Halkeama tuulilasissa lasikasko

Tuulilasivakuutus – miksi lasiturva on nyt kenties tärkein vakuutus?

Tuulilasivakuutus eli lasikasko eli lasiturva. Rakkaalla vakuutuksella on monta nimeä, mutta nyt jos koskaan kannattaa vakuuttaa tuulilasi.

Tuulilasivakuutus, lasikasko tai lasiturva – ihan sama millä nimellä kutsut tätä vakuutusta, mutta sen periaate on kaikille tuttu. Lasiturva on auton kaskovakuutuksiin saatava lisäturva, joka kattaa ajoneuvon ikkunat kiveniskemien ja halkeamien varalta.

Useimmiten lasiturvan käyttö kohdistuu auton tuulilasiin, sillä se on ajoneuvon kaikista tärkein lasipinta, joka on myös poikkeuksellisen kovalla käytöllä. Tuulilasi on usein ajoneuvon pinta-alaltaan suurin lasi ja lisäksi poikittainen asettelu auton menosuuntaan nähden aiheuttaa sen, että se on altis erilaisille kiveniskemille ja muille kolhuille.

Lasiturva on saatavilla jonkinlaisessa muodossa oikeastaan kaikenlaisiin ajoneuvoihin, mutta tuulilasivakuutuksen sopimusehdot voivat toki vaihdella riippuen siitä, mistä vakuutusyhtiöstä vakuutus on hankittu. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin lasiturvan yleisiin käytäntöihin, sekä minkä takia sen hankkiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Halkeama tuulilasissa lasikasko

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mitä tuulilasin lasiturva kattaa?

Lasiturva korvaa kaikki auton tuuli-, sivu- tai takalasiin tulleet iskut, jotka aiheutuvat sellaiset suorasta ulkoisesta iskusta tai osumasta aiheutuneet vahingot, jotka aiheuttavat joko lasin korjaamisen tai vaihtamisen kokonaan uuteen. On kuitenkin hyvä huomata se, että lasiturva ei korvaa tilanteita, joissa avaimet ovat jääneet auton sisään, ja tilanteen ratkaisu on vaatinut lasin rikkomisen.

Useimmin lasiturvaa tarvitaan silloin, kun auton tuulilasiin napsahtaa kivi tai nasta edellä ajavasta autosta. Nykyliikenteessä kiviä ja nastoja lentää takana ajavien autojen päälle melko paljon, sillä nykyisissä autoissa on vain harvoin kuraläppiä, jotka saattaisivat estää osan lentäneistä kivistä. Tilannetta ei varmasti paranna sekään yksityiskohta, että suomalainen tieverkko on nykyään varsin huonossa kunnossa, jolloin kiviä irtoaa entistä helpommin.

Lue myös: Rengasturva – suuri apu yllättäen iskevään rengasrikkoon

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Kahdenlaisia korjaustapoja

Vahingon sattuessa korjaustapoja on siis kahdenlaisia. Vaurioitunut lasi voidaan joko korjata, tai se voidaan vaihtaa kokonaan uuteen. Termi tuulilasin korjaaminen on sinänsä hieman harhaanjohtava, sillä yleensä korjaustilanteessa pyritään vain varmistamaan se, ettei kiveniskemä tai vaurio pääse laajenemaan entisestään. Korjaaminen ei tee siis lasista uutta, mutta saattaa pelastaa tilanteen lasin vaihdolta.

Tuulilasin vaihtaminen taas tarkoittaa juuri sitä mitä nimikin kertoo, eli vanha lasi otetaan irti ja korvataan uudella lasilla. Lasin vaihtaminen on aina lähtökohtaisesti raskaampi tie kuin pelkkä korjaaminen, mutta joskus se on ainoa vaihtoehto saada tilanne haltuun. Rikkinäisellä tuulilasilla ajaminen on kuitenkin monellakin tapaa turvallisuusriski, josta lisää hieman myöhemmin.

Tuulilasin korjaamisen ja vaihtamisen käytännön suurin ero tulee hinnasta. Lasin vaihtaminen uuteen on merkittävästi kalliimpaa puuhaa, kuin vanhan korjaaminen. Lisäksi tuulilasin vaihtaminen kuormittaa ympäristöä. Tuulilasin korjaaminen tuottaa viisi kertaa pienemmän hiilijalanjäljen kuin lasin vaihtaminen.

Lue myös: Kilometreihin perustuva autovakuutus – aja vähemmän, maksa vähemmän

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Miksi tuulilasivakuutus on hyvä olla olemassa?

Lähes aina vakuutusyhtiöstä riippumatta lasiturva toimii siten, että tuulilasin korjaaminen hoituu vakuutuksen kautta täysin maksutta, kun taas tuulilasin vaihdosta koituu maksettavaksi ennalta sovittu omavastuu. Omavastuu on kuitenkin lähes aina selvästi lasin vaihdon hintaa halvempi, eli vakuutus kannattaa pitää voimassa.

Omavastuun määrä vaihtelee vakuutusyhtiöittäin. Koeajolle.comin yhteistyökumppaneihin lukeutuvan POP Vakuutuksen kohdalla omavastuu tuulilasin vaihdolle on 150 euroa. Vastaavasti lasin pienimuotoisemmasta korjauksesta ei vähennetä omavastuuta.

Kiveniskemällä on sellainen pirullinen ominaisuus, että se ei välttämättä riko lasia heti, vaan pienen viiveen kera. Ei ole mitenkään tavatonta, että autoilija huokaisee helpotuksesta sen jälkeen, kun kivi napsahtaa tuulilasiin ja lasiin ei näytä jäävän jälkeä. Joskus jälki tulee kuitenkin viiveellä, tai alkujaan pieneltä näyttänyt vaurio muuttuukin päivien kuluttua koko tuulilasin mittaiseksi halkeamaksi.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Muista lämpötilaerot

Kiveniskemän tai halkeaman laajentumista saattavat myös vauhdittaa esimerkiksi lämpötilaerot, joita syntyy niin ulkolämpötilasta, mutta myös auton puhaltimien käytöstä. Esimerkiksi talvella yleinen tapa puhaltaa lämmintä ilmaa tuulilasille voi saada aikaan lasivaurion kasvamista. Myös kaikenlainen rasitus kuten kuoppiin ajaminen voi saada lasin halkeamaan entisestään.

Tästä syystä kiveniskemän jälkeen auto kannattaa käytättää lasikorjaamolla, sillä siellä pystytään helposti tunnistamaan korjausta vaativat kiveniskemät. Mikäli autossa on lasiturva hankittuna, ei tämä työ maksa sinulle mitään. Kun lasikorjaamolla ollaan liikkeellä ajoissa, saattaa se pelastaa sinut suuremmalta ja kalliimmalta tuulilasin vaihtotyöltä. Kiveniskemien korjaus on siis eräänlainen sijoitus, jolle saa hyvän tuoton.

Halkeama tuulilasissa lasikasko

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Nykyautot “vaativat” usein lasiturvan

Nykyautot tuulilaseineen ovat aina vain krantumpia. Takavuosina autojen tuulilasit kestivät paremmin iskuja, mutta nykyisissä ajoneuvoissa joudutaan käyttämään ohuempia laseja. Kaiken huipuksi nykyautojen erilaiset turvavarusteet vaativat usein toimiakseen ehjän tuulilasin. Näitä ovat esimerkiksi sadetunnistin tai nopeusrajoituksia seuraava kamerajärjestelmä.

Autojen tuulilasien paksuus on vähentynyt tuntuvasti vuosien varrella. Syy tälle johtuu polttoainetaloudellisuudesta. Autovalmistajat pyrkivät tekemään autoistaan kevyempiä, ja tuulilasin paksuus on ollut yksi paikka, josta painonpudotusta on lähdetty hakemaan. Lisäksi autot ovat nykyään virtaviivaisempia, joka tarkoittaa usein pinta-alaltaan entistä suurempia tuulilaseja.

Jokaisen autoilijan on helppo ymmärtää, että ohuemmat tuulilasit nostavat tuulilasin halkeamisen riskiä merkittävästi. Kaiken huipuksi nykyautojen tuulilasit ovat pinta-alastaan ja tekniikan huomioimisesta johtuen vain kallistuneet vuosien varrella, mikä tarkoittaa sitä, että lasin vaihtaminen saattaa maksaa ilman vakuutusta helposti jopa tuhat euroa. Tilanne on valitettava, mutta sille ei ole oikein tehtävissä mitään.

Autojen tuulilasit muodostuvat kahdesta lasikerroksesta, joiden välissä on kova PVB-kalvo. Muut auton lasipinnat ovat usein pelkkää karkaistua lasia, joille ei voida tehdä samoja korjaustoimenpiteitä. Tuulilasin rakenteen tarkoituksena on pitää tuulilasi kasassa myös isomman vaurion sattuessa. Mikäli tuoretta vaurioita ei korjauteta nopeasti, edessä voi olla pahimmillaan tuulilasin vaihto. 

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Ehjän tuulilasin monet merkitykset

Ehjä tuulilasi on monellakin tavalla turvallisen ajamisen perusedellytys. Kuten jo aiemmin totesimme, vaurioitunut tuulilasi saattaa estää auton turvallisuusteknologian toimimisen, mikä saattaa nostaa riskiä joutua kolariin tai onnettomuuteen.

Teknologia ei ole kuitenkaan ainoa syy sille, miksi ajoturvallisuuden kannalta tuulilasin tulisi olla kunnossa. Ensinnäkin vaurioitunut tuulilasi voi aiheuttaa ongelmia näkemiselle, mikä tekee ajamisesta vaarallista. Tästä syystä auto saatetaan jopa hylätä määräaikaiskatsastuksessa, mikäli lasissa on vaurioita kuljettajan näkökentän kannalta kriittisissä paikoissa.

Näiden tekijöiden lisäksi tuulilasilla on merkittävä rooli auton rakenteiden kestävyydessä. Auton korin jäykkyydestä peräti yli 30 prosenttia tulee tuulilasista. Haljennut tuulilasi heikentää siis selvästi auton jäykkyyttä, mikä on suuri riskitekijä esimerkiksi kolaritilanteissa. Rikkinäisen tuulilasin myötä sinulla on siis vähemmän suojaa ympärilläsi.

Kiveniskemä tuulilasi auto
Kuvan lähde: POP Vakuutus

Keväisin eniten tuulilasivahinkoja

Tuulilasiin liittyvät vahingot, kuten kiveniskemät ja halkeamat ovat yksi yleisimmistä syistä sille, miksi vakuutusyhtiöille tehdään vahinkoilmoituksia. Vuosittain Suomessa sattuu kymmenistä jopa satoja tuhansia tuulilasiin liittyviä vahinkoilmoituksia. Tuulilasin vauriot ovat jopa kolareitakin yleisempiä.

Kaikista herkintä aikaa tuulilasivahinkojen suhteen on keväällä, jolloin sattuu eniten vahinkoja. Tuulilasivahinkojen sattuminen keväällä johtuu monista eri syistä. Teillä oleva hiekka pöllyää liikenteessä sulaneen lumen jäljiltä, samoin kuin vedeksi muuttunut lumi kuljettaa teille epäpuhtauksia.

Koko kurjuuden kruunaa huonokuntoiset nastarenkaat, joista irtoaa keväisin nastoja vielä talveakin helpommin. Keväisin nastojen irtoamista helpottavat mm. suuremmat tilannenopeudet, kun talvinopeusrajoitukset siirtyvät suurempiin kesänopeuksiin.

Lue myös: Öljykriisi toi vuonna 1973 Suomen maanteille nykyiset nopeusrajoitukset

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Nyt jos koskaan lasivakuutus kuntoon – kiitos Ukrainan sodan

Ukrainan sota ja siitä aiheutuneet pakotteet ja energiakriisi ovat vaikuttaneet moneen toimialaan merkittävästi viime aikoina. Myös lasin valmistaminen on vaikeutunut merkittävästi sodan aikana, mikä saattaa heijastua lähitulevaisuudessa entistä kalliimpina tuulilaseina autoihin.

Lasin valmistus vaatii suurta lämpöä, sillä prosessissa sulatetaan hiekkaa, soodaa ja kalkkikiveä yhteen, mikä vaatii jopa 1500 celsiusasteen lämpötiloja. Tavallisesti lasin valmistamiseen tarvittava energia on saatu Euroopassa venäläisestä maakaasusta.

Pakotteet ja toisaalta myös venäläisten vastateot Euroopan asettamille pakotteille ovat aiheuttaneet sen, että venäläisen maakaasun käyttäminen tulee olemaan jatkossa vaikeampaa, mikä pakottaa väkisinkin lasitehtaat miettimään vaihtoehtoisia menetelmiä lasin valmistamiselle.

Ongelma koskee myös autoteollisuutta ja tuulilaseja. Autovalmistajat ovat joutuneet hamstraamaan tuulilaseja varastoihinsa, mikä on nostanut tuulilasien hintoja. Mitä kalliimmaksi tuulilasin vaihtotyö koituu, sitä suurempi rahallinen hyöty lasiturvasta tulee olemaan.

Jokaisen autoilijan kannattaakin nyt kiinnittää tavallista suurempaa huomiota turvaväleihin liikenteessä, sillä sen avulla voi vähentää riskiä tuulilasivaurioiden syntymiselle. Lisäksi myös lasiturvan hankkiminen voi olla nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Pidä lasivakuutuksesi kunnossa

Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa se, mikä on oman ajoneuvon vakuutustilanne ja kattaako nykyinen kaskosi myös auton lasit. Mikäli lasiturvaa ei ole hankittuna ajoneuvoon, kannattaa pohtia hetken aikaa sitä, pitäisikö lasiturva kuitenkin hankkia autoon.

Lasiturva on tavallisesti melko halpa vakuutus. Usein sen lisääminen auton vakuutuksiin kustantaa muutamia kymmeniä euroja vuodessa. Käytännössä yksikin tuulilasin korjaus vakuutuksen piikkiin vuoden aikana maksattaa jo vakuutuksen hinnan takaisin.

Lasiturvan lisäksi omaa rahaa ja tuulilasia voi säästää fiksulla ajotavalla. Mitä pidempää turvaväliä pidät liikenteessä etenkin keväisin, sitä todennäköisemmin edellä ajavasta autosta ei lennä kiviä tai nastoja juuri sinun autosi tuulilasiin.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat