Kaistavahti kaistallapitoavustin

Kaistavahti ja kaistallapitoavustin lisäävät tiellä kaikkien turvallisuutta

Kaistavahti ja kaistallapitoavustin löytyvät yhä useammasta uudehkosta ajoneuvosta ja hyvä niin – ne kun lisäävät turvallisuutta.

Uudehkojen autojen viimeisintä teknologiaa edustavat varusteet ja niihin liittyvät käytännöt ovat olleet Koeajolle.comin kulmakivi. Aiemmin olemme tällä sivustolla esitelleet mm. sadetunnistimen, Webaston, adaptiivisen vakionopeudensäätimen ja start&stop-järjestelmän toimintaa, eli hyötyjä ja haittoja.

Tässä osassa esittelemme teille nykyään monista autoista löytyvän kaistavahdin. Kaistavahdista on vaikea puhua ilman kaistallapitoavustinta, sillä tämä varustekaksikko löytyy nykyään monista autoista ja ne tukevat toinen toisiaan.

Kaistavahti kaistallapitoavustin

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä eroa kaistavahdilla ja kaistallapitoavustimella?

Lähdetään liikkeelle näiden kahden termin avaamisesta ja niiden välisistä eroista. Kuten jo todettiin, nämä kaksi varustetta liikkuvat nykyään sen verran hyvin käsi kädessä, että niitä luulee helposti yhdeksi varusteeksi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan jotkut autot voivat olla varustettuja pelkällä kaistavahdilla ilman kaistallapitoavustinta.

Kaistavahti on järjestelmä, joka seuraa auton liikkumista kaistojen välissä. Järjestelmän on tarkoitus vahtia sitä, ettei auto lähde hiljalleen lipumaan kohti kaistaviivoja, joka saattaa aiheuttaa vaaratilanteen. Joissakin autoissa kaistavahti saattaa varoittaa kuljettajaa kaistaviivan ylityksestä. Varoitus saattaa tapahtua esimerkiksi äänimerkillä tai rattia täristämällä, jolloin kuljettaja havahtuu tilanteeseen.

Kaistallapitoavustin taas tekee itsenäisen korjausliikkeen, eli käytännössä kääntää itse auton rattia, mikäli kuljettaja ei näytä reagoivan virheelliseen ajolinjaan. Kaistallapitoavustimen tekemät korjausliikkeet ovat luonnollisesti melko varovaisia, sillä rajut kääntämiset voivat aiheuttaa auton hallinnan menetyksen. Autoilija kuitenkin yleensä huomaa melko helposti, jos ratti kääntyykin “itsestään” kesken ajon.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miten kaistavahti ja kaistallapitoavustin toimii?

Auton kaistavahti on yksi nykyaikaisten ajoneuvojen turvallisuustoiminnoista, joka on suunniteltu auttamaan kuljettajaa pysymään omalla kaistallaan ja välttämään kaistan ylityksiä tai poikkeamia huomaamatta.

Kaistavahdin toimimisen edellytys on selkeät tiemerkinnät, joista auto mittaa liikkumista. Kehittynyt järjestelmä hyödyntää erilaisia antureita ja sensoriteknologiaa, jotka tarkkailevat auton sijaintia kaistalla. Järjestelmä myös varoittaa kuljettajaa, mikäli se havaitsee kaistan ylityksen tai vaarallisen liikkeen.

Kaistavahti toimii yleensä optisten kameroiden tai infrapunasensoreiden avulla, jotka on asennettu auton tuulilasiin, etuosaan tai peileihin. Näiden antureiden avulla järjestelmä voi seurata tien viivoja tai reunakiviä ja tunnistaa, jos auto ajautuu pois omalta kaistaltaan ilman vilkkua. Tällöin kaistavahti voi reagoida välittömästi ja ilmoittaa kuljettajalle varoitusäänen, näytön tai tärinän kautta.

Vilkkujen oikeaoppinen käyttö onkin avainasemassa kaistavahdin kanssa. Kun autoon kytketään suuntavilkku päälle, myös kaistavahti tajuaa tällöin sen, että nyt on tarkoitus ylittää kaista harkitusti. Vastaavasti taas jos yrität tehdä kaistanvaihtoa esimerkiksi ohittamisessa ilman vilkkua, kaistavahti saattaa pyrkiä korjaamaan ajolinjaasi.

Yleensä kaistavahtien ja kaistallapitoavustimien liikkeet ovat kuitenkin sen verran mietoja, että esimerkiksi hätätilanteessa kuljettaja on kuitenkin auton kapteeni, eli hän voi tehdä vaikkapa väistöliikkeen kaistan yli turvallisesti ilman järjestelmien puuttumista peliin.

Kaistavahti toimii yleensä lähinnä suurinopeuksisessa maantieajossa, eli järjestelmä ei aktivoidu esimerkiksi matalan nopeuden kaupunkiajossa. Yleensä kaistavahti aktivoituukin vasta reilun 60 km/h ajonopeuksissa. Kaistavahdin voi myös kytkeä pois painamalla siihen tarkoitettua nappulaa, mikäli autoilija kokee sen häiritseväksi.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kaistavahdin hyödyt

Auton kaistavahti tarjoaa useita hyödyllisiä toimintoja, jotka liittyvät pääasiassa turvallisuuteen. Ensinnäkin, se auttaa ehkäisemään kaistan ylityksiä, jotka voivat johtaa vaarallisiin tilanteisiin, kuten päätyä vastaantulevien kaistalle tai ajautumista ulos tieltä. Järjestelmä havaitsee nämä tilanteet nopeasti ja tarjoaa reaaliaikaisia varoituksia tai korjausliikkeitä, jonka avulla auto pysyy turvallisesti “ojien välissä”.

Toinen hyöty liittyy väsymyksen huomaamiseen. Kaistavahti voi olla erityisen hyödyllinen kuljettajille etenkin pitkillä matkoilla, joihin sisältyy riski väsymisestä tai keskittymisen herpaantumisesta. Se voi auttaa ylläpitämään keskittymistä ja tarkkaavaisuutta tien päällä, ja toimia ikään kuin ylimääräisenä silmäparina, joka varoittaa kuljettajaa siitä, jos auto alkaa poiketa kaistalta.

Kuten kaikkien kuljettajan virheitä oikovien turvavarusteiden kohdalla, myös kaistavahdin kanssa on tärkeää huomata, ettei se korvaa kuljettajan omaa vastuuta eikä tarkoita, että kuljettaja voisi luottaa täysin teknologiaan. Se on suunniteltu avustamaan kuljettajaa ja tarjoamaan lisäkerroksen turvallisuutta, mutta kuljettajan on edelleen pidettävä tarkkaavaisuutensa ja valvottava ajoneuvoa.

Kaistavahtien nopea yleistyminen on itse asiassa kaikkien autoilijoiden etu. Vaikka sinä olisitkin maailman paras ja skarpein kuljettaja, mikään ei voi kuitenkaan taata sitä, että sinua vastaan ajava autoilija on liikkeellä virkein mielin. Se, että vastaantulevissa autoissa on olemassa vaaratilanteissa ajoon puuttuvia turvajärjestelmiä saattaa pelastaa sinun henkesi.

Lue myös: Auton ADAS-järjestelmä – nämä varusteet lisäävät kuljettajan turvallisuutta

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kaistavahdin haitat

Kaistavahti on siinä mielessä erinomainen varuste, ettei siinä ole juurikaan haittapuolia. Se on varuste, jonka läsnäoloa ei tavallisesti edes muista. Sen sijaan sen läsnäolon muistaa usein silloin, kun ajamisessa tapahtuu pieniä virheitä tai keskittymisen herpaantumisia.

Oikeastaan suurimmat kaistavahdin haasteet liittyvät sellaisiin hetkiin, kun tarjolla ei ole kunnon kaistaviivoja, joista järjestelmä voisi seurata ajamisen etenemistä. Kun kaistaviivoja ei ole, myöskään kaistavahti ei voi luonnollisesti aktivoitua.

Tämä on hyvä muistaa pienempiä hiekkateitä ajaessa, joissa merkintöjä ei ole lainkaan. Myös talven lumiset ajokelit vaikuttavat kaistavahdin toimintaan. Mikäli lunta on paljon ja tien kaistaviivat eivät ole näkyvissä, tällöin kaistavahtikaan ei voi toimia.

Haasteita tuovat myös ne tilanteet, missä kaistaviivat näkyvät vain osittain, tai tiellä on erilaisia “häiriöviivoja”. Esimerkiksi vain osittain lumisella tiellä järjestelmä saattaa tulkita viivoja miten sattuu, ja pyrkiä väistämään niitä. Sama juttu koskee myös erilaisilla tietyömailla ajettaessa, joiden väliaikaiset kaistaviivat saattava kulkea vanhojen tiemerkintöjen päältä, mikä vaikeuttaa kaistavahdin toimintaa.

Eräänlaiseksi “haitaksi” voitaneen laskea myös se, että “ylimääräinen” teknologia tuo autoon mahdollisesti erilaisia korjauskustannuksia. Kaistavahdilla tai kaistallapitoavustimella varustettuihin autoihin kannattaakin harkita vakavasti erilaisten tuulilasivakuutusten ottamista, sillä ne helpottavat tilanteita, missä auton tuulilasia tulee joko korjata tai vaihtaa uuteen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Kaistallapitoavustin tekee aktiivista kaistallapitoa

Useimmat autonvalmistajat tarjoavat nykyään kaistavahtijärjestelmiä eri automalleissaan, ja osa järjestelmistä voi tarjota edistyneempiä toimintoja, kuten aktiivisen kaistanpito, eli kaistallapitoavustimia.

Aktiivinen kaistanpito on edistynyt kaistavahtijärjestelmän muoto, joka voi tarjota vieläkin suuremman turvallisuuden tason. Järjestelmä kykenee paitsi varoittamaan kuljettajaa kaistan ylityksestä, myös tekemään tarvittavia korjauksia ajolinjoihin.

Aktiivinen kaistanpito perustuu yleensä ohjausjärjestelmään, joka pystyy automaattisesti säätämään auton ohjausta ja pitämään sen keskellä kaistaa. Järjestelmä voi hyödyntää tietoa antureilta, kuten kaistan merkinnöistä, tien reunakivistä tai muista ajoneuvoista, ja reagoida nopeasti muuttuviin olosuhteisiin.

Kun aktiivinen kaistanpito on käytössä, kuljettajan ei tarvitse jatkuvasti säätää ohjausta pitääkseen auton omalla kaistallaan. Järjestelmä voi hallita ohjausta pienillä ohjausliikkeillä pitäen auton keskitetysti kaistalla. Tämä auttaa vähentämään kuljettajan rasitusta pitkillä matkoilla tai ruuhkaisissa liikenneolosuhteissa.

Lisäksi aktiivinen kaistanpito voi toimia yhdessä muiden ajoneuvon turvallisuustoimintojen kanssa, kuten adaptiivisen vakionopeudensäätimen, joka säätää nopeutta ja etäisyyttä edellä ajaviin autoihin. Yhdistämällä nämä toiminnot auton kaistavahti voi tarjota entistä sulavamman ja turvallisemman ajokokemuksen.

Vaikka aktiivinen kaistanpito tarjoaa merkittäviä etuja, on tärkeää muistaa, että se ei tee autosta täysin autonomista eikä poista kuljettajan vastuuta. Kuljettajan tulee edelleen olla valppaana ja valmiina ottamaan ohjaus takaisin tarvittaessa.

Järjestelmä voi auttaa kuljettajaa pitämään auton oikealla kaistalla, mutta sen tulee aina toimia kuljettajan apuvälineenä eikä korvata kuljettajan vastuuta turvallisesta ajamisesta.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Kaistavahdit kehittyvät jatkuvasti

Auton kaistavahti ja erityisesti aktiivinen kaistanpito ovat tärkeitä edistysaskeleita tieliikenteen turvallisuudessa. Näiden teknologioiden avulla autot voivat tarjota lisäkerroksen turvallisuutta ja auttaa vähentämään kaistan ylityksistä johtuvia onnettomuuksia.

Tulevaisuudessa odotetaan, että näitä järjestelmiä kehitetään entistä edistyneemmiksi ja integroidummiksi osaksi ajoneuvoja. Autonvalmistajat ja teknologia-alan yritykset investoivatkin jatkuvasti tutkimukseen ja kehitykseen tällä alalla, tavoitteenaan parantaa liikenneturvallisuutta entisestään.

Tulevaisuuden näkymät auton kaistavahtijärjestelmien suhteen ovat lupaavia. Teknologian kehityksen myötä järjestelmät voivat tulevaisuudessa olla vieläkin tarkempia ja luotettavampia kaistan seurannassa. Anturit voivat kehittyä entistä herkemmiksi ja pystyä havaitsemaan pieniäkin liikkeen muutoksia, mikä mahdollistaa paremman tarkkuuden ja reaaliaikaisen varoituksen antamisen.

Lisäksi tulevaisuudessa kaistavahtijärjestelmät voivat integroitua entistä saumattomammin muihin ajoneuvon turvallisuusjärjestelmiin. Esimerkiksi yhdistämällä kaistavahti adaptiiviseen vakionopeudensäätimeen ja törmäyksenesto-ominaisuuksiin, autot voivat toimia entistä älykkäämmin ja tehokkaammin liikenteen vaaratilanteissa.

Myös autonomisten ajoneuvojen kehitys vaikuttaa kaistavahtijärjestelmien tulevaisuuteen. Autonomiset autot hyödyntävät useita antureita, karttoja ja tekoälyä liikenteen havainnointiin ja ajamiseen. Kaistavahti on yksi tärkeä osa autonomisten autojen turvallisuutta, ja sen kehitys auttaa vahvistamaan luottamusta näiden ajoneuvojen toimintaan.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Kamux

Nyt luetuimmat