Kiveniskemä tuulilasi auto

Kiveniskemä pakottaa joka kymmenennen auton uusimaan tuulilasin

Suomessa lasinvaihtoa tarvitaan vuosittain joka kymmenenteen autoon. Usein syynä on korjaamatta jäänyt kiveniskemä.

Vakuutusyhtiö POP Vakuutuksen julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan Suomessa joka kymmenes liikenteessä liikkuva auto vaurioituu niin pahasti, että autoon tarvitsee suosittaa tuulilasin vaihtotyö. Lasinvaihdon riskiä kasvattaa korjaamatta jäänyt kiveniskemä, jolloin lasi pääsee halkeamaan.

Asiasta tekee surullisen se fakta, että monissa tapauksissa lasinvaihdolta oltaisiin voitu välttyä, jos kiveniskemä olisi korjattu heti oikeaoppisesti. Yksittäinen kiveniskemä on kuitenkin huomattavasti lasinvaihtoa halvempi korjata. Usein kiveniskemien korjaukset hoituvat ilman omavastuuta, jos autossa on tuulilasivakuutus, eli niin sanottu lasiturva.

Kiveniskemä tuulilasi auto
Kuvan lähde: POP Vakuutus

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Korjaa iskemä heti

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että tuulilasiin osunut kiveniskemä saadaan parhaiten korjattua näkymättömäksi, mitä nopeammin se korjataan. Sen jälkeen, kun tuulilasissa napsahtaa ja lasiin jää näkyvä jälki, kannattaakin tuulilasille varata korjausaika välittömästi.

Korkeat lämpötilat suuntaan tai toiseen korostavat kiireyden merkitystä, sillä rajut sääolosuhteet saavat tuulilasin elämään, mikä vuorostaan kasvattaa riskiä vaurioiden suurenemiselle. Erityisesti pakkas- ja hellekaudet ovat tyypillisiä ajanjaksoja, jolloin lasinvaihtojen kysyntä kasvaa.

Lämpötilojen lisäksi myös kuljettaja voi omalla toiminnallaan vauhdittaa vaurion kasvamista. Mikäli vaurioituneeseen lasiin kohdistuu kuumaa tai kylmää ilmaa, syntyy siitäkin erilaisia lämpötilaeroja, jotka saavat pahimmillaan kiveniskemäkohdan halkeamaan.

Toisin sanoen, moni kuljettaja maksimoi tietämättään kiveniskemien aiheuttamia tuhoja. Monelta lasinvaihdolta voitaisiin välttyä, jos kiveniskemä korjattaisiin ajoissa, eli heti tilanteen synnyttyä. Lisäksi ohjaamalla auton ilmastointilaitteen puhalluksia kohti tuulilasia voidaan myös vauhdittaa vaurioiden etenemistä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Ehjä tuulilasi on turvallisuustekijä

Harva autoilija muistaa sitä, että tuulilasilla on yllättävän suuri rooli auton turvallisuuden kanssa. Sen vuoksi onkin ikävää välinpitämättömyyttä, että Suomessa tunnutaan suhtautuvan tuulilasin korjaukseen ja vaihtoon vähättelevästi. Moni kuljettaja kokee kiveniskemät enemmänkin kosmeettisena haittana, kuin turvallisuusongelmana.

Tuulilasilla on suuri rooli auton turvallisuusasioissa monellakin saralla. Ensinnäkin kiveniskemät tuulilasissa haittaavat eri tavalla näkyvyyttä, mikä luo luonnollisesti aidon turvallisuusriskin liikenteessä, jos kiveniskemä aiheuttaa katvealueita tai aurinko paistaa halkeamasta kuljettajan silmiin kriittisellä hetkellä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että auton korin jäykkyydestä tulee yli 30 prosenttia tuulilasista. Haljennut tuulilasi heikentää siis selvästi auton jäykkyyttä, mikä on suuri tekijä esimerkiksi kolaritilanteissa. Rikkinäisen tuulilasin myötä sinulla on vähemmän suojaa ympärilläsi.

Tuulilasi liittyy oleellisesti myös moniin turvavarusteisiin. Tuulilasin takana voi olla lukuisia erilaisia antureita ja tunnistimia, joiden näkyvyys heikentyy rikkinäisen tuulilasin takaa. Asia korostuu erityisesti nykyaikaisten autojen kohdalla, joissa on lukuisia ADAS-turvavarusteita.

Ehjä tuulilasi takaa myös sen, että esimerkiksi turvatyynyt toimivat törmäystilanteessa suunnitellusti. Näistä kaikista turvallisuustekijöistä johtuen autoilijoiden tulisikin nähdä tuulilasi tärkeänä osana omaa sekä matkustajien turvallisuutta.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Uusi teknologia kallistaa tuulilasin vaihtotyötä

Vaihdettavien tuulilasien hinta on noussut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. POP Vakuutuksen mukaan tuulilasien pinta-ala onkin kasvanut noin 15 prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana, eli vaihdettavat lasit ovat isompia, mikä tekee niistä luonnollisesti kalliimpia vaihtaa.

Kuten jo ADAS-turvavarusteiden kohdalla totesimme, tuulilaseihin on tuotu jatkuvasti enemmän turvallisuus- ja mukavuuslaitteisiin liittyvää tekniikkaa, mikä niin ikään nostaa tuulilasin hintaa. Hyvänä nyrkkisääntönä on pidetty mm. sitä, että jos autossasi on lämmitettävä tuulilasi, niin auto kannattaisi ehdottomasti varustaa vakuutusyhtiön lasiturvalla.

Tästä syystä tuulilasit ja niiden vaihto eivät ole enää läheskään niin yksinkertaista puuhaa, kuin menneinä vuosikymmeninä saattoi olla. Karu fakta on myös se, että tuulilasin vaihto ilman vahinkoja kattavaa lasiturvaa käy hyvin nopeasti asiakkaan kukkaron päälle. Toisin sanoen, lasivakuutuksesta tinkiminen voi tulla hyvinkin kalliiksi.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Lasivahingot kasvussa ja lasiturvan suosio kasvaa

Tuulilasin kasvavaa pinta-alaa on koitettu paikata sillä, että tuulilasien paksuus olisi vuorostaan aiempaa ohuempi. Suurempi pinta-ala ja ohuempi tuulilasi onkin aiheuttanut sen, että erilaiset auton lasivahingot ovat olleet kasvussa viime vuosina kasvussa.

Lisäksi lasinvaihtoon liittyviä asennuskustannuksia lisäävät myös uudet työvaiheet, kuten turvalaitteisiin liittyvät kalibroinnit ja resetoinnit. Autoilijan olisikin syytä korjata vauriot ehdottomasti sellaisissa yrityksissä, joilla on osaavat asentajat, ajantasaiset laitteet ja ajantasaiset ohjeet siitä, miten kyseenomaiset vauriot korjataan.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista, kuten vaikkapa lasiturvasta. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: POP Vakuutus

Nyt luetuimmat