Autojen romutus keskimäärin

Autojen romutus Suomessa – tällainen on keskimääräinen romutettava auto

Autojen romuttaminen on yleistynyt hurjasti. Syitä löytyy niin valtion tarjoamista porkkanoista, kuin vallitsevasta tilanteesta.

Vuosi 2021 oli autojen romuttamisen kannalta ennätyksellinen. Viime vuonna autoja merkittiin romutettavaksi enemmän kuin koskaan, sillä peräti 106 388 ajoneuvoa päätyi lopullisesti pois liikennekäytöstä.

Suomessa romutettavien autojen tilastoja löytyy kattavasti Autoalan Tiedotuskeskuksen sivustolta. Romutettujen autojen määrää on tilastoitu vuodesta 2008 alkaen. Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastot sisältävät kaikki ajoneuvot, joista on tehty romutuspoisto, eli auton lopullinen rekisteristä poisto. Romutuspoistettua autoa ei voida enää palauttaa liikenteeseen.

Tässä artikkelissa on tarkoitus sukeltaa syvälle Autoalan Tiedotuskeskuksen tarjoamaan dataan ja tehdä sieltä herkullisia poimintoja.

Autojen romutus keskimäärin

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Autojen romutus yleistyy jatkuvasti – minkä takia?

Autojen romutuksia on tilastoitu vuodesta 2008 asti, joten sitä vanhempaa dataa Autoalan Tiedostuskeskus ei meille tällä erää tarjoile. Autoja on romutettu vähimmillään vuonna 2008 noin 40 000 kappaletta, mutta trendi on ollut vuosien varrella kasvava. Keskimäärin autoja on romutettu noin 80 000 kappaletta joka vuosi.

Yksi iso tekijä 2010-luvun autojen romutusinnolle ovat olleet erilaiset valtion tarjoamat romutuspalkkiokampanjat näkyvät romutustilastoissa. Romutuspalkkiokampanjoita on ollut vuosien varrella erilaisia, mutta tavallisimmin niissä on tarjottu romutettua ajoneuvoa vastaan joko rahaa uuden auton tai sähköpyörän hankintaan. Käytännössä kampanjoilla ollaan pyritty saamaan ihmisiä luopumaan turhista ja arvottomista autoistaan, joita jää helposti lojumaan erilaisiin säilytystiloihin.

Romutuspalkkioita on jaettu heinä-joulukuussa 2015, tammi-elokuussa 2018 sekä vuosina 2020-2021. Romutuspalkkiokampanjat ovat lisänneet romutettujen autojen määrää noin 5-8 prosentilla.

Toinen autojen romutukseen liittyvä trendi on ollut metallin markkinahinnan nousu koronapandemian aikana, joka on innostanut ihmisiä romuttamaan autojaan entistä ahkerammin. Yksi selvimmistä piikeistä autojen romutuksissa saatiin loppuvuodesta 2020, kun metallin markkinahinta lähti nousuun.

Koronapandemian aikana erityisesti teräs ja kupari ovat olleet kysyttyjä ja niiden hinta on noussut selvästi. Romumetallin kysynnän kasvu johtuu pandemian jälkeisen syvimmän taantuman jälkeen käynnistyneestä talouskasvusta, joka on nostanut raaka-aineiden kysynnän ennakoitua nopeampaan kasvuun.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

  • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
  • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
  • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
  • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi autoja romutetaan?

Autojen romutus on melko oleellinen osa autojen kiertokulkua. Autot ovat kuluvia tuotteita siinä missä vaikkapa vaatteetkin, vaikka niiden käyttöikä on yleensä kymmeniä vuosia. Jossain vaiheessa auton kunto alkaa olla kuitenkin niin heikko, että taloudellisesti kannattavinta on romuttaa se. Yleensä romutukseen päätyy käytännössä vanhaksi käynyt auto, mutta myös pahasti kolaroidut tai muuten tuhoutuneet autot saatetaan niin ikään romuttaa.

Auton romuttaminen ei maksa Suomessa mitään, mutta jotkut toimijat voivat veloittaa jotain auton noutamisesta romutettavaksi. Auto kierrätetään toimittamalla se Suomen Autokierrätyksen viralliseen vastaanottopisteeseen. Kun romutus tapahtuu, auton omistaja saa siitä romutustodistuksen. Romutustodistuksella omistaja voi varmistua siitä, että omistajan vastuut autosta päättyvät, eli ajoneuvoveron tai vakuutusmaksujen maksaminen päättyy.

Ennen kuin auto romutetaan, siitä pyritään tietenkin ottamaan kaikki hyödyllinen materiaali irti, sekä valmistamaan auto turvalliseen romutukseen. Vastaanottopisteen tehtäviin kuuluu käsitellä romuauto, eli autoilijan ei tarvitse stressata aihetta.

Ennen romutusta autosta poistetaan erilaiset nesteet kuten polttoaineet, öljyt ja jäähdytysnesteet, irrotetaan kierrätykseen sopivat osat kuten katalysaattori ja renkaat sekä eliminoidaan vaaralliset osat kuten akut. Mikäli autossa on varaosakäyttöön soveltuvia irto-osia, niitäkin saatetaan ottaa talteen.

Kun auto on valmis romutettavaksi, auton runko murskataan ja romutuksesta syntyvä materiaali jaotellaan tarkasti kierrätystä sekä uudelleenkäyttöä varten. Nykyautoista saadaan varsin hyvin materiaalia talteen, sillä auton kierrätysaste on noin 95 prosenttia.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

  • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
  • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
  • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Milloin auto menee yleensä romutettavaksi?

Erikoista kyllä, vaikka vuonna 2021 autoja romutettiin selvästi enemmän kuin koskaan, samalla autojen keskimääräinen ikä romutushetkellä on historian suurin. Helposti saattaisi kuvitella, että kun autoja romutetaan ennätyksellisen paljon, joukkoon mahtuisi myös vähän tuoreempaa kiesiä, mutta näin ei ole.

Vuonna 2021 auto romutettiin keskimäärin 21,3 vuoden iässä. Käytännössä keskimääräinen romutettava auto on siis vuosituhannen vaihteen ajoneuvo. Romutettujen henkilöautojen tilasto on hieman yleistä romutustilastoa laajempi, eli dataa on kerätty vuodesta 2000 asti. Tilaston mukaan romutettavien autojen keskimääräinen ikä kasvaa jatkuvasti. Vielä 2000-luvun alussa romutus tehtiin keskimäärin 18-vuotiaille ajoneuvoille.

Vuonna 2010 puhkaistiin ensimmäistä kertaa 20 vuoden ikä, ja sen jälkeen autot ovatkin olleet keskimäärin aina 20 vuotta täyttäneitä, kun ne päätetään romuttaa.

Yllättävää kyllä, Suomessa on todella suuria alueellisia eroja romutettavien autojen iässä. Kaikista nopeimmin autot kokevat kohtalonsa Uudenmaan alueella, jossa keskiarvo oli ollut toistaiseksi aina alle 20 vuotta. Vuonna 2020 autot romutettiin Uudenmaan alueella keskimäärin 19,61 vuoden iässä. Toisessa ääripäässä on Lappi, jossa autot romutetaan 23,34 vuoden iässä.

Romutuksen ajankohdalla on suuresti vaihteluja. Tavallisesti kevättalvella on hiljaisin sesonki, joka selittynee osaltaan säistä. Lumipeitteen ja pakkasen ollessa suurimmillaan auton romuttaminen ei ole työlistalla ensimmäisenä. Toisaalta romutuksen ajankohtaa määrittelevät todella paljon romutuspalkkiokampanjoiden aikataulutus. Suurin romutuspiikki on osunut tavallisesti kampanjan ensimmäisiin ja viimeisiin hetkiin.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat