Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Koeajo: Tesla Model S Plaid – suorituskyky alkaa ässällä

Tesla Model S näki päivänvalon vuonna 2012, ja sen saavuttama suosio sekä tekniset ominaisuudet tulevat jäämään historiankirjoihin.

Amerikkalainen sähköautopioneeri Tesla julkaisi ensimäisen sarjatuotantoautonsa Model S:n vuonna 2012. Myöhemmin autosta julkaistiin useampia versioita niin takavetoisena kuin nelivetoisenakin; 60D vuonna 2014, jonka jälkeen malleja saatiin 70D, 85D, P85D, P90D ja vielä tehokkain versio P100D, joka oli maailman ensimmäinen sähköauto jossa kantama oli yli 450 kilometriä. Model S oli todellinen innovaation taidonnäyte ja auto toi suuren yleisön tietoisuudeen autopilotin ja FSD:n (Full Self Driving).

Tämä koeajettu Model S:n tehokkain erikoisversio, Plaid, kiersi myös legendaarisen Nürburgring Nordschleifen ajassa 7:25,21, päihittäen liudan super -ja urheiluautoja, esimerkiksi Nissan GT-R:n ja Mercedes-Benz SLS AMG:n. Tämähän on siis superauto jolla pääsee perheen kanssa Prismaan.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Nopeasti markkinat haltuun

Model S vakiinnutti nopeasti asemansa automarkkinoilla ja autoa myytiinkin yli 250 000 kappaletta vuoteen 2018 mennessä ja myynti oli poikkeuksellisen suurta esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa. Suosio on tänäkin päivänä suurta, vaikkakin halvemmat mallit Model 3 ja Model Y ovatkin jo aikoja sitten ohittaneet Model S:n ensirekisteröintitilastojen kärjessä.

Halvimmat mallit 60 ja 60D sisältävät 75 kWh:n akkukapasiteetin, mikä on rajoitettu ohjelmistolla 60 kilowattituntiin. Nimiensä mukaisesti 75, 90D ja P100D kuvaavatkin akkukapasiteettia kilowattitunteina. Akkukapasiteetit takaavat korkeat toimintasäteet, alkaen 400 kilometristä aina yli 600 kilometriin. Sekä 60 kWh, että 75 kWh versioita on saatavina sekä takavetona että nelivetona, kun taas 90D ja P100D ovat saatavilla ainoastaan nelivetona.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Yhtä omalaatuinen kuin Elon Musk

Auto kaikessaan tuntuu olevan yhtä omalaatuinen kuin yhtiön keulakuvakin, miljardööri Elon Musk. Autoon pääsee sisään näyttämällä avainkorttia kuljettajan oven pilariin, jolloin kahva tulee esiin. Autosta ulospääsemiseksi napista avataan ovi ja lukitus tapahtuu niin ikään avainkorttia koskettamalla pilariin.

Avainkorttia valitettavasti ei voi pitää takintaskussa, vaan tämä on asetettava lokeroon kosketusnäytön alapuolelle ajon ajaksi. Useampaan keraan koeajolla oli hankaluuksia saada korttia hipaistua pilarissa oikeaan kohtaan ja pidettyä tarpeeksi kauan jotta autoon pääsee takaisin sisään.

Älä unohda korttia autoon. Auto sammuu automaattisesti vasta kun olet poistunut autosta kortti taskussasi. Auto sen sijaan käynnistyy painamalla jarrupoljinta. Sen jälkeen kaasupolkimelle ja menoksi.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Model S:n sisustus on täysin erilainen kuin muissa autoissa ja tuntuukin kuin istuisi Applen iPhoneen sisään. Toisin kuin Model 3:sessa, missä kojelaudalta puuttuvat mittaristot, viikset ja napit ja kaikki hallintalaitteiden käyttö keskitetty keskelle suureen 15-tuuman infotaintment ruutuun, Model S:stä löytyy myös vielä perinteisempi mittarinäkymä.

Model S:stä löytyy kuitenkin 17 tuuman kosketusnäyttö 2200×1300-resoluutiolla joten se sopii hyvin pelaamiseen, elokuvien katseluun ja moneen muuhun autosta löytyvään aktiviteettiin.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Hallintalaitteet on keskitetty pitkälti kosketusnäyttöön, mikä tuntuu ainakin äkkiseltään hankalalta. Automaattivaihteistoakin täytyy ohjata kosketusnäyttöä hipaisemalla. Miksi ihmeessä? Pyyhkimet, äänimerkki ja vilkut muun muassa saa kytkettyä rattipaineikkeista mutta muutoin kaikki on keskitetty ruutuun.

Kiertoliittymästä poistuessa useampaan kertaan tuli painettua vilkkunappi väärään suuntaan ratin ollessa jo pyöriteltynä ylösalaisin. Kosketusnäytössä tuntuu olevan jopa liikaakin tavaraa, mutta voin kuvitella että kaikki asetukset säädettyä kerran niihin ei tarvitse enää toista kertaa kajota ja sen jälkeen kaikki säädöt löytyvätkin helpommin.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Kosketusnäyttöä selailemalla ominaisuuksia löytyy pierutyynyistä (Päästöjen testaustila) karaokeen, valoshowhun ja takkatulen loisteeseen. Joulupyhinä autoon tulee saataville myös joulumodi, millä on mahdollista saada esimerkiksi vilkun indikaattoriääni muistuttamaan joulupukin reen kulkusia.

Värkkäiltävää tuntuu olevan lähes loputtomiin, mikä lienee jokaisen autonörtin ja Teslan brändiä fanittavan unelma. Noh, mutta ehkä tässä arvostelussa pyrimme keskittymään auton muihin ominaisuuksiin.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Sisätiloissa lyö Ferrarin

Sisätilat ovat hyvin tilavat. Autosta huokuu Muskin vaatimus siitä, että auton pitää näyttää Ferrarilta, kulkea kuin Ferrari, mutta 5 henkeä pitää mahtua sisään. Auto on suurikokoinen, onhan autolla pituuttakin lähes 5 metriä ja akseliväli on noin 3 metriä. Tavaratilan tilavuus on vajaa 800 litraa. Lasinen kattoikkuna antaa todellakin autoon tilan tuntua. Tällaiseen tilantuntuun mielestäni vaikkapa Model 3:sessa ei pääse.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Sisätilat eivät kuitenkaan tunnu erityisen laadukkailta, vaan rumaa muovia on käytetty erittäin paljon, vaikkakin pakko myöntää että värimaailma ja kankaat tuovat pientä luksuksen tuntua. Muovit tärisevät ja natisevat liitoksissaan yllättävän paljon tämän hintaluokan autolle ajon aikana. Toki Teslassa maksetaan pomminvarmasta tekniikasta ja amerikkalaistyylisen sisustakompromissien kanssa pitäisi tietenkin olla varmaan sujut.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Modernin ilmastoinnin avulla voi myös optimoida sisätilan ilmanlaatua, mikä on erityisen tärkeää allergikoille tai kaupunkialueilla, joilla on paljon saasteita. Ihan kiva hifisteliominaisuus mutta Suomessa tuskin kovinkaan tarpeellinen.

22 kaiutinta ja 960 watin äänijärjestelmä takaavat hyvän äänimaailman, suorastaan erinomaisen. Autossa oli suorastaan nautinnollista nauttia musiikinkuuntelusta. Koeajossa en vakuuttunut aktiivisen tiemelun vaimennuksen toimivuudesta. Kun laadukkaan kuuloiset musiikit laittaa pois päältä, rengasmelu ja muovien rätinä poistavat luksusfilliksen aika nopeasti.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Suorastaan jäätävää suorituskykyä

Neliveto ja sähkömoottorin korkea vääntö takaavat naurettavan kiihtyvyyden ja leveä rengasprofiili takaa hyvän pidon myös talviolosuhteissa. Onhan tehokkaimmassakin versiossa enemmän hevosia kuin pienessä pitäjässä, yli 1000 kappaletta.

Parhaimmillaan Model S kiihtyy paikaltaan 100 kilometrin tuntivauhtiin 2,1 sekunnissa ja huippunopeus on 322 kilometria tunnissa Plaid-modella ajettaessa. Plaid-modea koeajettaessa tämä kiihtyvyys tuntuikin suorastaan naurettavan kovalta ja teki autosta käsittämättömän hauskan kamppeen. Nopeusmittarissa numerot liikkuvat niin kuin ne olisivat vain jotain animoitua grafiikka ja niska painautuu penkkiin taatusti. Ja kyllä, launch-control löytyy, kuinkas muutenkaan.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Säikähdin aluksi sitä, kuinka kovalta jousitus tuntuu. Autossa on valittavissa oletuksena kolme modea (Chill, Sport ja Plaid) ja ohjaustilaankin niin ikään kolme (Mukavuus, Normaali ja Sport). Kun autoon laittaa modet Chill ja Mukavuus, auto alkaakin tuntuvan aika sulavalta, mutta jousitus on edelleen jäykkä.

Näiden lisäksi jousitusta oli kuitenkin mahdollista nostaa sähköisesti ajon aikana maavaraa säätämällä. Näitä kolmea kun värkkäät tarpeeksi kauan, voin taata että jousitusongelma poistuu. Eihän siitä mitään ässämersulaatua saa mutta sitä tuskin kukaan olettaisikaan.

Regeneratiivinen jarrutus, jossa kaasupoljinta nostettaessa auto jarruttaa voimakkaasti samanaikaisesti ladaten akkuja, tekee ajamisesta hieman töksähtelevää mutta tämä on mahdollista saada kytkettyä pois päältä. Jarrut muutoin reagoivat hyvin ja ratissa on erinomainen tuntuma tiehen niin kaupunkiajossa kuin maantielläkin, plussaa siitä.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Tärkeää asiaa latauksesta

Tesla ilmoittaa viralliseksi kulutukseksi 18,7 kWh / 100 km, mutta koeajossa en tähän päässyt vaan lukemat menivät hieman yli 20 kWh:n. Sää oli aurinkoinen ja lämpötila noin 11 astetta.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Supercharger-asemalla auton kantamaan saa ihanneolosuhteissa satoja kilometrejä lisää jopa vartissa. Auto tukee yli 200 kW lataustehoa, ja näin tehokkaita asemia alkaakin olemaan aika hyvin Suomen maanteiden varressa. Pitkänkin matkan ajaminen täten sujuu Teslalla olennaisesti nopeammin kuin monilla muilla sähköautoilla nopeiden latausten vuoksi, mikä on mielestäni yksi Teslan suurimpia kilpailuetuja Suomen sähköautomarkkinalla.

Todellisuudessa kuitenkin akun lämpötila, akun varaustaso, ulkolämpötila ja moni muu pienempi asia vaikuttaa latausnopeuteen, talvella esimerkiksi tällaisiin lukemiin tuskin päästään.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Kameroita, kameroita ja kameroita

Teslan paljonkin kritiikkiä kerännyt autopilot-ominaisuus hyödyntää auton ympärillä olevia kameroita, tutkia ja ultraääntä havaitakseen tienvarsikylttejä, kaistaviivoja, esteitä, jalankulkijoita, pyöriäilijöitä ja muita autoja. Samoin autopilot sisältää adaptiivisen vakionopeudensäätimen ja kaistavahdin.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin on kerrassaan erinomainen ja hyvin intuitiivisen tuntuinen, tällaista soisin myös muihinkin autoihin standardiksi. Autopilot itsessään ohjaa autoa kaistaviivojen sisällä sujuvasti ainakin pienemmillä teillä.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Autosta löytyy peruutuskamera, peruutustutka ja 360 kamera, joka vielä piirtää ympäristön yksityiskohdat virtuaalisesti kosketusnäyttöön. Samoin auto sisältää monia muitakin kameroita, mitkä auttavat esimerkiksi kuolleen kulman tarkistukseen piirtämällä näytölle virtuaalista kuvaa liikenteestä. Turvallisuudesta pisteet. Teslasta löytyi myös Autopark ominaisuus, jolla pystyi näppärästi pysäköidä auton ruutuun ilman koskemista rattiin tai polkimiin.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Laatu ei kohtaa hintaa

Tesla Model S:n suurin ongelma lieneekin se, että on vaikea antaa anteeksi laadussa ottaen auton hintalapun (alk. 97 990€) huomioon. Mielestäni halvemmalla hintalapulla on saatavilla teknisesti oikein mainioita sähköautoja, enkä pysty ainakaan itselleni perustelemaan Model S:n korkeaa hintalappua.

Suuren infotainment ruudun käyttö tuntuu vaivalloiselta, vaikkakin siihen kuulemma tottuu. Tämän hintaluokan autossa kaikki pitäisi olla niinsanotusti “top notch”.

Moni on kuitenkin puhunut Teslan Model S:stä modernina muskeliautona. Mielestäni tämä kuvaus tuntuu osuvalta. Tekniikka on erinomaista, homma toimii, suorituskyky on kerrassaan riemastuttavaa ja autossa on asennetta. Sen sijaan sitten yksityiskohdat ja viimeistely ovat hieman niin ja näin verrattuna vaikkapa saksalaisiin premium-luokan autoihin vastaavassa autoluokassa.

Tesla myöntää Model S sähköautoille 4 vuoden tai 80 000 kilometrin takuun koko autolle ja 8 vuoden tai 240 000 kilometrin takuun akustolle ja voimansiirtoyksikölle, ja vähintään 70% akun kapasiteetin takuuaikana.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia

Tesla Model S Plaid olisi aivan mahtava auto radalle, kyseessähän on 1000 hevosvoiman superauto. Käyttöautoksi sen sijaan en ole koeajon jälkeen edelleenkään vielä varma onko tässä autossa jotain liian vähän vai kaikkea aivan liikaa.

Auton muotoilu on käsittämättömän kaunista, niin sisältä kuin ulkoa. Tekniikka toimii ja on kenties sähköautomaailmassa vuosia kilpailijoita edellä. Mutta silti, jokin estää minua olemasta sitä mieltä että tämä olisi yksi automaailman parhaimpia autoja.

Koeajo Tesla Model S Plaid kokemuksia
Tesla Model S Plaid
 • Vuosimalli: 2024
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (750 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Neliveto
 • Mittarilukema: 14800 km
 • Koeajon tarjosi: Tesla Suomi

Nyt luetuimmat