Opel Crossland X koeajo

Opel Crossland X – Jokerilyöjä astelee syöttölautaselle

Uuden käyttöauton etsinnät jatkuvat ja tällä kertaa syöttölautaselle asteli jokerilyöjä, jonka selässä luki Opel Crossland X.

Koeajolle.com kertoi taannoin koeajosta, jossa etsittiin seuraajaa allekirjoittaneen nykyiselle käyttöautolle. Edellisessä artikkelissa kävimme koeajamassa Opel Astra K:n, joka oli meikäläiselle tuttuakin tutumpi kapistus.

Tällä kertaa asiointi Kuopion K-Caarassa toi opelistille eteen täysin uuden tuttavuuden, sillä pääasiassa Volkswagen-konserniin keskittyneestä kaupasta ei löytynyt kuin kaksi Opelin logolla varustettua ajoneuvoa. Näistä toinen oli lähes kaikille opelisteille tuttu Opel Insignia, joka tosin oli aavistuksen yli budjetin.

Näistä kahdesta toinen ja kenties paremmin omiin kriteereihini istunut ajoneuvo kantoi nimeä Opel Crossland X, joka ei kertonut minulle oikeastaan yhtään mitään ennen vierailua autokaupassa. Vuodesta 2017 Opelin mallistossa ollut crossover perustuu Opelin uuden omistajan, ranskalaisen PSA:n tekeleisiin. Vaikka PSA-kaupasta on ehtinyt kulua jo neljä vuotta, minun on ollut vaikea sisäistää se, ettei saksalaismerkki kuulu enää General Motorsin perheeseen.

Opel Crossland X koeajo

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Opel Crossland ja X-sukupolvi vauhdissa

Crossland X onkin ensimmäisiä PSA-aikakauden Opeleita ja se perustuu samalle alustarakenteelle Peugeot 2008:n ja Citroën C3 Aircrossin kanssa. Crossland X sijoittuu mallistossa sitä suuremman Grandland X:n alapuolelle. Ihan rehellisesti sanoen minä sotken jatkuvasti Grandlandin ja Crosslandin.

Sitä vähemmän ymmärrän molempien mallinimien perässä roikkuvan X-kirjaimen merkitystä. Ennen koeajoneuvoon tutustumista olisin voinut arvailla X-kirjaimen viittaavan nelivetoon, mutta ei. Kaikki Crossland X:t raapivat tietä vain etupyörillä. Grandland X:t taas raapivat sekä etu-, että nelivetoisina. Ainakin minulle jäi X:n merkitys nimessä epäselväksi, joten jos tiedät X-kirjaimen syvimmän merkityksen, valista siitä minua artikkelin kommenteissa.

Koska oma tietämykseni Crossland X:stä oli luokkaa olematon, se antoi kutkuttavan lähtötilanteen autoon tutustumiselle. Auton myyjä hehkutti paljon auton varustetasoa, ja se olikin hyvin pitkälle vastaava, kuin minulle tutumman Astran Innovation-paketti. Autosta löytyi mm. sporttiset jakkarat reisituennalla, navi ja multimedialaitteet, kaistavahti ja avaimeton käynnistys. Muotoillaan asia vaikka nyt niin, että mitään kriittistä ei autosta puuttunut.

Opel Crossland X koeajo

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Tuttua Opelia – vai onko?

Teknisellä puolella meitä oli vastassa 81 kilowatin 1,2-litrainen moottori jatkettuna automaatti-vaihdelaatikolla. Minulle selvisi vasta koeajon jälkeisellä googletuksella, että tämä 1,2-litrainen moottori on kolmesylinterinen kapistus. Tehojen puolesta uskon tämän, mutta kulutuksen puolesta olisin arvellut moottorista löytyvän neljä mukia. Koeajolenkkimme jälkeen keskikulutus näytti noin kuutta litraa sataselle, mitä pidin jo nelisylinteriselle moottorille vähän kovana lukemana.

En tiedä paljonko automaatti-vaihteistolla oli tekemistä asian kanssa, mutta useamman Astran koeajon lomassa Crossland X tuntui vähän nuhaiselta. Tämä on toisaalta ihan ymmärrettävää, sillä Astraan verrattuna kyseessä on isompi ja painavampi auto.

Toinen juttu mikä minulla pisti silmään, tai pikemminkin korvaan, oli rengasmelu. Sitä riitti moottoritiellä ajettaessa, vaikka rengastukset ja muut säädöt tuntuivat olevan kunnossa. Melua ei ollut mitenkään häiritsevästi, mutta en haluaisi tietää miltä Crossland X kuulostaisi jollain leveillä 18″ renkailla varustettuna.

Opel Crossland X koeajo

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Mikä oli parasta Opel Crossland X:ssä?

Suurin eroavaisuus mitä Crossland X:ssä oli verrattuna aiemmin ajamiini Astroihin, oli HUD, joka tunnetaan kavereiden kesken head up -näyttönä. Käytännössä mittariston takaa nousee läpinäkyvä näyttö, joka mahdollistaa kuljettajan tutkailemaan auton nopeutta tai nopeusrajoitusta kääntämättä katsetta pois tiestä. En ole koskaan ennen tavannut moista varustetta minkään auton yhteydessä, joten se oli ehdottomasti noston arvoinen asia.

Muuten ajoneuvo oli “normaalia Ooppelia” sanaparin hyvässä mielessä. Autossa oli ihan kelvolliset ja minulle tutut varusteet, joista en kokenut mitään puuttuvan. Koeajoautomme oli vuosimallia 2017 ja sillä oli mittarissa 52 000 kilometriä, minkä vuoksi auto tuntui käytännössä uudelta.

Auto oli ollut myös siistillä pidolla, en keksinyt koko autosta oikein mitään huomautettavaa. Tuulilasi oli kuin järven pinta tyynenä päivänä ja maalipintakin kaikin puolin tikissä.

Opel Crossland X koeajo

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Mikä taas ei miellyttänyt?

Jo mainittujen rengasmelujen ja pienen moottorin tarjoaman voiman puutteen lisäksi minulla pisti autosta silmään PSA-tausta, vaikka en rehellisesti sanoen tajunnut sitä vielä koeajolla. Tutkailin auton sisustaa ja siinä tuntui olevan hieman Opelille vieraita asioita. Esimerkiksi ovipahvit tuntuivat sisältävän perus-Opelia enemmän raakaa muovia vailla minkäänlaista koristelua. Ovipahvit muistuttivat yksinkertaisuutensa puolesta vähän jonkun halvan pakettiauton ulkoasua.

Rehellisesti sanoen en ole vielä ymmärtänyt myöskään sitä, että miksi crossoverit ovat niinkin suosittuja autoja nykypäivänä Suomessa. Minun näkökulmastani nämä autot ovat pienempiä kuin rehdit farmarit, mutta juovat polttoainetta kuin tila-autot. Nelivedon puute ei tee näistä myöskään minkään sortin maasturia, vaan kyseessä on aivan normaali etuvetoinen biili. Auto näyttää ulkoa isolta, mutta sisältä pieneltä.

Tästä crossover-ihmettelystä johtuen minua houkuttaa yhä enemmän hakea joskus koeajooni Nissan Qashqai, joka on sinnitellyt vuodesta toiseen suomalaisten suosikkiautona ainakin myytyihin yksilöihin peilaten. Joskus pitää kyllä hypätä Qashqain rattiin ja selvittää mistä moinen suosio kimpoaa. Melko varmasti olen vain missannut jotain oleellista, mikä tekee näistä autoista mahtavia.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Noh, vaihtuiko auto?

Olen saanut nyt useamman vaihtoautotarjouksen nykyiselle ajoneuvolleni ja Crossland X on yksi niistä. Uskallan kuitenkin jo tässä vaiheessa sanoa sen, että minusta ei tule Crossland X-miestä. Kyllä se on Astra tai Insignia, jotka koen malleina enemmän omikseni.

Crossland X:n hankintaa ei puolla edes hinta, sillä auto liikkuu uutena lähes Astran hintaluokassa. Perstuntuman perusteella Crossland X-mallin vähäinen myynti verrattuna kestosuosikki-Astran myyntiin pitää Crossland X:n hinnan käytettynä vähän suurempana.

Crossland X ei ollut silti täysi pettymys, vaikka koeajoraporttini on melko nuiva. Auto on aivan varmasti hyvä peli heille, jotka nauttivat Nissan Qashqain tapaisista autoista. Lisäksi HUD oli kokemisen arvoinen varuste, joskin ihmettelen sitä, miksei moisia varusteita tuppaa näkemään sisarmalli Astroissa.

Opel Crossland X Innovation 1,2 Start/Stop 81 kW AT6
 • Vuosimalli: 2017
 • Moottori: 1.2-litrainen bensiini (81 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 52000 km
 • Koeajon tarjosi: K-Caara Kuopio

Nyt luetuimmat