monipuoliset, että löydät takuulla mukavan ajoasennon ruumiinrakenteesta riippumatta.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Takapenkeillä on ilo matkustaa ainakin minun kokoiselle metrimakelle, mutta väittäisin katon olevan sen verran korkealla, että myös suurin osa suomalaisista mahtuu mukavasti matkustamaan takapenkeillä. Yksi erikoisuus Model 3:sta löytyy, jota ei ole tullut vielä muissa automerkeissä vastaan ja se on takapenkkien keskiosassa sijaitseva oma näyttö, josta onnistuu esimerkiksi elokuvien katsominen matkan aikana.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Tavaratilaa Model 3 riittää, koska pelkästään takana tavaratilaa on 594 litran edestä. Tämän lisäksi auton etutavaratilasta löytyy vielä 88 litraa lisää tilaa sitä tarvitseville. Tavaratila on sen verran suuri, että isompienkin rattaiden kuljettaminen onnistuu takuulla vaivatta samalla jättäen tilaa muillekin matkatavaroille.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

75 kWh akusto tarjoaa 629 kilometrin kantaman

Valmistajan teknisten tietojen mukaan auton yhdistetty sähkön kulutus (WLTP) on 14.0 kWh / 100 km, minkä myötä laskennallisesti kantamaksi tulee 629 kilometriä. Teslan matalan kattolinjan ja erittäin hyvän aerodynaamisuuden vuoksi kantama on sähköautojen aatelistoa. Vajaan tunnin koeajolla ei ollut täysin mahdollista saada kulutusta valmistajan lupaamalle tasolle, mutta muutaman asteen pakkasessa keskimääräinen kulutus oli 17.1 kWh / 100 km, joka on erinomainen suoritus käytännössä mihin tahansa muuhun ajamaani sähköautoon verrattuna talvikeleillä.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Supercharger-asemalla auton kantaman lisääminen 282 kilometrillä onnistuu ihanneolosuhteissa jopa 15 minuutissa, joka on erittäin ripeää toimintaa. Autohan tukee jopa 250 kW lataustehoa, jota ei tietysti aivan joka paikassa ole saatavilla. Todellisuudessa kuitenkin akun lämpötila, akun varaustaso, ulkolämpötila ja moni muu pienempi asia vaikuttaa latausnopeuteen.

Autosta löytyy niin AC- kuin DC-latauspaikka. Latauspaikka sijaitsee auton vasemmalla puolella takavaloon piilotetun luukun takana.

Lue myös: Nämä sovellukset helpottavat merkittävästi sähköautoilijan arkea 

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Miten paljon Tesla Model 3 maksaa ja millaisia rahoitustapoja oli saatavilla?

Tesla Model 3 Long Range Dual Motor All-Wheel Drive (on kyllä muuten sellainen sanamonsteri) pystyy kätevästi tilaamaan Teslan verkkosivuston kautta 51 990 euron hintaan, jolloin autossa ei ole parannettua Autopilottia tai täysin itsestään ajavaa -ominaisuutta. Jos nämä vielä lisää ostoskoriin, hyppää auton hinta rapiat 11 300 euroa. Jos kuitenkin sinulle riittää etuvetoinen pienemmällä kantamalla oleva karvalakkiversio, niin silloin pääset uuden Teslan rattiin jo 43 990 eurolla.

Pyysin automyyjältä mielenkiinnosta tarjouksen karvalakkiversiosta talvirenkaiden kanssa ja sen lopulliseksi hinnaksi tuli 46 539 euroa rahoituksen perustamiskulut huomioituina, jolloin antamalla 20 000 euroa käsirahana nollan euron viimeisellä erällä asettui kuukausierä 632 euroon käyttäessä neljän vuoden maksuaikaa. Todelliseksi vuosikoroksi itselleni tuli 5.91 prosenttia ilman neuvottelua, mikä on kohtuullinen mutta ei missään tapauksessa parhaimmasta päästä oleva tarjous.

Tesla myöntää Model 3 sähköautoille 4 vuoden tai 80 000 kilometrin takuun koko autolle ja 8 vuoden tai 160 000 kilometrin takuun akustolle ja voimansiirtoyksikölle.

Koeajo Tesla Model 3 (2024) kokemuksia sähköauto

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa?

Kuulen ja näen paljon negatiivista uutisointia Tesloista, jonka myötä luulisi, että autot olisivat ihan sysipaskoja. Ehkä se on vaan coolia vihata Tesloja ja Elon Muskia, jotka molemmat aiheuttavat vahvoja tunteita vastaantulijoissa.

Omasta mielestäni Tesla Model 3 on hintaluokassaan ehdottomasti maailman parhaita autoja. Jos vielä pitkä kantama on tärkeä ominaisuus sähköautossa, niin en ihan helposti lähtisi suosittelemaan muille mitään muuta autoa kuin Model 3:sta.

Vain Volvo EX30 kaahaa itselläni Tesla Model 3:n ohi, koska se on halvempi, tyylikkäämpi, ja yhtä hyvän ajokokemuksen omaava sähköauto kuin Model 3 ja pitkä kantama ei ole itselleni valintakriteeri.

Mutta jos minut pakotetaan sanomaan Model 3:sta jotain negatiivista, niin sanoisin sen olevan tuulilasinpyyhkimien räplääminen kosketusnäytöstä, jonka voisi vaan viedä omaksi viiksekseen ratin taakse.

Tesla Model 3 Long Range Dual Motor All-Wheel Drive
 • Vuosimalli: 2024
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (366 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Neliveto
 • Mittarilukema: 5700 km
 • Koeajon tarjosi: Tesla Motors

Lähteet: Tesla

Nyt luetuimmat