Auton katalysaattori

Katalysaattorivarkaudet – 5 helppoa vinkkiä oman autosi suojaamiseksi

Katalysaattorivarkaudet ovat kiusanneet autoilijoita viime vuosina. Miksi katalysaattoreita varastetaan ja miten suojautua varkailta?

Autojen katalysaattorivarkauksista puhutaan paljon, mutta harva niitä pääsee todistamaan livenä – ehkä ihan hyvä näin. Katalysaattorien varastamisesta on tullut kuitenkin viime vuosina sen verran yleinen ilmiö, että sitä vastaan kannattaa suojautua tehokkaasti.

Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken tarpeellisen tiedon auton katalysaattoreista ja pohdimme sitä, miksi katalysaattoreita oikein varastetaan.

Auton katalysaattori

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mikä on auton katalysaattori?

Lähdetään liikkeelle taas syvimmistä perusteista. Mikä on ylipäätään auton katalysaattori ja miksi sellainen tulee olla autossa?

Katalysaattori sijaitsee käytännössä kaikkien nykyautojen pohjassa, osana auton pakoputkistoa. Katalysaattoriin pääsee käsiksi auton alta. Nykyautoissa katalysaattorin saattaa löytää aiempaa lähempää auton moottoria, sillä toimiva katalysaattori vaatii noin 250 celsiusasteen lämpötilan toimiakseen tehokkaasti.

Katalysaattorin tehtävä on puhdistaa auton moottorista syntyviä pakokaasuja. Katalysaattori nappaa osan moottorista tulevista pakokaasuista sitoen ympäristölle haitalliset hiukkaset itseensä, eli katalysaattorin sisään. Oikein rautalankaesimerkkinä väännettynä katalysaattoria voisi sanoa eräänlaiseksi auton pakokaasujen suodattimeksi.

Lue myös: Auton hiukkassuodattimen huolto, puhdistus ja poistaminen

Katalysaattori varkaus
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DodgeCatCon.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi auton katalysaattoreita varastetaan?

Moni autoilija ei ymmärrä katalysaattorin arvoa, joka on usein yksi auton arvokkaimmista komponenteista. Keraamisen katalysaattorin kennoston jalometallit, kuten platina, palladium, cerium tai rodium, tekevät siitä erityisen arvokkaan kierrätyskohteen. Katalysaattori voi olla jopa tuhannen euron arvoinen.

Tämä rahallinen puoli on myös syy sille, miksi katalysaattorit ovat niin haluttuja varkaiden käsissä. Varastamalla katalysaattorin varas saa rahanarvoisen kierrätyskohteen itselleen. Varkaat saattavat kierrättää katalysaattorin itse, tai vaihtoehtoisesti myydä ne eteenpäin. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla helposti satoja euroja rahaa.

Syy katalysaattorivarkauksien kasvuun juuri nyt löytyy raaka-ainemarkkinoilta. Autojen katalysaattorien valmistukseen tarvittavien, platinaryhmän metalleihin kuuluvien rodiumin ja palladiumin hinnat ovat nousseet rajusti 2020-luvun alusta, eli katalysaattoreista saa nyt aiempaa paremman hinnan kierrättäessä.

Tämän lisäksi on myös muita syitä sille, miksi katalysaattorit lähtevät varkaiden matkaan. Ensinnäkin niiden varastaminen on aavistuksen helpompaa, kuin vaikkapa auton vanteiden ja renkaiden varastamisessa, joiden kanssa saa tehdä aina neljä toistoa, sillä kukaan ei halua ostaa vajaita rengassarjoja. Yhden katalysaattorin varastaa autosta melko nopeasti.

Katalysaattori on myös siinä mielessä oiva kohde varkaudelle, että varastettu tavara menee kierrätykseen. Sitä ei tarvitse myydä samalla tavalla normaaliin käyttöön, kuin vaikkapa jo kertaalleen mainittuja renkaita ja vanteita, joiden myyminen eteenpäin voi olla vaikeaa. Autojen osia myyvillä sivustoilla on vaikea myydä varastettua tavaraa, ja toisaalta moni saattaa epäröidä käytetyn tavaran ostoa varkaiden vuoksi.

Lue myös: Nämä yksinkertaiset niksit estävät rengas- ja vannevarkaudet

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Mistä autoista katalysaattoreita varastetaan eniten?

Aiemmin katalysaattorivarkauksia tapahtui lähinnä romuttamoilla ja hylättyjen autojen kohdalla, mutta parin viime vuoden aikana varkaat ovat tulleet huomattavasti röyhkeämmiksi. Katalysaattoreita varastetaan nykyään ihan tavallisista liikennekäytössä olevista autoista.

Auton merkillä ja mallilla tuntuu olevan merkittävä vaikutus siihen, miten todennäköisesti katalysaattori varastetaan. Poliisin antamien tietojen perusteella varkausriski korostuu tietyillä automerkeillä.

Toyota Prius tuntuu olevan varkaustilastojen ykkönen, eli Priuksen omistajilla on kaikista suurin riski päätyä katalysaattorivarkauden uhriksi. Myös Honda Civic keikkuu Priuksen ohella tilastojen kärkipäässä.

Priuksen ja Civicin lisäksi poliisi on tiedottanut, että myös Volvot ja Opelit ovat olleet usein varkaiden kohteina. Harmillisesti tämän tarkempaa tietoa ei ole ollut tarjolla, sillä näillä automerkeillä on pitkät historiat ja useita kymmeniä erilaisia malleja, joista kaikki eivät välttämättä ole varkaiden kiikarissa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten katalysaattori varastetaan?

Katalysaattorit varastetaan usein varsin rujoja keinoja käyttäen. Koska varastettu tuote on matkalla kohti romuttamoa, ei sitä tarvitse saada kovin kauniisti tai nätisti irti autosta. Tästä syystä varkaat saattavat sahata katalysaattorin irti, tai pahimmillaan jopa repäistä sen mukaansa, esimerkiksi asettamalla toisen pään varkauden kohteena olevan auton pakoputkeen ja toinen pää varkaan auton peräkoukkuun.

Katalysaattorivarkaudet tehdään pääasiassa nopeasti. Urakassa kuluu harvoin kymmentä minuuttia enempää. Mitä pidemmäksi operaatio venyy, saattaa kiinnijäämisen riski kasvaa merkittävästi. Mitenkään tavatonta ei ole sekään, että varkaat saattavat operoida esimerkiksi useamman auton katalysaattorin samalta kadulta.

Jos katalysaattorivarkaus tehdään nätisti ilman sen suurempaa väkivaltaa, esimerkiksi sahaamalla auton pakoputki poikki, auton omat murtohälyttimet tuskin reagoivat varkauteen. Tämänkin asia helpottaa merkittävästi varkaiden työtä.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Missä ja milloin katalysaattorivarkaudet tapahtuvat?

Suurin osa katalysaattorivarkauksista tapahtuu yöaikaan rauhallisella paikalla. Yöllä ei ole ihmisiä näkemässä nopeaa operaatiota, mikä tarjoaa otollisen hetken ryöstöretkelle. Hyvin usein varkauspaikka katsotaan myös sellaisesta paikasta, jossa on hämärää, huono näkyvyys eikä valvontakameroita lähistöllä.

Tällä hetkellä eniten katalysaattorivarkauksia tapahtuu pääkaupunkiseudulla. Varkauksien tapahtuminen nimenomaan pääkaupunkiseudulla on moniakin syitä. Ensinnäkin autoja on seudulla paljon, jolloin varkaat voivat etsiä juuri heitä kiinnostavia automalleja varkauden kohteiksi. Toisaalta eteläisestä Suomesta on myös nopea matka Suomenlahden yli Baltiaan, jolloin varastettu tavara on nopeasti ulkona maasta.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Mitä tehdä, jos katalysaattori on varastettu?

Usein katalysaattorivarkaus huomataan vasta silloin, kun auto käynnistetään. Yleensä auto näyttää ulkoisesti ehjältä, mikä vaikeuttaa varkauden huomaamista. Esimerkiksi varastetut vanteet ja renkaat huomaa kuka tahansa jo kaukaa ja heti, mutta varastettu katalysaattori jää huomaamatta kaikilta muilta, paitsi auton omistajalta.

Vaikka autosta puuttuisi katalysaattori, auto kyllä lähteä käymään ja periaatteessa toimiikin, mutta auton äänet paljastavat usein sen, että jotain on nyt pielessä. Kun pakoputkesta puuttuu osia, auton käyntiääni on ralliautomainen, eli ääntä tulee tavallista enemmän.

Melko yleistä on sekin, että autoilija kuvittelee auton äänten muuttuneen vain normaalin pakoputken hajoamisen vuoksi. Yllätys onkin ollut melkoinen, kun autokorjaamolle on varattu aika pakoputken vaihtamista varten, mutta kun auto nostetaan nosturilla ylös, paljastuukin korjaajalle katalysaattorivarkauden jäljet.

Katalysaattorivarkauden hintalappu on melko kova. Sen lisäksi, että uuden katalysaattorin hankkiminen vaatii aikaa ja vaivaa, uusi katalysaattori voi maksaa jopa 1000 euroa – asennustyön hinnasta nyt puhumattakaan. Katalysaattorin hankinta vanhan tilalle on aina melko kallis urakka, ainakin suhteessa auton arvoon. Lisäksi katalysaattori on pakko olla autossa, sillä ilman sitä se ei läpäise katsastusta.

Jos omistajalla on autossaan varkaudet kattava kaskovakuutus, vakuutus korvaa myös katalysaattorivarkauden. Mitenkään tavatonta ei ole sekään, että vanhempi auto menee katalysaattorivarkauden myötä lunastukseen, kun vanhaan autoon ei kannata lähteä tekemään korjaustöitä.

Katalysaattorivarkaat jäävät valitettavan harvoin kiinni. Usein käy myös siten, että vaikka varkaat jäisivätkin kiinni ja heidän hallustaan löytyisi lukuisia katalysaattoreita, ei niitä pystytä palauttamaan omistajilleen. Jos omistaja ei ole merkinnyt omaa katalysaattoriaan millään tavalla, on katalysaattorin omistajaa usein mahdotonta tavoittaa, vaikka itse varastettu tavara löytyisikin.

Lue lisää: Kesäloma on autovarkaiden sesonkia – näin vältät ilkivallan ja varkaudet

Poliisi neuvoo: 5 vinkkiä, joilla suojautua katalysaattorivarkauksilta

Oman auton katalysaattoria voi suojata monella tavalla, joka vaikeuttaa rikollisten työtä ja varastetun tavaran liikuttamista. Etenkin jos autosi kuuluu niin sanottuun riskiryhmään, eli varastetuimpien automerkkien joukkoon, jotakin kannattaa tehdä.

Suomen poliisi on jakanut internetissä viisi vinkkiä, joiden avulla voit omalla toiminnallasi estää autoa joutumasta rikoksen kohteeksi.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Vinkki 1: Asenna suojapelti katalysaattorin eteen

Suojapellin ideana on vaikeuttaa katalysaattorin irroitusurakkaa. Kun katalysaattori on kiinni autossa ylimääräisen suojapellin alla, varas tarvitsee entistä enemmän aikaa ja ponnisteluja sen ryöväämiseen, mikä syö varkausintoa.

Suojapellin voi kiinnittää autoon joko hitsaamalla kiinni tai asentamalla sen paikalleen pulteilla. Pellin voi asentaa joko ammattilaisen toimesta korjaamolla tai jos osaamista löytyy, niin ihan itse kotona.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Vinkki 2: Kaiverra auton rekisterinumero katalysaattoriin

Mikäli mahdollista, auton rekisterinumero olisi hyvä saada jollakin keinolla katalysaattoriin. Oleellista rekisterinumero olisi saada katalysaattoriin siten, ettei varas voi raaputtaa, repiä tai maalata sitä piiloon. Tästä syystä kannattaa suosiolla unohtaa kaikki tarralappuviritelmät.

Kun katalysaattorissa on rekisterinumero, se toimii eräänlaisena tunnisteena. On huomattavasti vaikeampaa myydä katalysaattoria, jos siinä oleva rekisterinumero ei täsmää myyjän kanssa. Toisaalta rekisterinumero katalysaattorissa helpottaa myös niissä tilanteissa, missä varastettu tavara löytyy ja se voidaan palauttaa omistajilleen.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Vinkki 3: Maalaa katalysaattori

Maalaamiseen kannustava vinkki toimii samalla tavalla kuin rekisterinumero. Katalysaattori näyttää erikoiselta, mikä voi vähentää varkaan kiinnostusta sitä kohtaan. Lisäksi maalaaminen antaa pienen todennäköisyyden sille, että varastettu katalysaattori saattaa löytää tiensä takaisin omistajalleen.

Maalausurakassa on ensisijaisen tärkeää maalata katalysaattori lämmönkestävällä ja huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska tällöin on helppo huomata, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Vinkki 4: Kiinnitä huomiota pysäköintiin

Kaikista paras paikka autolle on lukollinen talli tai halli, johon varas ei pääse sisään. Hyvin usein katalysaattorivarkaudet tehdään siten, että ensiksi tutkitaan kohdetta hetken aikaa vähän kauempaa ja myöhemmin lähempää, ennen kuin lopullinen päätös luvattomille teille lähtemisestä tehdään.

Mikäli et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, niin yksinkertaisin keino suojata auto on pysäköidä se valoisalle tai valaistulle paikalle, johon on koko ajan riittävän hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta. Vaikka katalysaattorivarkaus tapahtuu nopeasti, harva varas uskaltaa ryhtyä puutiin näkyvällä paikalla. Hyvin valitulla pysäköintipaikalla voit kasvattaa todennäköisyyttä sille, ettei autosi joudu rikoksen kohteeksi.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Vinkki 5: Katso oman ja naapurisi auton perään

Viimeistä vinkkiä ei voi ylikorostaa. Oman parkkipaikan tapahtumia kannattaa pitää jatkuvasti silmällä. Mikäli huomaat epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, soita viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112. Epäilttävää toimintaa voi olla esimerkiksi auton alle kuikuilu, tai työkalujen kuten akkupistosahan kanssa parkkipaikalla liikkuminen.

Soiton lisäksi on tärkeää pystyä ottamaan ylös katalysaattorivarkaiden tuntomerkkejä. Videot tai valokuvat tarjoavat usein tukun erilaisia tuntomerkkejä tekijästä. Tekijän lisäksi voit seurata hänen käyttämäänsä ajoneuvoa, ja seurata tekijän poistumissuuntia. Monesti nämä helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista.

Samoja vinkkejä kannattaa soveltaa myös muiden kuin oman auton kohdalla. Jos näet epäilyttävää toimintaa naapurisi auton kimpussa, reagoi siihen samalla tavalla kuin kyseessä olisi oma autosi. Mikäli kaikki tekisivät näin, vaikeutuisi varkaiden toiminta merkittävästi.

Lisäksi on syytä muistaa se, että katalysaattorivarkaat tekevät näitä rikoksia sarjassa, eli toistuvasti. Yhdenkin katalysaattorivarkaan saaminen kiinni voi pelastaa äkkiä kymmeniä tai jopa satoja ajoneuvoja samalta kohtalolta.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat